Érdekszervezetek és a civil társadalom

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Önszerveződési folyamatok Heves megyében. Alaphelyzet A szervezetek a megyénkben önszerveződő valódi hálózatként működnek (komplex, osztott, skálafüggetlen)
Etikai Kódex.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Civil szerepek és civil szereplők
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Az EGSZB a térképen Az EGSZB helye az intézmények között EGSZB EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT TANÁCS.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Szociális partnerek részvétele az európai szociális dialógusban … melyek a szociális partnerek szükségletei A ténymegállapítások áttekintése és előzetes.
A Multinacionális Társaságcsoportok hatása az érdekvédelemre Magyarországon.
Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 1 Szociális párbeszéd Németország vegyiparában Budapest, november 27.
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
1 intézményes érdekegyeztetés © kurtán sándor 2011 a politikatudomány alapjai
Politológia 6.előadás Politikai intézmények I. A törvényhozás működése.
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(2) november 28.
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon (1.) november 21.
1 Ph. Schmmiter, G.Lehmbruch és a korporatizmus © kurtán sándor 2011 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
1 2 érdekérvényesítés érdekegyeztetés az Európai Unióban 2. alapfogalmak © kurtán sándor 2011.
1 Korporatizmus a két világháború között: az olasz eset © kurtán sándor 2011 Érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az Európai Unióban.
1 © kurtán sándor 2011 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban munkaadói szervezetek az EU-ban.
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
Összehasonlító gazdaságtan
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Az RWE Európai Üzemi Tanács fejlődése, jelene, kihívások Kunzer Ferenc elnökhelyettes RWE Európai Üzemi Tanács Siófok, május TÁMOP A-13/
EEM. 10. A munkaügyi kapcsolatok és az érdekegyeztetés
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Alapfogalmak, definíciók
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
Foglalkoztatás-politika
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Szórvány és nemzetépítés – Nemzetközi konferencia – Civil szerepek és önépítkezés szórványban Kovács Katalin – Szórvány Alapítvány Temesvár, május.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
Szövetkezetekről. Miről lesz szó? Definíció Fejlődés, szerepük, csoportosítás Elvek.
Kormány – önkormányzatok érdekegyeztetésének alakulása, lehetséges továbbfejlesztése Dr. Szegvári Péter önkormányzati szakértő Oslo, Norvégia április.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
Az ÖNET megújításának lehetséges módja Schmidt Jenő, ÖNET munkacsoport vezetője, TÖOSZ elnök Budapest, május 19. „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A közigazgatás szervezete és működése. A helyi önkormányzatok felépítése Politológia I. Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév.
A demokrácia alapvető intézményei A hatalmi ágak megosztása Politológia I.Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév.
Iskolaszociológia Az iskola világa Iskola és közösség Oktatás és társadalom.
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A KOLLEKTÍV MUNKAJOG RENDSZERE
Az államháztartás.
A közigazgatás alapelvei
A közpolitika fogalma és osztályozása
A FELNŐTTKÉPZÉS FELADATELLÁTÁSI RENDSZERE
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

Érdekszervezetek és a civil társadalom Politológia I. Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév

I. Az érdekszervezetek fogalma I. Politika mint konfliktusos folyamat. Legfőbb szereplői: pártok mellett az érdekszervezetek. Érdekszervezetek: polgári társadalom világának összekapcsolása az intézményes állami politika rendszerével. Érdekszervezetek tevékenységének vizsgálata a pluralistáknál: politika mint csoportok küzdelme. Látens érdekcsoport fogalma:

I. Az érdekszervezetek fogalma II. Érdekszervezetek: elsődlegesen funkcionális érdekképviselet elvére épülnek. Érdekszervezetek: magánjogi testületek, érdekérvényesítő tevékenységük csak részben zajlik nyilvánosság előtt. Csak saját tagságuknak és választott testületeiknek tartoznak beszámolási kötelezettséggel. Lobbizás fogalma:

I. Az érdekszervezetek fogalma III. Érdek egoista mellékzöngéje. De az érdekek az egyének és társadalmi csoportok szükségleteiben gyökereznek. Hagyományos felfogás: kormány és közigazgatás képviseli a közjót, a társadalmi érdekszervezetek csak partikuláris különérdekeket képviselnek. Szabad érdekszervezeti politika feltétele: egyesületi szabadság biztosítása. Korporatizmus: államhatalom szerveinek és érdekszervezeteknek az összekapcsolódása.

