1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István 2010. március 11.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szélsőjobboldal magyarországi megerősödése Reiner Roland Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 15.
Advertisements

Republikon Tolerancia-kutatások
Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.
A magyar választási rendszer
Kik azok a liberálisok és találnak-e pártot maguknak? A Republikon Intézet konferenciája, február 28. Előadó: Závecz Tibor.
É RZELMEK ÉS PREFERENCIÁK Pártok félidőben– A Republikon Intézet konferenciája, április © 2012 Ipsos. All rights reserved. Contains Ipsos'
Napfényen a „rejtőzködő szavazók” Mérők klubja április 24.
romaellenesség és antiszemitizmus
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Készítette: Geszler Nikolett
Munka-magánélet egyensúlya- a vállalkozás, mint lehetséges megoldás
Taktikai szavazás Magyarországon
Az EP-kampány Magyarországon 2009 PTE-BTK, politológia Németh Attila (V.)
Amíg a mérésből előrejelzés lesz Mérők Klubja, április 24. Előadó: Závecz Tibor.
12.4 A választási rendszer. A helyi önkormányzatok feladatai, szervezetei és működésük. Középszint A választójog: az általános, egyenlő, közvetlen és titkos.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
A logisztikai szolgáltató központok fejlesztésnek hatása az ország fejlődésére Dr. Zsirai István Közlekedéstudományi Intézet Kht. főmunkatárs, tanácsadó.
Török Gábor  Kockázatelemzés nehézségei  Egy új módszer  Politikai kockázatok Magyarországon (és Kelet-Európában) 
A mai magyar politikai rendszer és pártpolitikai struktúra
„Listen to Your Heart”: Populáris kultúra és politikai azonosulás Reich Jenő Budapesti Corvinus Egyetem, Politikatudomány MA konzulens : Karácsony Gergely.
Sós Ildikó OTDK Megosztott szavazat a magyar országgyűlési választásokon.
Angelusz Róbert-Tardos Róbert A törésvonalak átrendeződése avagy a divergencia-spirál megjelenése? a Magyar Szociológiai Társaság Változás.Válság.Váltás.hu.
Táborok és törések Jelenfi Gábor (Forsense Piac- és Közvélemény-kutató Intézet Kmetty Zoltán (Károli Gáspár Református Egyetem) Debrecen.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Enyedi Zsolt (CEU) Részvétel és demokrácia, Politikai Viselkedés Szakosztály,
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
A szocialista rendszer válsága és a rendszerváltás Magyarországon
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
Mi várható az EP-választáson? Mandátumbecslés: Európa és Magyarország Krekó Péter, igazgató, Political Capital Institute.
Hány szavazó hiányzik az ellenzéknek? január 30.
Pártok között botladozva az utolsó hetek lehetséges választói mozgásai Mérők Klubja, március 28. Előadó: Závecz Tibor.
Kevés- vagy sokpártrendszer Enyedi Zsolt (CEU). Pártrendszer-fragmentáció a választók szintjén.
A fülke magánya Minden, amit a rejtőzködő választói magatartásról tudni lehet Mérők Klubja, október 26. Előadó: Závecz Tibor.
Fő kérdések Mekkora a Fidesz közvélemény-kutatásokban megmutatkozó fölénye valójában? Igaz-e, hogy 2010 óta nem változtak az erőviszonyok? Mi okozza a.
A közvélemény mérése, a politika reakciói és a média torzításai Sik Endre TÁRKI.
Tagja-e a politikus a mosóporszabásúak rendjének? Perlaky - Papp József főiskolai docens, pr szakvezető.
Választási felkészülés számokban Nyitrai Zsolt operatív igazgató sajtótájékoztatója.
Romhányi Balázs Költségvetési Felelősségi Intézet március 27.
NE AZT KÉRDEZD, HOGY MIT ADHAT NEKED A VÁROS, HANEM AZT, HOGY TE MIT TEHETSZ ÉRTE.
Miért készítenek választási prognózist a kutatók? A választók miatt, akik szeretnék tudni, hogy a)kedvenc pártjuk hol áll a versenyben b)melyik párthoz.
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
2009. április 29. Pittner Ferenc „Válság alatt nő a pálma”
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
1 Politikai mélypont Magyarországon? november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.
Török Gábor  Kockázatelemzés nehézségei  Egy új módszer  Politikai kockázatok Magyarországon (és Kelet-Európában) 
Közigazgatási technológia E-kormányzat. E-kormányzat jelentősége Kormányzási reform Közigazgatási modernizáció Közszféra fejlődése.
A toborzás. A csoport kiválasztása Döntő, mert különben használhatatlan a kutatás Döntő, mert különben használhatatlan a kutatás Fő szempontok Fő szempontok.
Villanegyedek, lakótelepek, külvárosok: a évi választások eredményei Budapesten Ignácz Károly – Szabó Balázs Választások után – konferencia a Politikatörténeti.
 Az 1980-as évek második fele - szovjet típusú szocializmus csődje.  Az ország gyorsuló eladósodása következtében az államháztartás többször is közel.
Országgyűlési választások Magyarországon. A választásokat szabályozza: az1989. évi XXXIV. törvény Ideje: négy évente tavasszal A köztársasági elnök írja.
Dr.Vécsei Pál Lakásállomány területi alakulása 1960 és 2008 között Budapest, január.
Parlamenti választások 2014-ben a 10 ezer főnél népesebb települések eredményeinek néhány sajátossága, érdekessége A Politikatörténeti Intézet konferenciája,
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
Regionális termékek az élelmiszer-kiskereskedelemben Szente Viktória és Szűcs Andrea Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem.
A magyar választási rendszer változásai ( )
Dr. Csorbai Hajnalka stratégiai igazgató Opten Kft március 9.
A politikai tájékozódás forrásai Magyarországon A médiastruktúra átalakulása előtti és az utána következő állapot Hann Endre előadása a SZEF-Akadémián.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
dr.Vécsei Pál Lakásállomány területi alakulása 1960 és 2008 között
Közvélemény-kutatási eredmények
A Catalan-összefüggésről
A legnagyobb köztéri médiaköltők (2009
A közigazgatás alapelvei
Baloldali, liberális pártok 2016 elején Reiner Roland
A Jobbik esélyei listán és egyéniben
Megújuló energiaforrások: közös kutatási lehetőségek és kilátások Olaszország és Magyarország számára Dr. Ilona Vass Közös kutatási lehetőségek Olaszország.
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Előadás másolata:

1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István 2010. március 11.

Állítások A jelenlegi közvélemény-kutatási eredmények alapján nem az a kérdés, hogy melyik párt nyeri a választásokat, hanem, hogy mennyivel; A verseny tétje: meglesz-e a Fidesz kétharmados támogatottsága; melyik párt lesz a legnagyobb ellenzéki párt, vagyis, ki lesz a 2. helyezett – éles MSZP ↔ Jobbik küzdelem várható; az 5%-os küszöb elérése az MDF és az LMP esetében; A fenti kérdéseket alapvetően befolyásolja a választási részvétel.

A részvételről Az 1998-tól kezdve a választásszociológiai axiómája, hogy minél magasabb a részvétel, az annál inkább segíti: az MSZP-t, a kis pártok bejutási esélyeit (2006 MDF és SZDSZ jó szereplése) Az alacsony részvétel kedvez: a szélsőséges pártoknak (1998 – MIÉP) a jól szervezett jobboldalnak

Részvételi dimenzió

Biztosan részt vesz (%) Jelenlegi részvétel I. A jelenlegi részvételi adatok az 1998. évinél magasabb, de a 2002. évinél alacsonyabb értéket mutatnak 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban emelkedő volt a részvétei tendencia, 2010 elején inkább hektikus az eredmény – hol nő, hol csökken 1998 2002 2006 2010 Biztosan részt vesz (%) 60 69 56 63

Jelenlegi részvétel II. A választást megelőző adatfile-okban mindig magasabb a részvételi szándék, mint a valós részvétel A részvétel növekedése egyértelmű összefüggésben a kampányaktivitással Minél erőteljesebb, minél személy közeli a kampány, annál magasabb a részvételi szándék Minél nagyobb a tét, annál magasabb a részvétel A többi választási kampányhoz képest 2010-ben jóval rövidebb a kampány, már most is erőteljesen jelentkeznie kellene a kampány mozgósító hatásának

Jelenlegi részvétel III. Jelenleg azonban még nem érezhető a kampány egyértelműen részvételt ösztönző hatása nem történt meg a választópolgárok személyes megszólítása – nincs személyes érintettség; a Fidesz március 15-én kezdi kampányát, azaz az utolsó 4 hétre koncentrálódik a korábban 8-10 hetes kampány Ez még kiszámíthatatlanabbá teheti a részvételt

Jelenlegi részvétel IV. A Fidesz számára a legfontosabb kérdés, hogy képes-e mozgósítani a meglévő, stabil, elkötelezett szavazóbázisát; Egyetlen párt esetében tehető fel a személyes érintettség, az elszántság maximuma – JOBBIK A Jobbik komoly meglepetést okozhat egyes megyékben

Konkrét adatok

63

A különböző szavazói csoportok részvételi hajlandósága

Összességében, mindezek a szempontok egy a 2002-nél alacsonyabb, de 50 százalékot meghaladó részvételt vetítenek előre!

Pártpreferenciák és mandátumbecslés

A 2/3-os többséghez szükséges támogatottsági szint becslése evk területi lista országos lista Összesen Támoga-tottság (%) Fidesz 170 83 4 258 52 MSZP 5 33 29 67 23 Jobbik 1 27 51 18 MDF 2 9 11

Az egyszerű többséghez szükséges támogatottsági szint becslése evk területi lista országos lista Összesen Támoga-tottság (%) Fidesz 123 67 9 199 40 MSZP 51 52 22 125 33 Jobbik 2 31 20 53 MDF 1 8 5

Egy extrém eset: a Jobbik előretörésének következményei evk területi lista országos lista Összesen Támoga-tottság (%) Fidesz 162 76 2 240 45 Jobbik 11 40 25 MSZP 4 31 22 57 20 MDF 9 13 5