SPORTTUDOMÁNY A MINDENNAPOS TESTNEVELÉS SZOLGÁLATÁBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Advertisements

A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A VÉDŐNŐK SZEREPE AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉBEN Puskás Gabriella AZ EMLŐRÁK GYÓGYÍTÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY BUDAPEST.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
TÁMOP E-13/1/ KONV A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
A év értékelése és a év újdonságai
A szakiskolák aktuális problémái
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Szaktanácsadásról Miben segíthet a szaktanácsadó?
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Barcsák Marianna KPSZTI
TF Digitális Könyvtár
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
AZ ISKOLÁSKORBA VEZETŐ
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
Mayer József Budapest február 27.
Szerbiai sporttudományi és testnevelő képzések
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Kispálné Horváth Mária
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Dr. Varga Csaba, SZTE TTIK,
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
SZÁMVITEL.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A szaktanácsadásról.
1993-as közoktatási törvény
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Statisztika 10 évf. 3 osztály 82 tanuló 9 évf. 4+1 osztály 118 tanuló Minden osztályt külön pedagógus javított 8 fő - részben of, ha vállalta.
2016/17 1. és 2. félév szakkurzusai
DR TÖRÖK LÁSZLÓ EGYETEMI DOCENS SZTE TRAUMATOLÓGIA
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Innovációs képesség és jólét összefüggései
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
HHR.
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
„Mindegy, hogy képességeid mekkorák, fő, hogy a tőled telhető legjobbat formáld belőlük és általuk.” (Weöres Sándor)
Felhasználóképzés a kórházban
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
Készletek transzformációja
Lorem ipsum.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A 21. SZÁZADI TANÁR – TRENDEK, ELVÁRÁSOK, DILEMMÁK
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Pár óra tanulmányozás eredményei Nahalka István 2018 szeptember 1.
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
Előadás másolata:

SPORTTUDOMÁNY A MINDENNAPOS TESTNEVELÉS SZOLGÁLATÁBAN TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejleszése a Dél-alföldi Régió felsőoktatásában” SPORTTUDOMÁNY A MINDENNAPOS TESTNEVELÉS SZOLGÁLATÁBAN Sport – tudomány formális (szimb.tart.) funkcionális (cél-eszköz) Sporthoz kapcsolódó innovációs igény - romló egészségi állapot szemben áll a sporttudomány Balogh t.úr által említett hihetetlen technikai fejlődésével – Kérdés? hol születik meg az igény? Az iskolában : Mindennapos testnevelés sport egyesületekben, versenysport ---- nyitás a rekreációs sport felé ---- Itt kanyarodunk vissza az innovációhoz: A mozgás növeli a KREARTIVITÁST ------ Flow Néhány gondolat a pedagógus továbbképzésről, a szerzett tapasztalatokról, a hallgatók visszajelzéseiről, a program értékeléséről Szász András adjunktus

TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézete ingyenes PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSEKET indított 2015. májusában, illetve szeptemberében. ÚJ ESZKÖZÖK A MINDENNAPOS TESTNEVELÉSBEN (30 óra) SPORTTUDOMÁNY A MINDENNAPOS TESTNEVELÉS SZOLGÁLATÁBAN (30 óra) INDOOR-OUTDOOR MOZGÁSPROGRAMOK ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA (30 óra) SPORT- ÉS EGÉSZSÉGTURIZMUS, WELLNESS (30 óra)

TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 SPORTTUDOMÁNY A MINDENNAPOS TESTNEVELÉS SZOLGÁLATÁBAN című 30 órás továbbképzés Célja: a fizikai aktivitás egészségi állapotra gyakorolt hatásával kapcsolatban a sporttudomány területén kapott új eredmények megismertetése. Témakörei: sportpszichológia, sportágválasztás, stresszkutatás a sportban, új sporttudományi laboreszközök, sportföldrajz, sportgenomika, pulzuskontrollált terhelés, táplálkozás a sportban, táplálkozás- és testképzavarok, mozgáselemzés.

Genetika a sportban TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 Érintett témakörök: Genetikai alapfogalmak, a humán genom szerveződése A genetikai kód, génpolimorfizmusok Az állóképességet befolyásoló génváltozatok Az izomteljesítményt befolyásoló génpolimorfizmusok Szalag- és csontsérülésekkel kapcsolatos génvariánsok A hirtelen szívhalál genetikai háttere Génváltozatok a testösszetétellel összefüggésben DNS profil a sporttáplálkozásban Génterápia vs. géndopping Sportágválasztás, pszichológiai alkalmasság

TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 A sportgenomikáról szóló témakör kidolgozásakor már tudott volt, hogy a mindennapos gyakorlatban közvetlenül nem használható ismeretanyagról van szó. Hogy mégis szerves részét képezheti a továbbképzés törzsanyagának, az a résztvevők által történt visszajelzések alapján mindenképp elmondható. A kurzus fő célja, hogy rávilágítson a sportolói teljesítmény genetikai determináltságára.

TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 Milyen irányban lehetne bővíteni, kézzelfoghatóbbá tenni a sportgenomikai ismeretanyagot? A képzés során a sporttudománnyal foglalkozó kutatók által is alkalmazott molekuláris biológiai technikák bemutatásán, a legmodernebb nukleinsav- és fehérje vizsgálati módszerek elméleti hátterének ismertetésén túl a lehetőség adott bepillantást nyerni az egyes metodikák laboratóriumi körülmények között történő kivitelezésébe, ezáltal is gyarapítva a pedagógusok szakmai tudását.

TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 A két SPORTTUDOMÁNY A MINDENNAPOS TESTNEVELÉS SZOLGÁLATÁBAN című pedagógus továbbképzésre összesen 25-en jelentkeztek, ebből a képzést lezáró teszt megírása, valamint a portfólió beadása és elfogadása után 18-an kaptak tanúsítványt a képzés elvégzéséről.

A beadott portfóliókból kiragadott néhány idézet: TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 Hogy mennyire volt hasznos a pedagógus továbbképzés, illetve annak sportgenomikai része? A beadott portfóliókból kiragadott néhány idézet: „Hihetetlen sok új információval lettem gazdagabb, és nagyon sok új dolgot tanultam, vagy elevenítettem fel… Az előadásokon tanultak hasznosságát kevésbé a mindennapos testnevelésben, hanem inkább az érettségi tételek újra gondolásában, élvezetesebbé tevésében látom.” „Szenzációs előadás volt… Sok új és számunkra ismeretlen információt hallottunk a genetikáról, sportolókról.

TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 „…elmondható, hogy a testnevelő tanárok műveltségéhez hozzátartozó sporttudományok, a képzés során sokrétűen és alaposan fel lettek dolgozva. Jó néhány új eljárással, vizsgálattal, módszerrel találkoztam, ami az alapképzésem óta vált ismertté, így számomra mindenképpen építőjellegű volt.” „Lenyűgözött a genetika ilyen irányú fejlődésébe történő betekintés. Nagyon újszerű, általam egyáltalán nem keresett információkat kaphattam, amiket magamtól nem kerestem volna meg.” „Az előadók egytől-egyig nagyon felkészültek, nagyon profik voltak. Igazából akár most elmennék erre a képzésre még egyszer.”

TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 „…rendkívül látványos előadás volt, és ezáltal néhány „fehér folt” kitisztult. Fontos háttér ismeretekkel gazdagodtam, pedig féltem, hogy alig fogom érteni , de szerencsére kellemesen csalódtam. (mutációk, öröklődés, génváltozatok, dopping...)” „Nagyon hasznos volt a három napos előadássorozat, amely számomra nem ismert sportelméleti ismereteket világított meg a tudomány szemszögéből. Munkám során az érintett szakterületek megismert eredményeit próbálom munkámba beépíteni, hogy változatosabb munkaformákat, érdekesebb testnevelésórákat tudjak tartani a tanulók számára.”

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 Szakmai szempontból nagy jelentőséggel bír, hogy az SZTE-JGYPK képzési kínálata az egész Dél-Alföldi Régió pedagógus és sportszakember társadalma számára a társadalmi és gazdasági igényekhez adaptált képzéseket nyújthat. A továbbképzés kimenete nagymértékben hozzájárul a mindennapos testnevelés feladatainak ellátásához, professzionális és a szabadidősport zavartalan működéséhez, a sportélet fejlődéséhez és a sporttevékenységek társadalmi háttérfeltételeinek kialakulásához. TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011