Új tendenciák a történelem-tanításban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Az iskolai dokumentumok
„Ezt egy életen át kell játszani”
A holokauszt tanítása iskolámban
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
„XXI. S ZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Bánkuti Zsuzsa (OFI) és Lukács Judit (OFI)
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
A tartalmi szabályozás kérdései Kaposi József október.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
A történelem tanításának és tanulásának módszerei és stratégiái 2007
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Korszerű, használható tankönyveket az iskolákba szeptember 15.
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
JÓ GYAKORLAT Digitális taneszközök használata történelem órán
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A történelemtanítás általános funkciói, módszerei
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TARTALMAK AZ OKTATÁSBAN A képzés célkitűzései.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Algoritmikus munkafolyamatok az irodalomórán Valaczka András, 2009.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
TANÍTÁS - TERVEZÉS Műhelyfoglalkozás földrajztanárok részére
„Jó gyakorlatok” Nagyné G. Jordanoff Györgyi. A „jó gyakorlat” újszerűsége  a MiTiok programban szereplő tananyag adaptálása és felhasználása IKT eszközök.
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Székely István fejlesztési tanácsadó
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Szabó József: A múzeumok új kihívása: a múzeumandragógia.
Kompetencia alapú idegen nyelvi
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
Gyermekvilág régen és ma
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
Harmadik matematikakönyvem
Az Apáczai Kiadó átdolgozott matematika tankönyveinek bemutatása 5. -6
Nyelvtan és helyesírás tankönyvek
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
A Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért személyes történeteket feldolgozó holokauszt- gyűjteménye A Zachor Alapítvány civil oktatási szervezet. Fő.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
Okosdoboz.hu digitális taneszköz
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Geomatech digitális taneszköz Nagy Regina eTanulás szakértő.
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
Nem szakrendszerű oktatás augusztus 25.. A nem szakrendszerű oktatás célja, feladata Alapvető készségek és képességek tanuláshoz szükséges kulcskompetenciák.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába Egyházközség neve: Hittanoktatást végzi:
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Projektorientált matematikaoktatás
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Tervezési folyamat.
Nemzeti Köznevelési Portál
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Szent László Középiskola Szekszárd
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
5. Tétel – A Life Long Learning
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Előadás másolata:

Új tendenciák a történelem-tanításban Történelemoktatók Szakmai Egyesületének konferenciája Kaposi József 2016. 10. 01.

Kihívások változó történelemfelfogás; bővülő tartalmak; új módszertani elvárások; átalakuló tanári szerep; adatok, fogalmak; IT eszközök használata; informális és nonformális tanulás.

Elvárások 1.

Elvárások 2. Specifikus készségek: Módszerek: információszerzés és feldolgozás; dokumentumok, tények és adatok elemzése, forráselemzés; kritikus gondolkodás és kommunikáció; időben és térben való tájékozódás; oksági viszonyok megértése; forgatókönyvek, mintázatok azonosítása; történelmi gondolkodás. Módszerek: drámapedagógiai és storyline (kerettörténet) módszerek; projekt, portfólió, prezentáció; játékosítás (gamification); csoportmunka, terepmunka.

Elvárások 3. A NAT és kerettanterv új fókusza: a modernkor és a jelenkori történelem, a politikatörténet mellett társadalmi struktúrák, állampolgári ismeretek és a mindennapok történetének megjelenítése. Tematikus, hosszmetszeti és mélységelvű, valamint kereszttantervi elemek megjelenítése (média, etika, fenntarthatóság, demokráciára nevelés). Középpontban a történelmi gondolkodás fejlesztése és a kulturális kódrendszer feldolgozása.

Összefoglaló a történelem-tanítás új elvárásairól Az ismeretszerzés és feldolgozás (pl. forráselemzés) módszereinek, a kommunikáció (pl. IT-oktatás), a kritikai gondolkodás képességének fejlesztése. A facilitátori szerep és a tanulás támogatása. A kulcskompetenciák fejlesztése az élményszerű tanulás módszereivel - EU-s kulcskompetenciák (mint pl. az aktív állampolgárság, fenntarthatóság) kiemelése a tanításban. A pedagógiai módszerek széles repertoárjának használata (drámapedagógiai eszközök, projektek, csoportmunka, kerettörténet-módszer, játékosítás, problémamegoldó feladatok).

Új tartalmak – interaktív eszközök A recski kényszermunkatáborok és a hortobágyi zárt táborok (Az anyagok a jövőben a Nemzeti Köznevelési Portálon lesznek elérhetőek.)

Feldolgozott témakörök és a hozzá kapcsolódó feladatsorok Az 1950-es évek eleji Magyarország A hortobágyi zárt táborok belső működése Egyéni sorsok a hortobágyi zárt táborokban A hortobágyi zárt táborokban fogva tartott személyek sorsának későbbi alakulása 1953 után A recski kényszermunkatábor belső működése Egyéni sorsok a recski kényszermunkatáborban A recski kényszermunkatáborban fogva tartott személyek sorsának későbbi alakulása 1953 után Arcképcsarnok I-II.

A kiegészítő tananyag általános jellemzői A 8. és 12. évfolyamon tanulók életkori sajátosságaihoz igazodik: A törzsanyag és a feladatok is a korosztály ismereteinek, képességeinek megfelelőek. A portál olyan mint egy akadályverseny, a nyolcadik osztályosok részére játékosabb keretek között mutatja be az 50-es évek történetét, mind a recski internáló- és kényszermunkatábort, mind a zárt családi munkatáborok (hortobágyi táborok) történetét. Ennél komolyabb a 12. osztályosok portálja, amely a felnőtt közönség részére is okulásként szolgálhat.

Módszertani jellemzők, újszerűség Változatos, hiteles, emberközeli: A szöveges törzsanyagon túl térképek, fotók, videók, filmrészletek, fogalomtár, arcképcsarnok színesítik a tanulás lehetőségét, az ismeretek elmélyítését. Visszaemlékezők anyaga: azok mondják el a történeteket, akik megélték, így hiteles, emberközelibb a történet és a megélt történelem. Arcképcsarnok a diktatúra ismert elkövetőiről és a diktatúra áldozatairól, a különböző táborok lakóiról szól. A szövegeket a hozzáillő korabeli fotók, dokumentumok teszik befogadhatóbbá és hitelesebbé. Az ellenőrző kérdések módszertanilag változatosak: keresztrejtvény, igaz-hamis választás, totó, összeillesztés, mondatok kiegészítése stb., ezáltal nem unalmas az ellenőrzés sem. Csak jó válasz után lehet továbblépni.

Egy kiegészítő tananyag felépítése (példa) Az 1950-es évek eleji Magyarország: Bevezetés Miről fogok tanulni? Miért fontos erről tudnom? Előzmények Törzsanyag A párttal a néppel egy az utunk (video-részlet) Propaganda és valóság (fotó + szöveg) A kommunizmus dicsősége (filmrészlet) Titkok (filmrészlet) Ne csak őrizd, gyűlöld is (fotó + szöveg) Mit jelent a proletárdiktatúra (feladat) Fogalmak (feladat) Igaz-hamis (feladat) Összegzés (kép + szöveg) Segédanyag (fotók, videók, szövegek, térképek, feladatok) Önellenőrzés (kérdések + opcionális válaszlehetőségek)

Főoldal (pl.: Hortobágyi zárt táborok)

Törzsanyag-részletek

Visszaemlékezések, video- és filmrészletek

Térképek, térképes feladatok

Interaktív feladatok (pl.: igaz-hamis, puzzle, keresztrejtvény)

Arcképcsarnok – elkövetők és áldozatok

Hiteles kordokumentumok – fotók, határozatok, okmányok, stb.

Összegzések – fotók és szöveg

Önellenőrzés és eredmények interaktív felület

Köszönöm a figyelmet!