Hogyan tovább gazdaságfejlesztés: kkv-k támogatása között

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KISVÁLLALKOZÁSOK EURÓPAI KARTÁJA (NYILATKOZAT) A lisszaboni strat é gi á val ö sszhangban, miszerint az Eur ó pai Uni ó nak a vil á g legversenyk é pesebb.
Advertisements

Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Uniós források – Fejlesztési irányok (A gyermekvédelmi területek várható fejlesztései európai uniós forrásokból) Csizmár Gábor Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Az Észak-Alföldi Operatív Program által nyújtott fejlesztési lehetőségek Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
Vidékfejlesztési Program pályázatai dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség április.
1 „Varratmentes Európa” program célja és tartalma Rajnai Gábor Miniszterelnöki Hivatala Stratégiai és Fejlesztéspolitikai Osztály Kárpát-medence Kincsei.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
A VÁROSRÉGIÓ DEFINIÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI Horváth Sarolta Noémi Ph.D. hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési.
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Tóth Péter Győr, május 4.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
Gate to Europe Zárókonferencia Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna CSMKIK titkár november 27. Szabadka.
Mit tartogat még a as pályázati időszak a vállalkozások számára?
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
EMBERI ERŐFORRÁS FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM KULTÚRSZIGET – AGÓRA NYÍREGYHÁZA TIOP /
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Van ötletem, de hogyan valósítsam meg?
Kassa A KRÜH kassai irodájának székhelye a város belvárosában a Csáky-Dessewffy Palotában található, valamint az irodamegnyitó december 12-én.
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
„Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
K+F+I pályázati lehetőségek vállalkozásoknak!
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyarország: logisztikai központ
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Egészségügyi közbeszerzések
Eszközbeszerzés, informatikai fejlesztés, energetikai korszerűsítés pályázati forrásból! Mit kell tudni a GINOP felhívásairól?
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Innovációs források felhasználásának regionális tapasztalatai
HHR.
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
Baranya Megyei Paktum Konferencia
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
A hazai KKV-k fejlesztése hiteltermékkel
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Zalaegerszeg, 21 February 2018
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
Lorem ipsum.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Baranya Megyei Önkormányzat
Dr. Kovács László Az innovációs szempontok érvényesítési lehetőségei
Erdőtelepítések, fásítások támogatási lehetőségeinek várható alakulása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Hogyan tovább gazdaságfejlesztés: kkv-k támogatása 2014-2020 között Towards an Effective Regional Resource Allocation – TERRA Zárókonferencia Nagyvárad, 2013. március 19. Tóth Róbert, fejlesztési szakértő

Tartalom Kis- és középvállalkozások fejlesztése a Dél-alföldi régióban 2007 és 2013 között A 2014-2020-as fejlesztési időszak keretei Új fejlesztési időszak – új lehetőségek

Kis- és középvállalkozások fejlesztése a Dél-alföldi régióban 2007 és 2013 között Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) valamint a regionális operatív programok (pl. a DAOP) biztosítottak forrást a KKV-k fejlesztéséhez. Előbbi ágazati program, alapvetően háttérbe szorul a térségi szemlélet, bár egyes esetekben (pl. az LHH kistérségek esetében) kedvezőbb támogatási intenzitást lehet elérni. A DAOP esetében kizárólag a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye területén megvalósuló fejlesztésekkel lehetett pályázni. A térségi szemlélet határozottabban érvényesül, bár a megyék közötti különbségek csökkentésére, az elmaradott térségek felzárkóztatására korlátozott eszközrendszer állt rendelkezésre.

A DAOP esetében az alábbi intézkedések rögzítésére került sor: A regionális gazdasági hálózatok, klaszterek együttműködések fejlesztése, vállalkozások közös, hálózatos beruházásai (klaszter menedzsment szervezetek támogatása, klaszter tag KKV-k közös beruházásainak támogatása) Üzleti infrastruktúra, regionális és helyi fejlesztések ösztönzése (ipari parkok, ipari területek és inkubátorházak fejlesztése) Üzleti és piacfejlesztési tanácsadás nyújtása, befektetés-ösztönzés, régiómarketing (KKV-k részére tanácsadási tevékenység) Kísérleti akciók (experimental action) innovatív kis- és középvállalkozások támogatása

Tapasztalatok: Túlzó adminisztrációs kötelmek, a széttagolt – több szereplőhöz kapcsolódó – engedélyezési eljárása gyakran akadálya a projektek zárásának A műszaki tartalom módosítások gyakoriak, ezeket minden esetben támogatási szerződés módosítással lehet csak rendezni/átvezetni. A megvalósítás akadozik, a kifizetési kérelmek elfogadását ez gyakran nagy mértékben akadályozza. Sok esetben gondot jelent a biztosíték nyújtási kötelezettség. Nem áll rendelkezésre a benyújtáskor, így annak megszerzésével nagyon sok idő telik el, nem készülnek rá a Kedvezményezettek a támogatói döntés előtt és után Egyes, periferikus térségekben a gazdaságfejlesztési pályázatok esetében elterjedtnek nevezhető 50%-os támogatási intenzitás is alacsonynak bizonyult Több pályázati alrendszert (OP-t) kellett egyszerre figyelnie a vállalkozásoknak (GOP, DAOP stb.) ha komplex beruházást kívántak megvalósítani Sok esetben nehezen átlátható döntéshozatali folyamat, rendszeres határidő túllépések A vidékfejlesztési források önálló OP keretében, teljesen külön rendszerben jutottak el a kedvezményezettekhez

Pályázati adatok megyei bontásban (Forrás: NFÜ honlap)

Pályázati adatok megyei bontásban (Forrás: NFÜ honlap)

Megítélt támogatás (település/kistérség Ft) (DAOP 1 Megítélt támogatás (település/kistérség Ft) (DAOP 1. prioritás (Forrás: NFÜ honlap)

A 2014-2020-as fejlesztési időszak keretei Az Európa 2020 három, egymást kölcsönösen megerősítő prioritást tart szem előtt: Intelligens növekedés: tudáson és innováción alapuló gazdaság kialakítása Fenntartható növekedés: erőforrás-hatékonyabb, környezetbarátabb és versenyképesebb gazdaság Inkluzív növekedés: magas foglalkoztatás, valamint szociális és területi kohézió jellemezte gazdaság kialakításának ösztönzése

Ugyancsak megfogalmazásra került hét kiemelt kezdeményezés, mely mind a három prioritáson belül szolgálja a célok elérését: „Innovatív Unió” „Mozgásban az ifjúság” „Európai digitális menetrend” „Erőforrás-hatékony Európa” „Iparpolitika a globalizáció korában” „Új készségek és munkahelyek menetrendje”

Tizenegy tematikus célkitűzés, melyek közül az alábbiak érintik a KKV fejlesztést: A kutatás, technológiai fejlesztés és innováció erősítése Az információs és kommunikációs technológiák hozzáférhetőségének, használatának és minőségének javítása A KKV-k támogatása a mezőgazdasági és a halászati és az akvakultúra-ágazat versenyképességének javítása A karbonszegény gazdaság felé való elmozdulás támogatása minden ágazatban A foglalkoztatás előmozdítása és a munkaerő mobilitásának támogatása

Új fejlesztési időszak – új lehetőségek Az ERFA támogatás hatóköre (ERFA rendelettervezet 3. cikk): termelő beruházás, amely hozzájárul a fenntartható munkahelyek teremtéséhez és megőrzéséhez a kis- és középvállalatoknak (kkv-k) nyújtandó közvetlen befektetési támogatás révén; beruházás a polgároknak alapvető szolgáltatásokat nyújtó infrastruktúrába az energia, a környezetvédelem, a közlekedés, valamint az információs és kommunikációs technológiák (IKT-k) terén; beruházások a szociális, egészségügyi és oktatási infrastruktúrába; saját potenciál kifejlesztése a regionális és helyi fejlesztés, valamint a kutatás és fejlesztés támogatása által; Ezen belül: a régiók, városok és az érintett társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szereplők hálózatba szerveződése, együttműködése és tapasztalatcseréje

Kiemelt hangsúly az együttműködésen, a vállalkozások hálózatba szerveződésén E mellett hangsúlyos: a vállalkozói szellem előmozdítása, különösen az új ötletek gazdasági hasznosításának megkönnyítésével, valamint új cégek alapításának ösztönzésével; a kkv-k számára új vállalati modell kidolgozása, elsősorban a nemzetközivé válás céljával;

Az ERFA az operatív programok keretén belül támogathatja a fenntartható városfejlesztést olyan stratégiák révén, amelyek integrált intézkedéseket határoznak meg a városok urbanizált övezeteit érintő gazdasági, környezetvédelmi, éghajlati és társadalmi kihívások kezelésére Kiemelt fejlesztési eszköz az integrált területi beruházás, ennek kapcsán elvárás a városok urbanizált övezeteit érintő gazdasági, környezeti, éghajlati és társadalmi kihívások kezelésére irányuló integrált intézkedéseket tartalmazó stratégia megléte.

Következtetések A KKV fejlesztési programok lokális, stratégiai szintű illeszkedése biztosítandó Ennek érdekében a vállalkozásokat már a programozás korai szakaszában szükséges bevonni a tervezésbe A korábbiaktól eltérő eszközrendszer használható – elsősorban a multi-fund finanszírozás miatt (egy közvetlenül a KKV-kat támogató pályázati felhívásban ERFA és ESZA elemek egyaránt megjelenhetnek, pl. képzés és beruházás) Lehetőség nyílik az üzleti környezet komplex fejlesztésére (pl. ipari park fejlesztés és befektetés ösztönzési program egy csomagban)

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!