A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Advertisements

A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A CBC-programok és a területi kohézió Budapest, június 6.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
A TÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUMOK LÉNYEGE, ELŐNYEI ÉS KIALAKÍTÁSUK TAPASZTALATAI RÉGIÓNKBAN Előadó: Béres László Encs, augusztus 29.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az ÚMVP intézményrendszere
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
Határon átnyúló vállalkozásfejlesztési kapcsolatok.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
OFA Hálózat évi tevékenységei
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Emberi erőforrások közös használata és fejlesztése Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program Emberi erőforrások közös használata.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft.
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Területi foglalkoztatási paktumok az EU-ban
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Pályázatírás módszertana
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
OFA HÁLÓZAT KOOPERÁCIÓ KIEMELT PROJEKT (TÁMOP-2.4.3/B/1-09/1) – Szociális szövetkezetek részére nyújtható térítésmentes szakmai.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Foglalkoztatási Paktum Magyarországon Gere János.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A széchenyi Programiroda szerepe a régióban
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői Zalaszentgrót 2009. 11.26.

Paktum helyzetkép 2009- jellemző a változatosság Források szerint: ROP 3.2.1. PHARE CBC Szlovén – magyar INTERREG Osztrák – magyar INTERREG TÁMOP 1.4.4. Egyéb Területi hatály szerint: Települési Kistérségi Megyei Regionális Határon átnyúló kistérségi Határon átnyúló regionális

Tapasztalatok - tennivalók létrejött több, mint 50 foglalkoztatási paktum, megkezdődik újabb 16 Változó együttműködési hajlandóság, eltérő működési színvonal Finanszírozási problémák Szakmai, módszertani támogató háttér hiánya, létre kell hozni Kutatás - konklúziók

Problémák Politikailag sérülékeny Illúziók, sokan hiszik, hogy pénz jár vele Forráshiány miatt nem tudott nagy projekteket végig vinni

Eddigi eredmények Térségi foglalkoztatási helyzetfeltárás Térségi foglalkoztatási stratégiák (integrált és innovatív), akciótervek Ember-,eszköz-, forráskoordináció Forrásszerző képesség Projektgenerálás és megvalósítás a szubszidiaritás elvén Partnerségi kultúra fejlesztése, terjesztése

Alapvetések A paktum szervezeti keret a lokális munkaerő-piac releváns szereplői számára. Alapvető céljai A munkanélküliség leküzdése A foglalkoztatottság és a foglalkoztathatóság növelése

Működésének alapelve a motivált partnerség, amelynek szereplői Önkormányzatok Munkaügyi szervezetek Szociális partnerek Képző intézmények Nonprofit szervezetek + mindenki, aki egyetért és képes tenni a paktum céljainak eléréséért.

A működés fontos kritériumai: Szervezeti keret + egyszerű és hatékony döntéshozatali mechanizmus + világos felelősségi viszonyok. Fontos az egyes szereplők folyamatos aktivitása + működőképessége + megfelelő kapacitás + területi jelenlét. A működés fontos kritériumai: Nyitott együttműködés Nyilvánosság  társadalmi legitimáció Rendszeres és hatékony információáramlás Folyamatos monitoring

A paktum működésének egész időtartamában elengedhetetlenül fontos: Átlátható tevékenység Folyamatos belső és külső kommunikáció, problémákról és eredményekről.

A partnerség esély Közös információs bázis (infrastruktúra, emberi erőforrás, fejlődési utak, prognózis) kialakítására Közös stratégia megalkotására Összehangolt intézkedésekre Erőforrás-koordinációra és koncentrációra (pénz, intézmény, ember) Összehangolt programokra Innovációra

A helyi partnerségek lehetőségei a helyi problémák, kihívások és lehetőségek azonosítása, helyi, valós igényekre épülő cselekvési tervek kidolgozása, a foglalkoztatás szempontjainak érvényesítése egyéb fejlesztésekben, az érintettek és az erőforrások mobilizálása a foglalkoztatás bővítése érdekében. Tanulási folyamat: új együttműködési formák és szemlélet elsajátítását igényli.

Feladatok – hasznok Helyzetfeltárás, szükséglet-meghatározás Stratégia elkészítése Erre épülő program – végrehajtást szolgáló projektek Monitoring Eredmények – jó gyakorlatok multiplikálása Nyilvánosság

A paktumok célrendszerének megvalósulását szolgáló legfontosabb eszközök a projektek. Minden egyes projektnek önállóan is és egymáshoz kapcsolódóan is a paktum stratégiáját kell szolgálniuk. Az egyes projektek létrehozásában és megvalósításában jelenik meg konkrétan a motivált partnerség. A projektek révén nyert források koordinációja és integrációja bizonyíték a helyi foglalkoztatási partnerség hasznosságára. Együttműködési kultúra fejlődése, (érdekegyeztetés a kistérségben)foglalkoztatáspolitika társadalmasítása, helyi politikák integrált megvalósítása. Javuló életminőség!!!

lehetőségek Fenntarhatóság segítése működtetés szempontjából (OFA –pályázatok)MPA Pályázati lehetőségek: TÁMOP, ROP, ETE, IPA, ENPI (INTERREG) 2007-2013 között Regionális hálózati fejlesztések: koordináció informatikai támogatás, módszertani fejlesztések, minőségvizsgálat, tudásátadás Országos ernyőszervezet létrehozása Európai hálózatokhoz történő csatlakozás

Köszönöm figyelmüket! Gombás József NY.D.-i RMK stratégiai és nemzetközi igazgató E-mail: gombasj@lab.hu