AZ időspolitikák hatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Életkor és diszkrimináció
CIVIL SZERVEZETEK AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGÉRT. Esélyegyenlőség területei, célcsoportjai Jogszabályok: A közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény A fogyatékos.
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Döntéshozói fórum Aktív idősödés elősegítése: a CE-Ageing Platform projekt június 15. Türr István Képző és Kutató Intézet.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
1 Esélyegyenlőségi Terv a Paksi Atomerőmű Zrt-nél Készítette: Schwarcz Anita HUFO.
Kulinyi Márton, a szerkesztő bizottság elnöke. Miről is van szó? Egyenl ő bánásmód Hátrányos megkülön- böztetés Egyenl ő hozzáférés el ő ítélet.
Esélyegyenlőség Integráció A települési és intézményi közoktatási intézkedési tervek elkészítésének szükségessége Tájékoztató nap Budapest, május.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Nappali ellátás célkitűzése: Mozgássérült emberek számára, komplex rehabilitációra irányuló szolgáltatások nyújtása, mely a társadalmi és munkaerő-piaci.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Egészségpolitika.
Öregedő Európa – társadalmi kihívások
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Az információs társadalom jogi alapkérdései, alapfogalmai
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
Aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve Magyarország Nemzeti Programja (tervezet) Február 22.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
OFA Hálózat évi tevékenységei
„Méltóképpen Időskorban” Az országgyűlési biztos idősügyi projektje Dr. Borza Beáta projektvezető.
Korózs Lajos Államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Civil fórum Aktív idősödés elősegítése: a CE-Ageing Platform projekt Fiedler Ágnes, Közép-Pannon Kft február 15. Türr István Képző és Kutató Központ.
A pécsi EKF a magyar politikai diszkurzív térben Dr. Tarrósy István, egyetemi adjunktus, PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MTA PAB, december.
A Wlislocki Henrik Szakkollégium részvétele és tapasztalatai TÁMOP „A tudás disszeminációja.” Trendl Fanni.
Konkoly Obszervatórium Tudományos kutató intézmények értékelése Tudományos Tanács, december 6.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Elgondolások az aktív időskor programjára,
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Civil Európa – civilek Európában
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Javaslat Nemzeti Idősügyi Stratégia megalkotására Budapest, július 3.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
„Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régióban” ÁROP - 1.A Marcali város önkormányzata.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
Nagykanizsa július – HEP munkatalálkozók tapasztalatainak összegzése- a szervezetek szemével Közös fellépési lehetőségek a tapasztalok.
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
Az „Életet az éveknek” Országos Szövetség munkája, hatása a hazai időspolitikára: aktív időskor Budapest, április 23. Hegyesiné Orsós Éva Hegyesiné.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Érzékenyítés. Általános értelemben: valamilyen kérdésre való fokozottabb érzékenység kifejlesztése. Érzékenyítés.
avagy egy új eszköz a társadalmi szemléletváltásra
Idősek az idősekért Győrben
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Idősbarát Jó Gyakorlatok Önkormányzati Konferencia
A közpolitika fogalma és osztályozása
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Esélyegyenlőség a Szent István Egyetemen
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Előadás másolata:

AZ időspolitikák hatása Brettner Zsuzsanna PTE BTK Társadalmi Kapcsolatok Intézete Közösségi és Szociális Tanulmányok Tanszék

Közpolitika Átvétele (Policy Transfer) A közpolitika transzfer : speciális folyamat a nemzetállami közpolitikába a külföldön felhalmozott tudást, a megvalósított legjobb gyakorlatokat ülteti át. (Newmark 2002) egy „folyamat, amely a közpolitikai elképzelések és/vagy gyakorlatok átvételét valósítja meg, egy már kipróbált és működő rendszert ad át egy másik politikai rendszernek.” (Dolowitz, Marsh 1996:344)

Közpolitika Átvétele Vizsgálandó területek: Kik vesznek részt a közpolitika transzfer folyamatában? A közpolitika transzfer tartalma Honnan származnak a tapasztalatok? A közpolitika átvétel fokozatai A közpolitika transzfer folyamatában azonosítható motivációk A közpolitika transzfer és a sikertelen politika A közpolitika transzfer korlátai

Időspolitika Aktív idősödés A koncepció célja, hogy megváltoztassa az idősekről alkotot: nézeteket, sztereotípiákat, előítéleteket, megértesse az öregedő társadalom valóságát. (Stenner, McFarquhar, Bowling 2011)

A Vizsgálat A kutatói kérdés Vizsgált dokumentumok: A nemzetközi időspolitikában paradigmaváltást eredményező és a hazai időspolitikában szemléletváltozást kezdeményező aktív időskor eszménye megjelenik-e a Helyi Esélyegyenlőségi Programokban? Vizsgált dokumentumok: WHO: Aktív idősödés – közpolitikai keretrendszer (Active Ageing – Policy Framework) Idősügyi Nemzeti Stratégia Helyi Esélyegyenlőségi Programok

A helyi esélyegyenlőségi programok 2003. évi CXXV. tv. Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról 321/2011 (XII. 27.) Korm. rendelet a helyi esélyegyenlőségi program elkészítéséről és az esélyegyenlőségi mentorokról 2/2012 (VI. 5.) EMMI rendelet a helyi esélyegyenlőségi program elkészítésének részletes szabályairól

SzógyakorisÁg vizsgálata WHO: Aktív idősödés… Idősügyi Nemzeti Stratégia

Helyi esélyegyenlőségi programok Aktivitás: Szabadidős programok szervezése, aktivitást megőrző programok szervezése Részvétel: Tartalma a programokon való részvételre korlátozódik, nem fogalmazódott meg a teljes döntéshozatali folyamatba való bevonódás Az aktivitás és a részvétel szavak gyakran társultak az izoláció megelőzéséhez

Helyi esélyegyenlőségi programok Egészség Aránya szinte azonos a betegség szóéval Egészségmegőrzés színterei a rendezvények, programok Egy programban olvasható a nyugdíjba vonulás egészségre gyeóakorolt Még mindig a passzív szerep kerül előtérbe

Helyi esélyegyenlőségi programok Életminőség Az eltérő tartalmú programokat tekintik a önkormányzatok kiemelkedőnek 2 önkormányzat fogalmazta meg a korosztály helyzetének felmérésére irányuló törekvését

Helyi időspolitika Aktív időskort leíró fogalmak és azok kontextusai szerint: Hazánkban még nem teljesen elfogadott az aktív idősödés eszménye A helyi önkormányzatok adaptációja fragmentálnak tekinthető, és inkább a verbalitás szintjén, mint a tettekben jelenik meg. A helyi időspolitikában az intézményi ellátások a hangsúlyosak

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!