Balassi Bálint élete és munkássága

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magasztalja lelkem az én Uramat. Örvendezve élek szárnyai alatt
Advertisements

Folyamodjatok az Úrhoz,
Janus Pannonius és Balassi Bálint
BALASSI BÁLINT ÉLETÚTJA
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Istentől áldott húsvéti ünnepeket! Készítette: Mecseki Csilla Angéla 2011.
Balassi Bálint Érettségi tételminta.
A reneszánsz korszaka hazánkban
Május 13. az első Fatimai Mária jelenés emléknapja
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Wass Albert A BUJDOSÓ IMÁJA.
Balassi Bálint 20/C.
Szívünkből szeretünk: Nincs kőszikla senki más,
Jó reggelt- Isten hozott !.
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Ballagók búcsúztató áhítata.
Jézus él, Jézus él, Minden ember tudja meg, Hogy Jézus él! 2x
Boldog 2014-et !.
JÓ REGGELT !.
Folyamodjatok az Úrhoz,
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
Dávid imádsága..
Bárányom, Bárányom, Istennek Báránya, könyörülj rajtam, hadd jussak jobb sorsra! Adj nekem nagy hitet, amíg lehet! Formáld kedved szerint a szívemet!
Csak Jézusnak szolgálok, az Ő országát várom,
Magasztalja lelkem az én Uramat, örvendezve élek szárnyai alatt
A TÉKOZLÓ FIÚ (Ötödik lecke) A döntés. Hogyan jutunk el a keskeny útra? Isten szentsége miatt lehetetlen, hogy a bűnnel közösségben legyünk mivel ez Isten.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Részlet Linda Dillow: Elégítsd meg szomjas lelkemet! című könyvéből
FRANCESKO PETRARCA Petrarca 1304-ben született fehér guelf családban.
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz
Folyamodjatok az Úrhoz,
….??. Várni… Kegyelem Álom Kíváncsiság Bosszankodás Békesség Bizalom Kitartás Türelem Remény Kölcsön Átverés Csalódás „ Ő ” Biztonság Kegyetlenség Öröm.
Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök Királyát!
Adósság a b ű n miatt Pecznyík Pál verse. Urunk Te jól tudod, ki alkottál minket, Súlyos b ű n-adósság terheli lelkünket.
Adj hálát Istennek Szívvel, szájjal, élettel, Ki most is mindent jól Cselekszik mindenekkel! Csak jót ad nekünk is Mi bölcsőnktől fogva, Nagy irgalmasságát.
JÓ REGGELT !.
Szeretem az Urat, mert meghallgatja könyörgésem szavát.
REFORMÁCIÓ Amikor a mi Urunk és Mesterünk azt mondta:
Már keresztem vállra vettem, S érted mindent elhagyok.
Ó drága kincs te szeretet, Jöjj, töltsd be fáradt lelkemet,
KARÁCSONYI ISTENTISZTELET 2014
Magyar reneszánsz Készítette : Szollár Péter.
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz. Egyedül Isten ajándékozhat meg szeretettel, de te is bizonyságát adhatod szeretetednek.
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
vasárnapi istentisztelet. Énekek Olyan békét, mint a folyó Olyan békét, mint a folyó, Olyan békét kaptam Tőled lelkembe. (2X)
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Bornemissza Péter tanította Nürnbergben tanult
Arany János élete és munkássága
Elmúlt a fájdalom, elmúlt és nincs többé.
Urunk megkeresztelkedése
Évközi 3. vasárnap Január 22. – „A” év.
A magyar reneszánsz költője Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
Nem mond le rólad, vissza fogad téged
Évközi 26. vasárnap Október 1. – „A” év.
Isten hozott, hogy megáldjon!
Isten, hazánkért Népénekek – SzVU293.
Magára vette szennyes ruhámat, megbékítette Istent, Atyámat
321.
Előadás másolata:

Balassi Bálint élete és munkássága

Jelentősége A magyar nyelvű reneszánsz költészet legnagyobb magyar képviselője. Sajátosan ötvözte az európai reneszánsz és a magyar reformkor irodalmát. Ő volt az első magyar költő, aki tudatosan készült a halhatatlanságra, tematikus ciklusokba rendezte verseit. A szövegvers megteremtője. Az első magyar nyelvű verskompozíció létrehozója (Balassi-kódex)

1554-1594 450 éve született Zólyomban

Származása: gazdag nemesi család Nevelője: Bornemissza Péter, humanista író és prédikátor Tanulmányai: Nürnberg, Padua Műveltsége: nyolc nyelven beszélt, antik műveltség

Életútja Heves természete sok botrányba sodorta. Rokonai kisemmizték. Vagyoni helyzetén nem tudott segíteni. 1579 Eger – hadnagyként szolgált Pozsonyban megismerkedik Losonczy Annával, verseivel ostromolja a férjes asszonyt

1585 feleségül veszi unokatestvérét, Dobó Krisztinát Sárospatak várának erőszakos elfoglalása miatt házasságát felbontják

1589-ben peres ügyei miatt elhagyja Magyarországot, Lengyelországba távozik. 1593-ban hazatér, és részt vesz a török elleni hadjáratban 1594. május 19. Esztergom ostrománál érte a végzetes golyó.

