A káposztafélék és a burgonya Készítette: Tremmel Máté 4/c
Tudni kell! A káposztafélék vitaminokban és rostokban gazdag növények! A káposztafélék családjába tartozik: fejes káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, karfiol és a brokkoli. A fejes káposzta télen a legbiztosabb C-vitamin –forrásunk.
A brokkoli könnyen emészthető káposztaféle. Zöld rózsáját fogyasztjuk.
A kelbimbó bimbói a levél tövében fejlődnek. Olyanok mint a pici káposzták. Ezeket fogyasztjuk.
A fejes káposzta és a kelkáposzta feje tulajdonképpen egy óriási rügy. Szorosan összeboruló levelekből áll. Ezt fogyasztjuk.
A karfiolnak fehér virágrózsáját fogyasztjuk.
Tudnivalók a burgonyáról: A burgonya őshazája Dél-Amerika. Lágy szárú növény! Zöld bogyó termése mérgező! A burgonya gumója keményítőt és C-vitamint tartalmaz.
A burgonya nevei: A burgonya nevei vidékenként változnak! Pl.:kolompér, pityóka
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!!!