Gyűjtemény mint rendszer

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Advertisements

Modern múzeum = modern könyvtár? május 14. Dr. Bereczki Ibolya Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Önkormányzati információs rendszer
Városi Archívum - könyvtáros szemmel – Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő 2011.
1. 2 Elektronikus dokumentumok a nemzeti könyvtár gyűjteményében Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
Digitalizálandó értékek könyvtáraink gyűjteményében Mit? Miért? Hogyan? május 25. Bánkeszi Katalin szakmai igazgató Neumann János Digitális Könyvtár.
Hálózati architektúrák
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
Az iskolai könyvtár állománya
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
KÖNYVTÁRAK SZÁMÁRA NYÚJTOTT KÖZPONTI SZOLGÁLTATÁSOK
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Készítette: Majdán Csaba. A dokumentumok összegyűjtésével feldolgozásával rendszerezésével foglalkoznak Biztosítják a dokumentumokhoz való hozzáférést.
Készítette: Magyar Orsolya
Könyvtárhasználat.
Tévedések és hibák a könyvtárközi kölcsönzésben, a külföldi gyakorlat Dr.Szabóné Balogh Clarissa Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
BLK Könyvtármenedzsment III. 1. előadás 1 Könyvtármenedzsment III. Szolgáltatások szervezése.
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A MOKKA és az ODR rendszerek kapcsolata Koltay Klára Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Lesz-e magyar tartalompiac? És mi lesz a könyvtárak szerepe? Kitzinger Dávid ügyvezető igazgató Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ.
A könyvtár: elektronikus információk tárolója, közvetítője, előállítója Koltay Klára
AJÁNLOTT IRÁNYELVEK: 1. A felsőoktatási intézmény könyvtára, könyvtári rendszere szakirodalmi, információs, oktatási és kutatási feladatokat ellátó nyilvános.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
A könyvtári szolgáltatások rendszere: helyi és közvetített szolgáltatások.
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
A GYŰJTEMÉNY KVANTITATÍV ELEMZÉSE AZ ELEMZÉS KÉRDÉSE: SZÁMSZERŰEN ÉS ARÁNYAIBAN HOGYAN OSZLIK MEG A GYŰJTEMÉNY?
A KÖZGYŰJTEMÉNYEK gyűjtési elve 1.MÚZEUMOK = tárgyi, plasztikai dokumentumok 2.LEVÉLTÁRAK = írásos dokumentumok, de nem sokszorozottak és nem publikusak.
STRATÉGIAI TERVEZÉS Szellőné Fábián Mária. Definíció Olyan folyamat, mely a szervezetet a kör- nyezeti változásokhoz és a piaci feltételek- hez próbálja.
1 BESZÉDFELISMERŐ RENDSZERES ALKALMAZÁSA AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN (ELŐKÉSZÍTÉS) A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával,
Dr. Sajó Andrea Országos Széchényi Könyvtár. DIGITÁLIS VILÁG Gyűjtés Megőrzés Megosztás ÚJ LEHETŐSÉGEK ÉS FELADATOK Offline és online világ.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres.

Adatbázis kezelés.
1 Tájékoztató a tantárgyakról és a jegyzetekről Digitális oktatási gyűjtemény az ALEPH könyvtári rendszerben.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
A könyvtár mint rendszer KÖNYVTÁRI SZERVEZET 1. RENDSZER ALAPSTRUKTÚRÁJA KÖNYVTÁRI SZERVEZET 2 INPUTTRANSZFORMÁCIÓ OUTPUT VISSZACSATOLÁS.
Könyvtárak.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
A KSZR FORRÁSOK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSA ZALA MEGYÉBEN KISS GÁBOR IgazgatóKSZR MŰHELYNAPOK – ZALAEGERSZEG 2015.november 11.
Digitális közzététel, avagy, hogyan írjunk digitalizációs stratégiát? Bánki Zsolt István Petőfi Irodalmi Múzeum.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
KONFIGURÁCIÓKEZELÉS è A projektirányítás a költségekkel, erőforrásokkal és a felhasznált idővel foglalkozik. è A konfigurációkezelés pedig magukkal a termékekkel.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Gazdasági informatika - bevezető …avagy miért emlegetünk szakdolgozat írást informatika címén???
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Másold és terjeszd, …hogy megmaradjon!
Hagyományok és kihívások V
Magyar könyvtárügy 1945 után.
A könyvtárak állományának tagolódása
A könyvtári integrált rendszerek statisztikai moduljának használata
Önértékelési projektterv
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Használd jól a könyvtári katalógust!
Könyvtármenedzsment III. Szolgáltatások szervezése
A szakmai vizsgákat követő adatszolgáltatás digitális aláírással
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Hálózati architektúrák
"404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?"
Bibliográfiai Szekció
A KLM modell története és jövője az e-tanulás erősödésének szempontjából Szekció: Digitális tanulási környezetek Vallomások Dr. Pitlik László, Nemes.
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Gyűjtemény mint rendszer

A könyvtár Mi a rendszerezés? Dokumentumokat gyűjt, rendszerez és szolgáltat. Mi a rendszerezés?

A gyűjtemény mint rendszer nyitott (nyílt) = a környezet függvénye felhasználói igények költségvetés könyvtárosi döntések

Dinamikus (növekszik és csökken), minőségileg változhat (múlt, jelen jövő)

Hierarchikus Alrendszerekre bomlik (pl. gyarapítás, tárolás). Maga is része egy rendszernek (a könyvtárnak).

Meghatározója a visszacsatolás Spontán visszacsatolás A könyvtár is kéri, igényli.

Szakreferens Pl. közgazdasági szakreferens Gyarapít Szakoz Tájékoztat

Mert közgazdász és könyvtáros. Gyarapít Mert közgazdász és könyvtáros. Mert ő tájékoztat, tehát ismeri a felhasználók igényeit. Mert ő szakoz, tehát ismeri az állományt.

Szakoz Mert közgazdász és könyvtáros. Mert ő tájékoztat, tehát ismeri a felhasználók igényeit. Mert ő gyarapít, tehát ismeri, mi kerül be az állományba.

Tájékoztat Mert közgazdász és könyvtáros. Mert ő gyarapít, tehát ismeri, hogy mi kerül be az állományba. Mert ő szakoz, tehát ismeri az állományt.

Gyűjteményszervezés Hol a helye a könyvtári szervezetben?

Domináns volt A helyi gyűjtemények gondos összeállítása = megfelelő fizikai hozzáférés

A papíralapú dokumentumok Helyhez vannak kötve: Be kell értük menni a könyvtárba.  A könyvtár tulajdonát képezik.

Az elektronikus (digitális) dokumentumok Nincsenek helyhez kötve  Hálózat Egy dokumentumot egyszerre többen használhatnak.

Miért? Miért fordítják a könyvtárak működési költségvetésük és rendelkezésre álló helyük nagy részét gyűjtemények szervezésére? A dokumentumok gyűjtésével nem hozunk létre új dokumentumokat. A gyűjtés csak azt befolyásolja, hogy a dokumentum példányait hol helyezik el.

A könyvtári gyűjteményfejlesztés egyfajta „fájlszervezés”, amely azzal foglalkozik, hova helyezzük a dokumentum példányait és mennyi időre.

Miért? A gyűjtés nem saját magáért indokolható, hanem csak a könyvtár szerepének és átfogó céljának az eszközeként.

Könyvtár szerepei Megőrzési szerep Rendelkezési szerep Bibliográfiai szerep Szimbolikus szerep

A megőrzési szerep Amit nem gyűjtünk össze, és nem őrzünk meg, elveszett az olvasók számára és a jelenben és a jövőben. Nehéz dolog előre jelezni, hogy a jövőben kit mi fog érdekelni. A helyismereti munkákat mindenképpen megőrzöm

A rendelkezési szerep Alapvető cél nem a megőrzés, hanem a dokumentumokhoz való kényelmes hozzáférés. Ha kézbe akarunk venni egy könyvet, nem valószínű, hogy 100%-osan kielégít bennünket, ha azt mondja valaki, hogy egy külföldi nemzeti könyvtárban valahol van belőle egy példány, hozzátéve, hogy ott nagyon gondosan őrzik. A dokumentum példányára itt és most lehet szükségünk!!

Könyvtár szerepei Megőrzési szerep Rendelkezési szerep Bibliográfiai szerep – Mi létezik és az hol található? Szimbolikus szerep – Státusz és presztízs

Magyarázzák meg az ábrát a könyvtárak vonatkozásában!

Összefoglalás - a gyűjteményszervezés fogalma alá tartozó tevékenységek a szükséges dokumentumok kiválasztása, annak meghatározása, hogy melyek azok a dokumentumok, amelyeket tárol, illetve melyek azok, amelyekhez számítógépes hozzáférést biztosít a könyvtár, a kiválasztott dokumentumok beszerzése, nyilvántartás vezetése, amely statisztikai adatokat is közöl, a gyűjtemény gyors visszakereshetővé tétele, azon művek kivonása, melyekre nincs igény, az állomány védelmének biztosítása, Az állomány minőségének rendszeres ellenőrzése.