Szupervízió A szupervízió a változás generátora 3. Szint Gondolati

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ami a társadalmat összetartja – a generációk együttműködése
Advertisements

Papp Győző szupervizor Humánszolgáltató Központ Szekszárd
A minősítés és az önértékelés kapcsolata, szerepe a minőségfejlesztésben Barlai Róbertné.
A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
Munka-magánélet egyensúlya- a vállalkozás, mint lehetséges megoldás
Budapest, december 3. Nagyné Zölde Mónika
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
élménypedagógiai módszerek alkalmazási lehetőségei a tanitásban
Moduláris rendszerű vezetőképzés profiknak
Kommunikációs stratégiák
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
1 Az önfeltárás kockázati tényezőinek összefoglalása Dimenzió Idő Téma Értékelés Emberek Kis kockázat Múlt események, gondolatok, általános elképzelések.
11 Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Projekttájékoztató nap
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Hogyan válhatnak a cégértékek a teljesítmény katalizátorává? A Cegos üzleti reggelije március 3.
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
Szociális tanuláselmélet
interperszonális személyiség-koncepciója
Konstruktív konfliktuskezelés
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Keretrendszer az egész napos iskola nevelési-oktatási programjának fejlesztéséhez.
Szakértők és rendszerek
 Tanuló környezet meghatározása  Ötletgyűjtés, a tanulási környezet ismeretén alapszik  Oktatási stratégia meghatározása  Előzetes képernyő-elrendezés.
Az erőszakmentes kommunikáció technikája
A tapasztalati tanulásra épülő tréningek
Partnerség és együttműködés Érdekcsoport-elemzés
III.4. A VEZETŐ SZEREPE ”... tudomásunk szerint minden sikeres minőségi forradalom a felső menedzsment részvételével történt EGYETLEN KIVÉTELT sem ismerünk.”
A TANULÓ SZERVEZETEKRŐL
Csoportindítás Az első csoportülés megtervezése 0. szakasz - Felkészülés cél meghatározása módszer kiválasztása keretek meghatározása a környezettel való.
Szupervízió formái (L. van Kessel)  - duális: vizor - vizand tapasztalati szupervízió- élő szupervízió  csoportos szupervízió: vizor – a vizand egy csoport.
Az interprofesszionális együttműködés munkaformáinak sajátosságai (Mohácsi – Lakatos) ESETKONFERENCIA: - résztvevők érdekeltek a kliens/klienscsoport problémájának.
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Szupervízor-coach szakmentorok bemutatkozása
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
" Tudás és kompetencia" Szociális szakemberek és önkéntesek alternatív képzése a látássérültek munkaerő-piaci re/integrációjáért Veres Katalin projektvezető.
Geskó Sándor A KÖZÖSSÉGI MEDIÁCIÓ GYAKORLATA
Autonómia és felelősségvállalás
ISTEN IGÉJE ÉLETRE KEL. Mi is az a BIBLIODRÁMA? nincs definíció jellegű válasz „kísérleti spiritualitás” életre keltő, megelevenítő, játékban, testben.
Lakossági elégedettségmérő kérdőív Hány éve lakosa a településnek? A válaszadók közül a Nyékládházán születettek aránya 30%
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Felelősen, egészségesen, biztonságosan
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
5 kérdés 5 érzés. Alapötlet  Párkapcsolatok, szerelem, boldogság témákban felteszünk egy színművésznek 5 kérdést. Az illető kérdésenként 4 lehetséges.
Az Élet Igéje szeptember.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Reflektív gondolkodás
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
AZ MNKSZ RÉSZVÉTELE A „TRAME” PROJEKTBEN AZ EU / GRUNDTVIG FELNŐTTOKTATÁSI PROGRAM KERETÉBEN ( ) TAPASZTALATOK ÉS EREDMÉNYEK KONFERENCIA A self-narration.
Zsoltárok 40:1-9 Bízni az Úrban és emberekben Isten jelenlétében felismerni, hogy Ő mindig lát és hall minket Megismerni Krisztust, megérteni és cselekedni.
CSILLEBÉRC 2015.November Országos Intenzív Képzés és Továbbképzés.
TÁMOP projektek megvalósításának „nyeresége” Kemecsei Judit – Hajléktalanokért Közalapítvány TÁMOP / december 13. Miskolc.
JÖVŐKUTATÁSI PARADIGMÁK Magyar UNESCO Bizottság Társadalomtudományi Albizottságának Jövőkutatási Bizottsága Budapest, június 4. Dr. Hideg Éva egyetemi.
Érzékenyítés. Általános értelemben: valamilyen kérdésre való fokozottabb érzékenység kifejlesztése. Érzékenyítés.
Együttműködés a szülővel Hogy ne így legyen!. Cél Legyünk képesek a szülők eltérő véleményének az elfogadására, saját nézőpontunk meggyőző kifejtésére,
Asztrológiai továbbképzés
Tervezési folyamat.
Mit tehet a helyi gyülekezetem, hogy segítsen?
Előadás címe: Tudom, változnom kell!!!
Húsvét VII Vasárnapja C - év.
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Az Advent misztériuma - Spirituális felkészülés a Karácsonyra
Jegyezd meg jól, nem te döntöttél, hogy megszüless vagy sem
A kutatás etikai vonatkozásai
Megtudod különböztetni a szineket?! OK, Akkor nézd meg ezt a képet...
Előadás másolata:

