Idegen kulcsok Lokális és globális megszorítások Triggerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Delphi programozás alapjai
Advertisements

– Adattáblák & adatok kezelése – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
5. gyakorlat Fleiner Rita.
FOL függvényjelekkel Zsebibaba anyja A 2 harmadik hatványa a oszlopában az első blokk Ezek is nevek, de nem in- konstansok Azért, mert összetettek Predikátum:
Az Endnote bibliográfia adatbázis- kezelő szoftver alapvető használata 2013 Skultéti Attila
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
 Alap tudnivalók Alap tudnivalók  Az If és a While folyamatábrák Az If és a While folyamatábrák  Probléma Probléma  A while ciklus (általános alak,
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry BCD.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
John Sheridan BVetMed CVPM DMS MRCVS A Te praxisod, a Te karriered, a Te életed – gond van?
Hogyan partícionáljuk meghajtónkat?
Internet tudományos használata
Fájlkezelés.
Munkalapok védelme az Excelben
PL/SQL gyakorlás Kalmár György.
Adatbázis rendszerek II.
2. előadás Viszonyszámok
Adatbázis normalizálás
ABR ( Adatbázisrendszerek)
Adatok importálása, rendezése és szűrése
Adatbázisok 8. előadás Tikk Domonkos.
PHP - függvények.
HÉL (Hasonló értelmű licit)
AZONOSÍTÁS emlék: ET-TT viszonylagosság
T.R. Adatbázis-kezelés - Alapfogalmak Adatbázis:
Adatbázisok SQL.
Programozás I. Gyakorlás egydimenziós tömbökkel Többdimenziós tömbök
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Kovács Gergely Péter Egyszerű lekérdezések
Triggerek Kalmár György.
Végeselemes modellezés matematikai alapjai
Kvantitatív módszerek
adatbázis alapú rendszerek
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Piaci kockázat tőkekövetelménye
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata Skultéti Attila
Kijelentéslogikai igazság (tautológia):
Logikai programozás 2..
PL/SQL alapok Adatbázis-kezelés.
Adatbázis-kezelés (PL/SQL)
Tranzakciók, nézettáblák, indexek
2. Bevezetés A programozásba
VB ADATTÍPUSOK.
Szerkezetek Dinamikája
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Kvantitatív módszerek
Érték-, ár-, volumenindexek
Adatbázis alapfogalmak
Számítógépes Hálózatok
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata november Skultéti Attila
Compliance és Corporate Governance
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Online jegyzőkönyv kitöltési segédlet
Northwind Traders Kik vagyunk?
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Adatbázisok használata
Adatbázisok használata
Bibliográfia adatbázis-kezelő alkalmazások, EndNote 2018 Skultéti Attila
SWIFT csatlakozás Wittmann György
Idegen kulcsok Lokális és globális megszorítások Triggerek
SQL jogosultság-kezelés
Ki mit tud?- művészeti nap december 15. szombat
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Szállításszervezési módszerek Járattípusok 1
Informatika Oktató: Katona Péter.
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
Algoritmusok.
Előadás másolata:

Idegen kulcsok Lokális és globális megszorítások Triggerek

Megszorítások és triggerek A megszorítás adatelemek közötti kapcsolat, amelyet az AB rendszernek fent kell tartania. Példa: kulcs megszorítások. Triggerek olyankor hajtódnak végre, amikor valamilyen megadott esemény történik, mint pl. sorok beszúrása egy táblába.

Megszorítások típusai Kulcsok. Idegen kulcsok, vagy hivatkozási épség megszorítás. Érték-alapú megszorítás. Egy adott attribútum lehetséges értékeiről mond valamit. Sor-alapú megszorítás. Mezők közötti kapcsolatok leírása. Globális megszorítás: bármilyen SQL kifejezés.

