Az EU intézményrendszere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 nov. 4-én fogadták el  szeptemberében lépett hatályba  Cél: alapvető emberi jogok fenntartása+realizálása  Kötelezettségek kikényszeríthetőségéért.
Advertisements

Az EGSZB a térképen Az EGSZB helye az intézmények között EGSZB EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT TANÁCS.
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
Közigazgatási alapismeretek
Európai Unió Valahol Európában…...
Az Európai Unió költségvetése Magyar esélyek és veszélyek Dr. Surján László október 10.
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
KAP ALBIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÁS DIT-UMVP MB MÁRCIUS 13-I ÜLÉSÉRE Szilvássy István.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió és Magyarország
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
12.4 A választási rendszer. A helyi önkormányzatok feladatai, szervezetei és működésük. Középszint A választójog: az általános, egyenlő, közvetlen és titkos.
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Európai Parlament 2007 Visits and Seminars Unit DG INFORMATION EUROPEAN PARLIAMENT.
Az Európai Unió intézményrendszere
Európai Uniós ismeretek Mintafeladatok. Válassza ki a helyes megoldást! 1.Mikor írták alá a Római Szerződéseket? a)1948 b)1957 c)1967 d)1978 Megoldás:
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Államszervezet és közigazgatás
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Jogszabályi háttér Alaptörvény Alaptörvény átmeneti rendelkezései
Politológia 6.előadás Politikai intézmények I. A törvényhozás működése.
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
EU IV.. Európa Parlament – Strassbourg Titkársága - Luxemburg - tagországok állampolgárai választják a tagjait (Magyarország 23 fő) - elfogadja a költségvetést.
alkotmány – állam- és kormányformák
Európai Parlament kontra az Európai Közösségek Tanácsa és az Európai Közösségek Bizottsága C-181/91. és C-248/91.
Szövetség. A NATO fontosabb szervei és működésének jellemzői Készítette: Faludi Miklós.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
A Magyar Köztársaság alkotmányos berendezkedése évi XXXI. törvény parlamenti uralom kisebbségi vétó erősítése ellensúlyok – AB erős helyzete 1990.
Az Európai Parlament Kép forrása: Europarl. Az európai polgárok képviselője az intézményrendszerben  Ötévente, az EU állampolgárai által közvetlenül.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNY RENDSZERE ÉS MAGYARORSZÁG
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Az Európai Unió működése
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Az államhatalom gyakorlásáról” szóló, 1. főtörvény.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Az Európai Unió intézményei és döntéshozatali rendszere
Készítette:Makra Betti Dátum:
Dobolyi Alexandra Európai Parlamenti Képviselő Külügyi Bizottság
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
2014. szeptember 12.. A 4 FŐSZEREPLŐ : Az Európai Unió Tanácsa Az Európai Bizottság Az Európai Unió Bírósága Az Európai Parlament.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Kormányszóvivői tájékoztató. A fejlesztéspolitika új intézményrendszere Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos július 7.
Az EURÓPAI unió intézményrendszere
Európai Unió Európai Unió 27 tagállam lakos km
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Az Európai Unió intézményrendszere
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió intézményrendszere.
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Területi és helyi államigazgatási szervek október október 3.
Az EU felépítése és alapelvei
Európai Uniós ismeretek
Az EU intézményrendszere
Az Európai Bizottság; az Európai Parlament
Az EU intézményrendszere
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
Az Európai Unió egyéb intézményeiről
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
A magyar kormányzati rendszer
Európai Parlament – a polgárok érdekképviselete
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Az EU intézményrendszere EU Parlament EU Tanácsa EU Bizottság

http://csikszereda. gov http://csikszereda.gov.hu/tajekoztato-az-europai-parlamenti-valasztasokrol

A Parlament kialakulása 1952-ben alapították „az Európai Szén- és Acélközösség Közgyűlése” 1958 Európai Parlamentáris Gyűlés 1962-től lett Európai Parlament a testület neve. 1979-ben újra növelték a képviselők számát és ekkortól választják őket közvetlenül. A Parlament befolyása folyamatosan nőtt az uniós szerződések egymást követő módosításaival, amelyek révén egyre nagyobb lett az Unió egyetlen közvetlenül választott testületének hatásköre.

