Hogyan épül az IKSZ az iskola életébe és dokumentumaiba?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Advertisements

Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
1 (törvényi, rendeleti szabályozás) Molnárné Ditzendy Judit főigazgató helyettes.
Pécs Megyei Jogú Város Ifjúságpolitikai Koncepciója és Cselekvési Terve „Csellengő fiatalok” - Az ifjúságpolitika komplexitása – 2007.március
1 Az iskolai közösségi szolgálat bevezetése Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI FŐOSZTÁLY Oktatási és Nevelési Programok.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek _ A pályázatkezelői felület bemutatása.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
1. Bethlen Gábor Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium Nyírbátor 2 Iskolai közösségek A tanulók összetétele: A tanulói létszám jelenleg:780 fő –Szakközépiskolai.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
Gyermekjóléti Szolgálatok IV. Országos Konferenciája Az iskolai agresszió megelőzése és kezelése - a MFPI projektjének bemutatása október 28. NÉMETH.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Az iskolai közösségi szolgálat Segédanyag iskolai koordinátoroknak és osztályfőnököknek.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Érettségi tájékoztató 2015/ Értékelt vizsga: 290/ 301 Érdemjegy54321 Darabszám
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Barcsák Marianna KPSZTI
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
EFOP „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt
Közösségi Szolgálat jogszabályi változások és ellenőrzés
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Működését meghatározó törvények,rendeletek
Kispálné Horváth Mária
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
OLVASÓ KÖZÖSSÉG OLVASÓTÁBOR, IFJÚSÁGI OLVASÓKÖRÖK DUNAÚJVÁROSBAN
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Oktatás helyzete az óvodai nevelésben
középfokú felvételi eljárás
Intézményvezetői célkitűzések
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Az IKSZ tevékenység dokumentálása
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Pedagógusokat segítő szerepek
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
A többcélú kistérségi társulások közoktatási feladatellátásának elmúlt 6 éve november 30.
Intézményi önértékelés, portfólió, minősítés
Belügyi Rendészeti Ismeretek
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Intézmény minőségirányítási programja
Érettségi tájékoztató 2019
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Iskolai szociális segítő
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
KONFERENCIA Adminisztráció Óvári Márta
Előadás másolata:

Hogyan épül az IKSZ az iskola életébe és dokumentumaiba? Farkasné Bocskor Anikó Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, Pécs

Pedagógiai program SZMSZ Házirend Szabályzatok Éves munkaterv

Törvényi háttér NKT (2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről) 97.§ (2) Az érettségi megkezdéséhez a közösségi szolgálat végzésének igazolását először a 2016. január 1-je után megkezdett érettségi vizsga esetében kell megkövetelni. 6. § (4) A középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi vizsgaidőszakban az érettségi vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása, kivéve a) a felnőttoktatásban részt vevő tanulókat és b) azon sajátos nevelési igényű tanulókat, akiket a szakértői bizottság javaslata alapján a közösségi szolgálat alól az igazgató határozatban mentesített. 326/2013. (VIII. 30.) Kormányrendelet Egyéb foglalkozás a tantárgyfelosztásban tervezhető, rendszeres nem tanórai foglalkozás, amely közösségi szolgálattal kapcsolatos foglalkozás  

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 133. § (1) A középiskola feladata és az intézmény vezetőjének felelőssége a tanuló választása alapján az iskolai közösségi szolgálat megszervezése állami, önkormányzati, civil, nonprofit szervezetnél, illetve a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó szervezetnél, középiskola magánszeméllyel kötött megállapodása alapján magánszemélynél vagy saját intézményben

Tevékenységi körök A közösségi szolgálat keretei között a) az egészségügyi, b) a szociális és jótékonysági, c) az oktatási, d) a kulturális és közösségi, e) a környezet- és természetvédelemi, f) a katasztrófavédelmi, g) az óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös sport- és szabadidős, h) az egyes rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerveknél bűn- és baleset-megelőzési területen folytatható tevékenység.