A reneszánsz embertípus megtestesítője Szerette a természetet /Tavaszköszöntő/ A vitézi életet /Egy katonaének/ A hírnevet /A Szentháromsághoz szóló/ A szerelmet /Hogy Júliára talála/ Hitt Istenben /Ó, én Istenem/ Verseit tudatosan magyarul írta, és ismert dallamra költötte

Balassi versformája Balassi-strófa Rím- és sorképlete: 6a6a7b, 6c6c7b, 6d6d7b Királi méltóság, 6 a tisztesség, nagy jószág 6 a idővel mind elvesznek, 7 b Nagy kövek hamuá 6 c s hamu kősziklává 6 c nagy idővel lehetnek; 7 b Jó hírnév, dicsőség, 6 d angyali nagy szépség 6 d idővel porrá lesznek; 7 b Balassi Bálint az ő szerelmének örök és maradandó voltáról

Téma szerint verseit felosztjuk: -szerelmes versekre: Júlia-ciklus /Losonczy Annához, pl. Júliát hasonlítja a szerelemhez/ Célia-versek /Szárkándy Annához, pl. Szít tüzet Zsuzsánna szívemben/ - a vitézi életet és a természet szépségét megéneklő versekre: /Egy katonaének, Ó, én édes hazám/ -istenes versekre: /Adj már csendességet/

Istenes versei Istenes verseiben nincs nyoma egyházhoz tartozásának, egyéni lélekállapotban keresi Isten megnyilvánulási terét. Vallásos lírája jellegzetesen reneszánsz jelenség: nehéznek látja az utat Istenhez, mert kételkedik saját üdvözülésében. Verseiben kér, könyörög, perlekedik Istennel, sorsának bírájával.

Adj már csendességet… 1 Adj már csendességet, lelki békességet, mennybéli Úr! Bujdosó elmémet ódd bútól szívemet, kit sok kín fúr! 2 Sok ideje immár, hogy lelkem szomjan vár mentségére, Őrizd, ne hadd, ébreszd, haragod ne gerjeszd vesztségére! 3 Nem kicsiny munkával, fiad halálával váltottál meg, Kinek érdeméért most is szükségemet teljesíts meg! 4 Irgalmad nagysága, nem vétkem rútsága feljebb való, Irgalmad végtelen, de bűnöm éktelen s romlást valló.

Adj már csendességet… 5 Jóvoltod változást, gazdagságod fogyást ereszthet-e? Engem, te szolgádat, mint régen sokakat, ébreszthet-e? 6 Nem kell kételkednem, sőt jót reménlenem igéd szerint, Megadod kedvessen, mit ígérsz kegyessen hitem szerint, 7 Nyisd fel hát karodnak, szentséges markodnak áldott zárját, Add meg életemnek, nyomorult fejemnek letört szárnyát; 8 Repülvén áldjalak, élvén imádjalak vétek nélkül, Kit jól gyakorolván, haljak meg nyugodván, bú s kín nélkül!

Adj már csendességet… A vers könyörgés. Az élet harcaiban, küzdelmeiben megfáradt ember könyörög békességért, a lélek nyugalmáért. A kérés egyszerre irányul a földi életre és a végső csendességre, nyugalomra, a halálra és a halál utáni létre. A verset leginkább összetartó elemek az egyes szám második személyű, felszólító módú igealakok (adj, ódd, ne hadd). A második versszakban a halmozás a várakozásteli  lelkiállapotot és a sürgetést jelzi.

Szerkezete Az első két versszak az expozíció, mely az odafordulást, a megszólítást és a könyörgés tárgyát tartalmazza. A 3., 4., 5., 6. versszak az argumentáció, az érvelés. Balassi Isten végtelen irgalmasságára hivatkozik, ez képezi az érvelés alapját. Az érvelés közismert fordulatokra épül: A megváltás ígérete Isten irgalmának nagysága Az isteni jóság kifogyhatatlansága

Szerkezete, költői eszközei Az érvelés költői eszközei az ellentét (végtelen irgalom – éktelen bűn) és a költői kérdés (ébreszthet-é?). A 7., 8. versszak a zárlat, mely újból megismétli – de immár az argumentációból következően a bizalom jegyében – a könyörgés tárgyát. A 7. versszak metaforái jelzik Balassi költői nagyságát, az újfajta viszonyból megszülető újszerű és sajátos egyéni képeket (nyomorult fejemnek letört szárnyát).

„Balassi számára csak egy érték létezik: a szeretet, amelynek két aspektusa az istenszeretet és a nőszeretet. Végül a képlet úgy háromszereplős, csak úgy hármasság, hogy a vitéz az alany, a nőszeretet és az istenszeretet a tárgy. Verseiben, nem véletlenül, csak a Szerelem és Isten rendelkezik hatalommal.” (Kőszeghy Péter)