II. Érdekszervezetek létrejötte és főbb típusai Érdekszervezetek fellépése: állam tevékenységi körének kiszélesedéséhez kötődik. Kapitalizmus és nagyipari tömegtermelés szerepe az érdekszervezetek létrejöttében. Általános választójog kiterjesztése. Érdekszervezetek osztályozása (Almond-Powell) szerveződés eltérő fokozatai alapján: Érdekszervezetek osztályozása Klaus Beyme szerint:

III. A vállalkozók (munkáltatók) szervezetei I. Vállalkozók szervezetei: legbefolyásosabb szervezetek Alapvető céljuk: kormányzati döntések befolyásolása annak érdekében, hogy vállalkozásaiknak gazdasági előnyöket biztosítsanak. Munkáltatói szervezetek befolyása a kormányhatalomra: gazdasági súlyuk szerepe. Országonként eltérő mértékű szervezettség és politikai befolyás. Vállalkozók szervezettségi foka államonként eltérő.

III. A vállalkozók (munkáltatók) szervezetei II. Munkáltatók: sokféle törekvés képviselete, nem homogén szervezetek. Vállalkozói szövetségek tagolódása: helyi és történeti sajátosságokat tükröz. Vállalkozók ritkán alkotnak egységes és zárt oligarchikus csoportot. Tőkés gazdasági világválságra adott válasz: modern intervencionista jóléti állam létrejötte.

III. A vállalkozók (munkáltatók) szervezetei III. Multinacionális konszernek szerepe és politikai befolyása Nagy vállalkozói érdekeltségek politikai befolyása: katonai ipari komplexum fogalma (Eisenhower). Üzleti körök befolyásukat csak a politikai demokrácia intézményein keresztül, annak játékszabályai alapján, a szabad szervezeti lehetőségekkel élve gyakorolhatják. Munkáltatói oldal: „szociális partnerség” fenntartása + gazdasági fejlődést biztosító társadalmi béke megőrzése.

IV. A szakszervezetek I. Szakszervezetek kialakulása: ipari forradalom szerepe. Gyári munkásság kialakulása, nagy munkástömegek városokba történő koncentrálódása. Munkavállalók közös érdekei nem vezetnek automatikusan szakszervezet megalakulásához. Munkáspártok szerepe a szakszervezetek létrejöttében és megerősödésében. Bérmunkások szervezett harcából létrejött szakszervezetek: összes munkavállaló általános érdekeinek képviselete.

IV. A szakszervezetek II. Szakszervezetek történeti fejlődése: osztályharcos és reformista szakszervezetek alternatívája Osztályharcos szakszervezetek törekvése: nemcsak a munka világának, hanem az egész kapitalista társadalomnak az átalakítása. Reformista szakszervezetek: pragmatikus célok követése. Társadalmi körülmények alapján eltérő szakszervezeti szerveződés az egyes országokban.

IV. A szakszervezetek III. Pluralista szakszervezeti rendszer: erősen széttagolt szakszervezetek, laza kapcsolódás legfelsőbb szinteken (Anglia, Egyesült Államok). Korporatista szakszervezeti rendszer: nagy, egységes és pénzügyileg erős, politikailag befolyásos szakszervezetek szerepe (Ausztria, Németország). Szindikalista jellegű szakszervezeti modell: világnézeti kötöttség, erősen széttagolt szakszervezetekből álló rendszer, munkáltatókkal szemben gyenge alkupozíció (Olaszország, Spanyolország).

V. A foglalkozási csoportok szervezetei Foglalkozási csoportok szervezetei: egy-egy foglalkozási ág sajátos érdekeinek képviselete (parasztszövetségek, kereskedelmi kamarák, szabadfoglalkozásúak szövetségei). Államszervezet felépítésében való politikai képviseletük: hivatásrendi korporatizmus (Olaszország, Spanyolország). Korporatizmus demokratikus változata: háromoldalú érdekegyeztető struktúra (kormány, munkaadók és munkavállalók) kialakítása. „Szociális partnerség” intézménye.

VII. Közérdekű és eszmei-kulturális pártoló egyesületek Szervezetek és egyesületek, amelynek tagjai tevékenységükkel közjavakat akarnak előállítani + közszolgáltatást akarnak nyújtani. Nehéz elválasztani a közhasznúságot az üzleti érdekektől. Egyházak tevékenysége: az állam és egyház szétválása óta a magántársadalom részeivé váltak. Modern egyesületi jog: nem tehet különbséget vallási és nem vallási jellegű szerveződések között. Egyházakkal kapcsolatos állami politika:

VIII. Politikai célú (nem pártjellegű) egyesülések Klaus Beyme meghatározása: politikai befolyásra törekvő érdekszervezet, egy meghatározott közcél elérése érdekében. Helyi önkormányzatok érdekszövetségei, különböző félállami szervezetek (vöröskereszt, veteránszervezetek, más állampolgári egyesületek). Közös vonásuk: nehezen választható szét bennük az állami és társadalmi elem.

