Recsk.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Szabóné L. Éva
Advertisements

Szegi község turizmusfejlesztése Kérdőív a fejlesztés koncepciójának összeállításához értékelés.
Magyar Hidrológiai Társaság XXVII. Országos Vándorgyűlés Baja július Szekció. A CSATORNÁZÁS ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS KULCSKÉRDÉSEI NAPJAINKBAN.
.. Az Alaptörvény D) cikkében foglaltak szerint Magyarország felelősséget érez a határon kívül élő magyarok sorsáért, és előmozdítja Magyarországgal való.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Fazola Henrik Élete és Munkássága. Élete Német származású vasm ű ves, aki a szakma mesterfogásait testvérével, Fazola Lénárddal együtt Würzburgban, Georg.
Keletkezése és sugalmazottsága. Kánon és történeti hitelesség.
SZOVÁTA HAT Nevének eredete: Szováta (románul Sovata, németül Sowata) város Romániában, Maros megyében. A Székely-Sóvidék központja, európai hírű.
Holnemvolt Budapest. Csodálatosan gazdag fotóhagyatékkal bővült a Fortepan: a levéltár jóvoltából a fényképész Klösz György 1500 képe vált közkinccsé.
Üdvözöljük Oromhegyesen! Egy vajdasági kis falu múltja, jelene és jövője.
A Honfoglalás. A Kárpát-medence a honfoglalás előtt  Római uralom vége  hun uralom  Attila halála  hun uralom   germánok uralma Kárpát-medence.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
MOSONMAGYARÓVÁR MOSONMAGYARÓVÁR A MOSONI-DUNA ÉS A LAJTA TALÁLKO- ZÁSÁNÁL, AZ OSZTRÁK ÉS A SZLOVÁK HATÁRTÓL 15 KM-RE FEKSZIK. MÁR A RÓMAI KORBAN ŐRHELY.
A szakiskolák aktuális problémái
Köszönti Önöket a 790 éves Lepsény!
Nyugdíjasok Baranya déli részének gyöngyszemén
Kitüntető elismerés Londonban élő tiszteletbeli tagunk, Hévézi Endre novemberében.
2009. JÚLIUS 26 – AUGUSZTUS 9., SZABADKÍGYÓS
Az erdélyi gyógyturizmus
Osztálykirándulás 2016 (Szécsisziget).
Akácfa utcai tanösvény
Szlovákul:Stará Ľubovňa
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Új utakon Alapon Start mintaprogram Honnan indultunk
Alsóörsről Csopakra, 2. rész Készítette: Szabó Lilla
Készítették a Rédei Móra Ferenc Általános Iskola 7. osztályos tanulói
Hideg mérsékelt öv - állatok
Beremend
A krétai és a mükénéi kultúra
Nagy Károly.
Villa San Michele  Anacapri egyik fő látványossága. A 20. század elején építtette Axel Munthe  svéd orvos Tiberius római császár villájának helyén. A.
A megélhetési stratégiák változása egy agrárdominanciájú térségben Rácz Katalin MTA RKK Térségfejlesztési Kutatások Osztálya.
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
GÖRÖG MITOLÓGIA Pygmalion
A dél-koreai Nemzeti Levéltár, Szöul
Portugália.
Hunyadi Mátyás
Helyi értékek közvetítése könyvtári eszközökkel
Hajós voltam az Égei-terngeren
Csongor és Tünde: Paulay Ede rendezése
Folyamatosan emelkedik a lakosság
A nagyváradi bazilika.
Adventi évzáró kirándulásunk
E G E R S Z A L Ó K.
VILÁGÖRÖKSÉGEK NAGYBRITANNIÁBAN
Hárskúti Megújuló Energia Központ
A közlekedés és az idegenforgalom
Nap és/vagy szél energia
Annex I: Examples of national methodologies for assessment of historical drought 2. Nemzeti Aszálykonzultáció Budapest, október 16. Molnár Péter.
Pécs törökkori emlékei Bianka
Esküvői Bemutatkozó.
Az ŐRSÉGBEN jártam Oud of Mooi ???? Saját fotóiból készítette:
Paulay Ede Az ember tragédiája.
műszaki osztályvezető
Könyvbemutató rendezvény, OEE Bajai Csoport, Pörböly,
Királyi Jogar és az Országalma.
Iglódi István rendezése
Felsőörsről Alsóörsre Készítette: Szabó Lilla
A regionális szintek hierarchikus rendszere
Balatonkenese Készítette: Szabó Lilla
Szarvas Békéscsabától 47 kilométerre, a Hármas-Körös holtágának partján fekszik.
Magyar őstörténet tanuláshoz....
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
Elődeink nyomában Erdélyben
HATÁRTALANUL 2019 CSÍKSZEREDA - SOPRON
Dunántúli - középhegység
Zágorhidi Czigány Balázs: Könyvtár? Levéltár? Múzeum? Látogatóközpont?
Válság után, válság előtt
Erdélyben jártunk Készítette: Kriskó Péter (munkafelügyelő) Jakab Hunor (közmunkás) Zsuppán Mercédesz ( The boss)
Előadás másolata:

Recsk

Fekvése Recsk Heves megye észak-nyugati térségében, a Parád-Recski medencében, Gyöngyöstől észak-nyugati irányban 34 km-re, Egertől 31 km-re fekvő település, a 24-es úton közelíthető meg; Kál-Bátonyterenye vasútvonalon vasútállomása van.

Fekvése II. Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves. Kistérség: Pétervására Rang: nagyközség Lakóinak száma: 3200 körüli. Belterülete: 227 ha. Külterülete: 4310 ha. Körzetszáma: 36 Irányítószám: 3245

Nevének eredete Az Árpád korról még nincsenek hiteles írott forrásaink, de hogy a környék lakossága átvészelte a tatárjárás pusztításait az feltehető, mert 1329-ben az első hiteles említés már Rexy alakban történik.

Története Az első hiteles említés a településről az Anjouk korában keletkezett, a XIV. sz. elején Recsky Demeter volt a tulajdonosa. A település nevét 1329-ben Rexy alakban rögzítették. A község neve 1478-ban Rekch névalakban szerepel. Az 1554-es években 4 potát számoltak, de a török dúlások után is a Recsky csald maradt a birtokos, habár a kuruc és a császári seregek rablásai miatt nagyon elnéptelenedett. 1700-ban Almásy János a hűtlenség bűntette miatt kapott elkobzott recski Békény javak egy részére királyi adományt szerzett, 1710-ben pedig Vay Ádám egyes Recsky-családtagok birtokát vásárolta meg.

Története II . 1969-ban már temploma van, a mai templom 1891-ben épült. A középkori Római Katolikus Templom (melyet Szt. György tiszteletére szenteltek) tornya még a XIX. század végén is épségben fennállott. Ekkor Kis István pesti építész egy új templom építésére tett javaslatot. A mai templom az ő tervei alapján 1891-ben épült meg. Felszerelései közül legjelentősebb az „Úrmutató”, mely aranyozott réz, elsőrangú kivitelű remekmű, az egri ötvösművészet egyik kiváló darabja 1750 körül készült. 1887-ben Recsk a Kisterenye-Kál-Kápolna vasútvonalon vasútállomást kapott. Az akkori életviszonyok miatt már 1903-ban megkezdődött az első kivándorlás Amerikába, megy csaknem minden családot érintett.

Jámbor Vilmos Arborétum Nevezetességei Jámbor Vilmos Arborétum Gesztenye fasor Búzás-völgyi tó Tájház Nemzeti emlékpark Ércbánya Kálvária

Környékbeli látnivalók Parádfürdő: Cifra istálló Őspark Rehabilitációs őskorház Ásványvízgyűjtemény Parádsasvár: Károlyi-kastély Üveggyár Tarnaszentmária: Mofetta Sirok: Siroki vár Barlanglakások Mátraderecske: Római katolikus templom

Vadgesztenyesor

Madártávlatból