A kereskedelmi egység nyitásával kapcsolatos feladatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Kereskedelmi csomagolószerek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
„Demo-Rendelet” 23/2011.(III.18.) Korm. Rendelet A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről.
Tűzvédelem a kereskedelemben
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Önkormányzat építésügyi feladatai 1.településfejlesztés 2.Településrendezés (területek felhasználásának meghatározása és módja) 3.Helyi építészeti értékvédelem.
Jogszabályváltozások kereskedelmi témában Dr. Kálmán Ágnes
A 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet változásai Nyíregyháza, október 2.
Szociális igazgatási-szociális szolgáltatási ismeretek
Szálláshelyi vendéglátás
Egyes eljárásfajták: elvi engedélyezési eljárások, telekalakítás,
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
e-jövedék konferencia
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre a Kormányhivatal helyi népegészségügyi szakigazgatási.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
Az OTSZ új követelményei
Speciális kereskedelmi formák
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
17. tétel.
Közegészségügy és egészségvédelem a vállalkozásokban
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A Kormányhivatal szerepe a szociális ellátórendszer működtetésében
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre ÁNTSZ-engedélye van, amit az üzlet működését engedélyező.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
A kémiai biztonságról közérthetően
Tevékenység - Részleg – üzlet – szegmens – szolgáltatás – 239 / /2009. (X. 20.) Korm. rendelet a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának.
Vasárnapi csiki-csuki AVAGY A VASÁRNAP ZÁRVA TARTÓ WEBSHOPOK.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
A kereskedelem szabályozásának változásai NFGM Dr. Komáromi Márta főovh. Köncse Tamásné tanácsadó BKIK október.
A kereskedelem szabályozásának változásai NFGM Köncse Tamásné tanácsadó KEMKIK október.
A kereskedelmi jogszabályok alkalmazásával kapcsolatos kérdések, tapasztalatok.
1 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége Horváthné Szendrei Szilvia felügyelőségvezető Miskolc, március 13.
Mi változott a West Balkán tragédia óta? Előadó: Semsei Rudolf MaReSz alelnök.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
MPK Nagyleállás 2016 Régió Biztonság MOL Régió Biztonság MOL.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
ANTSZ - MGSZH. MGSZH Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Több feladat átkerült az ÁNTSZ-től az Ő hatáskörükbe. ÍROTT ANYAGUK EZEKRE KÜLÖN NINCS CSAK.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
Növényvédő szerek engedélyezése Magyarországon és az Európai Unióban.
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
A vasárnapi munkavégzés új munkajogi szabályai dr. Bérdi András.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
A kommunális szennyvíziszapok mezőgazdasági kihelyezésének jogszabályi háttere, engedélyeztetése BAKA GYÖRGY Környezetvédelmi szakmérnök Öko-Eco Bt.
Tűzvédelmi Szabályzat
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Erdészeti/csemetekert növényvédelem hatósági vonatkozásai
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Előadás másolata:

A kereskedelmi egység nyitásával kapcsolatos feladatok Mutassa be egy üzlet nyitásához szükséges engedélyek fajtáit! Fejtse ki az üzlet elnevezésére és felirataira vonatkozó szabályokat! Foglalja össze a bolt nyitva tartásával kapcsolatos előírásokat!

1. Üzlet: A szilárd térelemekkel körülhatárolt, talajjal egybeépített vagy ahhoz rögzített, tartós használatra készült, rendszeresen (állandóan vagy ideiglenes jelleggel) nyitva tartó értékesítési hely. jellege szerint az értékesítőhely lehet kis- és nagykereskedelmi, jármű- és üzemanyag-kereskedelmi, vendéglátó, szálláshely- szolgáltató, idegenforgalmi, továbbá lakossági fogyasztási cikk javítószolgáltató tevékenység helye

2. Az üzlet nyitásához szükséges hatósági engedélyek: Működési engedély Az üzletek működésének általános szabálya, hogy a kereskedő – néhány kivételtől eltekintve – csak működési engedély birtokában és az abban foglaltak szerint kezdheti meg, illetve folytathatja tevékenységét. Az üzlet működési engedélyének kiadását az üzlet helye szerinti illetékes jegyzőtől írásban kell kérni.