Emlékeztető: egy attribútumos kulcsok PRIMARY KEY vagy UNIQUE. Példa: CREATE TABLE Sörök ( név CHAR(20) UNIQUE, gyártó CHAR(20) );

Emlékeztető: kulcsok több attribútummal CREATE TABLE Felszolgál ( kocsma CHAR(20), sör VARCHAR(20), ár REAL, PRIMARY KEY (kocsma, sör) );

Idegen kulcsok Egy reláció attribútumainak értékei egy másik reláció értékei között is meg kell, hogy jelenjenek együttesen. Példa: a Felszolgál(kocsma, sör, ár) táblánál azt várnánk, hogy az itteni sörök szerepelnek a Sörök tábla név oszlopában is.

Idegen kulcsok megadása A REFERENCES kulcsszót kell használni: egy attribútum után (egy-attribútumos kulcs) A séma elemeként: FOREIGN KEY (<attribútumok listája>) REFERENCES <reláció> (<attribútumok>) A hivatkozott attribútum(ok)nak kulcsnak kell lennie / lenniük (PRIMARY KEY vagy UNIQUE).

Példa: egy attribútum CREATE TABLE Sörök ( név CHAR(20) PRIMARY KEY, gyártó CHAR(20) ); CREATE TABLE Felszolgál ( kocsma CHAR(20), sör CHAR(20) REFERENCES Sörök(név), ár REAL );

Példa: a séma elemeként CREATE TABLE Sörök ( név CHAR(20) PRIMARY KEY, gyártó CHAR(20) ); CREATE TABLE Felszolgál ( kocsma CHAR(20), sör CHAR(20), ár REAL, FOREIGN KEY(sör) REFERENCES Sörök(név));

Idegen kulcs megszorítások megőrzése Egy idegen kulcs megszorítás R relációról S relációra kétféleképpen sérülhet: Egy R-be történő beszúrásnál S-ben nem szereplő értéket adunk meg. Egy S-beli törlés „lógó” sorokat eredményez R-ben.

Hogyan védekezzünk? --- (1) Példa: R = Felszolgál, S = Sörök. Nem engedjük, hogy Felszolgál táblába a Sörök táblában nem szereplő sört szúrjanak be. A Sörök táblából való törlés, ami a Felszolgál tábla sorait is érintheti (mert sérül az idegen kulcs megszorítás) 3-féle módon kezelhető.

Hogyan védekezzünk? --- (2) Default : a rendszer nem hajtja végre a törlést. Továbbgyűrűzés : a Felszolgál tábla értékeit igazítjuk a változáshoz. Sör törlése: töröljük a Felszolgál tábla megfelelő sorait. Sör módosítása: a Felszolgál táblában is változik az érték. Set NULL : a sör értékét állítsuk NULL-ra az érintett sorokban.

Példa: továbbgyűrűzés Töröljük a Bud sort a Sörök táblából: az összes sort töröljük a Felszolgál táblából, ahol sör oszlop értéke ’Bud’. A ’Bud’ nevet ’Budweiser’-re változtatjuk: a Felszolgál tábla soraiban is végrehajtjuk ugyanezt a változtatást.

Példa: Set NULL A Bud sort töröljük a Sörök táblából: a Felszolgál tábla sör = ’Bud’ soraiban a Budot cseréljük NULL-ra. ’Bud’-ról ’Budweiser’-re módosítunk: ugyanazt kell tennünk, mint törléskor.

A stratégia kiválasztása Ha egy idegen kulcsot deklarálunk megadhatjuk a SET NULL és a CASCADE stratégiát is beszúrásra és törlésre is egyaránt. Az idegen kulcs deklarálása után ezt kell írnunk: ON [UPDATE, DELETE][SET NULL CASCADE] Ha ezt nem adjuk meg, a default stratégia működik.

Példa: stratégia beállítása CREATE TABLE Felszolgál ( kocsma CHAR(20), sör CHAR(20), ár REAL, FOREIGN KEY(sör) REFERENCES Sörök(név) ON DELETE SET NULL ON UPDATE CASCADE );

Attribútum alapú ellenőrzések Egy adott oszlop értékeire vonatkozóan adhatunk meg megszorításokat. Adjuk hozzá a CHECK(<condition>) utasítást az attribútum deklarációjához. A feltételben csak az adott attribútum neve szerepelhet, más attribútumok (más relációk attribútumai is) csak alkérdésben szerepelhetnek.

