Szakmai gyakorlati oktatásba történő bekapcsolódás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ 1074 Budapest Dohány utca 65.
Advertisements

Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
Komplex Instrukciós Program
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
1 AZ ÚJ POSTAI SZAKKÉPZÉS JELENLEGI HELYZETE Sum István Magyar Posta Zrt. Oktatási Központ vezető április 05.
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Jól látható, hogy a vendéglátás-idegenforgalom, és a mezőgazdasági szakmacsoportok a legelérhetőbbek, illetve legkeresettebbek. Ezeket a gépészet és a.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
A szakképzéssel szembeni igények a foglalkoztatók részéről A Szabolcs Volán Zrt. példáján keresztül Előadó: Miklóssyné.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Évzáró értekezlet 2006 Minőségbiztosítás Önértékelés 2006 mérés.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Resztoratív módszerek az iskolában
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Expak AT-HU „Szakképzési rendszerek összehasonlítása az osztrák-magyar két oldalán Gazdasági társaság és képzőintézmény együttműködése a térségi foglalkoztatás.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
Bemutatkozik A Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolája NYITOTT KAPUK NAPJA
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Új képzési eszköz. Teknikcollege - Munkához kötött emelt szintű műszaki képzés Teknikcollege új fajta regionális kompetencia központ az ipari/műszaki.
Vörös-Gubicza Zsanett oktatási és képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara október 10.
Az ápoló tanulók/ hallgatók gyakorlati oktatásának tapasztalatai
A legnehezebben betölthető munkakörök Magyarországon:
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
A probléma forrása! általános iskola
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
DUÁLIS KÉPZÉS felépítése
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Gumiipari technikus.
TÁRSADALMI HATÁSOK.
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Napjaink magyar nyelvű oktatása Vajdaságban
Határokon átívelő projektek.
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A Mercedes-Benz duális szakmunkás képzés bemutatása
Felsőoktatási Szakképzés
Előadás másolata:

Szakmai gyakorlati oktatásba történő bekapcsolódás

A DUOCOR-nál 1993. óta folyik bútorgyártás, jelenleg több, mint 360 fővel. A termékszerkezetre a sokféleség, a kis és közepes sorozatok jellemzőek. Rosszul automatizálható és magas élőmunka igényű a termelés. Magas minőségi és szállítás pontossági elvárások valamint erős szezonalitás a keresleti oldal jellemzői. Komplex, mert egy-egy termék előállításához szükség van asztalos, kárpitos, porfestő, műanyag feldolgozó, fémmegmunkáló, bútor összeszerelő, tehát un. hagyományos szakmákra, amelyek folyamatai egymásra épülnek gyártás során A termelés munkaszervezésére az autonóm munkacsoportok jellemzőek önálló irányítással és csoport szintű teljesítmény méréssel. A versenyképesség megőrzéséhez folyamatosan innovatív beruházásokat hajtunk végre, amely új, modern, naprakész szakmai tudás birtoklását is igényli (NC, CNC, lézertechnológia, robottechnológia, informatika) a munkatársaktól.

É R T É K E I N K Őszinte, proaktív, pozitív kapcsolat kialakítása a vállalat érintettjeivel Elkötelezettség a vevőink elégedettségének elérésére Elkötelezettség a műszaki feltételek folyamatos fejlesztése mentén Elkötelezettség a szervezetfejlesztés, a folyamatos szakmai fejlődés terén Generációkon átívelő tudásmegosztás értékeink fő hordozója Egészséges épített környezet kialakítására és a természetes környezet megóvására törekszünk

LÉPÉSEK Szakmunkások nyugdíjba vonulása – felmérés: a létszám kb. 30 %-a megy nyugdíjba 2018-2025 között ezek többnyire un. kulcsemberek. Meghatároztuk, hogy mennyi idő szükséges az egyes munkakörök szakmai utánpótlására Tudatos utánpótlás-nevelés 2010 óta munkavállalók képzése: - érettségi (7 fő) - szakmai továbbképzés (47 fő) - diploma (6 fő)

K E Z D E T Összefüggő nyári gyakorlat idejére gyakorlati hely biztosítása (szakmunkásoknak és főiskolásoknak) Szakdolgozati téma és/vagy annak kidolgozásához segítség nyújtása Szorgalmi időszak alatt tanulószerződéssel és együttműködési megállapodással gyakorlati oktatás adása, max. 2 - 4 fő/év

E R E D M É N Y E K Az általunk nyújtott gyakorlati oktatás színvonala miatt a cég neve ismert lett a diákok és a szülők körében is, így könnyebben találnak ránk, ha munkahelyet kerestek. Több volt diákunk immár munkatársunk és van, aki már üzemvezetői beosztásban dolgozik. Olyan diplomamunka témákat igyekszünk adni, amelyet a cég meg is valósít, így ebből a diák és a munkahely is profitál.

B U K T A T Ó K Temérdek mennyiségű bürokrácia Állandóan változó jogi háttér A gyakorlati oktatás végző munkatársak szakemberek, de nem pedagógusok A cég szakemberei részére az oktatandó tananyag átláthatatlan (kerettanterv, szintvizsgai követelmények) Oktatási intézmények semleges hozzáállása

Alternatív út A buktatók miatt más megoldásokat kerestünk a szakember utánpótlásunk megoldására, így bevezettük az un. mentor programot. A nagy szakmai tapasztalattal rendelkező munkatárs mellé osztottuk be azokat, akik képességük, készségük és hozzáállásuk alapján alkalmasakat az adott szakma elsajátításához.

Mégis miért ? Jogszabályi változás nyomatékosította – valódi üzemi körülmények között történjen a gyakorlati oktatás és már a 9. osztályban, a tanműhely is termelő cégnél kapjon helyet. Az iskola részéről aktív és valódi segítségnyújtás ennek megvalósítására - oktató biztosítása

Tanműhely kialakítása A gyakorlati oktatás végző tanárt az iskola segítségével tudtuk megtalálni. Nagyon fontos volt számunkra, hogy ne a cég szakembereit terhelje – a saját munkája ellátása mellett – a diákok oktatása is. A tanműhely kialakítása kb. 2 hetet vett igénybe. Ettől az évtől 11 fő, 9. évfolyamos gépi forgácsoló diáknak biztosítunk gyakorlati képzést tanműhelyi keretek között ill. 2 fő logisztikai tanulót is fogadtunk.

Tapasztalatok A diákok motiváltak, örülnek, hogy egy valódi munkáltatóhoz járhatnak gyakorlati oktatásra, büszkék rá. A kamara – iskola – szülő - munkáltató közötti kommunikáció a korábbihoz képest sokkal jobban működik. A most nálunk tanuló gép forgácsoló diákok közül annak, aki már rendelkezik érettségivel, felajánlottuk, hogy iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatjuk, ezzel munkahelyet, kereseti lehetőséget kapott.

J ö v ő Már most próbáljuk átadni a diákoknak azt a munkamorált és mentalitást, amely a későbbiekben megkönnyíti majd a beilleszkedésüket a cégünknél. Reméljük, hogy munkáltatói tanműhelyek és gyakorlati oktatások színvonala és az ebben rejlő fejlődési lehetőségek láttán a fiatalok a jövőben bátrabban választják tovább tanuláskor valamelyik szakmát.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !