Advocacy képzés: Életképes könyvtárak és összetartó közösségek érdekképviselete www.biblionet.ro.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A könyvtárak és a könyvtárosok szerepváltozásai
Advertisements

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
kiemelt projekt szolgáltatásainak bemutatása
SZOMSZÉDVÁRAK A határ menti településközi együttműködéshez szükséges kompetenciák fejlesztése a Nyugat-Pannon Eurégióban.
Az önkéntesség helyi népszerűsítése és önkéntes pont létrehozása Mezőkovácsházán külföldi modellek hazai alkalmazhatóságának lehetőségei Előadó: Tóth Zoltánné.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A kulturális örökség megőrzése és értékesítése turisztikai és üzleti határon átnyúló együttműködés révén Oportunităţi de valorificare a patrimoniului cultural.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„A BAKONYÉRT” Egyesület fejlesztése a TÁMOP projekt keretében.
KI FIZETTE MEG MINDEZT? Fordítás román nyelvből CINE A PLATIT TOATE ASTEA?
A közigazgatás hatékonyságának növelése Hargita Megye Tanácsa alárendelt intézményeiben PODCA 1.3.
Az adománygyűjtés kezdeti lépései a Magyar Természetvédők Szövetségénél Ladányi-Benedikt Ildikó kommunikációs munkatárs szeptember 20.
Szent Teréz a « kis utak és kis dolgok » szentje, aki az életben a jól és nagy szeretettel végzett kis dolgokban hitt. Ô egyben a virágtermesztôk és virágárusok.
Stratégiai tervezés.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Iskolai könyvtárak külföldön. Kezdetben közös fejlődés  USA és Európa – sz. közös fejlődés a közművelődési könyvtárakkal Németország, Dánia, Franciaország,
A NEMZETKÖZI MUNKACSOPORT. PEDAGÓGIAI INTÉZETEK NEMZETKÖZI HÁLÓZATA PEDAGÓGIAI INTÉZETEK NEMZETKÖZI HÁLÓZATA VAS MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET, SZOMBATHELY.
“Új Dimenziók” mentorképzési program A program kidolgozói: Artemisszió Alapítvány EcPec Alapítvány Göllesz Viktor Speciális Szakiskola MATISZ MH Líceum.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
Pikó Zsuzsanna, NIOK Alapítvány.  A TÁMOP es pályázatok c) komponensének megismertetése civil szervezetekkel országszerte  Gyakorlati segítség.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
„Híd a jövőbe” Utak és lehetőségek a szociális ellátásban a valódi értékek mentén Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete XII. Nemzetközi.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Regionalizare pentru o Românie competitiv ă Regionalizáció a versenyképes Romániáért Csák László, PhD, MeRSA – CDC Consulting Csíkszereda, március.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Útban a Web 2.0-ás felsőoktatási könyvtárak felé Válaszadás kihívásokra, fejlődési tendenciákra a szabad tudásáramlás szolgálatában Barna Marianna könyvtáros,
Megnézheted magad! Interaktív népegészségügyi kampány Novák Péter enter!digital –
CAMPANIA ANTI – TBC ANTI – TBC KAMPÁNY 2008 Informare, proiectarea-organizarea, derularea şi evaluarea activităţilor, finalizarea campaniei Információszerzés,
The Social Work in Hospice and Palliative Care Network A Szociális Munka a Hospice és a Palliatív Gondozási Hálózatban (SWHPN)
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat Serviciul Public de Management Energetic Harghita.
Nem maradhatunk le az uniós pénzekről! Nu putem rata banii europeni! A víz- és csatornarendszerek felújításának szükségességéről Despre importanța extinderii.
Raport de activitate pe anul 2013 al Centrului de Studii al Consiliului Judeţean Harghita 2013-as évi tevékenységi beszámoló Hargita Megye Tanácsának Tanulmányi.
IKT az informatikus könyvtáros képzésben az egri főiskolán Dr. Tóvári Judit főiskolai tanár Dr. Tóvári Judit főiskolai tanár.
ŞCOALA GIMNAZIALĂ „DR. VASILE LUCACIU” ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Egészség – EU Az Európai Unió közegészségügyi portálja C2 csoport – Egészségügyi tájékoztatás Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
TÁMOP /1 Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Hartal Katalin
TAMOP /1 „CÉHÁLÓZAT KAPACITÁSFEJLESZTÉSE” Kézenfogva Alapítvány Projektnyitó Szakmai Nap
TÁMOP / „Tudásdepó Expressz” Új szolgáltatások Zala megye könyvtáraiban –élethosszig tartó tanulás könyvtári környezetben február.
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Mobilitás bróker szerepben Mobilitás bróker szerepben Letenyei Mráz Márta Budapest december 09.
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
Az önérvényesítés fogalmi és történeti alapjai
„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt
Back to Nature Egy kísérleti, természet-közeli, innovatív pedagógia kifejlesztése általános iskolák számára.
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
(SWHPN) The Social Work in Hospice and Palliative Care Network A Szociális Munka a Hospice és a Palliatív Gondozási Hálózatban (SWHPN)
Szent Teréz a « kis utak és kis dolgok » szentje, aki az életben a jól és nagy szeretettel végzett kis dolgokban hitt. Ô egyben a virágtermesztôk és virágárusok.
IX.B Bogya Szilvia-Eva Pap Istvan-Efraim Nyeste Otto-Szilard
Dumitrescu&Asociaţii S.R.L.
Szent Teréz a « kis utak és kis dolgok » szentje, aki az életben a jól és nagy szeretettel végzett kis dolgokban hitt. Ô egyben a virágtermesztôk és virágárusok.
Szent Teréz a « kis utak és kis dolgok » szentje, aki az életben a jól és nagy szeretettel végzett kis dolgokban hitt. Ô egyben a virágtermesztôk és virágárusok.
Előadás másolata:

Advocacy képzés: Életképes könyvtárak és összetartó közösségek érdekképviselete www.biblionet.ro

Bill&Melinda Gates Foundation GLOBAL LIBRARIES Bill&Melinda Gates Foundation “We’re working to narrow the digital divide in ten countries around the world.” Románia 2009-2014: BIBLIONET Könyvtárak információs technológiai felszereltségének javítása Könyvtárosok képzése A könyvtárak értékének elismertetése, kormányzati támogatás elnyerése Bedő Melinda, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda

Advocacy Mi fán terem?

Életképes könyvtárak és összetartó közösségek érdekképviselete: A Bill & Melinda Gates Alapítvány amerikai egyesült államokbeli képzés alkalmazása, a BIBLIONET Program keretében képzett felnőttoktató könyvtárosok közreműködésével Link: http://www.biblionet.ro/show/index/k/187 Curs pilot “Advocacy pentru biblioteci puternice si comunitati unite”: http://www.biblionet.ro/show/index/k/187

Cél A fenntartóval való együttműködéshez és a közpolitikák alakításában szerepet vállaló szakmai körök szerveződéséhez szükséges szociális és állampogári kompetenciák fejlesztése Scopul final este acela de a ajuta echipele sa conceapa planuri de actiune advocacy pe teme pertinente pentru fiecare judet.

Tartalom Meghatározás Probléma Cél Feladatok Lépések Célközönség Partnerkapcsolatok Érdekképviseleti közlemény Médiakapcsolatok A könyvtár sikertörténete Erőforrások bevonása Érdekképviseleti akcióterv Persoanele invitate sunt identificate ca fiind cele mai potrivite pentru temele incluse in sesiunile cuprinse in agenda atelierului: relatia cu comunitatea, cele mai bune metode de a le transmite mesajele, cum ii atragem pe non-utilizatori in biblioteca; mobilizare comunitara; construirea unei echipe; procesul de luare a deciziilor: atingerea consensului; publicul-tinta: identificarea sprijinului şi opozitiei; dezvoltarea mesajului; atragerea resurselor; planul de actiune advocacy.

Nonformális, interaktív, rugalmas Módszer: Nonformális, interaktív, rugalmas

Részvevők Könyvtárosok, helyi közigazgatás-, civilszervezetek-, mass media-, magánszektor képviselői Atelierul se adreseaza unui grup de 6 persoane la nivelul judetului, care poate sa includa: formator, bibliotecar (local), reprezentant administratia publica locala, ONG, mass media, sectorul privat.

Időtartam 5 nap interaktív képzés, konzultáció, kiértékelés Atelierul are o durata de 5 zile, incepand cu luni dupa pranz si terminand vineri dupa pranz

Advocacy munkacsoport az ANBPR szakmai képzésért felelős szakbizottsága keretében Feladatok: A képzés akkreditálása és a könyvtárosok képzése Helyi érdekképviseleti műhelyek létrehozása Könyvtári érdekképviseleti kampányok szervezése Erőforrások bevonására iránuló törekvések támogatása Scop: să acrediteze și să livreze cursul de advocacy, să susțină ateliere de lucru pe teme de advocacy în teritoriu cu reprezentanții bibliotecilor publice și ai comunităților, organizează campanii de advocacy, asigură asistență tehnică pentru campanii de conștientizare, advocacy și atragere de resurse.

Advocacy: életképes könyvtárak és összetartó közösségek érdekképviselete 1. képzés: Bușteni, 2012. szeptember 18.-22. 2. képzés: Bușteni, 2013. február 11.-15. Curs 1 ”Cu Advocacy inainte!”: http://www.biblionet.ro/show/index/k/187/a/13244 Curs 2 “Dati-mi o problema de advocacy si voi sti ce sa fac cu ea!”: http://www.biblionet.ro/show/index/k/187/a/17425 Benyomások: http://www.biblionet.ro/show/index/k/187/a/13244 http://www.biblionet.ro/show/index/k/187/a/17425

2014: a Romániai Közkönyvtári Egyesület akkreditált advocacy képzése

2014.: Advocacy képzés ”együtt a rendszer” módszerrel

2014.: Advocacy képzés a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete részére

Elkészült a magyar tankönyv...

A magyar változat munkatársai... Kelemen Katalin Bedő Melinda Bájosan... Komolyan... Örömmel... Szőcs Jószef Erélyesen... Tóth-Wagner Anikó www.biblioteca.ro