Példa: attribútum alapú ellenzőrzés CREATE TABLE Felszolgál ( kocsma CHAR(20), sör CHAR(20) CHECK ( sör IN (SELECT name FROM Sörök)), ár REAL CHECK ( ár <= 5.00 ) );

Mikor ellenőriz? Attribútum-alapú ellenőrzést csak beszúrásnál és módosításnál hajt végre a rendszer. Példa: CHECK (ár <= 5.00) a beszúrt vagy módosított sor értéke nagyobb 5, a rendszer nem hajtja végre az utasítást. Példa: CHECK (sör IN (SELECT név FROM Sörök), ha a Sörök táblából törlünk, ezt a feltételt nem ellenőrzi a rendszer.

Oszlop-alapú megszorítások A CHECK (<feltétel>) megszorítás a séma elemeként is megadható. A feltételben tetszőleges oszlop és reláció szerepelhet. De más relációk attribútumai csak alkérdésben jelenhetnek meg. Csak beszúrásnál és módosításnál ellenőrzi a rendszer.

Példa: oszlop-alapú megszorítások Csak Joe bárjában lehetnek drágábbak a sörök 5 dollárnál: CREATE TABLE Felszolgál ( kocsma CHAR(20), sör CHAR(20), ár REAL, CHECK (kocsma = ’Joe bárja’ OR ár <= 5.00) );

Globális megszorítás Ezek az adatbázissémához tartoznak a relációsémákhoz és nézetekhez hasonlóan. CREATE ASSERTION <név> CHECK (<feltétel>); A feltétel tetszőleges táblára és oszlopra hivatkozhat az adatbázissémából.

Példa: globális megszorítás CREATE ASSERTION CsakOlcsó CHECK ( NOT EXISTS ( SELECT kocsma FROM Felszolgál GROUP BY kocsma HAVING 5.00 < AVG(ár) )); Kocsmák, ahol a sörök átlagosan drágábbak 5 dollárnál.

Példa: globális megszorítás Az Alkesz(név, cím, telefon) és Kocsma(név, cím, engedélySzám), táblákban nem lehet több kocsma, mint alkesz. CREATE ASSERTION TöbbAlkesz CHECK ( (SELECT COUNT(*) FROM Kocsma) <= (SELECT COUNT(*) FROM Alkesz) );

Globális megszorítások ellenőrzése Alapvetően az adatbázis bármely módosítása előtt ellenőrizni kell. Egy okos rendszer felismeri, hogy mely változtatások, mely megszorításokat érinthetnek. Példa: a Sörök tábla változásai nincsenek hatással az iménti TöbbAlkesz megszorításra. Ugyanez igaz az Alkesz táblába történő beszúrásokra is.

Miért hasznosak a triggerek? A globális megszorításokkal sok mindent le tudunk írni, az ellenőrzésük azonban gondot jelenthet. Az attribútum- és oszlop-alapú megszorítások ellenőrzése egyszerűbb (tudjuk mikor történik), ám ezekkel nem tudunk minden kifejezni. A triggerek esetén a felhasználó mondja meg, hogy egy megszorítás mikor kerüljön ellenőrzésre.

Esemény-Feltétel-Akció szabályok A triggereket esetenként ECA szabályoknak (event-condition-action) is nevezik. Esemény: általában valamilyen módosítás a adatbázisban, például egy sor beszúrása. Feltétel : bármilyen SQL igaz-hamis- (ismeretlen) feltétel. Akció : bármilyen SQL utasítás.

Példa: trigger Ahelyett, hogy visszautasítanánk a Felszolgál(kocsma, sör, ár) táblába történő beszúrást az ismeretlen sörök esetén, a Sörök(név, gyártó) táblába is beszúrjuk a megfelelő sort a gyártónak NULL értéket adva.

Példa: trigger definíció CREATE TRIGGER SörTrig BEFORE INSERT ON Felszolgál REFERENCING NEW ROW AS ÚjSor FOR EACH ROW WHEN (ÚjSor.sör NOT IN (SELECT név FROM Sörök)) INSERT INTO Sörök(név) VALUES(ÚjSor.sör); Az esemény A feltétel Az akció