Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Advertisements

A KÖNYVTÁR – KAPU A VILÁGRA Kilenc fontos mondat.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Könyvtári és Informatikai Szövetség
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
1 Európai együttműködési lehetőségek és a hazai könyvtárak Könyvtári napok. Szakmai tanácskozás Sopron október Nagy Anna.
EU és az örökségvédelem – tévhitek és lehetőségek Dr. Váczi Piroska.
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Stratégiai tervezés.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
Felkészülés a „Könyvtári minőségfejlesztés 21.” bevezetésére Skaliczki Judit 2002.
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
Szakkönyvtári teljesítménymérés Hegyközi Ilona - Fazokas Eszter Székesfehérvár május 8.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
A könyvtárügy stratégiája Két ciklus: 2003 – 2007, 2008 – 2013 Trendek 2002-ben:  Európában az élethosszig tartó tanulás, az átképzés központi helyévé.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Dippold Péter A könyvtárak változó szerepe az információs társadalmakban.
A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA. ALAPJOGSZABÁLY: ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL.
STRATÉGIAI TERVEZÉS Szellőné Fábián Mária. Definíció Olyan folyamat, mely a szervezetet a kör- nyezeti változásokhoz és a piaci feltételek- hez próbálja.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
STRATÉGIA ÉS TELJESÍTMÉNYMÉRÉS
A nemzeti hálózat ma 1887 működő végpont 1430 kiképzett eTanácsadó 19 megyei központ.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Az agroturizmus és a vidékfejlesztés sokszínűsége Európában.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
A projekt indulása K21 - A „Könyvtári minőségfejlesztési 21” modell nyomán Előkészítés, csapatépítés 2008-ban 2009-ben projektté szerveződött Jelenleg.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Civil Európa – civilek Európában
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Segédkönyvtáros képzés 1. Vázlat. 2010Biczák Péter A könyvtár fogalma, feladata a társadalomban  Az állampolgár könyvtárképe  A lexikonok könyvtárképe.
„Tudásdepó - „ Tájékoztató a magyarországi könyvtári rendszer fejlesztési irányairól és eredményeiről Sörény Edina vezető tanácsos Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 1 A nemzetiségi könyvtári ellátás stratégiája minősége fejlesztése Skaliczki Judit Országos Idegennyelvű.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Magyar könyvtárügy 1945 után.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai Skaliczki Judit Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Könyvtári Főosztály judit.skaliczki@nkom.gov.hu Informatio Medicata 2004

Az EU kulturális politikájáról Maastrichti szerződés (1992) 151. cikk Unity in diversity - Egység a különbözőségben A tagállamok kultúrájának támogatása A nemzeti és regionális különbözőségek tiszteletben tartása A kulturális örökség védelme Skaliczki Judit : Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai

Az európai integráció könyvtári kulcsszavai Tudásalapú társadalom Hozzáférés Esélyegyenlőség ICT együttműködés és fejlesztés Kulturális örökség Skaliczki Judit : Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai

Az Európai Unió országaiban a könyvtár szerepe A könyvtár a tudás, az ismeret és a kultúra hozzáférhetőségének helye A könyvtár az esélyegyenlőség megteremthetőségének a helyszíne A könyvtár a szolgáltatásait mindenki számára nyújtja és mindenki számára hozzáférhetővé teszi A könyvtáron keresztül a társadalom minden tagja részesülhet képzésben, távoktatásban Skaliczki Judit : Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai

Az EU szervezeteiben a könyvtárügy 92/100/EK irányelv a könyvtári kölcsönzési díjról (public lending right) Az EU Tanácsának 1996. évi határozata az elektronikus publikációról : a gyűjtemények hálózaton keresztüli szolgáltatása Az EU Tanács Információs és Könyvtári Bizottsága – a könyvtárügy jogi szabályozása EU 4. 5. Keretprogram (pályázatok), Kultúra 2000, stb. Skaliczki Judit : Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai

A csatlakozás kihívásai A könyvtárügy irányításában A könyvtári ellátásban A könyvtárak tevékenységében A könyvtárosok felkészültségében Skaliczki Judit : Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai

A csatlakozás kihívásai a könyvtárügy irányításában : új stratégia Az Európai Uniós csatlakozás meghatározó könyvtári követelményei A hozzáférés növelése az esélyegyenlőség érdekében: ODR, ICT A kistelepülések könyvtári ellátásának megoldása A könyvtáros életpálya vonzóbbá tétele Skaliczki Judit : Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai

Az új stratégia első pontja Minőségi szolgáltatások - a használó könyvtára (esélyegyenlőség) Megfelelő környezet kialakítása a megfelelő szolgáltatásokhoz „Könyvtári minőségfejlesztés 21” három éves program ( a teljesítményméréstől az irányelvekig) A könyvtárak társadalmi elfogadottságának megerősítése Közös pályázatok Skaliczki Judit : Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai

A csatlakozás kihívásai az ország könyvtári ellátásában A hozzáférés teljesebbé tétele : az ODR és az ICT szerepének növelésével (ODR-MOKKA) A nem nyilvános könyvtárak bevonása az ország dokumentum-ellátásába és szolgáltatási rendszerébe A digitalizálás koordinálása, a digitalizált dokumentumok számbavételének megoldása Az esélyteremtés mind a hátrányos helyzetű olvasók, mind a hátrányos helyzetű települések esetében (a kistelepülések könyvtári ellátásának javítása) Skaliczki Judit : Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai

A csatlakozás kihívásai egy adott könyvtár szolgáltatási rendszerében A minőségi szemlélet alkalmazása a könyvtárakban A „könyvtár tanulási központ” szerep folyamatos fejlesztése A „könyvtár információs központ” szerep folyamatos fejlesztése A könyvtár integráló szerepének növelése Skaliczki Judit : Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai

A csatlakozás kihívásai a könyvtáros felkészültségében A szükséges szakmai tudás megléte Az állandó képzés, önképzés igénye A szakma alkotó tovább fejlesztésére való igény és képesség A szakmával kapcsolatos nem helyben történő eseményekben, munkákban való örömteli részvétel Skaliczki Judit : Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai

Skaliczki Judit : Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai Könyvtáros etika Kapcsolatteremtő képesség Pedagógusi és pszichológusi hajlam megléte és gyakorlásának öröme Empátia a problémákkal és a problematikus személyiségekkel szemben A demokratikus légkör megteremtésére való képesség Felelősségvállalás Skaliczki Judit : Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai

A csatlakozás könyvtári eredményei A hazai információs források és nemzeti gyűjtemények felértékelődése Európai könyvtári benchmarking Közös pályázatok, rendezvények és munkák Közös elemzések, következtetések és egyéni megoldások Skaliczki Judit : Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai