EJB üzenet vezérelt bean (MDB)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Advertisements

A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
Kábítószerügyi „hazai” pályázatok sikeres elkészítésének segítése 2008.
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
IBM Software Group ® Tartalomkezelés és egységes hozzáférés a vállalati adatvagyonhoz Kovács László IBM SWG.
Irattári és levéltári funkciók a tanúsított szoftverekben Vágujhelyi Ferenc.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Hiteles elektronikus dokumentumok tárolása/archiválása – avagy a papír alapú bér-irattárolás elektronikus megfelelője. Vincze Zoltán Presales Montana Zrt.
INTERNETES BÖNGÉSZ Ő K Készítette: Horváth Tünde.
JAX-RS: JAVA API FOR RESTFUL WEB SERVICES. REST ARCHITEKTÚRÁJÚ WEBSZOLGÁLTATÁSOK LÉTREHOZÁSÁRA HASZNÁLJUK. AZ 1.1-ES VERZIÓTÓL KEZDVE A JAX-RS HIVATALOS.
A szoftver mint komplex rendszer (folyt.) A SunTone módszertan 3 dimenziós osztályozási sémája kifinomultabb osztályozást tesz lehetővé.
 Alap tudnivalók Alap tudnivalók  Az If és a While folyamatábrák Az If és a While folyamatábrák  Probléma Probléma  A while ciklus (általános alak,
P.XML architektúra Alkalmazás fejlesztés és kiszolgálás Java és XML alapokon Bukodi László
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
A biztos befektetés Szabó Gábor Brand manager IBM Magyarország Budapest,
GUARDING YOUR BUSINESS ■ Linux disztribúciók és FreeBSD az upstream szemszögéből Czanik Péter Community manager syslog-ng upstream.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Kiszervezés szolgáltatói szemmel Tóth Zoltán november 9.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A év értékelése és a év újdonságai
Internet tudományos használata
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
Gazdasági informatika - bevezető
Az IoT biztonsága hardveroldalon kezdődik
Üzleti modell központú fejlesztés
NIIF VoIP projekt aktualitások
NIIF Behívás projekt aktualitások
Nagyméretű állományok küldése
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Operációs rendszerek.
„Bank a felhőben, avagy a bárányfelhők hallgatnak”
Az Internet megismerése
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Microsoft Excel BAHAMAS tanfolyam
Microsoft Office Publisher
VEZETŐI ÉLETPÁLYAMODELL – PORTFOLIÓ BŐVÍTÉS
LabVIEW bevezetéstől a feszültség-áram karakterisztikáig Vida Andrea
A dinamikus WEB alkalmazásának lehetőségei a mezőgazdaságban
Környezetgazdaságtan 1
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Új szolgáltatások illesztése működő rendszerekhez SOA alulnézetben
A létminimum-számítás megújítása
A számítógép operációs rendszere
A Hálózat és Az internet
Számítógépes Hálózatok
Számítógépes Hálózatok
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CALDERONI FORRÁSKEZELŐ RENDSZER
Mobilkommunikáció Eszközök és hálózatok
B M Java Programozás 4. Gy: Java GUI IT A N Tipper, MVC kalkulátor
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Oracle Adatbázisok kezelése c#-ban
Sigfox technológia és hálózatok
Biró László Miklós Napi mentés: Biró László Miklós
Az ELQ 30A+ automatikus hangfrekvenciás mérései
A számítógép története
SWIFT csatlakozás Wittmann György
A szállítási probléma.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
A számítógép operációs rendszere
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A Szociális Ágazati Regiszter használatával kapcsolatos tudnivalók
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
Családi vállalkozások
Adatforgalom és lokális adattárolás PWA-k esetében
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
Az operációs rendszer definíciója
Előadás másolata:

EJB üzenet vezérelt bean (MDB) Message Driven Beans alapjai

Mikor érdemes használni? Ha asszinkron hivásokra van szükség. (Az RMI általában nem asszinkron, azaz a kliens várakozik a válaszra) Ez általában olyan esetekre igaz, amikor egy művelet elvégzése lassú és az eredménye nagy valószinűséggel nem befolyásolja a klienst. (pl. teszt feltöltés és éles feltöltés, prepaid mobil rendszerek) A hagyományos hivások hátránya, hogy a szervert ismernie kell a kliensnek. Szerverek eltávolitása illetve hozzáadása a rendszerhez problémákba ütközhet. A hivás előtt feltételezzük, hogy a szerver működik. A hagyományos kliens szerver modell feltételezi, hogy 1 kliens és 1 szerver van. Lehet olyan eset, amikor egy hivást több szerver is meg kell kapjon párhuzamosan. Ez a hagyományos modellben cluster használatával is kivitelezhető

Megoldások egy üzenetvezérelt asszinkron rendszerben Egy webáruházban, miután a felhasználó megadja a hitelkártya számát, az ellenőrzés kb 10-15 percet is igénybe vehet. Ezt nem szabad kiváratni a felhasználóval, hanem asszinkron (nem blokkolt) módon kell a kérést intézni, és a válasz a jóváhagyással vagy az elutasitással emailen keresztül fog megérkezni. Amennyiben az üzenetkezelő middleware alkalmas un. garantált kézbesitésre (guaranteed delivery), akkor a kliensek által küldött üzenetek akkor is megmaradnak, amikor a kiszolgáló éppen nem működik. Az egyszerű RMI esetén ez nem lehetséges, mert nincs közvetitő a kliens és szerver között. A legtöbb üzenet orientált middleware termék alkalmas arra, hogy egy üzenetsorra jövő üzeneteket számos ‘fogyasztó’ megkapja.

MOM - Message oriented middleware Legismertebb termékek: Tibco Rendezvous, IBM WebSphere MQ, BEA Tuxedo\Q, Sun Java System Messaging Server, Microsoft MSMQ, SonicMQ, FioranoMQ. Főbb lehetőségek: garantált kézbesités, hibatűrés, terheléselosztás (load balancing of destinations), SOAP support over JMS, Subscriber management

Java Messaging Service (JMS) JMS célja, hogy egységesitse az üzenet szolgáltatásokat. Két részből áll: API, amely az üzenet elküldést és megérkezést programozását támogatja; SPI – service provider interface. Üzenetkézbesitési tipusok Publish/subscribe (pub/sub) Point to point (PTP)

Consumer 1 Producer 1 Topic Producer 2 Consumer 2 Publish/Subscribe Producer 1 Queue Consumer 2 Producer 2 Point to point

Kliens JNDI Naming service JMS rendszer kliens oldali nézete JMS Driver Client Runtime JMS Server JMS Connection Factory Queue 1 2: Create Connection JMS Connection Queue 2 3: Create Session Kliens 5 Create Producer or Consumer JMS Session Topic 1 1: Retrive JMS Driver (Connection Factory) 4: Lookup JMS Destination 6 Send or receive Message JMS Producer or JMS Consumer JNDI Naming service JMS rendszer kliens oldali nézete

InitialContext ctx = new InitialContext(); // JNDI inicializáció InitialContext ctx = new InitialContext(); // 1: connection factory lookup TopicConnectionFactory factory = (TopicConnectionFactory ) ctx.lookup(”jms/TopicConnectionFactory”); //2: Use connection factiry to create JMS connection TopicConnection connection = factory.createTopicConnection(); //3: use connection to create session TopicSession session = connection.createTopicSession(false, Session.AUTO_ACKNOWLEDGE); //4: Lookup destination Topic topic = (Topic) ctx.loopup(”jms/Topic”); //5: Create a message publisher TopicPublisher publisher = session.createPublisher(topic); //6: Create and publish a message TextMessage msg = session.createTextMessage(); msg.setText(”Text message”); publisher.send(msg);

Üzenet vezérelt bean Az üzenet vezérelt bean egy speciális EJB komponens, amely JMS üzeneteket képes megkapni. A middleware továbbitja az MDB-nek az üzenetsoron megjelenő üzeneteket. A kliens nem érheti el közvetlenül az MDB business interfészét. Az MDB nem rendelkezik remote vagy local business interfésszel, mivel csak a container hivhatja meg ezen metódusokat. Az MDB listener metódusainak nincs visszatérési értéke és kivételt sem küld vissza a kliens oldalra. Az MDB állapot mentes, azaz nem tárolja az állapotát. Az MDB egyszálú, azaz csak egyetlen üzenetet lehet feldolgozni egyszerre.