Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Advertisements

Királyhelmec városunk története
 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
Mindenszentek temploma Pécs
SZÉKELY HIMNUSZ. BORONGULJUNK A SZÉKELYFÖLDÖN
Pozsony 1919-től használt csehszlovák, majd szlovák elnevezéssel Bratislava) hagyományos magyar koronázó város, jelenleg az 1993-ban létrejött Szlovák.
 Kolozs megyében található,megyeszékhely  Népessége: fő (2009)  Magyar lakossága: fő (2002)  Címere középkorú eredetű,mintája a város.
Látnivalók Erdélyben Készítette: 7. osztály.
Készítette: Tóth Evelin
A város Katedrálisa Városnézés: Temesvár és környéke Városnézés: Temesvár és környéke.
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
ROMÁNIA.
Kirándulás Erdélyben Élményeim A hetedik évfolyam a Határtalanul! pályázat keretében kirándulásra indult május között. Úti cél: Szék.
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Szülővárosom bemutatása
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
Budapest mint világváros
5. NAP.
Egyeskő.
Kalotaszentkirály.
Szendrő nevezetességei
Pórszombat A falu bemutatása. Előadás áttekintése Fekvése Megközelítése A falu nevezetességei I A falu nevezetességei II A falu nevezetességei III Nevének.
Óföldeáki erődtemplom
Készítette: Kleri Dzsenifer
Marosvásárhely Maros megye központja, mely nagyon híres a kultúrájáról, egyetemeiről, épületeiről, állatkertjéröl, fürdőjéről...
Hacer click para continuar P E T R A j o r d a n i a.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
HATÁRTALANUL! Történelem.
„Dunának, Oltnak egy a hangja” Irodalmi barangolás Erdélyben május
Erdély földrajza Tordai hasadék.
Kazinczy és Csokonai iskolája: a Debreceni Református Kollégium
A népesség számának változása Európában
Erdély: 4. nap. A tordai sóbányában A sóbányában régen fáklyával világítottak és a korom rátapadt a sóra, ezért feketék a bánya falai. A falon látható.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat 2011 esztendő Reformáció nagyhetében.
ERDÉLYI KIRÁNDULÁS Készítette: Bartucz Pál
Készítette: Panghy Bence
Érsekhalma.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Készítette: Dóbiás Kinga
Készítette: Bárdos Krisztián
A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév.
Nagykároly Készítette:
AZ ERDÉLYI KÖRÚT Pályázat: Határtalanul informatika.
2016. május 20. ERDÉLY TERMÉSZETI KINCSEI GEOLÓGIAI FORMAKINCSEK NYOMÁBAN.
Erdélyi út – május Útiterv és szállások. 1. nap Indulás Budapestről, első állomásunk Körösfő: A települést megismerteti velünk Péntek Pici László.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Középkor Képei: Román Stílus
Veresegyház.
románul Odorheiu Secuiesc,
Erdély Ismertető.
régi magyar nevén: Veres-tó)
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
NAGYVÁRAD.
Székelyderzs a becsület falva
Gerecse Készítette: Szabó Lilla
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Kolozsvár.
Erdély   Az egyik legnépszerűbb külföldi élményportál, a Bored Panda pazar gyűjteményt tett közzé a honlapján, miután az elmúlt nyáron a fotósok bebarangolták.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Bakonyi Gyilkos-tó Készítette: Szabó Lilla
Szabó Eszter Ignácz Bence
Határtalanul! – Elődeink nyomában Erdélyben
Kolozsvár.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam HAT-16-1-00436 Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam 2017.05.24. - 05.27.

2.nap, Torda Torda (románul Turda) város Romániában Kolozs megyében. Az egykori Torda vármegye, majd Torda-Aranyos vármegye székhelye volt. Kolozsvártól 32 km-re délkeletre a Rákos-patak és az Aranyos folyó összefolyásánál épült.

Torda, sóbánya A város híres sóbányájával is büszkélkedhet. A bánya a 17. századtól 1932-ig működött. A második világháborúban légvédelmi búvóhelyként használták, később pedig sajtot érleltek a járatokban. Az 1990-es évek eleje óta látogatható turisztikai nevezetesség. Levegője jótékony hatású légúti betegségekben szenvedők számára.

Kisboldogasszony templom A tordai római katolikus templom műemlékké nyilvánított épület Romániában, Kolozs megyében. Számos esetben tartottak itt országgyűléseket; többek között ez a templom volt a helyszíne a vallásszabadság 1568-as kihirdetésének is.

Kisboldogasszony Kisboldogasszony, Szűz Mária születésének ünnepe katolikus egyházi ünnep, amelyet minden év szeptember 8-án tartanak. Ennek a napnak a hajnalát a hívők a szabadban várták, és „csatlakoztak az angyalokhoz”, akik a mennyben örvendeztek a Szűzanya születésén. Ha nem tudták Egyed napján az őszi búzát elvetni, akkor azt Kisboldogasszony napján tették meg. A dióverés kezdetének napja.[3] A fecskék ezen a napon hagyják el Európát.

Tordai-hasadék A Tordai-hasadék mészkő-hasadék a Torockói-hegységben, Erdélyben, nem messze Torda városától. A jurakori mészkőben a karsztosodás hatására előbb kisebb barlangok fejlődtek, majd ezek kiterjedésével, összekapcsolódásával kiterjedt barlangrendszer jött létre. Ezeknek a részei lehettek a hasadék mai barlangjai is. A belső üregek növekedésük során beszakadtak, mély dolinákat létrehozva ezáltal, melyeknek összeolvadása révén létrejött a ma ismert hasadék őse, melyet ezután főleg a Hesdát-patak eróziós munkája alakított, mélyített.

Tordai-hasadék legendái Szent László Torda mellett harcolt a kunokkal. A túlerővel szemben azonban vissza kellett vonulnia a hegy irányába, de a kunok üldözőbe vették a magyar sereget. Szent László feltekintett az égre, és Istenhez fohászkodott; ebben a pillanatban a hegy kettéhasadt. (Szent László lovának patkónyomai a hasadék felett állítólag ma is látszanak.) A Tündérvár nevű barlangban tündérek laknak. Szent György-nap éjjelén megnyílik a barlang, akkor hordják ki a tündérek a kincseket. Balika (vagy Balyka) román betyár, aki II. Rákóczi Ferenc híve volt, az itteni barlangokban bújt el a szabadságharc alatt a labancok elől.