Készítette: Latabár Kálmán csoport

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Advertisements

Csongor és Tünde prezentáció Bemutatja: A Kiskacsa csoport.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Paulay Ede rendezésében 1879 Vörösmarty Mihály. A rendező: Paulay Ede 1836-ban született Lőcsefalván. Színész, rendező, színészpedagógus, fordító, a Nemzeti.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében A Nemzeti Színházban.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében. Németh Antal Modern irányzatok felé érdeklődött expresszionista Szintetikus rendezés ‘’kukucska” színpad térszínpad.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezésében (1976) Készítette: A Silly Seals csapata.
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésésben. Pár szó a rendezőről…  Paulay Ede tokaji születésű rendező volt.  Rendező mivoltja mellett, még számos címet.
C SONGOR ÉS T ÜNDE Sík Ferenc rendezése (1976) Ferdinánd csapat.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
Csongor és Tünde, ahogy Sík Ferenc megálmodta
Csongor és Tünde- Paulay Ede rendezése
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében
Csongor és Tünde Dr. Németh Antal ( ) rendezésében
Sík Ferenc rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Készítette: Tündéék csapata
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
1879. december 1..
Paulay Ede rendezésében
Üdvözöljük a Tisztelt Szervezőket és a Bíráló Bizottságot!
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede.
/Paulay Ede rendezésében/
Paulay Ede élete és munkássága
Csongor és tünde Paulay ede rendezése.
Szabó Kira, Sándor Zsuzsanna, Magyar Fanni, Brenner Ági
Paulay Ede rendezésében
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede rendezésében
A Megalkuvók csapata bemutatja:
Madách Imre: Útravaló verseimmel
A színházkészítő.
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede rendezésében
Műfaja: drámai költemény
Ember tragédiája Paulay ede.
Gyenes László mint Lucifer
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
Az ember tragédiája színdarab
Bemutató: Budapest; Nemzeti Színház, szeptember 21.
A Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1826 és között írt drámai költeménye
Nemzeti Színház szeptember 21.
Az ember tragédiája Németh Antal rendezésében (1937)
„Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.”
Ősbemutató Paulay Ede rendezésében
Németh Antal Az ember tragédiája.
Az ember tragédiája Rendezte: Paulay Ede.
Paulay Ede rendezése, Az ember tragédiájának első színpadra vitele
1883. Szeptember 21-én mutatták be először
Paulay Ede Csongor és Tünde.
Az ember tragédiája Bemutatta a Nemzeti Színház szeptember 21-én Paulay Ede rendezésében.
Rendezte: Dr. Németh Antal
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Az ember tragédiája a színpadon
Iglódi István rendezése
Színpadon Az ember tragédiája
~Paulay Ede rendezésében~
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Az első évad /36 Az évad megnyitója Beethoven dramatizált Missa Sollemnise volt. Nagy sikert ért el a nálunk már hetvenhárom éve nem játszott Shakespeare.
Előadás másolata:

Készítette: Latabár Kálmán csoport képzeletbeli napló Készítette: Latabár Kálmán csoport

Curriculum Vitae Ezen napló tulajdonosa: Paulay Ede Családi állapotom: Nős volnék->Gvozdanovits Júlia-színésznővel esküvénk örök hűséget egymásnak Lakhelyem jelenleg:Pest Színházi tevékenységem: Pályakezdésem: Miskolc,Debrecen,Szeged,Kolozsvár,Kassa 1863 - tól végleg elköteleztem magam a-pesti nemzeti színházhoz : nem valék túl tehetséges színész, de rendezőként és színészpedagógusként sikeresnek tartanak, s ezen kívül közel 61 színpadi művet lefordítottam, hogy népemet is közelebb hozzam más nemzetek kultúrájához. 1878- nemzeti színház igazgatója lettem és tevékenykedésem úgy vonulá be a színháztörténetbe, mint a színház „aranykora” 1879-felkérettem a Csongor és Tünde rendezésére 1883 -Madách: Az ember tragédiája és sok más értékes mű bemutatására kérettem fel és nagy színész egyéniségeket alkalmaztam a mű bemutatásához Színészpedagógiai műveim: A színészet elmélete(1871), Drámairodalmunk a nemzeti színház megnyitása óta (1883), A Nemzeti Színház (1887) 1876- megalapítám Petőfi Társaságot 1881-Ferencz József rend lovagkeresztjét megkapván nagy dicsőség ért engemet 1882- Kisfaludy Társaság tagjává választottak vala

