Az ökológiai szőlő-termesztés tapasztalatai a Hétszőlő dűlőben Tokaj-Hétszőlő ZRT.
Miért Bio? Fenntartható gazdálkodás perspektívája Környezetkímélő, környezettudatos gazdálkodás szakmai igénye A dűlők adottságai, a terület előtörténete A Hétszőlő hírneve és presztízse A piac igénye, egészséges élelmiszer,mint trend
Az ökológiai művelés előtörténete Az ötvenes évektől szünetelt a mezőgazdasági tevékenység Műtrágya és herbicidek mellőzése Rovarölők mellőzése az utóbbi 10 évben Lelkiismeretes és igényes zöldmunka Megfelelő géppark Ökológiai módszerek használata már korábban is
A Hétszőlő adottságai Lösz talaj Déli kitettség Jól ventilált terület 40 évig pihent terület Peronoszpóra alacsony fertőzési nyomása
Az átállás kezdete 2009 szeptember, az új AKG ciklus kezdetén
Az ökológiai művelés pillérei Növényvédelem, növény ellenálló-képességének növelése Jó talajállapot és szerkezet fenntartása Megfelelő zöldmunka
Időpont Használt szer 1. ápr.8 Thiovit Jet 3,5 kg Kvízüveg 5l 2. ápr.28 Kumulus 3 kg Kocide 2000 0,5 kg 3. máj.11 Kumulus 3 kg 4. máj.23 Kumulus 3,5 kg Kocide 2000 0,75 kg 5. jun.1 6. jun.11 7. jun.21 Kvízüveg 2,5 kg HF Mycol 2,5 l Kocide 2000 1,25kg 8. jul.1 Kvízüveg 2,5 kg 9. jul.9 Kumulus 2kg Sütőpor 7 kg Kocide 2000 2 kg 10. jul.22 11. aug.4 Kocide 2000 1,5 kg 12.. aug.14
Rovarok elleni védelem Feromon diszpenzerek használata molyok ellen Ragadozó atkák telepítése és atkakímélő technológia
Talajszerkezet javítása
Géptechnológia
Felmerülő kérdések, gondolatok Növényvédelem költsége ? Réz használata? Fekete rothadás? Túlbiztosított növényvédelem? Aszúsodás mértéke? Géppark mérete? Talajtakarás a helyi flórával Biodinamika?
Köszönöm a figyelmet!