Módosító lekérdezések

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés.
Advertisements

Statisztika 2008 Az elektronikus program használata.
Microsoft Access Felhasználói felület.
MICROSOFT OFFICE ACCESS 2003.
Microsoft Access Általános ismeretek.
Műveletek adatbázisokban
Microsoft Office Programcsalád
Ismétlés Adatbázis alapfogalmak és Ms. Access
Számítógépes ismeretek 5. óra
Microsoft Access Lekérdezések.
Felhasználó barátság eszközei
– Adattáblák & adatok kezelése – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
Készítette: Szobonya Ferenc
INSERT INTO Egy vagy több rekordot ad hozzá a táblához. Egyetlen rekordot hozzáfűző kifejezés: INSERT INTO cél_tábla (mező1,mező2,…) VALUES (érték1, érték2,
Adatbáziskezelés Microsoft Access.
Adatbázis-kezelés.
RIPORT (JELENTÉS) TERVEZÉSE, KÉSZÍTÉSE
Rácskai Benjámin and Kovács D. 15.TÉTEL. ADATVÉDELEM Egy cég vagy magánszemély valamely rendszerben tárolt, nem publikus adatainak illetéktelen hozzáféréstől.
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
Adatbázis kezelés Lekérdezések Készítette: Maradics Zoltán.
az MSAccess programmal
az MSAccess programmal
A körlevél készítésének menete
1 Tabulátor és használata. 2 A tabulátor olyan eszköz, amellyel egy soron vagy bekezdésen belül a szöveget megadott pozícióba tudjuk igazítani. A szöveget.
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Folytassuk… (2.).
Adatbázis-kezelés
Oktassunk adatbázis-kezelést! Micskei Zoltán Microsoft Referencia Iskola.
Access-Űrlapkészítés
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
Kimutatáskészítés Segédanyag a Felszámolási és vagyonfelügyeleti szakközgazdász valamint Felszámolási és vagyonfelügyeleti specialista szakirányú továbbképzés.
Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése
Microsoft Access Vezérlőelemek.
Microsoft Access Űrlapok tervezése.
Microsoft Excel Függvények VIII.
MSACCESS Bevezetés. Üzemeltetés Hozzáférés Jogosultságok Karbantartás Mentés Stb. Felhasználói felület Űrlapok Jelentések Menük Stb. Adatnézetek, funkcionalitás.
Microsoft Access Makrók és események.
Microsoft Access Űrlapok.
Microsoft Access Jelentések.
Microsoft Access Menük és eszköztárak.
Microsoft Office Programcsalád
Jelentések Tábla vagy lekérdezés nyomtatásban alkalmas megjelenítése.
Többtáblás adatbázisok
Lekérdezések Páll Boglárka A lekérdezés az adatbázisban szereplő adatok kinyerésének leghatékonyabb és legsokrétübb módja A lekérdezés tulajdonképpen.
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
ADATBÁZISKEZELÉS ŰRLAPOK.
Törzsek-Partnerek A partnerek menüpont alatt végezhetjük a partnerek nyilvántartásával kapcsolatos műveleteket. A partnertörzsben vesszük fel a partnerek.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
A gyakorlatok munkakörnyezete
ACCESS Lekérdezések, űrlapok, jelentések
SQL. SQL jellemzői Nem algoritmikus (nem tartalmaz algoritmikus szerkezeteket: ciklus, eljárás, elágazás) Nem rekurzív (önmagát nem hívhatja) Halmazorientált.
9. osztály Táblák létrehozása. Létrehozás Tervező nézetben  Üres adatbázis létrehozása.  Adatbázis mentése.  Objektumok oszlopban a Táblák sorra kattintunk.
Adatbázis-kezelés. Középszint: –1-2 tábla –SQL-nyelv és lekérdező-rács használata –Űrlap és jelentés készítés Emelt szint: –több tábla (kapcsolatok) –több.
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Az Access 2007 újdonságai. Eltérések már indításkor is Indításkor új felületet kapunk Új adatbázis: sablonok segítségével is Mintapéldánk Árucikkek.accdb,
Adatbázis kezelő bemutatása MS-Office 2003 Tisztelt Felhasználó ! Ebben a bemutatóban szeretném bemutatni Az adatbázis készítés alapjait. Földi Attila.
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Számítások az Accessben Számított mező létrehozása Az adatbázisokat érdemes úgy tervezni, hogy ne tároljunk olyan adatokat, amelyek a többiből kiszámíthatók.
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata Skultéti Attila
Kördokumentum készítése
Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy.
Lekérdezések.
Adatbáziskezelés.
az MSAccess programmal
Ültetési rend létrehozása
DDL parancsok – Tábla műveletek, mezőtulajdonságok
Előadás másolata:

Módosító lekérdezések

Frissítő lekérdezés A kritériumoknak eleget tevő rekordcsoport egyes mezőinek értékét módosíthatjuk. Lekérdezés menü / Frissítő lekérdezés Az egyes mezőkben elvégzendő változtatásokat a Módosítás sorban adhatjuk meg. Itt megadhatunk konkrét értékeket vagy tetszőleges képletet is. 1980 előtt kiadott könyvek értékét 10%-kal csökkentjük.

A Módosítás mezőben használt képletet a Lekérdezés tervezés eszköztár Szerkesztés gombjára kattintva a Kifejezés szerkesztő panelen is megszerkeszthetjük. Lekérdezés tervezés eszköztár/ Futtatás paranccsal hajthatjuk végre. Ekkor a program a kifejezésnek megfelelően módosítja a rekordforrás megadott mezőinek értékét. A lekérdezés bezárása után, minden megnyitáskor újból végrehajtásra kerül, azaz a megadott mezők értékeit újra és újra módosítja. A frissítő lekérdezés lefuttatása után a rekordok korábbi tartalma a Visszavonás parancs segítségével már nem állítható vissza.

Hozzáfűző lekérdezés A hozzáfűző lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó, az adott feltételeknek eleget tevő rekordokat fűz hozzá egy kijelölt táblához. A megjelenő párbeszéd panel Hozzáfűzés csoportjában levő Táblanév rovatban adjuk meg a tábla nevét, amelyhez a lekérdezésből származó rekordokat fűzni szeretnénk.

A tervezőrácsba a szokott módon vehetjük fel a mezőket és adhatjuk meg a feltételeket. A Hozzáfűzés sorban kiválaszthatjuk, hogy az egyes mezők tartalmát a cél tábla melyik mezőjébe írja az Access a hozzáfűzés során. A táblához hozzáfűzött adatoknak a tábla mezőivel kompatibilis adattípusokat kell tartalmazniuk, de ha az adatok meghaladják a mező hosszát, a „kilógó” részt a hozzáfűzés során automatikusan elhagyja az Access. A lekérdezés bezárása után minden megnyitáskor újból végrehajtásra kerül, azaz a megadott tábla adatait újabb rekordokkal bővíti. A hozzáfűző lekérdezés lefuttatása után a módosított mezők tartalma a Visszavonás parancs segítségével már nem állítható vissza.

Törlő lekérdezés A törlő lekérdezés a megadott kritériumnak megfelelő rekordokat törli a rekordforrásból, a mezők egyenkénti törlésére nem alkalmas. A törlő lekérdezés rekordforrása másik lekérdezés is lehet, de egy lekérdezés eredményhalmazaként kapott rekordok törlése nem minden esetben megengedett . A Futtatás paranccsal a program törli a táblából a feltételnek megfelelő rekordokat. A lekérdezés bezárása után, minden megnyitáskor a lekérdezés újból végrehajtásra kerül. A törlő lekérdezés lefuttatása után a törölt rekordok a Visszavonás parancs segítségével már nem állíthatók vissza.

Táblakészítő lekérdezés A táblakészítő lekérdezés egy vagy több rekordforrás – megadott kritériumok alapján megszűrt – rekordjainak mezőiből készít egy új táblát. Alkalmas biztonsági másolat készítésére a tábláról, exportálás előtti adatkigyűjtésre, űrlapok, jelentések alapjainak elkészítésére. Az Adatlap nézet használatakor a lekérdezés nem kerül végrehajtásra, így új tábla sem jön létre. A lekérdezés végrehajtásához és az új tábla létrehozásához a Lekérdezés tervezés eszköztár Futtatás gombját kell használnunk. A lekérdezést bezárása után újbóli megnyitásával futtathatjuk le. Amennyiben a Táblakészítő lekérdezést futtatjuk, és a létrehozni kívánt táblával megegyező nevű tábla már létezik, a tábla korábbi tartalma visszavonhatatlanul törlődik.

Táblakészítő lekérdezés létrehozása Táblakészítő lekérdezés létrehozásához készítsünk egy új lekérdezést és adjuk hozzá a megfelelő táblákat, illetve lekérdezéseket. A megjelenő Táblakészítő panel Új tábla létrehozása csoportjában levő Táblanév rovatban adhatjuk meg az új tábla nevét.