Sínrendszerek Rontó Péter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes hálózatok Készítette: Horváth Tünde.
Advertisements

1 A szoftver szoftver - a hardver egységeket működtető, vezérlő programok összessége: nem megfogható Hardver - maga a számítógép és az összes elektronikus.
Perifériák Készítette: Friss István Dávid. A perifériák csoportosítása Bemeneti (Input) eszközök Kimeneti (Output) eszközök Be-és kimeneti (I/O) eszközök.
ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel.
Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Budapest-Fasori Evangélikus gimnázium
Alaplap.
Gazdasági informatika - bevezető
MÁV-START Zrt. Budapest, december
A nemzetközi üzleti élet etikája
Nagyméretű állományok küldése
A hálózatok fogalma, előnyei
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Számítógépek jellemzői, ügyfél - kiszolgálók jellemzői, számítógépházak, tápegységek elnevezései, funkciói, főbb jellemzői Elmélet 1.
3. tétel.
Operációs rendszerek.
Részekre bontás tilalma
Hardverek.
Gyűjtőköri szabályzat
Vezetékes átviteli közegek
Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
A számítógép felépítése
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Downstream Power Back Off (DPBO)
A mozgási elektromágneses indukció
Pontrendszerek mechanikája
Eszközök elektromos ellenállása
Downstream Power Back Off (DPBO)
A Hálózat és Az internet
Kognitív viselkedés-tréning cukorbetegek és veszélyeztetettek számára
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
Helyi és nagy hálózatok
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Monitor(LCD).
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Ékszíj-, laposszíjtárcsa Kúpos kötések, szorítóbetétek
Compliance és Corporate Governance
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
A Microsoft SharePoint testreszabása Online webhely
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A számítógép története
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Válassza ki a Blaha Lujza tér végállomásra vonatkozó helyes állítást!
Készítette: Koleszár Gábor
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
RAM.
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Algoritmusok.
Az operációs rendszer definíciója
Előadás másolata:

Sínrendszerek Rontó Péter

Meghatározás „Közös elektronikus pálya” /Andrew S. Tannenbaum/ A sín a számítógép-architektúrákban a számítógép olyan része (alrendszere), amely lehetővé teszi adatok vagy feszültségek továbbítását számítógépen belül vagy számítógépek, illetve a számítógép és a perifériák között.

Kialakítás Fizikailag különböző egységet képező részek közötti kapcsolat elektromos huzalok segítségével valósul meg. Ezeket a huzalokat vonalaknak nevezzük. Az azonos funkciójú vonalak összessége a sín (busz). Minden buszhoz számos csatlakozó tartozik, amelyek lehetővé teszik a kártyák, egységek vagy kábelek fizikai és elektromos csatlakoztatását.

Kapcsolat kialakítása A kapcsolat kialakítása során meg kell határozni: Mely részegységek kapcsolódjanak össze (címzés) Az adat milyen irányban mozog a komponensek között (adó és vevő kiléte) Hogyan kell összehangolni a komponensek működését (szinkronizáció)

Sínrendszer felépítése Címsín: eszközök címzését szolgálja, azok címét továbbítja rajta a processzor. Szélessége: 32 bit (esetleg 64) A címvonalak egyirányúak. Általában a mikroprocesszor helyezi az érvényes fizikai címet a címsínre. A cím csak egy forrástól származhat. A címvonalak száma határozza meg a maximálisan címezhető memória méretét.

Adatsín Adatsín: adatot küldi, vagy fogadja a processzor. Szélessége: többnyire 32 vagy 64 bit (ugyanennyi vezeték) Ugyanazon az adatvonalon különböző időpontokban, különböző irányokba terjednek az adatok.

Vezérlősín Vezérlősín: a processzor a vezérlőjelek kiküldésére, vagy azok fogadására használja. A vezérlőjelek száma minimálisan 10-15. Kiviteli jellegű vezérlővonalak: A mikroprocesszor a saját működési állapotáról szolgáltatnak információt. Beviteli jellegű vezérlővonalak: A külső áramkörök (perifériák, a rendszerhez tartozó, de a processzoron kívüli) és eszközök kérnek szolgáltatást illetve állapotváltást a processzortól.

Kiterjedés szerinti osztályozás Helyi sín (local bus) Rendszer sín (system bus) Memória sín (memory bus) Rendszerközi sín (intersystem bus)

Helyi sín (local bus) Egyedi kialakításúak (nincs rájuk szabvány) Általában egy nyomtatott kártyán vagy egy lapkán belül helyezkednek el Belső jeleket továbbítanak, melyeknek a kártyán (lapkán) kívül nem használhatók Pl. északi vagy déli híd belső sínrendszere

Rendszer sín (system bus) Fontos rendszer komponensek összeköttetésére szolgálnak Rendszerint szabványosak. A szabvány magába foglalja az elektromos és a mechanikai specifikációkat is (pl. az adat- és címvonalak számát, vezérlővonalak típusait és funkcióit, jelek feszültségszintjeit, csatlakozási lehetőségeket, időzítési viszonyok, stb.)

Memória sín (memory bus) Az operatív tár és az északi híd közötti kapcsolat kialakításáért felelős Nem minden rendszerben különül el kifejezetten a rendszer síntől Bizonyos architektúrák esetén a memóriát direkt módon kapcsolja össze a processzorral Növeli a teljesítményt és az adatbiztonságot Hátránya: előállítási költségek magasabbak

Rendszerközi sín (intersystem bus) Számítógéprendszereket köt össze Az összekötött rendszerek számítógép hálózatokat alkotnak Az áthidalt távolságtól és a kialakítástól függően lehet LAN, MAN stb.

Időzítés szerinti osztályozás Szinkron sín (synchronous bus) Aszinkron sín (asynchronous bus)

Szinkron sín (synchronous bus) Órajel segítségével, előre meghatározott sebességgel ütemezve történik az adatátvitel. Minden síntevékenység az órajel által biztosított sínciklus egész számú többszöröséig tart. Nincs kapcsolatfelvétel és visszaigazolás Abban az esetben használható hatékonyan, ha a kommunikációban résztvevő eszközök azonos sebességűek

Aszinkron sín (asynchronous bus) Az események tetszőleges időpontban bekövetkezhetnek Nincs közös órajel (az összekapcsolódó eszközök csak saját órajellel rendelkezhetnek) A kapcsolat csak az adatátvitel idején áll fenn Szükség van a kapcsolatfelvételre, az adatok vételét vissza kell igazolni – ezt hívjuk mesterszinkronizációnak

Típus szerinti osztályozás Párhuzamos sín (parallel bus) Soros sín (serial bus)

Párhuzamos sín (parallel bus) Több csatlakozó helyezkedik el A csatlakozók közötti távolság változhat, az elektromos összeköttetés a csatlakozók között állandó A vezetékek száma lényegtelen, de az lényeges, hogy minden csatlakozóhoz ugyanannyi vezeték csatlakozik Egy időben egy szót visznek át a vezetékeken Példák: ISA, EISA, VESA, PCI

Soros sín (serial bus) Kevés csatlakozóval rendelkeznek Bitről bitre továbbítják az adatokat Gyakran jóval gyorsabban dolgoznak, mint a párhuzamos sínek a kevés kapcsolódási pont ellenére Példák: PCI Express, USB

Teljesítményt befolyásoló tényezők Átvitel sebessége (a sín ciklusideje) A sín órajele Bitszélesség (bitszám), azaz párhuzamosan hány biten megy az információtovábbítás Átviteli protokoll A sínen elhelyezkedő vezérlők száma

Köszönöm a figyelmet!