irreverzíbilis folyamatok termodinamikája II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Üveges állapot Vázlat l Hőmérsékletváltozás, átren- deződés l T g meghatározás módszerei  fajtérfogat  fajhő  mechanika l T g értékét meghatározó.
Advertisements

1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Gazdaságstatisztika, 2015 RÉSZEKRE BONTOTT SOKASÁG VIZSGÁLATA Gazdaságstatisztika október 20.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA VILLAMOS ENERGIA FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
FIZIKAI KÉMIA ÉS GYAKORLATI ALKALMAZÁSOK Ajánlott irodalom: P. W. Atkins: Fizikai kémia I-III. (Tankönyvkiadó, Budapest, 2002) Póta György: Modern fizikai.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
2. előadás Viszonyszámok
1. témazáró előkészítése
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Komplex természettudomány 9.évfolyam
ELŐNYÖK – megbízható működés
Deformáció és törés Bevezetés Elasztikus deformáció – analógiák
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Technológiai folyamatok optimalizálása
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
A gázállapot. Gáztörvények
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Kockázat és megbízhatóság
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Sztochasztikus kinetikai alkalmazások
VákuumTECHNIKAi LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
H+-ATP-áz: nanogép.
A mozgási elektromágneses indukció
Hipotézisvizsgálat.
Szerkezet-tulajdonság összefüggések Vázlat
Idojaras szamitas.
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Molekuladinamika 1. A klasszikus molekuladinamika alapjai
Gázok és folyadékok áramlása
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
Izoterm állapotváltozás
Szerkezetek Dinamikája
Árverseny, Árvezérlés, Kartell
Dr. habil. Gulyás Lajos, Ph.D. főiskolai tanár
Regressziós modellek Regressziószámítás.
A klasszikus termodinamika kritikája
Egyszerű rendszerek Dr. Nagy Miklós.
Elválasztástechnikák
MŰSZAKI KÉMIA 1. TERMODINAMIKA ELŐADÁSOK GÉPÉSZMÉRNÖK HALLGATÓKNAK
Elektromos alapjelenségek
Munkanélküliség.
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Halmazállapot-változások
Tremmel Bálint Gergely ELTE-TTK, környezettudomány MSc
Fizikai kémia és gyakorlati alkalmazások
szabadenergia minimumra való törekvés.
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Biofizika Oktató: Katona Péter.
Hőtan Összefoglalás Kószó Kriszta.
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
A szállítási probléma.
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Statisztikus termodinamika: alkalmazások
Binomiális fák elmélete
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
Megfordítható reakciók
Hagyományos megjelenítés
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Előadás másolata:

irreverzíbilis folyamatok termodinamikája II. Póta György: Modern fizikai kémia (Digitális Tankönyvtár, 2013), 1.3 fejezet

Hőátadás izolált rendszerben Mivel izolált rendszert vizsgálunk: dkS/dt = 0 az entrópiaprodukció: Tegyük fel, hogy az 1 test a melegebb, azaz T′ > T″. Mivel σ > 0, ebből az következik hogy δbq′ < 0, azaz önként a melegebb test ad le hőt a hidegebbnek. Ha a két test hőmérséklete azonos (T′ = T″), akkor σ = 0 (azaz nincs belső irreverzíbilitás, a hőátadás reverzíbilis). Jq hőáram Xq erő

Hőátadás izolált rendszerben Mivel izolált rendszert vizsgálunk: dkS/dt = 0 az entrópiaprodukció: Mivel csak egyetlen áram és egyetlen erő van, egyetlen Lq vezetési együtthatóval kell számolnunk. A fenomenológiai egyenlet: Jq = LqXq Az entrópiaprodukció: (Azaz ebben a formalizmusban Lq ≥ 0 fejezi ki a hőterjedés irányára vonatkozó klasszikus meg- állapítást, a II. főtételt.) Jq hőáram Xq erő

Termoozmózis A B cső két részét az A membrán választja el egymástól. A két rész a T′ és T″ hőmérsékletű C termosztátokba merül. Kezdetben a nyomás mindkét csőrészben azonos, majd az állandó ΔT = T″ ̶ T′ hőmérsékletkülönbség hatására a folyadék átáramlik a membránon. Az áramlás iránya függhet a hőmérséklet-különbségtől, a membrántól és a folyadék anyagi minőségétől. Stacionárius állapotban a megnövekedett nyomás megakadályozza a további áramlást, a Δp = p″ ̶ p′ nyomás-különbség állandósul.

Termoozmózis Ha ΔT és Δp kicsi értékek, akkor: (H és V a folyadék moláris entalpiája és térfogata a rendszer közepes T hőmérsékletén.) Az entrópiaprodukció (2. előadás anyaga): Jq hőáram J anyagáram hőáramhoz tartozó Xq erő anyagáramhoz tartozó X erő

Termoozmózis Ha ΔT és Δp kicsi értékek, akkor: (H és V a folyadék moláris entalpiája és térfogata a rendszer közepes T hőmérsékletén.) Az entrópiaprodukció (2. előadás anyaga): A fenomenológiai egyenletek: és A stacionárius állapotban J = 0, ugyanakkor Jq ≠ 0. Ebből: ahol (transzporthő)

Termoozmózis A transzporthő kísérletekből határozható meg, értéke függhet a folyadéktól, a membrántól és a közepes hőmérséklettől is. Gázok esetében ugyancsak létezik „termoozmózis” (= termodiffúzió). Ebből: ahol (transzporthő)

Knudsen-gázok Két, egymástól kapillárissal elválasztott tartályban legyen ugyanaz a tökéletes gáz. Ha a gáz mindkét tartályban olyan kis nyomású, hogy a kapilláris átmérője kicsi a szabad úthosszhoz képest, akkor a két tartályt állandó ΔT hőmérsékletkülönbségen tartva kialakul a rendszerben egy olyan stacionárius állapot, amelyben a kapillárisban nem folyik részecskeáram és a két edényben a nyomás különböző. Összetett transzportjelenségről van szó, mert a stacionárius állapot kialakulásáig a kapillárison anyag- és energiaáram is folyik.

Knudsen-gázok A kísérleti elrendezés nagyon hasonlít a termoozmózisnál vázolthoz. A termoozmózissal kapcsolatos megfontolások átvehetők, így a stacionárius nyomáskülönbségre érvényes. Statisztikus számítások szerint a Knudsen-jelenségre érvényes moláris transzporthő: A tökéletes gáz állapotegyenlete: pV = nRT A differenciálegyenlet megoldása: azaz Ezt kísérletileg is igazolták.

Elektroozmózis A 2 folyadék Δφ külső feszültség (4) hatására átáramlik az 1 porózus falon. Az oldat hőmérséklete és koncentrációja a fal mindkét oldalán azonos. (3: termosztát) A jelenség létrejöttéhez szükséges, hogy a folyadék nedvesítse a falat. A porózus falban a szilárd felület és a folyadék kölcsönhatása révén a folyadék elektromos töltésre tesz szert, s a külső elektromos tér keltette Coulomb-erő miatt jön mozgásba. Az áramló folyadék tehát töltéssel rendelkezik, így egyidejűleg anyag- és töltés-transzport jön létre.

Áramlási potenciál Ha a porózus falon állandó Δp nyomáskülönbséggel átáramoltatjuk a folyadékot, akkor a fal két oldalán potenciálkülönbség jön létre. Ez a folyamat ez elektroozmózis fordítottjának tekinthető.

Elektroozmózis és áramlási potenciál A két jelenség között a nemegyensúlyi termodinamika segítségével összefüggést teremthetünk. Az entrópiaprodukció (2. előadás anyaga): ahol és Termoozmózisnál szerepelt (5. dia)

Elektroozmózis és áramlási potenciál A két jelenség között a nemegyensúlyi termodinamika segítségével összefüggést teremthetünk. Az entrópiaprodukció (2. előadás anyaga): térfogatáramhoz tartozó XV erő I töltésáram töltésáramhoz tartozó X erő JV térfogatáram

Elektroozmózis és áramlási potenciál Az erők és az áramok között a fenomenologikus egyenletek adta lineáris kapcsolat: és σ térfogatáramhoz tartozó XV erő I töltésáram töltésáramhoz tartozó X erő JV térfogatáram

Elektroozmózis és áramlási potenciál Az erők és az áramok között a fenomenologikus egyenletek adta lineáris kapcsolat: és Ha az elektroozmózis 0 nyomáskülönbséggel, stacionárius folyadékáramlás mellett történik, akkor a fenomenologikus egyenletekből a térfogatáram és a töltésáram viszonya: Az áramlási potenciálos kísérletben bizonyos idő múlva beáll a stacionárius állapot, amikor a villamos áram zérus, a térfogatáram stacionárius és a kialakult potenciálkülönbség már nem változik. Ekkor:

Elektroozmózis és áramlási potenciál Az előző két összefüggésből és az L12=L21 reciprocitási relációból következik a Sachsen-formula: Ha az elektroozmózis 0 nyomáskülönbséggel, stacionárius folyadékáramlás mellett történik, akkor a fenomenologikus egyenletekből a térfogatáram és a töltésáram viszonya: Az áramlási potenciálos kísérletben bizonyos idő múlva beáll a stacionárius állapot, amikor a villamos áram zérus, a térfogatáram stacionárius és a kialakult potenciálkülönbség már nem változik. Ekkor:

Elektroozmózis és áramlási potenciál Az előző két összefüggésből és az L12=L21 reciprocitási relációból következik a Sachsen-formula: Ez a formula kísérletekből már régóta ismeretes, és az Onsager-féle reciprocitási reláció közvetlen kísérleti bizonyítékának szokás tekinteni.

Elektrokinetikai jelenségek gyakorlati alkalmazása Elektroforézis: folyadék áll, a részecske mozog – kapilláris elektroforézis Elektroozmózis: töltött felület áll, folyadék mozog Áramlási potenciál: áramló folyadék generál töltést (forditott elektroozmózis) Ülepedési potenciál: mozgó töltés generál potenciált Elektrolitikus lerakódás/ leválasztás – kolloidkémia

Nemegyensúlyi reakciórendszerek A homogén reakciórendszerek térbeli szempontból a folytonos termodinamikai rendszerek példái ugyan, más szempontból azonban megtalálhatjuk bennük az eddig vizsgált nemfolytonos modellt is. A kémiai reakciók következtében időben változó állapotú rendszerek ugyanis csak akkor írhatók le megfelelően termodinamikai módszerekkel, ha a termodinamikailag instabilis átmeneti komplexumok nem szaporodnak fel jelentős mértékben bennük. Ilyen esetben tulajdonképpen a termodinamikailag viszonylagos stabilitással rendelkező reaktánsok alrendszere és a termékek alrendszere közötti átmenetet vizsgálhatjuk.

Nemegyensúlyi reakciórendszerek A nemegyensúlyi reakciórendszerek termodinamikai leírásakor az áramokra, erőkre és az entrópiaprodukcióra vonatkozó koncepciók érvényben maradnak. Hacsak az ellenkezőjét nem állítjuk, a hőmérsékletet és a nyomást állandónak tekintjük, a vizsgált kinetikai modellek pedig állandó térfogatú rendszerre vonatkoznak. Egyetlen kémiai reakció reakcióegyenlete általános alakban: ahol N a reakcióban részt vevő anyagfajták száma, Bj a j-edik anyagfajta szimbóluma, νj pedig ennek az anyagfajtának a sztöchiometriai együtthatója. Ez utóbbira νj < 0, ha Bj reaktáns és νj > 0, ha Bj termék.

Nemegyensúlyi reakciórendszerek A kémiai reakcióban részt vevő anyagfajták anyag-mennyiségeinek megváltozásai között – a termodinamikán kívüli, kémiai okok miatt – arányosság áll fenn: ahol ξ a reakció előrehaladását jelző reakciókoordináta.

Nemegyensúlyi reakciórendszerek A kémiai reakcióban részt vevő anyagfajták anyag-mennyiségeinek megváltozásai között – a termodinamikán kívüli, kémiai okok miatt – arányosság áll fenn: ahol ξ a reakció előrehaladását jelző reakciókoordináta. A reakciókoordináta változásának felhasználásával: ahol j = 1,2,…,N. Az A affinitás ugyancsak a reakció előrehaladásának jellemzője, definíciója: A hagyományosan felírt reakció balról jobbra haladásakor A > 0, a visszafelé haladásakor A < 0, egyensúlyban pedig A = 0.

Nemegyensúlyi reakciórendszerek Kémiai reakciók esetében az entrópia: ahol az első tag a külső hőcserének megfelelő dkS entrópiatermelést írja le, a második viszont a kémiai reakció lejátszódásából eredő dbS belső entrópiatermelést. Tehát az entrópiaprodukció: ahol az egyenlőség az A = 0 szerinti egyensúlyban érvényes. Az egyensúlyon kívül σ > 0, ugyanis: ha a hagyományosan felírt reakció a termékképződés irányában halad, akkor A > 0 és dξ > 0. Így – mivel dt > 0 – következik a kívánt összefüggés.

Nemegyensúlyi reakciórendszerek Kémiai reakciók esetében az entrópia: ahol az első tag a külső hőcserének megfelelő dkS entrópiatermelést írja le, a második viszont a kémiai reakció lejátszódásából eredő dbS belső entrópiatermelést. Tehát az entrópiaprodukció: ahol az egyenlőség az A = 0 szerinti egyensúlyban érvényes. Az egyensúlyon kívül σ > 0, ugyanis: ha a hagyományosan felírt reakció visszafelé játszódik le, akkor A < 0 és egyúttal dξ < 0. Ebből ismét σ pozitivitása következik.

Nemegyensúlyi reakciórendszerek Az erők és az áramok természetes választása:

Nemegyensúlyi reakciórendszerek Az erők és az áramok természetes választása: Ha a vizsgált reakciórendszerben N számú anyagfajta között M számú reakció játszódik le, akkor a reakcióegyenletek alakja: ahol νij a j-edik anyagfajta sztöchiometriai együtthatója az i-edik reakcióban. Mindegyik reakciónak megvan a maga saját ξi reakciókoordinátája: Emellett mindegyik reakciónak megvan a maga saját affinitása:

Nemegyensúlyi reakciórendszerek Egynél több reakció esetén az entrópiaprodukcióhoz az Ai és dnj képleteit beírjuk a egyenletbe, elkülönítjük a belső entrópiaváltozást.

Nemegyensúlyi reakciórendszerek Egynél több reakció esetén az entrópiaprodukcióhoz az Ai és dnj képleteit beírjuk a egyenletbe, elkülönítjük a belső entrópiaváltozást. ahol Ji = dξi/dt, és az egyenlőség az egyensúlyban, A1 = … = AM = 0 esetén teljesül. Vegyük figyelembe, hogy M számú reakciónál Ji=dξi/dt az A1, A2,…,AM affinitásoktól függhet:

Nemegyensúlyi reakciórendszerek Ji = fi(A1, A2,…,AM); i = 1,2,…,M Az fi függvények alakja nem állapítható meg, de – az egyensúlyi állapot körüli sorbafejtéssel, az elsőnél magasabb rendű tagok elhanyagolásával – az egyensúly környezetében írhatjuk, hogy: (A 0 alsó index az egyensúlyi állapotra vonatkozik, ahol az affinitások értékei nullává válnak.) A vezetési együttható definíciója: Lineáris fenomenológiai egyenletek (sorfejtésből): Az entrópiaprodukció:

Nemegyensúlyi reakciórendszerek A reciprocitási relációk abból a kísérleti tapasztalatokkal alátámasztott feltevésből erednek, hogy egyszerű reakciók esetében az i-edik reakciónak megfelelő Ji = fi(A1,A2,…,AM) áram valójában csak ugyanennek a reakciónak az Ai affinitásától függ, a többi affinitástól nem. Így felírható, hogy Lik = 0, ha i ≠ k. Tehát az Lik = Lki reciprocitási reláció triviális. Az eltérő indexű vezetési együtthatók zérus voltát felhasználva: ahol feltételezzük, hogy Lii > 0, s az egyenlőség – az affinitások eltűnésével – az egyensúlyban teljesül.

A folytonos formalizmusról A nemegyensúlyi termodinamika alkalmazása folytonos rendszerekre. Azért szükséges, mert Fick I. törvényében (diffúzió) és a Fourier-törvényben (hővezetés) nem különbségek, hanem gradiensek szerepelnek, az összes állapotjelző, azaz minden intenzív mennyiség (koncentráció, p, T…) a térkoordinátáknak folytonos függvénye. Az erő a folytonos formalizmus esetén már nem különbség, hanem gradiens.