Székelykeresztúr Fekvése:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VANYOLA.
Advertisements

 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
Mindenszentek temploma Pécs
Felsőregmec.
Készítette: Albert Krisztina
Beregszász.
Baczkamadarasi-Kis Gergely Református Gimnázium
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Mondák, dalok útja Zsámbok.
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
NYON 1.
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
5. NAP.
Kalotaszentkirály.
Szendrő nevezetességei
Fekvése ♦ Zalaegerszegtől 13 km-re északnyugatra, a Zala folyó, a Szévíz és a Foglár patak által határolt területen fekszik.
Pórszombat A falu bemutatása. Előadás áttekintése Fekvése Megközelítése A falu nevezetességei I A falu nevezetességei II A falu nevezetességei III Nevének.
AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea.
Készítette: Kleri Dzsenifer
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Nagyenyed.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
Helytörténeti, néprajzi jellemzői
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Történelmi vonatkozások
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
Erdélyi barangolások:
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Csáki Fanni (Piarista Általános.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Készítette: Dóbiás Kinga
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
Dömsöd Készítette: Moór Zsanett. Fekvése Dömsöd nagyközség Budapesttõl délre helyezkedik el a Ráckevei Duna - ág bal partján. n Fekvése következtében.
KAPOSMÉRŐ Készítette: Diarráné Kiss Enikő SZIE-GTK Gazdálkodási és Menedzsment Szak Levelező Tagozat I.évf.
Székelykeresztúr Március 15.. Sokan gyűltek össze Székelykeresztúr központjában az 1848– 49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett.
NAGYKÁROLY.
Nagykároly Készítette:
ÉCS Község. A község adatai (2001-ben) Település rangja:Község Lakosok száma:1762 Fő Telefon körzetszám:96 Irányítószám:9083 Népsűrűség:88,86 Fő/Km 2.
AZ ERDÉLYI KÖRÚT Pályázat: Határtalanul informatika.
Nagyszombat. Története Már a kelták és a rómaiak előtt is lakott hely volt, majd Trnava néven szláv település, melyet III. Béla lánya, Konstancia, aki.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
TILTOTT KASTÉLYOK ÉS ELÜLDÖZÖTT, DE A SZÜLŐFÖLDJÜKRE VISSZATÉRNI AKARÓ FŐÚRI CSALÁDOK TÖRTÉNETE
Veresegyház.
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
románul Odorheiu Secuiesc,
Készítette: Barna Alexandra Csordás Rita
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Szalay Petra, Almási Lilla
Székelyderzs a becsület falva
Kolozsvár.
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Keleti végeken… 2009 szeptember arandria.multiply.com.
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Kolozsvár.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Kolozsvár június 7..
Székelykeresztúr június 8..
Előadás másolata:

Székelykeresztúr Fekvése: A város Székelyudvarhelytől 26 km-re nyugatra, a Gagy és a Fehér-Nyikó vizének a Nagy-Küküllőbe torkollásánál fekszik. A Székelykeresztúri-medence központja, egykori járási székhely. Nevének eredete: Nevét onnan kapta, hogy templomát a Szent Kereszt tiszteletére emelték. A megkülönböztető szerepű Székely-előtag a Székelyföldre utal. A román Cristuru Secuiesc magyar mintára alkotott átvétel-fordítás.

Története: 1333-ban S. Cruce néven említik először. A mai város a központi Székelykeresztúrból, Keresztúrfalvából és Timafalvából alakult ki. Ma Fiatfalva és Betfalva is hozzá tartozik. A Sóskút melletti Melegvölgyben 8. századi telep nyomaira bukkantak. Már a 11. – 12. században volt román stílusú temploma. 1395-ben Zsigmond király moldvai hadjáratakor több oklevelet keltezett itt. Híres szitakészítőiről, korábban Szitáskeresztúrnak is hívták. 1559-ben Izabella királyné kiváltságlevelet adományozott a városnak. Katolikus iskolája 1646-ban létesült. A Gyárfás udvarházban töltötte a segesvári csata előtti utolsó éjszakát 1849. július 30-án Petőfi Sándor, az emléktáblát 1928-ban avatták. A kertben álló körtefa alatt írta utolsó versét.  1910-ben a településnek 3886 magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye Székelykeresztúri járásához tartozott. 1956-óta ismét város. 2002-ben 9672 lakosából 9201 magyar, 239 cigány 220 román és 12 német volt.

Látnivalók, nevezetességek A katolikus templom Római katolikus temploma 15. századi gótikus stílusú, szentélyén 1458-as évszám áll, de ekkor valószínűleg csak a korábbi, 12. századi templomot építették át. Az 1904-es átépítéskor a 12. századi templomból származó freskótöredékeket találtak. Tornya 1779 és 1821 között épült. 1929-ben renoválták és bővítették. Unitárius temploma 1781 és 1792-ben épült, gimnáziuma 1793-ban nyílt meg. Református temploma 1822 és 1834 között épült, tornyát 1866-ban magasították. A Berde Mózes Unitárius Gimnáziumot 1793-ban alapították. Az Orbán Balázs Gimnázium 2011. szeptemberében nyílt meg. Ortodox temploma 1938-ban épült. A Molnár István Múzeum a térség tájmúzeuma, történeti és néprajzi gyűjteménnyel. A várostól délre fekvő Sóskút a város gyógyfürdőtelepe. A Gyárfás kúria, ahol Petőfi Sándor utolsó estéjét töltötte.

Petőfi szobor 1973 januárjában  a város szobrot emelt Petőfi Sándornak. A Márkos András alkotta szobor azóta hirdeti Székelykeresztúr főterén a nagy költő és forradalmár emlékét.

Gyárfás kúria - Petőfi körtefája  A helyi hagyományok szerint a XVII. században a Wesselényi család építtette, majd a Bethlen és a Kemény családoknak volt az udvarházuk, a hozzátartozó birtokkal együtt. Ezt vették meg Gyárfásék. Ide érkezett meg Bem tábornok kíséretében a fehéregyházi csatában hősi halált halt Zeyk Domokos társaságában Petőfi Sándor, aki  1849. Július 30-ról 31-re virradó éjszakán a ház akkori gazdájának, Varga Zsigmondnak a vendége volt. 

A kúria udvarának hátulsó részén áll ama körtefa is, amelyről jelképesen azt tartják, hogy Petőfi Sándort ő látta verset írni utoljára. Erről szól Kányádi Sándor költő verse is, a fát körülölelő faragott, díszített kerítésre épített márványtáblán.

Készítette: Miklós Petra és Farkas Edina