MISSION IMPOSSIBLE a legelőn

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kapcsolattartás a szülői házzal
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Etikai Kódex.
EMBERI JOGOK.
Az iskolai szociálismunka
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
ÉRDEKVÉDELEM Dr. Borsi Éva május. Dr. Papp Lajos Miatyánkja Mikor hittél abban, hogy téged megbecsülnek, Munkád elismerik, lakást is szereznek,
KAPOSI JÓZSEF 1993-as közoktatási törvény. Alkotmányos jogok 1. Az alkotmány XII. fejezetében az alapvető jogok és kötelezettségek között rögzíti: A művelődéshez.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Méltányossági elvek a közoktatásban
Az osztályfőnöki szerep története
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Motivációs kérdezés technikája
Az intézményes nevelés: szervezet, a „rejtett tanterv”,
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
Reklám etika.
Pedagógusok etikai kódexe
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Magyar Bioetikai Társaság 19. Nemzetközi Konferenciája szeptember Információ- kommunikáció- erkölcs ________________________________________________________________________.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Szeretet, türelem, tolerancia
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A „segítő tanár” rendszer működése az Új Buda Alma Mater-ben Turányi Zsófia Budapest február.
Mire kell figyelni a reklámokban a gyermekek védelmében?
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Etika és deontológia a pedagógusi szakmában
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Pedagógus etikai kódex I. rész A pedagógus-pedagógus viszony Kincsesbánya, Készítette: Keszte Jánosné.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
A középiskolai oktatás szabályzatai
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
A tanárképzés szerkezete
A kamarai garanciavállalás jogi kérdései
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Pedagógus értékelési rendszer
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta március 22.
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Készítette: Kovács Ferencné
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Betöltötte a 3. évet -Óvodába járásra kötelezett legalább napi 4 órában -Abban az évben, amelynek augusztus 31. előtt betölti a 3 éves kort, a nevelési.
Az NPK működése és céljai a kerekasztal tárgyalásokon Habár fölül a gálya… Sonkád,
A Nemzeti Pedagógus Kar Célok, eredmények, választás –
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
A köznevelési törvény változásai 2016 szeptemberétől Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes.
A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)
Egy nyílt levél elő- és utóélete
Dr. Németh Lajos Oktatási Jogok Biztosának Hivatala
ÜZLETI ETIKA I. Az etika tudományának fő területei
Reklám etika.
12. óra Kenőpénz és korrupció.
Nemzetközi magánjog II.
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Pedagógusetika, etikai kódex
VALLÁSOS ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS A KATOLIKUS ÓVODÁKBAN
Hajnal Gabriella szakmai elnökhelyettes
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

MISSION IMPOSSIBLE a legelőn Aszód, 2017. szeptember 2. Sziráki György Evangélikus Pedagógiai Intézet gyorgy.sziraki@lutheran.hu

Miről lesz szó? Kérdésfelvetések lesznek. Alapfogalmak Ágazati etikai „kódexek” Kitekintés külföldre Ha van hazai pedagógusetika A Mission impossible

Értelmezés – szabályozás Évszázados értékválság Szocialista erkölcs – kapitalista erkölcs 1970-es évektől jogszabályok túlburjánzása iránti igény

2.1. Ágazati etikai „kódexek” – orvosi etika Hippokratészi eskü – levezethető normák Orvosi etikai kódexek 1847-től A jelenlegi 1998-as, minden orvosra kötelező, akár kamarai tag, akár nem.

2.2. Ágazati etikai „kódexek” – ügyvédi etika Ügyvédi etikai kódex az 1998. évi XI. törvény alapján – részletes, tételes szabályozás. Csak olyan jogászra vonatkozik, aki ügyvéd.

3.1. Külföldi példák USA 1968, 1975 NEA Code Mire irányul? A tanuló védelmére. A gondolkodás szabadságának védelmére. Egyenlő bánásmódra. Kollégák iránti tiszteletre. Döntést befolyásoló ajándékok elfogadásának tilalmára.

3.2. Külföldi példák - Fülöp szigetek (Magna Carta 1966), Code of ethics 1994, 1997 Jogszabályok (elnöki rendelet, nem etika) Ugyanakkor viselkedést, értékrendet is előírnak (etika)

3.3 Külföldi példák - finn pedagógiai-etikai példák Pedagógiai etika vagy pedagógus-etika? Elméleti gondolkodás: középpontban a tanár tanulót segítő viselkedése és lehetőségei. Nem az a jó kérdés, hogy mit szabad, hanem hogy mi juttatja a legközelebb a tanulót a céljához, mi a lehetőség erre.

Ha van pedagógus-etika hazánkban… Mikor és ki vetette fel annak szabályozását? Független Pedagógus Fórum -1995, Magyarországi Pedagógusok Egyesülete – 1996, 2001, ajánlás volt AZ ETIKA ÖNSZABÁLYZÁS ELVEINEK ELFOGADÁSA PEDIG (KÖZÖSSÉGENKÉNT IS) ÖNKÉNTES!

4.2. Ha van pedagógus-etika hazánkban… Mi a következménye az etikátlan viselkedésnek? Nkt. 62.§ (1) bekezdés q) pont: a pedagógus kötelessége, hogy „hivatásához méltó magatartást tanúsítson” Mi jelent? Mi történik, ha mégsem?

4.3. Ha van pedagógus-etika hazánkban… Miért aktuális éppen most? Politikai szándék? Rosszabbak a gyerekek, mint korábban? Rosszabbak a szülők? Rosszabbak-e a pedagógusok? „Házi feladat!”

4.4. Ha van pedagógus-etika hazánkban… Miért van ellenállás vele szemben? Mert kötelező? Igen. Mert minden kódex jellegében elavult, azaz preskriptív (előíró)? Igen. Mert van éppen elég szabály az életünkben, munkánkban? Igen! Mert a pedagógusok is SOKFÉLÉK? IGEN, ÉS EZ TERMÉSZETES!

4.5. Ha van pedagógus-etika hazánkban, akkor mi is tudunk dönteni. Etikusan és szabályosan dönteni. Próbáljuk ki! Gyakorlati példák A) Minősítés és gyermekhalál (Szontagh Pál, 2017) B) Dohányzás egy finn híd alatt (Mission impossible – a lehetetlen küldetés – Jukka Husu, 2003)

4.6. Ha van pedagógus-etika hazánkban, akkor szerepe is van! Mi az? Szabályoz? Véd? Uralkodik?

5.1. De van-e pedagógus-etika? Eddig feltételeztük, hogy van. Szélsőségesen megoszló vélemények! A) Van: mert ez egy hivatásrend és professzió. B) Nincs. Etikus vagy nem etikus emberi viselkedés van.

5.2. Min alapul az etikánk? A) Éthosz – a legelőtől az iskoláig. B) Interiorizált, felnőttként megélt hit alapján hozott őszinte döntések? C) Központban a gyermek érdeke áll-e? D) Személyen, helyen és helyzeten múlik-e minden?

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! HA ELGONDOLKODTATTAM ÖNÖKET, AZT MEGKÖSZÖNÖM. HA TOVÁBBGONDOLJÁK, AZT NAGYON KÖSZÖNÖM! Sziráki György Evangélikus Pedagógiai Intézet 2017