2. Az üzlet nyitásához szükséges hatósági engedélyek: Működési engedély A működési engedély iránti kérelemben meg kell jelölni, illetve mellékelni kell: a kereskedő nevét, címét, illetve székhelyét, cégjegyzékszámát, illetve a vállalkozói igazolványának számát, adószámát, statisztikai számjelét, az üzlet címét, helyrajzi számát, helyszínrajzát, eladóterének alapterületét, az üzlet tulajdonosát,

2. Az üzlet nyitásához szükséges hatósági engedélyek: Működési engedély A működési engedély iránti kérelemben meg kell jelölni, illetve mellékelni kell: az üzlet használatának jogcímét, (saját tulajdon, bérlet) az üzletkör, üzletkörök megnevezését, az üzlet elnevezését (cégfelirat), az üzlet nyitvatartási idejét, a munkavédelemmel, tűzvédelemmel, a környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok előírásainak megfelelő dokumentumokat.

3. Az üzlet működésének engedélyezésében közreműködő hatóságok: ÁNTSZ: élelmiszer, vegyi áru, gyógynövény, illóolaj, élelmiszer mozgóárusítás, élelmiszer és étel házhozszállítás, állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás: állati eredetű élelmiszerek, élelmiszer-nyersanyag, takarmány, élő állat, állatgyógyászati készítmény,

3. Az üzlet működésének engedélyezésében közreműködő hatóságok: tűzvédelmi szakhatóság: ha az üzletben „A” és „B” tűzveszélyességi osztályba tartozó vegyi árut és anyagot, tüzelő- és építőanyagot értékesítenek, környezetvédelmi, az építőügyi, a tűzvédelmi szakhatóság, a közlekedési felügyelet: ha az üzletben járműkereskedelmi tevékenységet folytatnak, építőanyagot, szilárd és folyékony tüzelőanyagot, üzemanyagot értékesítenek,

3. Az üzlet működésének engedélyezésében közreműködő hatóságok: az építésügyi szakhatóság: ha az üzletkialakítás építési vagy rendeltetés-módosítási engedély-köteles, növény-egészségügyi és talajvédelmi állomás: ha az üzletben növényvédő szer értékesítése történik, a területileg illetékes rendőrhatóság: ha lőfegyvert, robbanószert, gázsprayt, valamint légfegyvert értékesítenek a külön jogszabályban meghatározott hatóság.

3. Az üzlet működésének engedélyezésében közreműködő hatóságok: A jegyző a megfelelő dokumentumok és engedélyek esetén köteles a működési engedélyt kiadni.

4. Visszavonják a működési engedélyt, ha: a kereskedő az üzlet ideiglenes bezárása esetén az észlelt hiányosságokat határidőben nem szünteti meg, vagy a működési engedély kiadásának feltételei már nem állnak fenn, az üzlet működésével összefüggő zajhatások miatt a lakosság nyugalmának sérelme a jegyző külön intézkedése ellenére továbbra is fenn áll,

5. Az üzlet elnevezése, feliratai: az üzlet elnevezését (cégfeliratát) a kereskedő határozza meg, az elnevezésnek utalnia kell az üzlet szakjellegére, a folytatni kívánt fő tevékenységre vagy az ott vásárolható termékekre, szolgáltatásokra, az üzlet elnevezését magyar nyelven kell feltüntetni, a nyelvi követelmények érvényesülését a jegyző ellenőrzi, a meghonosodott idegen kifejezések nem minősülnek idegen nyelvű szövegnek.

6. A nyitva tartásra vonatkozó szabályok: az üzlet nyitvatartási idejét a vásárlási szokások, az alkalmazottak és a lakókörnyezet érdekeinek figyelembevételével a kereskedő állapítja meg, az üzlet nyitvatartási idejét a működési engedély iránti kérelem beadásakor a jegyzőnek kell bejelenteni, az üzlet nyitvatartási idejéről és az abban bekövetkező változásokról a vásárlókat tájékoztatni kell, december 24-én az üzletek 14 óráig tarthatnak nyitva, az önkormányzat a helyi sajátosságok figyelembe vételével korlátozhatja a nyitvatartási rendjét, a jegyző korlátozhatja az éjszakai nyitva tartását, veszélyes mértékű zaj esetén a jegyző korlátozhatja a kereskedő számára a hirdetés vagy figyelemfelhívás céljára szolgáló eszköz használatát

7. Üzletköteles termékek 1. Veszélyes anyagok és készítmények 2. Az egyes festékek, lakkok és járművek javító fényezésére szolgáló termékek, szerves oldószer, állatgyógyászati készítmények és hatóanyagaik 3. Fegyver, lőszer, robbanó- és robbantószer, gázspray, pirotechnikai termék, növényvédő szerek és hatóanyagaik 4. Nem veszélyes hulladék 5. "A" tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag (kivéve a tüzelőolaj, a propán- vagy propán-bután-gáz és az üzemanyag)