Mérés értékelés Dániában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Leonardo da Vinci szakképzési projektek Magyarországon TÓTH Csenge Tempus Közalapítvány Az Élethosszig tartó tanulás program nemzeti irodája.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Molnár László tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes BPI
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
1 EMDOR KFT Integrációs Pedagógiai Rendszer Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2008/2009.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
2014. július 6. A hálózati együttműködés az innovációs tevékenység során Bedő Ferenc közoktatási szakértő
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
Szakmai monitorozás.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
A szakképzés jövője - a jövő szakképzése
A szakképzési rendszer változásai Szabó András. Új kihívások, régi problémák Tanulói létszám folyamatos csökkenése Szakképzés presztízsének hanyatlása.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Szakképzési dokumentumok
Vizsgaszervezés központi koordinációja Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet Feigl Ágnes.
Pedagógiai szakmai szolgáltatás
„A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Közművelődési és Képzési Intézet jelene és jövője” augusztus 23.
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben

A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Pedagógus értékelési rendszer
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Norvég Oktatási és Kutatási Főigazgatóság - Megyei Önkormányzat Oktatási Hivatala - Városi Önkormányzat Oktatási Hivatala Intézményfenntartói rendszer.
Bemutatkozik A Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolája NYITOTT KAPUK NAPJA
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
A PISA ÉS AZ O RSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK KAPCSOLATA ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁGA Balázsi Ildikó.
Írország, Dublin november Kontra Éva Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakképző Iskola és Kollégium Kecskemét, Nyíri út 32.
Középiskolai továbbtanulás 2016/17
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
Dánia Mérés-értékelés tanulmányút Készítette: Bite Zoltán Kolping Katolikus Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium - Pétfürdő.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Az egyházi szakképzés helyzete Koblencz Attila
DUÁLIS KÉPZÉS felépítése
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
Szakiskolai fejlesztési program
Mérés – értékelés 2006/2007 Gál Ferenc augusztus 31.
Norvégiai szakmai út október
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Tolna Megyei Önkormányzat Hunyadi Mátyás Középiskolája és Szakiskolája
Mérés-értékelés tanulmányút Dánia
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Kompetencia alapú szakoktatás
Készítette: Werb Józsefné Regionális konferencia: KECSKEMÉT Külföldi tanulmányút: Mérés-értékelés fejlesztési terület NORVÉGIA OSLO október 14 -
Szakiskolai fejlesztési program
Felsőoktatási Szakképzés
Előadás másolata:

Mérés értékelés Dániában Szakmai tanulmányút Dániában „Mérés-értékelés” témában Mérés értékelés Dániában Trepák Krisztián

általános határozatok Oktatási Minisztérium Szakmai tanulmányút Dániában „Mérés-értékelés” témában Az iskolák irányítása: Parlament törvények Szakiskolák Tanácsadó testületei Nemzeti szint általános határozatok Oktatási Minisztérium Tanárok, a Vezetők és a Szociális partnerek. szabályok oktatási irányelvek Szakmai Bizottságok Oktatási Tanács Oktatási terv Helyi hatóságok, a Szociális partnerek és a Vállalatok Iskolai szint Az egyik a Nemzeti szint. Itt döntéshozók a Parlament, az Oktatási Minisztérium és a Szakmai Bizottságok. A tanácsadók a Szakiskolák Tanácsadó testületei, a Tanárok, a Vezetők és a Szociális partnerek. Ők határozzák meg a törvényeket, az általános határozatokat, szabályokat és oktatási irányelveket. A törvényekben csak az oktatás időtartama, a kimenet szintje van lefektetve. Az irányelvek csak útmutatások, hogy mit kell elérni. A másik szint az Iskolai szint. Itt az Oktatási Tanács, a Tanárok és a Diákok hozzák a döntéseket. Az Oktatási tanács szakmánként más emberekből áll. Tagjai a munkáltatókból és a minisztérium tagjaiból áll. A tanácsadók a Helyi hatóságok, a Szociális partnerek és a Vállalatok. Ők határozzák meg az Oktatási tervet, és a Nevelési tervet. Tanárok és a Diákok Nevelési terv Döntéshozók kimenet Tanácsadók

A szakképzés 4 fő ágból tevődik össze A szakképzés 4 fő ágból tevődik össze. Ez lehet műszaki, gazdasági, szociális és egészségügyi és mezőgazdasági, tengerészeti. Ezenkívül léteznek Termelő iskolák (speciális szakiskolák) olyan tanulóknak, akik nem tudnak beilleszkedni a hagyományos iskolarendszerbe. Dániában végzettség nélkül nem alkalmazhatnak senkit. A szakképzésben úgynevezett szendvics rendszer alakult ki. Ez azt jelenti, hogy a tanulók felváltva töltenek egy-egy meghatározott időt az iskolában, majd a gyakorlati helyen, ismét az iskolában, majd a gyakorlati helyen…. Ez addig megy így, amíg le nem vizsgáznak. Körülbelül fél év gyakorlat, 5-10 hét elmélet, majd ismét gyakorlat, és ez úgy 5-6-szor ismétlődik egymás után. A külső gyakorlati helyet a tanulónak kell intéznie. Ha talál egy vállalatot, amelyik fogadja, azzal kell kötnie egy szerződést. A képző vállalatoknak ez azért jó, mert olcsón jut munkaerőhöz, hiszen a tanulók aktívan részt vesznek a termelésben, továbbá a vállalat jó hírét növeli, ha foglalkoztatja a jövő szakembereit. Ha nem talál a diák olyan vállalatot, amelyik fogadná őt, akkor az iskola tanműhelyében is eltöltheti a gyakorlat első részét, vagy addig maradhat, amíg nem talál egy vállalatot. Ilyenkor az iskola köti a szerződést a tanulóval. A szakiskoláknál először elmélettel kezdik a képzést, de a termelő iskolákban, ahova olyan diákok járnak, akik nem tudnak beilleszkedni a hagyományos iskolarendszerbe, ott gyakorlati résszel kezdenek és az iskolapadban töltött idő is kevesebb.

Műszaki/gazdasági/Szoc&Eü./Mg-i Egu Szakmai tanulmányút Dániában „Mérés-értékelés” témában Fő képzés Oktatási szerződés Iskola alapú képzés Gazdasági képzés: Az alapképzés 76 hétből áll. Ez után jön a fő képzés, ami általában 2 éves, de ez a diáktól függ. Végül a vizsga egy projekt jellegű vizsga. Műszaki képzés: Ide tartozik többek között a fodrász szakma is. Az alapképzés körülbelül 21 hetes, de a diáktól függően lehet 10, vagy akár 30 hetes is. A jobb képességű diákok hamarabb elsajátíthatják a tananyagot, a kevésbé jók később. A fő képzés 3,5 éves, de lehet 2, vagy akár 5 éves is. Ezután a diákoknak gyakorlati vizsgán kell számot adni tudásukról. Termelő iskolák Alap képzés 12 belépő szak Műszaki/gazdasági/Szoc&Eü./Mg-i Egu Oktatási szerződés Iskola Gyakornokság Tanácsadás Kötelező oktatás (általános iskola)

EVA – Értékelő Intézet Az oktatás minőségének fejlesztése Az értékelés módszereinek fejlesztése Tanácsadás minőségbiztosítási kérdésekben a közintézményeknek (oktatási intézmények) részére Nemzeti és nemzetközi oktatási méréseinek, tapasztalatainak összegyűjtése, és hozzáférhetővé tétele

Szabályok közzététele Szakmai tanulmányút Dániában „Mérés-értékelés” témában Kezdés Dokumentumok Vége Önértékelés EVA általi kezdeményezés Külső panel Iskola látogatások Előtanulmány és hatáskör Körbe- küldés Végső jelentés Belső projectcsoport Ezt egy éves akcióterv előzi meg. Körülbelül 10 értékelési vizsgálatot terveznek. Először egy előzetes tanulmányt készítenek. Ez nyilvános. Ezután felállítanak egy külső szakértői „panelt”. Ez 4-5 különböző szakemberből áll, pédául tudós, igazgató…. Ebben helyet kaphatnak külföldi szakértők is. Ők áltatában egy szomszédos skandináv állam szakértői. Ezzel egy időben felállítanak egy belső szakértői panelt is. A panelek működése akár fél évig is eltarthat és kb.:3-4-szer ülnek össze. A munkájuk önértékelésen alapul, de a kérdéseket az EVA állítja össze. Ennek fő célja az iskolák ösztönzése a fejlődésre. Az önértékelési kérdőívnek először nem örülnek az iskolák, mert plusz munkával jár, de később belátják, hogy elengedhetetlen a fejlődéshez. Ezután következik a helyszíni szemle. Itt személyesen látogatnak el 5-10 iskolába és beszélgetnek az igazgatóval, tanárokkal, diákokkal. Az intézményeket véletlenszerűen választják ki. Mivel a kiválasztott intézmények száma elég kicsi, így a minta nem reprezentatív. Hogy még hitelesebb legyen a mérés, adatokat gyűjtenek a társadalmi partnerektől, és felhasználják a statisztikákat is. A Külső panel ezekből a mérésekből meghozza a javaslatait. Ezek általános mindenkire érvényes javaslatok, de mielőtt nyilvánosságra hoznák kiküldik a mérésben részt vevő iskoláknak, hogy egyetértenek-e vele. Miután egyetértenek a javaslatokkal, akkor készül el a végső jelentés. A részt vevő iskoláknak utókövetési tervet kell létrehozni 6 hónapon belül és ezt feltenni a honlapjukra. Értékelési megbízás Ajánlások, javaslatok Szabályok közzététele Utánkövetés

Különlegességek a nemzetközi viszonylathoz képest: Szakmai tanulmányút Dániában „Mérés-értékelés” témában Különlegességek a nemzetközi viszonylathoz képest: nem szakfelügyeleti rendszer külső szakértők használata. összetett dokumentációt vesznek alapul értékelés lehet tantárgyi, vagy tematikai is.

Az oktatásban fontos Egyénre szabott tanítás Rugalmasság Teljesség (jó tanulók érdeklődésének felkeltése és a kevésbé jó tanulók támogatása) Átláthatóság (Weblapon feltüntetett oktatási terv és eredmények)