Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mátyás király, az igazságos

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mátyás király, az igazságos"— Előadás másolata:

1 Mátyás király, az igazságos
„Milyen király volt Ő, halljuk bizonyságát, Igaz tetteinek, szép históriáját.”

2 Mátyás király élete és kora

3 Családja Hunyadi János Szilágyi Erzsébet Hunyadi László

4 Mátyás ifjúkora 6 éves koráig anyja és dajkája nevelték.
Utána Szálnoki Gergely, majd Vitéz János tanította. Humanista szellemben sokoldalú, érdeklődő emberré nevelték. Tanították: egyház- és államjogra, művészetekre, latinra, német és cseh nyelvre. Vitéz János

5 Hunyadi Mátyás királlyá választása
V. László Hunyadi János halála után lefejeztette Hunyadi Lászlót, a család legidősebb tagját, s Mátyást Csehországba száműzte, majd1458-ban meghalt, s Mátyás lett a király, mert Szilágyi Mihály megválasztatta a köznemesség segítségével . A legenda szerint január 24- én a befagyott Duna jegén választották királlyá Hunyadi Mátyást.

6 Mátyás király címere A Corvinus nevet Mátyás a család címeréről kapta, amely egy gyűrűt tartó hollót (latinul Corvus) ábrázolt. A Sziléziai Krónika szerint Mátyás király a kezéről egy vadászat alatt levette gyűrűjét, és azt egy holló elragadta. Mátyás üldözte a madarat és visszaszerezte gyűrűjét, és ezen esemény emlékezetére választotta a hollót címerállatául. 

7 Felesége(i) Podjebrád Katalint 1463-ban vette feleségül, de a királyné rövidesen gyermekágyi lázban meghalt. A megözvegyült Mátyás 1476-ban újra megnősült, Aragóniai Beatrixot vette feleségül. Az évi bécsi látogatásakor ismerkedett meg egy polgárleánnyal, elhozta Budára, maga mellett tartotta, s szerelmükből fiúgyermek született, Corvin János. Corvin János

8 Beatrix közvetítésével érkezett a reneszánsz kultúra Mátyás udvarába.
Aragóniai Beatrix-ot, I. Ferdinánd nápolyi király lányát 1476-ben vette feleségül , gyermekeik nem születtek. Beatrix közvetítésével érkezett a reneszánsz kultúra Mátyás udvarába.

9 Mátyás és Beatrix címere

10 Mátyás megkoronázása Királlyá koronázására 1464-ben Székesfehérváron került sor, majd 1486-ban Ausztria főhercegévé választották, 1469-ben pedig cseh királlyá koronázták.

11 Pénzügyi reformok A kincstár bevételének növelésére bevezette:
Füstpénzt (családonként szedett adót) Koronavámot Rendkívüli hadiadót Állandó értékű ezüstpénzt

12 Fekete sereg Kezdetben csekély fegyveres erővel rendelkezett az ország. Fokozatosan jött létre Mátyás híres zsoldoshadserege , – mely főként cseh és lengyel zsoldosokból állt, de németek és magyarok is szolgáltak benne. Hadvezére: Kinizsi Pál

13 Mátyás és a kultúra Mátyás kedvelte a művészeteket. Udvarában híres művészek és történészek működtek, mint például: Janus Pannonius az első jelentős magyar költő, és Antonio Bonfini, itáliai humanista. Mátyás támogatta a tudományokat is, mert mint mondotta: „A tudatlan király olyan, mint a koronás szamár.” Ebben a korban Mátyás rendelkezett a világ második legnagyobb könyvtárával.

14 Mátyás reneszánsz udvara
Építkezések: budai és visegrádi palota kiépítése Visegrádi királyi vár Herkules-kút

15 Mátyás reneszánsz udvara
Humanista, reneszánsz alkotók Bonfini történetíró Janus Pannonius költő

16 Mátyás reneszánsz udvara -könyvtár
Mátyás könyvtára összesen corvinából állt, amelynek nagy része sajnos később, a török hódítást követően elkallódott, 26 maradt belőle.

17 Halála, öröksége 1490. április 6-án Bécsben, váratlanul halt meg, valószínűleg szélhűdés következtében. Székesfehérvárott temették el. Fia, Corvin János trónkövetelőként lépett fel, végül a pesti országgyűlés július 15-én II. Ulászlót választotta királlyá.

18 Fadrusz János: Mátyás emlékmű (Kolozsvár)

19 Melocco Miklós:Mátyás emlékmű (Székesfehérvár)

20 Mátyás –kút (Budai vár)
Mátyás templom (Budapest) Mátyás király szobra (Budapest – Hősök tere)

21 „Mátyás az igazságos” Mátyásról halála után számos monda keletkezett. Ezeknek egy kis része valószínűleg megfelel a valóságnak, mint például a Mátyás király és Kinizsi Pál találkozásáról szóló monda. A többi azonban kitaláció. A mondák szerint Mátyás néha egyszerű ruhába öltözve járta végig az országot, hogy közelebbről megismerje a nép gondjait és orvosolja azokat, az önkényeskedő főurakat pedig megbüntesse.

22 Legendák és mesék

23 És a csodák itt nem érnek véget, Hunyadi Mátyással nap mint nap találkozhatunk az életünk folyamán. Nem kell mást tennünk, csak bepillantanunk a pénztárcánkba.


Letölteni ppt "Mátyás király, az igazságos"

Hasonló előadás


Google Hirdetések