Egy kis színháztörténet … 1875-ben bővült vala a színház épülete. 1878-tól a színházigazgatójának neveztettem ki, amelyet a mai napig irányíték. A korszak legjobb színészeit hívtam meg a Társulatomhoz. Szigorú intézkedéseket hoztam vala, ezzel megteremtvén a színpadi munka fegyelmét. A szereposztás kizárólag igazgatói jog , Minden tag köteles a neki adott szerepet elfogadni. A szerep lemondása még akkor sem engedtetvén meg, ha iránta a tagnak észrevétele volna. Az 1848-49-es szabadságharc után a nemzeti színházat (ebben az időszakban kisbetűvel írták) kormányhű intézménnyé kívánták tenni. Korszerű színháztechnikai eszközöket vezettem be,:Európában elsőként az én színházamban valék villanyvilágítás. A színház élére hozzá nem értők kerültek vala,s a színháznak az egyre inkább arisztokratikussá váló közönséget kellett kiszolgálnia. A magyar színházművészetet a kor világszínvonalára emelkedett „ Erősen meg vagyok győződve arról, hogy a színészetnek nemzeti feladat is van.” 1873-ban -végre- Szigligeti Ede személyében színházi szakember vette át az irányítást, és ő készítette elő a színház „aranykorát”

Csongor és Tünde- Ősbemutató 1879. december 1. Színre vitele előtt a következő gondolat motoszkált a fejemben: ”Lehetetlen hogy ma, midőn nyelvünk a társadalom minden rétegében elfoglalta jogos uralkodását, ne volna meg az érzék ama tömérdek szépség iránt, mely e műből áradoz” Vörösmarty Mihály születésének 79. évfordulóján rendeztetett és tartatott meg a premier. A dráma keletkezése óta 49 esztendő telt el. A bemutató remekül sikeredék, hála színészeimnek és a személyzetnek.

Szereposztás: Tünde: Márkus Emília Csongor: Nagy Imre Mirigy: Jászai Mari Ledér: Helvey Laura Kalmár: Újházy Ede Fejedelem: E.Kovács Gyula Tudós: Bercsényi Béla kísérő zene: Erkel Gyula Eme plakát a hosszú évek során elöregedett, ezért a szereplők nevét külön is megörökítém magamnak.

Világszínvonalú csapatom néhány tagja Márkus Emília 1877-ben utolsó éves volt a Színművészeti Akadémián, amikor színházunk tagja lett. Helvey Laura vetélytársa vala. Rögtön szerepet kapott a Rómeó és Júliában, majd a Csongor és Tündében. Szépségével, kimagasló színészi tehetségével nagy színésszé válhat . Helvey Laura Kezdetben drámai hősnőket játszott; .Kiválóan beszéle franciául. Ledér szerepét osztám rá a Csongor és Tünde bemutatóján-27 esztendős vala ekkor. A beszéd hivatott művésze, hangjával mesterien bánék.

Világszínvonalú csapatom néhány tagja Jászai Mari 1872-től tagja a nemzetinek . Őt az Isten is színésznőnek teremtette vala!. Több nyelven beszél, ismereteit folyamatos tanulással mélyíti. Mindenekelőtt tragikus sorsú szerepekben tündököl. Tehetségesen és szívesen szavalá Petőfi Sándor verseit Nagy Imre 23 éves kora óta játszik a nemzetiben. Leghíresebb szerepe: Csongor, Ádám, valamint Bánk bán valék.

Köszönjük szíves figyelmüket! Betűk bepattognak