TIA A termelésinformatika alapjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
Advertisements

VISSZA- CSATOLÁS TERVEZÉS VÉGRE- HAJTÁS ÉRTÉKELÉS Képzés célja.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A tartalommarketingről röviden Tartalom generálás és megosztás Először látogatók, olvasók, majd belőlük vásárlók lesznek. Bárhol, bármikor és bármilyen.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
1 VIII. VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL A KIVITELEZÉSIG VASÚTI PÁLYÁS MÉRNÖKTOVÁBBKÉPZŐ Magyar Mérnöki Kamara Budapest, EU támogatású projektek.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék 2016/17 1. félév 5. Előadás Dr. Kulcsár.
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Gazdasági informatika - bevezető
DANAMID MŰANYAGFRÖCCSÖNTŐ ÉS FÉMTÖMEGCIKK GYÁRTÓ KFT
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
WE PROVIDE SOLUTIONS.
A gyógyítás (hézagos) gazdasági alapjai
Kockázat és megbízhatóság
TIA A termelésinformatika alapjai
SZÁMVITEL.
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Gyártástámogatás integrált vállalatirányítási rendszerben
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Szervezetfejlesztés II. előadás
Monostoriné Hörcsik Renáta
SZÁMVITEL.
A GAZDASÁGI MŰVELETEK ÉS HATÁSUK A VAGYONRA
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS 9. előadás
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
MRP I-II, ERP (az diasort készítette Kotsis Ágnes)
MRP számítás.
Logisztikai Rendszerek Tervezése és Üzemeltetése. Tápler Csaba
Cégnév….. KAIZEN AKCIÓ A ….. TERÜLETEN
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az értékelési szempontok.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Készletek transzformációja
beruházás-tervezési ABCD
A szállítási probléma.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Üzleti projektterv Előadó neve | Cégnév.
Céges értekezlet címe Előadó.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Előadás másolata:

TIA A termelésinformatika alapjai Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék TIA A termelésinformatika alapjai 2016/17 1. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens

2016/17 1. félév Dr. Kulcsár Gyula A termelésinformatika alapjai GEIAK150-B 4. előadás: A termelés főfolyamatának egyszerűsített elvi modellje 2016/17 1. félév Dr. Kulcsár Gyula

Darabjegyzék Bill of Materials (BOM)

Technológiai folyamatterv Process Plan, Bill of Processes (BOP)

A termelés főfolyamatának egyszerűsített elvi modellje Az ábra egy általános termelési modellt szemléltet. A folyamat a vevők rendeléseitől és az előző évek értékesítési statisztikáitól egészen a rendelésekre való leszállításig vezet. Az általánosított modell egy tervezési és egy kivitelezési fázisra tagozódik.

Tervezés (1. fázisa) 1. Termelési főterv elkészítése: konkrét megrendelések várható értékesítések prognózis-adatai alapján Tételes végtermék-kiszállítási terv végtermékre, tartalék szerelvényekre, szerviz alkatrészekre, amely „hozza” a tervezett vállalati nyereséget, erőforrások (személyek + eszközök) oldaláról reális fedezettel rendelkezik, tükrözi a vállalat hosszú távú műszaki fejlesztési elképzeléseit.

Tervezés (2. fázisa) 2. Szükségletszámítás: Anyagszükséglet tervezése Termelési főterv bruttó anyagszükséglete Raktárkészlet + indított rendelések eredményeként képződő készlet Anyagszükséglet-terv beszerzési tételekre, belső gyártású (szerelésű) tételekre. Kapacitásszükséglet tervezése erőforrás-adatok (szabadkapacitások) műveleti időadatok Durva-program (középtávú ütemterv)

Tervezés (3. fázisa) 3. Termelésprogramozás: durva program alapján rövid időszakra előre megadja az elvégzendő feladatok részletes listáját homogén munkahely vagy egyedi gép bontásban, ez alapján elkészíthetők a részletes gyártási dokumentációk (pl.: művelettervek, műveleti utasítások, szerszámjegyzékek, anyagkivételezési és mozgatási utasítások, alkatrészprogramok, robotprogramok stb.)

Kivitelezés (végrehajtás-irányítás) A tevékenységek a tárgyidőszakban előretartással, Időben, vagy késéssel történnek. Beszerzés: beszerzési rendelés kiadása, nyomkövetés, beérkeztetés a raktárba. Gyártás (szerelés): gyártási rendelés kiadása, nyomkövetés, visszajelentések aktualizálása, újraütemezés, …, készre jelentés, kiszállítás.

Diszkrét gyártási folyamatok irányítása Középtávú termelési tervek rövidtávú feladatokra bontása, a feladatok ütemezése, finomprogramozása; a feladatok végrehajtásához szükséges anyagi, személyi és információs feltételek biztosítása; a feladatok kiosztása és elindítása; a folyamatok valós idejű felügyelete és irányítása; a végrehajtás minőségének biztosítása: teljesítménymutatók számítása és az eredmények értékelése; a bizonytalanságok és a váratlan események kezelése.

Manufacturing Execution System

Az MRP II paradigma MRP II (Manufacturing Resources Planning) „nyomó”-elvre alapozott hierarchikus irányítás szükségletszámítások és -tervezések prediktív ütemezési és újraütemezési modellek „csúszó (gördülő)” tervezési módszer "előre vezető", "nyomó" ('push') típusú rendszer. Csúszótervezés: Minthogy minden komplex gyártási folyamatban vannak véletlenszerű tényezők, a terv ellenőrzéséről és esetleges korrekciójáról is gondoskodni kell. Erre szolgál a csúszótervezés, amelyet dinamikus tervezésnek is nevezhetünk. A csúszótervezés lényege az, hogy a tervperiódus (pl. 1 hónap) egy részének (pl. első hetének) elteltével újabb négyhetes tervet készítünk, amelynek első három hete az előző terven alapul, de figyelembe veszi a bekövetkezett változásokat. A negyedik hétre új terv készül, amely illeszkedik az előzőekhez, a feladatokhoz, a lehetőségekhez és figyelembe veszi a célokat.  

Az MRP II rendszer működési elve JIT Pull rendszere ( Húzó típusú vezérlés )  

A JIT paradigma JIT (Just-In-Time) „húzó”-elvre alapozott decentralizált irányítás „termeld meg a szükséges mennyiséget a megfelelő időpontra” ki kell küszöbölni mindenféle veszteséget, el kell hárítani az ezeket kiváltó okokat tervezett minimális készletek fenntartásával megbizható gyártást kell megvalósítani tövid átfutási idők (gyors reagálás) szigorú szállítási fegyelem JIT Pull rendszere ( Húzó típusú vezérlés )  

A JIT rendszer működési elve JIT Pull rendszere ( Húzó típusú vezérlés )  

Az előadásvázlat elérhető az alábbi webcímen: Köszönöm a figyelmet! Az előadásvázlat elérhető az alábbi webcímen: http://ait.iit.uni-miskolc.hu/~kulcsar/serv05.htm