Műholdas helymeghatározás 6. előadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyismeretlenes lineáris egyenletek
Advertisements

A vízszintes mérések alapműveletei
Adatelemzés számítógéppel
Számítógép, navigáció az autóban
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Geodézia I. Geodéziai számítások Pontkapcsolások Gyenes Róbert.
Számítógépes algebrai problémák a geodéziában
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai megoldása. A kiegyenlített koordináták transzformálása.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Globális helymeghatározás
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
GNSS elmélete és felhasználása
GNSS elmélete és felhasználása Fázismérések lineáris kombinációi. A ciklustöbbértelműség feloldása.
Globális helymeghatározás Zárthelyi dolgozat Relatív helymeghatározás fázisméréssel.
GNSS elmélete és felhasználása
Dr. Takács Bence, adjunktus
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Földi lézerszkennelés: feldolgozási technológiák, eredmények
Regresszió számítás Mérnöki létesítmények ellenőrzése, terveknek megfelelése Geodéziai mérések – pontok helyzete, pontszerű információ Lineáris regresszió.
1. Energiagazdálkodási rendszermodell
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE 2/  További programozási tételek További programozási tételek 
Vonalszintezés Geodézia
Lineáris és nemlineáris regressziók, logisztikus regresszió
Vonalszintezés Geodézia
Algebrai törtek.
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Térinformatika (GIS) Házi feladat Keressen hibát a Google Earth vagy Maps adataiban, pl. az objektum jelölése nem esik egybe a műholdképen látható hellyel,
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
Mérnöki Fizika II előadás
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Az Ady tér geodéziai felmérése -
Készítette: Gergó Márton Konzulens: Engedy István 2009/2010 tavasz.
Kétismeretlenes elsőfokú (lineáris) egyenletrendszerek
GNSS rendszerek Dr. Budai Balázs Benjámin Budapesti Corvinus Egyetem – Közigazgatástudományi Kar – Közigazgatás-Szervezési és Urbanisztikai Tanszék E-government.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: a kódméréses abszolút és a differenciális helymeghatározás.
GNSS elmélete és felhasználása
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
GPS az építőmérnöki gyakorlatban Transzformáció. Térbeli hasonlósági transzformáció.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban GNSS-infrastuktúra.
© Farkas György : Méréstechnika
A MÉRÉSI HIBA TERJEDÉSE
© Farkas György : Méréstechnika
GNSS.
Műholdas navigációs rendszerek Kovács Béla Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatika Kar Térképtudományi és.
6. tétel: Geodéziai mérőeszközök és mérőműszerek
Valószínűségszámítás II.
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 8.2/  További programozási.
Hibaszámítás Gräff József 2014 MechatrSzim.
Geodézia-vonalszintezés
1/19 Hogyan tájékozódnak a robotok? Koczka Levente Eötvös Collegium.
Szerkezetek Dinamikája
TÁMOP /1-2F Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Alapvető programozási tételek megvalósítása Czigléczky Gábor 2009.
Alapvető raszteres algoritmusok, szakasz rajzolása, DDA, MidPoint algoritmus.
avagy a tervezés segítése csúcstechnológiával Rodcont Kft.
Műholdas helymeghatározás 5. előadás
Integrálszámítás.
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Árnyékszerkesztés alapjai
Lineáris egyenletrendszerek
I. Előadás bgk. uni-obuda
GPS kezelési alapismeretek
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Vektorok © Vidra Gábor,
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
Mérési skálák, adatsorok típusai
Előadás másolata:

Műholdas helymeghatározás 6. előadás Helymeghatározási eljárások GNSS technikával: a fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás. A cklustöbbértelműség fogalma és meghatározása. OTF inicializálás

A fázismérés elve A vevő bekapcsolásakot csak a fázis tört részét tudjuk mérni, folyamatos követés esetén a bekapcsolás óta beérkezett ciklusokat is meg tudjuk határozni, így egy további ismeretlenünk marad: a ciklustöbbértelműség. ahol DjRS a fázis mérhető része: A fázismérés pontossága általában kb. 1%-a a hullámhossznak (1-2mm!)

A fázismérés elve Térjünk át a ciklusszámra a fázis helyett: Ha a ciklusszámot a hullámhosszal megszorozzuk, akkor ismét pszeudotávolságot kapunk, ezt fázistávolságnak nevezzük.

A mért fázistávolságok közvetítőegyenletei A GPS mérések közvetítőegyenletei: Írjuk fel az L1 frekvencián mért fázistávolságokat (a ciklusszámot szorozzuk meg l-val): Probléma: - Vegyük észre: az órahibák időfüggő hibák! Ugyan fázistávolságokat pontosan tudunk mérni, a szabályos hibák modelljei még nem eléggé pontosak (troposzféra, ionoszféra, órahibák); emiatt a kiegyenlítés előtt ezeket a szabályos hibákat ki kell küszöbölnünk relatív helymeghatározással;

< m 2m+4 Abszolút helymeghatározás fázisméréssel A fázistávolság közvetítőegyenlete: Mérés: Ismeretlenek: m db műholdra végzett távolságmérés 3 koordináta m műholdóra hiba 1 vevőóra hiba m ciklustöbbértelműség < m 2m+4 Egyetlen epochában nem megoldható!