IX. Az érdekszervezetek politikai funkciói és érdekérvényesítési eszközei I. Érdekszervezetek tevékenysége: a politikai keretek és a politikai rendszerben betöltött funkcióik határozzák meg. Formálisan megszervezett érdekcsoportok nélkülözhetetlen szerepe a modern politikában (Philip Schmitter). Érdekszervezetek: tagságuk érdekeinek képviselete mellett a magánérdekeknek a politikai rendszerbe történő közvetítésével fontos közfunkciókat látnak el.

IX. Az érdekszervezetek politikai funkciói és érdekérvényesítési eszközei II. Érdekszervezetek közfunkciói: 1. Érdekszervezeti tagok érdekeinek összegzése, közös akaratuk megfogalmazása. 2. Szelektív ösztönzők alkalmazása a kollektív cselekvés érdekében. 3. Érdekszervezetek mint a szakmai információ és kompetencia hordozói az államhatalom számára. 4. Korporatív érdekközvetítő intézmények kiépítése.

IX. Az érdekszervezetek politikai funkciói és érdekérvényesítési eszközei III. Érdekszervezetek rendelkezésére álló politikai eszközök követeléseik érvényesítésére: 1. parlamenti részvétel: parlamenti mandátumhoz való jutás, részvétel különböző parlamenti bizottságokban, szakértők delegálása szakértői testületekbe; 2. lobbizás: parlamenti bizottságokon és kormányzati törvény-előkészítő bizottságok formájában; 3. nyílt konfliktusok politikája: nyilvános demonstrációk, sztrájkok, tiltakozó akciók, állampolgári engedetlenség.

IX. Az érdekszervezetek politikai funkciói és érdekérvényesítési eszközei IV. Sztrájk többféle formája: Fontos benne a szolidaritás eleme. Általános sztrájk: kifejezetten politikai fegyver, a kormányzat vagy rendszer delegitimálására vagy megbuktatására irányul. Jogállam: sztrájkjog törvényes szabályozása. Polgári engedetlenség: korlátozott szabályszegés esete.

IX. Az érdekszervezetek politikai funkciói és érdekérvényesítési eszközei V. 4. A korporatív érdekközvetítés rendszere. Érdekképviseletek: kényszertagság helyett önkéntes és demokratikus részvételen alapulnak. Kialakulásának előfeltétele: benne részt vevő érdekszervezetek erős szervezettsége, jelentős tagsága és elismertsége. Háromoldalú érdekközvetítés (tripartit) rendszere: munkáltatók, munkavállalók szervezetei és kormány között.

IX. Az érdekszervezetek politikai funkciói és érdekérvényesítési eszközei VI. Háromoldalú érdekegyeztető tanácsok: jóléti, szociális állam szerepe. „Szociális partnerek” közötti megállapodások: gazdasági növekedés, társadalmi stabilitás és jólét előfeltételei. Szakszervezetek gyenge alkupozíciója a multinacionális vállalatokkal szemben. Hatékony érdekegyeztetés gyakran csak nemzetek feletti szinten lehet eredményes.

IX. Az érdekszervezetek politikai funkciói és érdekérvényesítési eszközei VII. Érdekegyeztetés Magyarországon Érdekegyeztető Tanács: nem rendelkezik olyan szilárd jogosítványokkal, mint Ausztriában és Németországban. Társadalmi és politikai okok. ÉT munkavállalói és munkáltatói oldala szétaprózottá vált. Politikai kultúra polarizáltsága nem kedvezett a konszenzuskeresésnek.

X. Köz és magán viszonya – a civil társadalom és a „harmadik szektor” I. Civil társadalom: eltérő tartalom a „polgári társadalom” korábbi fogalmától. Magángazdasági vállalkozások nem tartoznak a civil szférába. Civil társadalom: állammal szembeni társadalmi önszerveződés, nem állami öntevékeny szervezet hálózata. Önkéntes társadalmi kezdeményezések kiterjedtsége: demokrácia fontos fokmérője.

X. Köz és magán viszonya – a civil társadalom és a „harmadik szektor” II. „Harmadik szektor fogalma”: Nem üzletszerű, közfunkciókat ellátó magánjellegű szervezetek. Verseny a profitorientált piaci vállalkozásokkal szemben. Közjavak dilemmája: mindenki igénybe veszi őket, de a hozzájárulás költségei egyenlőtlenül oszlanak meg.

X. Köz és magán viszonya – a civil társadalom és a „harmadik szektor” III. Önkéntes, civil társadalmi szervezetek: sokrétűség és különbözőség érvényesítése. Közjavak összekapcsolódása az egyéni áldozatvállalással. Autonóm magánpolgári egyesületek létrejötte: államtól való függetlenedés. Minél sűrűbb a civil társadalom hálója, annál stabilabb a demokrácia. Civil társadalom fejlettsége a demokratikus politikai kultúra fokmérője.

Köszönöm a figyelmet!