Készítette: Tündéék csapata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
Advertisements

Katona József élete ( ) Kecskeméti polgárcsalád fia. Apja takácsmester, aki fia taníttatására nem sajnálja az anyagi áldozatot (pesti, kecskeméti.
Reformkori színjátszások
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
Vörösmarty Mihály élete
Reformkor A magyar színjátszás rövid története
NEMZETI SZÍNHÁZ: CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Al-Farman Petra, Végh Dóra, Tikász Ábel, Nagy Titusz.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Csongor és Tünde prezentáció Bemutatja: A Kiskacsa csoport.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Paulay Ede rendezésében 1879 Vörösmarty Mihály. A rendező: Paulay Ede 1836-ban született Lőcsefalván. Színész, rendező, színészpedagógus, fordító, a Nemzeti.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében A Nemzeti Színházban.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezésében (1976) Készítette: A Silly Seals csapata.
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésésben. Pár szó a rendezőről…  Paulay Ede tokaji születésű rendező volt.  Rendező mivoltja mellett, még számos címet.
C SONGOR ÉS T ÜNDE Sík Ferenc rendezése (1976) Ferdinánd csapat.
1963.  diploma a Színház-és Filmművészeti főiskolán  pécsi Nemzeti Színház rendezője  Gyulai Várszínház vezetője  Nemzeti Színház.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
NEMZETI SZÍNHÁZTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐ - I. FORDULÓ Four girls.
Arany János.
Csongor és Tünde, ahogy Sík Ferenc megálmodta
Készítette: Latabár Kálmán csoport
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében
Sík Ferenc rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
1879. december 1..
Paulay Ede rendezésében
Üdvözöljük a Tisztelt Szervezőket és a Bíráló Bizottságot!
/Paulay Ede rendezésében/
Paulay Ede élete és munkássága
Szabó Kira, Sándor Zsuzsanna, Magyar Fanni, Brenner Ági
Paulay Ede rendezésében
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede rendezésében
A Megalkuvók csapata bemutatja:
A színházkészítő.
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede rendezésében
Műfaja: drámai költemény
Ember tragédiája Paulay ede.
Gyenes László mint Lucifer
Bemutató: Budapest; Nemzeti Színház, szeptember 21.
Nem mindennapi sikert aratott az előadás ami bizonyította Paulay páratlan tehetségét. Az ember tragédiája ősbemutatója a színháztörténet egyik legnagyobb.
A Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1826 és között írt drámai költeménye
Az ember tragédiája Németh Antal rendezésében (1937)
„Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.”
Ősbemutató Paulay Ede rendezésében
Az ember tragédiája Rendezte: Paulay Ede.
Paulay Ede rendezése, Az ember tragédiájának első színpadra vitele
1883. Szeptember 21-én mutatták be először
Madách Imre: Az ember tragédiája
Paulay Ede Csongor és Tünde.
Az ember tragédiája Bemutatta a Nemzeti Színház szeptember 21-én Paulay Ede rendezésében.
Rendezte: Dr. Németh Antal
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Színpadon Az ember tragédiája
~Paulay Ede rendezésében~
Az első évad /36 Az évad megnyitója Beethoven dramatizált Missa Sollemnise volt. Nagy sikert ért el a nálunk már hetvenhárom éve nem játszott Shakespeare.
IGAZGATÓI PÁLYÁZAT Nemzeti Színház Készítette: Dr. Németh Antal 1940
Előadás másolata:

Készítette: Tündéék csapata Csongor és Tünde Készítette: Tündéék csapata

A Nemzeti Színház A magyar színházat 1835-ben kezdték el építeni és 1837. augusztus 22-én megnyitották Pesti Magyar Színház néven. 1840-ben országos intézmény lett és Nemzeti Színházként működött tovább. Átalakítások és kibővítések után 1908-ban bezárták, tűz- és életveszélyesnek nyilvánították. Ezek után a Blaha Lujza téri Népszínház épületébe költöztek, ahol 56 évet töltöttek, de ezt is elkellett hagyniuk az épület életveszélyessége miatt. A mai Thália Színház, majd a Pesti Magyar Színház épületébe költöztek, és 2002-től a színház elfoglalhatta végleges helyét a Duna partján.

Csongor és Tünde: Az előadás A Paulay Ede-féle Csongor és Tünde előadásra 1879. december 1-jén került sor. A darab színpadtechnikai nehézségekkel küzdött, ez az oka annak, hogy csak keletkezése után 49 évvel került színpadra Vörösmarty Mihály születésének évfordulóján. Paulay így vélekedett az előadásról: „lehetetlen, hogy ma, midőn nyelvünk a társadalom minden részében elfoglalta jogos uralkodását, ne volna meg az érzék ama tömérdek szépség iránt, mely e műből áradoz.”