< < 2m 3m+5 sm (s+1)m+3+s Abszolút helymeghatározás fázisméréssel Két epochában (statikus mérést feltételezve): Mérés: Ismeretlenek: 2×m db műholdra végzett távolságmérés 3 koordináta 2×m műholdóra hiba 2 vevőóra hiba m ciklustöbbértelműség < 2m 3m+5 Még két epochában is bajban vagyunk. s epochában (statikus mérést feltételezve): Mérés: Ismeretlenek: s×m db műholdra végzett távolságmérés 3 koordináta s×m műholdóra hiba s vevőóra hiba m ciklustöbbértelműség < sm (s+1)m+3+s És s db epochában is 

Abszolút vagy relatív helymeghatározás Relatív helymeghatározás (relative point positioning): egy rögzített helyzetű ponthoz képest határozzuk meg a további pontok DX, DY és DZ koordinátakülönbségeit; a vektor mindkét végpontján ugyanazon műholdakat, ugyanabban az időpillanatban kell észlelnünk;

Az egyszeres különbség Vegyünk két, ugyanabban az időpontban, ugyanarra a műholdra észlelt fázistávolságot, és vonjuk őket ki egymásból: EGYSZERES KÜLÖNBSÉG

sm s+3+m Az egyszeres különbség tulajdonságai a bázis (A) és a rover (P) vevő közötti vektort adja meg kiesik a műholdóra hiba van viszont vevőóra hiba mind a bázison, mind pedig a rover vevőben (ööszevonható) relatív ciklustöbbértelműség ismeretlen (összevonható, még mindig egész szám) s epochában (statikus mérést feltételezve): Mérés: Ismeretlenek: s×m db műholdra végzett távolságmérések egyszeres különbsége: 3 relatív koordináta s relatív vevőóra hiba m relatív ciklustöbbértelműség sm s+3+m

A kettős különbség Az egyszeres különségeknél még mindig időfüggő hibákkal kell foglalkoznunk (vevőóra hiba), ami jelentősen csökkenti a fölös mérések számát. Vegyünk két egyszeres különbséget, majd vonjuk ki őket egymásból:

A kettős különbség tulajdonságai vegyük észre: kiestek a vevőóra hibák; statikus mérés esetén nincsenek idővel gyorsan változó tagok; a kombinált ciklustöbbértelműség még mindig egész szám; a r tagok a bázis-vevő relatív helyzetétől függnek.

sm m+2 A kettős különbség tulajdonságai Mérés: Ismeretlenek: s×(m-1) db kettős különbség (m műholdra végzett észlelés): 3 relatív koordináta m-1 relatív ciklustöbbértelműség sm m+2

s×m >> m+2 A helymeghatározás megoldása kettős különbségekkel Fölös mérésekkel rendelkezünk -> legkisebb négyzetek módszerével kiegyenlíthető Eredmény? koordinátaváltozások relatív ciklustöbbértelműségek

A helymeghatározás megoldása kettős különbségekkel Milyen szám lesz az ? Valós szám -> float megoldás Helyes ez? NEM! Mit tehetünk? Kitaláljuk! -> ciklustöbbértelműség feloldása És azt követően? Csak a koordináta ismeretleneket újra kiegyenlítjük.

A ciklustöbbértelműség feloldása Tudjuk, hogy a ciklustöbbértelműségnek definíció szerint egész számnak kell lennie. A kiegyenlítésből azonban csak egy valós értéket kapunk. Mi lehet a tényleges egész megoldás? Ezt a szoftverek iteratív úton, vagy „próbálgatással” határozzák meg. A float megoldás alapján definiálhatunk egy keresőteret, ahol a vevő elhelyezkedhet, majd a keresőtérbe eső egész számú ciklustöbbértelműségeket minden kombinációban felhasználjuk egy-egy ismételt kiegyenlítéshez.

A ciklustöbbértelműség feloldása A legkisebb középhibával jellemezhető megoldás lesz a „helyes” megoldás, azaz N értéke egész. Ezt nevezzük fix megoldásnak. Geodéziai pontosságú helymeghatározás csak a ciklustöbbértelműségek feloldása után lehetséges! RTK rendszereknél az inicializálás célja, hogy meghatározzuk a ciklustöbbértelműségek egész számú értékét, azaz a fix megoldást.

Néhány egyszerű algoritmus a ciklustöbbértelműségek feloldására Kerekítés algoritmusa: nagyon primitív megoldás, gyakran hibás eredményt ad Keresés algoritmusa: A kiegyenlítésből minden N-re megkapjuk annak középhibáját is sN. Ezek alapján felvehetünk minden N köré egy-egy konfidencia-intervallumot, amelyben a lehetséges egész megoldások találhatóak. Minden permutációban elvégezve a kiegyenlítést, a legkisebb koordináta-középhibát adó megoldás adja a megfelelő ciklustöbbértelműség-vektort. Ratio feltétel:

sm s×3+m+2 Geodéziai pontosságú kinematikus mérések Kinematikus mérésekkel geodéziai pontosságú pontkoordinátákat csak a ciklustöbbértelműségek feloldását követően tudunk meghatározni. Mérés: Ismeretlenek: s×(m-1) db kettős különbség (m műholdra végzett észlelés): s×3 relatív koordináta m-1 relatív ciklustöbbértelműség sm s×3+m+2 OTF inicializálás (on-the-fly)

OTF inicializálás 5. Inicializálás menet közben (OTF – On-the-fly) nem kell a mozgó vevőnek ismert pontból indulnia; eleinte kb. 200 mp-ig tartott, ma már valós időben is működik (néhány mp); az inicializálás alatt nem lehet jelvesztés; jelvesztés után újra kell inicializálni; visszafelé történő feldolgozás (backward processing)

Köszönöm a figyelmet!