Információk Szentesi Árpád, egyetemi docens

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szupraindividuális rendszerek szerkezete, működése
Advertisements

Művészetterápia képzés, Pécs 2006/2007. őszi félév
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Ökológiai alapismeretek
Közösségek ökológiája
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye
Térbeli niche szegregáció kétfoltos környezetben
Tűrőképesség.
Egyensúlyi és nem-egyensúlyi közösségek
Egységes tankönyvek a természetvédelmi mérnök képzés szolgálatában
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
Az Ökológia biotikus és abiotikus tényezői
Népesség és társulás Az ökológia alapjai.
Környezetértékelési módszerek
Dr. Bulla Miklós (szerk.)
Természeti erőforrások védelme
Természetvédelmi biológia
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Százalékszámítás.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul
III. Sz. Belgyógyászati Klinika
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Aszexuális, szimpatrikus speciáció
Biostatisztika, MS Excel
Közösség ökológia.
Az ökológia alapjai – Základy ekológie
Az ökológia alapjai – Základy ekológie
Biotikus környezeti tényezők
Az egyed feletti szerveződési szintekkel foglalkozó szünbiológia
Szünbiológiai alapfogalmak
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Versengő társulások Mi történik egy olyan térbeli modellben, ahol sok stratégia létezik? Lokálisan csak a stratégiák kis hányada lehet jelen. => az evolúciós.
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Hipotézis vizsgálat (2)
Alapkérdések általában „... az erdő természetes fejlődési folyamatai …” „... a természetes és a gazdasági erdők szerkezete és működése közötti különbségek.
Gráf Szélességi bejárás/keresés algoritmusa
Populációbiológia Ökológia
Közösségek szünbiológiája 2. Populáció-egyedszám viszonyok
Az ökológia tárgya.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Élőlények kölcsönhatása, élő környezeti tényezők
Ökológia  Biológia tudományának része
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Populációk jellemzői  populáció: valós szaporodási közösség
Környezetvédelem.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Környezetvédelem.
Ipari ökológia 2 Dr. Bezegh András.
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
1 Predáció populációdinamikai hatása Def.: olyan szervezet, amely a zsákmányát, annak elfogása után, megöli és elfogyasztja. (Ellentétben: herbivor, parazitoid,
Asztrofizika a lézerlaboratóriumban Szerzők: Dr. Szatmáry Károly egyetemi docens, Dr. Székely Péter egyetemi adjunktus SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék Lektor:
Agrár-környezetgazdálkodás A globális környezetvédelmi problémák.
Az élőlények és környezetük tanításának módszertana.
1 Predáció szerepe a közösségszerkezet alakításában Def.: A populáció méretet és/vagy a fajgazdagságot befolyásoló hatást zavarásnak (diszturbancia) nevezzük.
1 Közösségek jellemzése Egyensúlyi (determinisztikus) és Nem-egyensúlyi Szentesi-Állatökológia-Közösségek modellek, rendszerek: Szoros/erős biotikus kapcsolatok.
A fizika tanítása 10. lecke Az óraelemzés szempontjai.
A településhierarchia és a településhálózat
Intraspecifikus verseny
ÖKOLÓGIA.
Közösségek jellemzése
Parazitizmus Def.: Olyan szervezetek, amelyek a gazdaállatot nem ölik meg (vagy nem azonnal), de súlyos fitnisz csökkenést okoz(hat)nak. (Az „ideális”
Migráció és diszperzió
Kultúra és kommunikáció
Koegzisztenciális kapcsolatok
3. osztályban.
Előadás másolata:

Információk Szentesi Árpád, egyetemi docens 1. Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék 7.727. sz. szoba 8758. sz. tel. mellék e-mail: szentesi@elte.hu 2. MTA Növényvédelmi Kutatóintézete Állattani Osztály Julianna-majori Kísérleti Telep Nagykovácsi út. 26-30. tel: 391-8623 e-mail: h2370sze@ella.hu Szentesi-Állatökológia-Bevezetés

Az Állatökológia tárgya Szupraindividuális organizáció populációk, populáció kollektívumok Null-hipotézis bármely élőlény, bármikor, bárhol, bármilyen mennyiségben létezhet 1. deviációs alapkérdés - mi, mikor, hol, mennyire tér el a null-hipotézistől szünfenobiológia 2. kényszerfeltételi alapkérdés - miért tér el a null-hipotézistől ökológia (háttér okok) Szünfenobiológia + ökológia = szünbiológia (= ecology), tehát ökológia ≠ ecology Ökológiai környezet és tolerancia (habitat) (populáció) Juhász-Nagy Pál (1935-1993) Szentesi-Állatökológia-Bevezetés

A környezet potenciálisan ható tényezőinek köre a miliőspektrum A külvilágnak ténylegesen az élőlényre ható része az Ökológiai Környezet (= miliő) Elemei: életfeltételek, források, más populációk A környezet tűrőképességi tényezőinek köre a tolerancia spektrum Az élőlény ténylegesen hatás alatt lévő része az Ökológiai Tűrőképesség (= tolerancia) Szabályozás és vezérlés Az ökológia alapkérdése a koegzisztenciális viszonyok háttere (miértje) Egy leegyszerűsített szünbiológia definíció: Az a tudomány terület, melynek tárgya populációk tér-időbeli méret és eloszlási mintázatának, valamint koegzisztenciális viszonyainak leírása és ezek okainak vizsgálata Szünbiológiai szemléletmód: ökológiai, etológiai és evolúciós A rendszert meghatározott állapotban vagy szélső értékek között tartja (feedback alapján). A rendszert, a kezdeti és végállapot között, meghatározott állapotokon viszi keresztül (limitáció által). Szentesi-Állatökológia-Bevezetés

Az Állatökológia tantárgy vázlatos felépítése Általános fogalmak Az élőlény és az ökológiai hatótényezők Niche Demográfia Populációk egyedszám-változása Migráció és diszperzió [Biodiverzitás, fajgazdagság] Populációs kölcsönhatások (egyensúlyi rendszerek) Intraspecifikus verseny Interspecifikus verseny Herbivoria Predáció és populációdinamikai hatása A szerves anyag lebontása (dekomponálás, detritivoria) Parazitizmus Kölcsönösség (mutualizmus) Közösségökológia (nem-egyensúlyi rendszerek) A közösségek általános jellemzése A zavarások szerepe a közösségszerkezet alakításában Az interspecifikus verseny szerepe a köz. szerk. alakításában Szigetbiogeográfia Közösségek szerkezete és stabilitása Anyag- és energiaáramlás közösségekben [Nem-egyensúlyi rendszerek] Stratégiák Táplálkozás Életmenet „Alkalmazott” állatökológia Állatpopulációk kizsákmányolása (halászat, vadászat) Szentesi-Állatökológia-Bevezetés