Pedagógiai program Közösségi szolgálat keretei – jogszabályi utalások Iskola arculatához illeszkedő – pedagógiai célok – alapelvek: az iskolán kívüli és belüli tevékenységek formái időszak - melyik évfolyam(ok) felelősök, feladatkörök – szervezés, pedagógiai kísérés, dokumentáció, reflexió Külső partnerkapcsolatok

Pedagógiai célok Fejlesztési célok Szociális, társadalmi érzékenyítés Személyiségfejlesztés - felelősségvállalás másokért Közösségfejlesztés - együttérzés, együttműködés… Egészségfejlesztés – testi, lelki Problémamegoldás Szociális, társadalmi érzékenyítés Tanár – diák – szülő viszony Pályaorientáció, pályaválasztás Kitörési lehetőségek Önismeret, életstratégia ösztönzése

Iratkezelési szabályzat Éves munkaterv SZMSZ Pedagógus helyi intézményi feladatai Koordinátorként, osztályfőnökként elszámolható 26-32 órában a szervezési feladat Tanulóknak a döntési joga, választási kötelessége van Tanár – diák viszony Házirend A szolgálati helyen is a házirend van életben. Iratkezelési szabályzat A dokumentációk kezelés, iskolai irattár Éves munkaterv

Kik és hogyan tudnak segíteni? Iskolavezetés Koordinátorok Fogadó intézmény munkatársai, mentorok Osztályfőnökök Iskolatitkár Iskola honlap szerkesztő Diákönkormányzat Idősebb diákok Szülők

Eljárásrend/szabályzat a közösségi szolgálathoz Tartalmazhatja: Jogi háttér Pedagógiai célok, alapelvek A közösségi szolgálat területei – az iskola által szervezett tevékenységek Felkészítés és feldolgozás rendje Fogadóintézmények kiválasztásának elvei Koordinátor tanár(ok) feladatai Ütemterv – felelősök és határidők megjelölésével Mellékletek: dokumentum minták, záradékok, pecsétek

Ütemterv 5+5+40 óra 5 óra érzékenyítés 5 óra reflexió, feldolgozás 40 óra tényleges munkavégzés

A közösségi szolgálat megszervezése az iskolában Előkészítés: Fogadó szervezetekkel megállapodás – együttműködési megállapodás Osztályfőnökök, koordinátor tanárok felkészítése A dokumentáció előkészítése – jelentkezési lap, szülői nyilatkozat, napló Szülők tájékoztatása szülői értekezleten A diákok felkészítése, érzékenyítés 5 órában, Előkészítő, ráhangoló előadások, interaktív foglalkozások osztályfőnöki órákon, lelki gyakorlaton (nővérek, atya, külső szakember, koordinátor, már végzett diákok)

A közösségi szolgálat megszervezése az iskolában 2. Tevékenység-kisérés ( 40 óra) A jelentkezési lapok alapján a szolgálati helyek elosztása, a koordinátorok kijelölése A szolgálati helyek felkeresése, találkozás a mentorokkal A naplók kiosztása, dokumentáció megbeszélése Tevékenységvégzés Kapcsolattartás, ellenőrzés rendszeresen, pl.: havonta Féléves értékelés, ellenőrzés

A közösségi szolgálat megszervezése az iskolában 3. Lezárás, értékelés ( 5 óra) Reflexiók, tanúságtételek iskola szinten ünnepélyes keretek között Naplók zárása, portfóliók bemutatása kiscsoportban Dokumentálás – e-napló, törzslap, bizonyítvány

A szabályzat mellékletei Jelentkezési lap Szülői nyilatkozat Együttműködési megállapodás Közösségi szolgálati napló (minta) Igazolás Záradékok (pecsétek) (Példák a dokumentációról szóló részben lesznek.)

Köszönöm a figyelmet. anikobocskor@gmail.com