Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Advertisements

Készítette: Geszler Nikolett
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
1 A tanácsadás projekt jellegének hatása a tanácsadó-ügyfél kapcsolatokra Dr. Nádor Éva Ph.D Főiskolai tanár BGF KKK.
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
MARKETINGKUTATÁS PIACKUTATÁS.
Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
A felsőoktatás (hozzáadott) értéke
Egyszerű, gyors, biztonságos A háromból kettőt választhat Kutatási eredmények az eBanking szolgáltatásokról május 12.
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
A fejlesztés hatása a szervezetre
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Andragógia MA Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
KOMPETENCIAMÉRÉSEK ÉS EREDMÉNYEIK
Érték alapú közösségek? Pusztai Gabriella. A felsőoktatás átstrukturálódásának hatása a hallgatói szocializációra Az akadémiai közösség (?) széttöredezett.
Minőség 2012 – minőségbiztosítás a jövő szállodáiban Dr. Juhász László PhD BGF – KVIFK – Turizmus Intézet - Docens 1 Reformok útján Magyar Tudomány Napja.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Élsportoló fiatalok vizsgálata szociológiai kontextusban
Összehasonlító elemzés egyes külföldi választási reformok tapasztalatairól, társadalmi, politikai költségeiről Keil András OTDK április 16.
World Issues Hagyj nyomot a világban
Diplomás pályakövető rendszer TÁMOP és TÁMOP kapcsolata Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató március 4-6.
Intézményi pályakövetés központi támogatása - TÁMOP Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató Budapest, március 24.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Friss diplomával a munkaerőpiacon DPR Szakmai Nap III. - Diplomás pályakövetés - nemzetközi és hazai gyakorlatok június 10. Budapesti Corvinus Egyetem.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
Az emberi tőke vizsgálatának lehetőségei társas vállalkozások körében Kutatási terv Pótó Zsuzsanna.
Az EEM helye a menedzsmentben
PEDAGÓGIAI KÍSÉRLET KOOPERATÍV MÓDSZEREK ALAKAMAZÁSA II. OSZTÁLYBAN A MATEMATIKA TANÍTÁSÁBAN ARI LÁSZLÓ II. év- távoktatás.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Új technológiák elterjedésének modellezése
Foglalkoztatás-politika
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe a felsőoktatási állampolgári nevelésben Kocsis Mihály.
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
VIDÓ JUDIT: A SZÉPSÉGIPARBAN DOLGOZÓK MUNKAHELYI STRESSZKEZELÉSE.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
Az autentikus motiváció feltételei a munkahelyen
A JÁRMŰIPAR GAZDASÁGI HATÁSA KÖZÉP- ÉS NYUGAT- DUNÁNTÚLI RÉGIÓK FEJLŐDÉSÉRE Alprojekt-záró konferencia Előadó neve: Sólyom Andrea Győr, május 4..
A NAT 2007 implementációja Dr. Vass Vilmos Pannon Egyetem,
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Nemzetközi hallgatók helyi értéke Révész Balázs – Kéri Anita SZTE GTK
Véradás Véradási szándékot és viselkedés befolyásoló tényezők feltárása, különös tekintettel a kommunikáció hatékonyságának vizsgálatára esettanulmány.
Iszlámellenesség ellen-narratívái – kvalitatív kutatás
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Előadás másolata:

Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók? Mit várnak tőlünk a külföldi hallgatók? Hetesi Erzsébet – Kéri Anita SZTE-GTK Üzleti Tudományok Intézete Selye János Egyetem, Komárom 2017. 05.18.

I. Kutatási kérdés II. Elméleti háttér - Motivációk és elvárások III I. Kutatási kérdés II. Elméleti háttér - Motivációk és elvárások III. Egy lehetséges megközelítési modell (pilot kutatások, modellalkotás) IV. Primer kutatás és eredmények V. Összegzés TÉMÁK

Motivációk-elvárások I. Kutatási kérdés Motivációk-elvárások Milyen összefüggések mutathatók ki a külföldi hallgatók motivációi és elvárásai között?

