Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Advertisements

Alsónémedi A falu bemutatása
Mindenszentek temploma Pécs
 Kolozs megyében található,megyeszékhely  Népessége: fő (2009)  Magyar lakossága: fő (2002)  Címere középkorú eredetű,mintája a város.
Ernesto Cortazar - The sound of music Juhász Gyula Nagyvárad A körösmenti Párizs régi fénye Felém ragyog az emlék rőt ködén, Egy ifjúság reménye és regénye.
H ő sök tere Milleniumi Emlékm ű Épült :
Beregszász.
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
Erdélyben jártam 1994 A nagyváradi római katolikus bazilika között épült. A legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában. Nagyvárad.
Nagyszalonta.
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Bocskai István élete.
Ernesto Cortazar - The sound of music me Juhász Gyula Nagyvárad A körösmenti Párizs régi fénye Felém ragyog az emlék rőt ködén, Egy ifjúság reménye és.
ERDÉLY.
5. NAP.
Kolozsvár  Nagyváradtól 152 km-re délkeletre, a történelmi Erdély szívében, az Erdélyi- középhegység és az Erdélyi-medence közötti területen helyezkedik.
Kalotaszentkirály.
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Szendrő nevezetességei
AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea.
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Pécs turizmusa.
Budapest turisztikai marketingje
ERDÉLY Székely himnusz Klikkelj.
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Hunyadi János Született
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Királyhelmec Zdibák Ildikó Projekt.
Bocskai és Bethlen fejedelemsége
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Klauzál Gábor és kora Apja: Klauszal János Anyja: Babarczy Ágnes.
Budapest nevezetességei!
HATÁRTALANUL! Történelem.
Nagyenyed.
Felvidék.
Készítette: Bujdosó Villő
Kultúra a török hódoltság korában
Helytörténeti, néprajzi jellemzői
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Magyar történelmi zászlók (Válogatás). A honfoglalás zászlója (rekonstrukció)
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat 2011 esztendő Reformáció nagyhetében.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Susann Nordströms Orkester - True Love
Sárrétudvari.
SZÉKESFEHÉRVÁR.
Törökök Magyarországon
AZ ERDÉLYI KÖRÚT Pályázat: Határtalanul informatika.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Magyar történelmi zászlók
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Veresegyház.
Budapest Programajánló
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
románul Odorheiu Secuiesc,
Székelykeresztúr Fekvése:
Szalay Petra, Almási Lilla
Mátyás Király ( ) Ifjúkora:
Kolozsvár.
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Mátyás király, az igazságos
Hunyadi Mátyás élete és kora
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Kolozsvár.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam HAT-16-1-00436 Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam 2017.05.24. - 05.27.

1 nap: Nagyvárad Nagyvárad (románul Oradea, a romániai Bihar megye székhelye, megyei jogú város a Sebes-Körös partján. Korábban Bihar vármegye központja volt. A település a régió legnagyobb városa. A lakosság 24,5%-a magyar. Már a 11. században földvár állott itt. Monostorát I. (Szent) László király alapította. A mai vár helyén épült 1083 és 1095 között, és László ide telepítette a bihari püspökséget.

Nagyváradi vár I. László magyar király 1083–1095 között építtette . Az 1241-es tatárjáráskor a vár nem tudott ellenállni a tatárok kőhajító gépeinek, a vár és a város is elpusztult. 1474. február 7-én Ali bég támadta meg Váradot. Elvonulása után Filipecz János püspök állíttatta helyre a várat. 1514-ben Dózsa György vezére, Lőrinc pap ostromolta. 1598. szeptember 29-ém Omer pasa ötvenezer tatár harcossal támadta meg. Bethlen Gábor 1613-ban fejedelemmé választása után haladéktalanul elkezdette a vár kijavítását; az építkezést I. Rákóczi György is folytatta. 1660. augusztus 27-én Ali pasa hatvanezer fős sereggel vette körül a várat. Amikor a védők létszáma megfogyatkozott, és az élelmiszerkészletük is kiapadt, feladták a várat. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc során a várban lakozó császáriak Glasser tábornokkal az élen a szabadságharc oldalára álltak.

Kolozsvár Kolozsvár (románul Cluj-Napoca) Erdély történelmi központja és legjelentősebb városa. Románia második legnépesebb városa, Kolozs megye székhelye. Híres ezen kívül Mátyás király és Bocskai István fejedelem szülővárosaként, illetve az unitárius vallás bölcsőjeként. Számos műemléke közül a legnevezetesebbek a Szent Mihály-templom, előtte Fadrusz János Mátyás szobrával, a Farkas utcai református templom, illetve a Bánffy-palota.

Szent Mihály templom A kolozsvári Szent Mihály-templom Erdély második legnagyobb alapterületű temploma. 76 méteres tornya (a kereszttel együtt 80 méter) a legmagasabb erdélyi templomtorony. Művészetében az észak-magyarországi stílus hatása ismerhető fel, de sok részletében az erdélyi helyi jegyek mutatkoznak

A Szent Mihály-templom története során számos nevezetes történelmi esemény színhelye volt. Falai között közel ötven országgyűlést tartottak. 1551. július 26-án Izabella királyné itt adta át I. Ferdinánd küldöttének, Castaldo tábornoknak a koronát és koronázási jelvényeket. Az erdélyi fejedelmek közül itt iktatták be Báthory Zsigmondot és itt választották fejedelemmé Rákóczi Zsigmondot, Báthory Gábort és Bethlen Gábort 1944. május 18-án Márton Áron itt mondta el nevezetes beszédét, amelyben elítélte a zsidóüldözést: „Aki felebarátja ellen vét, veszélyezteti a kereszténység kétezer éves munkájának nagy eredményét, az emberek testvériségének gondolatát.”

Mátyás szobor, Kolozsvár A Mátyás király emlékmű Fadrusz János leghíresebb alkotása, egyben Kolozsvár egyik közismert jelképe. Az alapkövet a millenniumi ünnepségek keretében, 1892. szeptember 30-án helyezték el, az emlékművet 1902. október 30-án avatták fel.

Mátyás szülőháza Mátyás király szülőháza, Kolozsvár legrégebbi emeletes háza, gótikus stílusú műemlék. A ház az 1440-es években Méhffi Jakab jómódú szőlősgazda tulajdonában állt, rendszerint nála szállt meg Szilágyi Erzsébet. 1443. február 23-án (szülőházi emléktáblájának felirata szerint március 27-én) született Hunyadi Mátyás.

Mátyás király Magyarország királya 1458 és 1490 között. Apja Hunyadi János korábbi magyar kormányzó, anyja Szilágyi Erzsébet grófnő. Bár 1458-tól uralkodott, királlyá koronázására Székesfehérvárott csak 1464-ben került sor.

Bocskai István szülőháza Bocskai István szülőháza Kolozsvár belvárosában, a Mátyás király utcában található műemlék épület. Ismert Szarvas-ház illetve Eppel-ház néven is. A házak egyikében született 1557. január 1-jén Bocskai István erdélyi fejedelem, emléktáblája a kapun belül, a bal oldalon található.

Bocskai István 1605 és 1606 között Erdély fejedelme. A három részre szakadt Magyarország egyik jelentős hadvezére és az Erdélyi Fejedelemség további jövőjét meghatározó politikai vezető. Jelentős szerepet játszott a reformációban.