A történelemtanítás eszközei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 2. konferencia.
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Számítógép az oktatásban Készítette: Halász Rita Tanár- informatikatanár MA 2010/2011.
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
Hagyományos szemléltető eszközök
Nevelés- és oktatásszociológia
A közoktatás intellektuális infrastruktúrája Magyar Bálint oktatási miniszter.
A hazai pedagógusképzés stratégiai problémái, a. alapképzés/továbbképzés Érdemi lezárása képesítő vizsgával vagy szakvizsgával 1. BA/MA Szakosodás.
Tantervtípusok; NAT-ok
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
Dr. Dárdai Ágnes Tankönyvelmélet I. Dr. Dárdai Ágnes
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Képesítési Keretrendszerek Európában
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A kerettantervek fejlesztése
NEVELÉSELMÉLET.
Gyakorlati tanácsok az intézményi dokumentumok kiegészítéséhez, módosításához a TÁMOP pályázati kiírás kritériumai alapján Csizmazia Sándorné Szakmai.
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Bevezető előadás Történelemdidaktika Dr. habil. Dárdai Ágnes /I.szem.
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
Kompetencia alapú oktatás elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Herpai Imre igazgató, HBMPI.
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
Élménypedagógia tanároknak
Kompetensek lettünk? június 27..
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A tankönyv szerepe az oktatás korszerűsítésében október 19. Kojanitz László u.
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
A tehetségtantervek készítésének módszertana
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Az anyanyelvtanítás alapozásától a tudatos nyelvhasználatig
Az Apáczai Kiadó átdolgozott matematika tankönyveinek bemutatása 5. -6
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
1 A tankönyvkutatás nemzetközi és hazai pozíciói F. Dárdai Ágnes Pécsi Tudományegyetem
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Nemzeti Köznevelési Portál
Szent László Középiskola Szekszárd
A curriculumelmélet műfaji fejlődése
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
1./ A magyar közoktatás rendszere
Előadás másolata:

A történelemtanítás eszközei Tankönyvek, atlaszok, munkafüzetek,

Elméletileg csak eszközök, médiumok, aminek segítségével a tantervi elvárások megvalósíthatóak, DE önálló életre keltek, A történelemdidaktika és metodika fontos fejezetei lettek, A tantervek vázlatosan tartalmazzák a tankönyveket is A referencia miatt lettek fontosak, Komparatisztikai szempontból lényegesek (mert maradandóbb dokumentumok, mint a szóbeli szövegek a leírt vázlatok), Könnyebben szabályozható, ellenőrizhető mint a tanári produkció, A generációk nemcsak egymásutániságot jeleznek, hanem megközelítési metódust is,

A tankönyvek fajtái – a funkcionalista olvasat A nulladik generáció; Orális információ átadásának hagyománya, A diktálások révén standardizálódik a tudás, de megmarad az egyéni tanári profil is A generációk egymásra épülhetnek, de nem biztos, hogy leváltják egymást; A tankönyvek fajtái – a funkcionalista olvasat

A tankönyvek fajtái – a funkcionalista olvasat Az első generációsok; A felvilágosodás révén kiteljesedik a nyomtatott verziók szerepe, Az állam híve a tankönyvnek, támogatja, előírja (1772) – így ellenőrzi az oktatás tartalmát, Megjelenik a nagy tankönyvírók nemzedéke – közvetíti, „lefordítja” a pyéniozitivista tudomány eredményeit (+historizmus), A tankönyv életkorhoz igazított tudástár, A nemzetépítés alapköve A tömegoktatás főfegyvere Kialakulnak a kiadók – állami/felekezeti változatokban Írott szövegek + a 19. század végétől képi információkkal, Változó tantervi követelmények – változó tankönyvek, Információs szemléltető eszköztárok bővítése; térképek, faliképek, ábrák, A modernizálódó államok oktatásügye kiadói bizottságokkal homogenizál és ellenőriz, 1925 Tankönyvügyi bizottság, 1946 Országos Köznevelési Tanács 1945 Államosított kizárólagos rendszer – Tankönyvkiadó Vállalat A tankönyvek fajtái – a funkcionalista olvasat

A tankönyvek fajtái – a funkcionalista olvasat Második generáció, Az információátadás dominált, Az anyag temporálása megmaradt Megjelennek a didaktikai szempontok, Kérdések, Munkáltató modulok, Munkafüzetek, Tananyaghoz kapcsolódó munkacsomagok Munkatankönyvek megjelenése, Hangsúly az információ gyors és hatékony befogadására helyeződik, Gazdagszik a kiegészítő információs anyagok száma Tanulói térképek, olvasókönyvek, Megjelenik a képességfejlesztés szempontsora Egységek tankönyvcsaládok kialakulása; közös; Koncepció, desing, didaktikai program, Megjelennek a tanári kézikönyvek tartalmi és módszertani eligazítókkal A tankönyvek fajtái – a funkcionalista olvasat

Závodszky Géza: Történelem III. osztály Tanári kézikönyv. 7. o. „A tankönyv szabatosan, egységes fölfogásban képes eljuttatni az ország minden részébe azt a szakmai és módszertani sztenderdet (és a hozzá kapcsolható szemléltető anyagot), amelyre társadalmunknak ma vagy holnap szüksége van.” Závodszky Géza: Történelem III. osztály Tanári kézikönyv. 7. o.

A tankönyvek fajtái – a funkcionalista olvasat Harmadik generáció A programozott tankönyv Alternatív irány a távoktatás tapasztalataira épül, ahol minimális az információk szavakkal történő közvetítése, Egyéni munkára és folyamatos ellenőrzésre épül, Rigid tudást ad, Bölcsészeti tárgyaknál nem szerencsés – természettudománynál igen, Algoritmizált szisztémára épül, A történelemnél nem vált be, Erős katekizáló modellre épül, Pl. JPTE Regionális Távoktatási Központ sorozatai Negyedik generáció A tankönyvek fajtái – a funkcionalista olvasat

A tankönyvek fajtái – a funkcionalista olvasat Negyedik generáció Megjelenik a tankönyvhöz/tankönyvcsaládhoz tartozó modern tudatosan készített digitális kiegészítő eszközök halmaza, Elektronikus változatban; gazdagszik az információszerzés lehetősége, Fokozódik a készségfejlesztés Differenciált munka lehetősége Hátránya; iskolai alkalmazása komoly feltételeket igényel, Nagy a hiátus Otthoni alkalmazása társadalmilag behatárolt, A tankönyvek fajtái – a funkcionalista olvasat

A tankönyvek fajtái – szerkezetek szerint Hagyományos nyomtatott tankönyvek, Versenyjellegű – többféle kiadvány a tankönyvpiacon Alakítható, variálható nyomtatott hordozók, A tankönyv elemei variálhatóak, Tasakos, spirális változatokban, gyűjtőkben Tankönyvcsaládok, Évfolyamokra, iskolatípusokra, Tankönyv, munkafüzet, olvasókönyv/ forrásgyűjtemény, Kiegészítők: tanári kézikönyvek. Pl. Nemzeti Tankönyvkiadó, Műszaki Kiadó, Mozaik Kiadó Modulrendszerű tankönyvek, Csak egy/egyes részeket dolgoz fel, változatos, A tantervi szabályozással kiírthatóak, A tankönyvek fajtái – szerkezetek szerint

Tankönyvelemző modellek 1. A Stein-féle modell 1970-es évek Németországa, Tág kontextusban vizsgálja, Iskolapolitikai és politikai dimenzióban Tartalmi Pedagógiai Politikai funkciója egyaránt van, Tankönyvelemző modellek 1.

Tankönyvelemző modellek 2. A Tonhauser-féle modell Osztrák Kritikai-analitikus, Konstruktív-szintetikus A minőségre helyezi a hangsúlyt, Tankönyvelemző modellek 2.

Tankönyvelemző modellek 3. A Weinbrenner-féle modell Bielefeldi Multidimenzionalitás, Multiperspektivitás, A tankönyvkutatás fajtái: Folyamatorinentált – a születés folyamata, Produktumorientált a hangsúly a tartalmon van, Hatásorientált, m Tankönyvelemző modellek 3.

Tankönyvelemző modellek 4. A „magyar modell” Oktatásirányítoknak, Tantervi Pedagógus Tanuló Szülő, Kevés szereplő a piacon, Szerény az elméleti háttér, Inkább az ideológiai vita dominál, Intézményesített tankönyvírás OFI Tankönyvelemző modellek 4.

A tankönyvkutatás dimenziói A kutatás szempontjai A tankönyv mint kordokumentum Történeti A tankönyv mint informatorium Szaktudományi /tantárgypedagógiai A tantárgy mint politikum Politikai-ideológiai A tantárgy mint pedagogikum Pedagógia/didaktika A tankönyv mint médium Kommunikációelméleti/ nyelvészeti/ recepcióelméleti A tankönyv mint szocializációs faktor Szociológiai, pszichológiai A tankönyv mint termék Okonómiai, oktatásgazdaságtani, Esztétikai A tankönyvkutatás dimenziói

A tankönyvi konszenzusgyártás Szaktudományos standardok – kánon oktatása, Didaktikai standardok, Didaktikai divatok Pl. kompetencia Preferált témák és szempontok Pl. forrásalapú történelemoktatás, Tevékenykedtető történelem oktatás A tankönyvi konszenzusgyártás

Tankönyvelemzési tartalmi szempontok A. oktatás szervezhésetősége Tanulhatóság Taníthatóság Tantervi megfeleltetés, Eredetiség Újszerűség Műfaji kritériumok, Tankönyvelemzési tartalmi szempontok

Tankönyvelemzési szempontok B. Szakmai követelmények Szakmai megbízhatóság, Szakmai korszerűség, Pszichológiai szempont, Motiválás, Didaktikai finomságok, Logika és rendszerelmélet Nyelvi vizuális kommunikációs követelmények, Nyelvhelyesség, Tankönyvelemzési szempontok

Tankönyvelemzés tartalmi szempontjai C. Nevelési szempontok A nevelési lehetőségek, Életszerűség Tankönyvelemzés tartalmi szempontjai

A tankönyvelemzés formai szempontjai észeAz ábrák Esztétikum Olvasáshigiéniai követelmények Könyvészeti szempontok A tankönyvelemzés formai szempontjai

További szakirodalmak Katona András – Sallai József További szakirodalmak