II. Elméleti háttér - Motivációk „…pszichológiai folyamatok, melyek felkeltik az egyén figyelmét és útmutatást biztosítanak számára, hogy az általuk önkéntesen választott célt kitartással elérjék” (Elliot – Fryer 2008, 236). 2. Hallgatói választási motivációk: személyes okok országimázs a városimázs az intézmény imázsa a felsőoktatási program korábbi értékelései (Cubillo et al. 2006) Egyéb: szülők hatása, társak hatása (Griner et al. 2014)

II. Elméleti háttér - Elvárások utazás és célország elhelyezkedése intézményi jellemzők és közeg társadalmi környezet pénzügyi környezet személyes fejlődés, célok és törekvések, tanulási teljesítmény, képességfejlődések kulturális expozíció (Anderson 2007)

Anderson külföldi hallgatók elvárásainak modellje (Anderson 2007)

III. Egy lehetséges megközelítési modell Motivációk és elvárások

Előzetes (pilot) kutatások Motivációk – interjúk, fókuszcsoportok 2005 Motivációk – 128 fős kérdőíves vizsgálat 2006 Elvárások - 17 mélyinterjú

Motivációs faktorok

Elvárások társas személyes kulturális munkaerő-piaci oktatási

HIPOTÉZISEK H1a: A referenciacsoportok motivációi hatással vannak a társas elvárásokra H1b: A referenciacsoportok motivációi hatással vannak az oktatási elvárásokra. H2: Az önmegvalósítás motivációja hatással van a személyes elvárásokra. H3: A kulturális motiváció hatással van a kulturális elvárásokra.

HIPOTÉZISEK H4a: Az integráció motivációja hatással van a személyes elvárásokra. H4b: Az integráció motivációja hatással van a kulturális elvárásokra. H4c: Az integráció motivációja hatással van a munkaerő-piaci elvárásokra. H4d: Az integráció motivációja hatással van az oktatási elvárásokra. H5: A tudásszerzés motivációja hatással van az oktatási elvárásokra.

3. ábra: A külföldi hallgatók motivációi és elvárásai közötti összefüggések

IV. PRIMER KUTATÁSOK ÉS EREDMÉNYEK A kutatás lebonyolítása, a minta összetétele 2016 szeptember online lekérdezés minta elemszáma -121 fő 56% férfi, 44 % nő angol nyelv 88% orvostudomány felülreprezentált

PLS módszer -Külföldi hallgatók motivációjának és elvárásainak modellje

Eredmények a legnagyobb magyarázó erővel a kulturális (0,343) és az oktatási (0,334) elvárások bírnak a modellben tapasztalt legerősebb hatás a kulturális tudásszerzés motivációja a kulturális elvárásokra (β = 0,438) a tudásszerzés motivációja jelentős hatással van az oktatási elvárásokra (β = 0,424) és a munkaerőpiaci elvárásokra is (β = 0,237) - utóbbi magyarázó ereje 33% a letelepedési szándék legnagyobb hatással a munkaerőpiaci elvárásokra van (β = 0,392) a letelepedés, integráció motivációja további három elvárás típusra is hatással van. A leggyengébb hatást a kulturális elvárásokra fejti ki (β = 0,244), ennél kissé nagyobbat fejt ki az oktatási elvárásokra (β = 0,275), és szintén nagyobbat a személyes elvárásokra (β = 0,295). a referenciacsoportok motivációja (β = 0,179), és az önmegvalósítás motivációja (β = 0,288) is hatással vannak a szociális elvárásokra

V. összegzés, következtetések Hipotézis Elfogadva Elvetve H1a A referencia csoportok motivációja hatással van a társas elvárásokra. X H1b A referencia csoportok motivációja hatással van az oktatási elvárásokra. H2 Az önmegvalósítás motivációja hatással van a személyes elvárásokra. H3 A kulturális motiváció hatással van a kulturális elvárásokra. H4a A letelepedés motivációja hatással van a személyes elvárásokra. H4b A letelepedés motivációja hatással van a kulturális elvárásokra. H4c A letelepedés motivációja hatással van a munkaerő-piaci elvárásokra. H4d A letelepedés motivációja hatással van az oktatási elvárásokra. H5 A tudásszerzés motivációja hatással van az oktatási elvárásokra.   Hipotézisek tesztelése Elvárások – intézmény??

…. A motivációk vizsgálata fontos, de nem elég! A motivációk és elvárások közötti kapcsolatok alapján a kulturális közeg meghatározó lehet! Az elvárások mellett az elégedettséget is vizsgálni kell! WOM!!

További kutatási lehetőségek Elkötelezettség Elégedettség Elvárások Lojalitás WOM Észlelt minőség Észlelt érték Out-of-school activities

Köszönöm a figyelmet!