Az előadás rendezője: Paulay Ede (1836-1894) Papi hivatás helyett a színészetet választja. Több társulat tagja volt, mielőtt 1863-ban a Nemzeti Színházhoz szerződött, aminek haláláig a tagja volt. Szigligeti Ede támogatásával számos ismert darabot rendezett, hozzájárult a magyar dráma felvirágzásához. Színészeti Tanoda aligazgatója, Nemzeti Színház drámai szakigazgatója, Kisfaludy Társaság tagja és a Magyar Írók és Művészek Társaságának elnöke volt. "Paulay alkotása az az eszmei, sőt eszményi Nemzeti Színház, amelynek Ő adta meg igazi tartalmát, noha ez akkor - szűkös viszonyoknak megfelelően - látszólag csak az egyetlen, kis régi Nemzeti Színház szorítkozott..." - Csathó Kálmán

Zeneszerzője: Erkel Gyula (1842-1909) Környezetében mindenki zenész volt. Már 5 évesen debütált az apja által vezényelt operett előadáson. 14 éves korában már hivatalosan a Nemzeti Színház és a Mátyás templom zenekarának ütődobosa volt. 1863-tól már operát is vezényelhetett. Az Operaház megnyitásától ott dolgozott. Kamaszkorától kezdve rendszeresen koncertezett zongoristaként is, egy kéz sérülés miatt ezt fel kellett adnia. Ezek után a Zeneakadémia tanára volt 1908-ig. Fontosabb művei: A fertálymágnások – kísérőzene Berczik Árpád vígjátékához (bemutató: 1873) Álmos – kísérőzene Szigligeti Ede színművéhez (1859) Téli rege – kísérőzene William Shakespeare drámájához (1865)

Hetedik gyermekként érkezett a családba Hetedik gyermekként érkezett a családba. Apja halála után nagybátyjához, az ismert politikus Horváth Boldizsárhoz költöznek Pestre. Szigligeti Ede felismeri Emília tehetségét, így 1877. október 1-től a Nemzeti Színház tagja lett. Első fellépése 17 évesen Shakespeare Romeo és Júlia című drámájában, Júlia szerepe volt. 1879. december 1-jén rendezett Csongor és Tünde előadáson Tünde szerepét játszotta, majd később, 53 év múlva ugyanebben a darabban Mirigy szerepében tündökölt. 1949. december 24-én eltávozott az élők sorából. Tünde szerepében: Márkus Emília (1860-1949) Csongor szerepében: Nagy Imre (1849-1893) Példaképe keresztapja, Kossuth Lajos volt. Először Szabadkán lépett fel, majd 1865-66-ban Debrecenben játszott. 1870. április 1-jétől a Nemzeti Színház tagja haláláig. Rendező és a Színakadémia tanára volt. Súlyos idegbaj gyötörte. 1893. szeptember 5-én öngyilkos lett. Felesége Benza Ida énekesnő volt.

Aradon, majd Budapesten nevelkedett, nagyon érdeklődött a színészet iránt. 1867-ben a színi tanodába jelentkezett, ahol többek között Paulay Ede tanítványa volt. 1870-ben szerződött a Nemzeti Színházhoz, aminek 1909-től örökös tagja. 1914-ben visszavonult. Mirigy szerepében: Jászai Mari (1850-1926) Ledér szerepében: Helvey Laura(1852-1931) Már 10 évesen dolgozott, Bécsben és Budapesten szolgáló volt. 16 évesen Hubay Gusztáv társulatához szökött, majd Budán játszott. 1869-ben a kolozsvári színházhoz szegődött. 1872-ben tagja lett a Nemzeti Színháznak, amelynek haláláig hűséges tagja volt. Leginkább a tragikus sorsú szerepekben tündökölt. Összesen mintegy 300 szerepet játszott. Róla nevezték el a tatabányai Jászai Mari Színházat, és az ő nevét viseli a színművészeti kitüntetés, a Jászai Mari-díj is.

Előkelő családból származott, tanulmányai befejezése után színészi pályára lépett. 1870-ben a Nemzeti Színház tagja lett, majd 1888-tól az Operaház játékmestere. 1910-től a Nemzeti Színház örökös tagja. Sikerei a játékmodorának volt köszönhető. Érzelmesen, meleg humorral mutatta be az élet elesettjeit. 1915. november 5-én hunyt el. Kalmár szerepében: Újházi Ede(1841-1915) Fejedelem szerepében: E. Kovács Gyula(1839-1899) Tudós szerepében: Bercsényi Gyula(1844-1901) Szülei a legjobb nevelésben részesítették, a debreceni kollégiumban tanult, ahol kitűnő tanuló volt. Egy színházi előadás láttán elhatározta, hogy színész lesz. Számtalan társulat tagja, majd Egressy Gábor lévén a Nemzeti Színházba kerül. 1865-ben Kolozsvárra szerződött, ahol feleségül vette Pataki Rózát. 1899. július 31-én Petőfi halálának 50. évfordulóján, szavalás közben éri a halál. 1863-ban lesz színész, majd 1872-ben mint vendégszínész lép fel a Nemzeti Színházban. Háromszori fellépés után szerződtetik a színházhoz. Paulay Ede igazgatói kinevezése után a Színakadémia tanára lesz. A Nemzeti Színház leghasznosabb tagjainak egyike volt. Különösen a romantikus stílusú darabokban játszott nagy sikerrel, de drámaíróként is volt elismerésben része.