Európai Parlament A tagállamok közvetlen választás útján (5 év) delegált képviselői (a lakosság számarányában) Politikai frakciókba tömörülnek (nem nemzeti hovatartozás szerint, így is ülnek) Hivatalos székhely: Strasbourg - plenáris ülések: Strasbourg - rendkívüli ülések: Brüsszel - titkárság: Luxembourg Magyarország 2014. május 25-én A munka parlamenti bizottságokban folyik, mint a nemzeti parlamentekben

Európai Parlament Az EU tagállamai közötti megállapodás értelmében a Parlament minden évben 12 hivatalos ülést tart Strasbourgban. A képviselők Brüsszelben bizottságokban is üléseznek, ahol rendkívüli plenáris ülésszakokra is sor kerülhet. A viták az EU valamennyi hivatalos nyelvén zajlanak, annak jeléül, hogy a Parlament a sokszínű, multikulturális Unió híve, amelyet az alábbi jelmondat is tükröz: „Egység a sokféleségben”!

Frakciók 2010. szept. (összesen 736 képviselő) Európai Néppárt (keresztény- demokraták, ált. jobbközép) 265 Szocialista & Demokrata 184 Liberális és Demokrata Szövetség 85 Zöldek 55 Európai Konzervatívok és Reformisták 54 Északi Zöldek/Egységes Eur. Baloldal 35 Zöldek/Eur. Szabad Szöv. 43 Európai Függetlenség/Demokrácia 31 Független 27

Frakciók 2014 májusától

http://human. geo. science. unideb http://human.geo.science.unideb.hu/sites/default/files/doc/EUint%C3%A9zm%C3%A9nyrendszere_0.pdf

Európai Parlament Az Európai Parlamentnek jelenleg 751 képviselője van. 1979 óta általános és közvetlen választásokon választják őket ötéves időtartamra. A képviselői helyeket a tagállamok lakosságával arányosan osztják el; a legnagyobb ország 96, a legkisebb 6 hellyel rendelkezik. Jelenleg a képviselők valamivel több, mint egyharmada nő.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_Parlament

Az EU Parlament elnöke Az elnök 14 alelnöke segítségével irányítja a parlamentet és szerveit, valamint vezeti a plenáris ülésszakokon a vitákat. Ő képviseli a parlamentet a külső kapcsolatokban és a jogi ügyekben Martin Schulz https://hu.wikipedia.org/wiki/Martin_Schulz

Bizottságok A képviselők szakosodott állandó bizottságokba tömörülnek a plenáris ülésszakok előkészítése céljából. Jelenleg 20 állandó bizottság van, melyeknek létszáma 24-76 fő között változik. Egyedi problémák kezelésére albizottságokat, illetve ideiglenes különbizottságokat is létre lehet hozni

http://human. geo. science. unideb http://human.geo.science.unideb.hu/sites/default/files/doc/EUint%C3%A9zm%C3%A9nyrendszere_0.pdf

Az Európai Parlament fő feladatai I., jogalkotás - Jogszabályokat fogad el az ET-vel együtt - Nemzetközi megállapodások elfogadásáról határoz - Dönt az Európai Unió bővítéséről - Ellenőrzi a Bizottság munkaprogramját - jogszabályjavaslatok előterjesztésére kéri fel az intézményeket.

Az Európai Parlament fő feladatai II., felügyelet - Demokratikus ellenőrzést gyakorol az összes uniós intézmény felett. - Megválasztja a Bizottság elnökét, és jóváhagyja a biztosi testületet. (Biz.ind.) - elfogadja a Bizottság zárszámadását az EU költségvetés előző évi végrehajtásáról. - Kérdéseket intéz a Bizottsághoz és a Tanácshoz

Az Európai Parlament fő feladatai III. Költségvetés: - A Tanáccsal együtt kialakítja az uniós költségvetést. - Jóváhagyja az EU hosszú távra szóló költségvetését, az ún. többéves pénzügyi keretet