Szupervízió A szupervízió a változás generátora 3. Szint Gondolati Érzelmi Cselekvési Célja: Szakmai és személyes vakfoltjaink megvilágítása, új perspektívából rálátni a „problémára”, elakadásokra (mit , miért nem tudok megoldani?), lehetséges megoldások Lényeges eleme: Reflexió, Önreflexió

Szupervízió Kapcsolati Szerződés Titoktartás Cél :olyan biztonságos, kritikamentes tér megteremtése, ahol mindenki őszintén megnyilvánulhat Senki-senkivel nem beszélhet a szupervízióban történtekről a szuperviziós ülést követően (ennek feszültségét el kell bírni)? Névtelenül lehet beszélni (esetről, a csoportdinamikáról, csoporttagok megnyilvánulásairól)? Csak az esethozó vagy az érintett fél előzetes beleegyezését követően lehet beszélni a történtekről? A szupervizióban résztvevő csoporttagok egymás között beszélhetnek, másoknak nem? Javaslat: Névtelenül , én-közlés formájában, csak a szupervizióban résztvevő szupervizáltakkal lehessen beszélni a történtekről (saját érzéseimről, rám hogyan hatottak a történtek, mi az ami engem foglalkoztat stb. ) Minősítésmentesség Cél a reflektív tanulás- magamra reflektálok, a történtekre, ahogyan azok rám hatottak, amit bennem elindítottak stb.

Szupervízió Eset Mi lehet eset? Válasz- Bármi ami a szakmai kérdésem, valós és konkrét Működés Passzolási lehetőség, egyenlőség ( mindenki szabadon megnyilvánulhasson, lehetőleg mindenki azonos időt birtokolhasson a rendelkezésre álló közös időből) , minősítésmentesség (egyet nem értés esetén sincs minősítés; elfogadjuk, hogy mindnyájan különböző nézőpontokból tekintünk az „esetre”), én-közlés használatával mutathatjuk be saját nézőpontunkat Bátorság- ami ahhoz, kell hogy a gondolatainkat, megéléseinket, az érzéseinket egymással megoszthassuk, annak érdekében , hogy egymás segítségével tanulhassunk (magunkról, másokról)- Tükörszoba nézőpontból tekinteni a szupervízióra, ahol mindnyájan a nagy , darabokból álló tükör egy-egy darabkái vagyunk (más-más szemszögből tükrözve vissza a látványt- néha torzítunk is:-) Ki-ki amennyit beletesz a közös munkába, annyit tud kivenni belőle (lehet passzívnak lenni, védeni magunkat, a gondolatainkat, érzéseinket- de akkor nem tanulunk, maradunk a meglévő biztonságos terepen, megerősítve a meglévő paradigmáinkat, működésünket- Eredménye: nincs változás)

Szupervízió A szupervízió fázisai: Ráhangolódás Esetválasztás –Szupervíziós kérdés megfogalmazása Esetbemutatás Tisztázó kör Reflexiós kör Zárás

Szupervízió Zárás Esethozó- Átfogalmazódott-e a korábbi szupervíziós kérdésed? Milyennek értékelted a csoportlégkört, az egymás közötti együttműködést és annak minőségét? Ki hogyan élte meg a másik működését a csoportban? Mi az , ami segítette, mi az ami hátráltatta a munkádat, működésedet (a csoportmunkát, a csoportműködést, az esethozó és a csoporttagok működését)? Hogyan látod a te személyes részvételedet a csoportban, a csoportfolyamatban ( a megfigyelő az esethozó, csoporttagok részvételére reflektáljon- ez benne milyen gondolatokat, érzéseket ébresztett, milyen cselekvésre késztette őt). Mi az, ami a te személyes stílusodat megkönnyítette, megnehezítette vagy adott esetben változtatta? Az én szupervizori szerepem hogyan hatott a te működésedre? Miben segítette, miben gátolta a te tanulási folyamatodat? Milyen irányban szeretnél fejlődni a te szakmai szerepedben? Kiben mi történt? A történtek hogyan alakultak az elvárásaidhoz képest? Kinek mi volt a tanulási hozadéka a mai közös munkának?

Köszönöm az aktív részvételt! Szupervízió Köszönöm az aktív részvételt!