Munkahelyi biztonság és egészség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kinek az érdeke a munkahelyi baleset-megelőzés?
Advertisements

A munkavédelemről, munkavállalóknak
Puskásné Tóth Katalin mb. munkavédelmi igazgatóhelyettes
18. tétel.
A munkavédelem speciális kérdései
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkaszervezési ismeretek
10. Tétel.
MEGBÍZOTT ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓK KÉPZÉSE / TOVÁBBKÉPZÉSE
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Baleset, munkabaleset. Munkabalesetek kivizsgálása.
Munkáltatók és munkavállalók kötelességei
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Kártérítési felelősség
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Munkaszervezési ismeretek
13. tétel.
Munkavédelem 1. tétel.
6. tétel.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
A munkavédelem helyzete, a fejlődés iránya február 22. Papp István.
MÁV ZRT. VEZÉRIGAZGATÓSÁG EBKO MUNKABIZTONSÁGI CSOPORT
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MUNKAVÉDELEM Fogalmi rendszer.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő

Munkavédelem munkabiztonság - munkaegészségügy
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
BIZTONSÁGTECHNIKA ÉS MUNKAVÉDELEM
Készítette: Kincses László
Helyszíni ellenőrzések tapasztalatai 2014
Készítette: Kincses László
A munkavédelemről, munkavállalóknak

A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
MUNKAVÉDELEMI ELŐÍRÁSOK BETARTÁSA A KÖZFOGLALKOZTATÁSBAN.
„A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia február 1. A munkabalesetek vizsgálata a évtől hatályos előírások szerint.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
MUNKAVÉDELEM Munkabaleseti statisztika, a baleset,munkabaleset,súlyos munkabaleset fogalma, a munkabaleset kivizsgálására vonatkozó szabályok Előadó: Horváth.
MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG 2. rész. MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK  A munkahelyi egészség és biztonság jelentősége 1ó  A munkakörnyezet és a munkavégzés.
Felkészülés a munkavédelmi ellenőrzésekre Összeállította: Szabó Béla munkavédelmi referens Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály.
Munkaegészségtan Dr. Juhász Ferenc április.
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
A közfoglalkoztatás munkavédelmi szabályai Viktor Veronika Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv március.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
A munkavédelmi törvény évi legfontosabb változásai Dörner Rezső munkavédelmi szakmérnök.
SZABÁLYOS FOGLALKOZTATÁS Ellenőrzések 2017
MUNKAVÉDELEM 1. előadás Előadó: Kőszegi Lászlóné Nelli
A munkahelyi egészség és biztonság
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Munkahelyi egészség és biztonság
Miskolci Járási Hivatal
BIZTONSÁGTECHNIKA ÉS MUNKAVÉDELEM I.. 2 MUNKAVÉDELEM KIALAKULÁSA Mai értelemben vett munkavédelem a modern gyáripar kialakulásával jött létre. A „kapitalizmus.
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

Munkahelyi biztonság és egészség

Miért fontos? A veszélyes anyagok, veszélyes gépeken keresztül a kockázatnak különféle formái vannak. A következmények a családban, a környezetében, az egészségben jelentkezhetnek.

A dolgozók szempontjából az alábbi következményekkel kell számolnunk Miért fontos? A dolgozók szempontjából az alábbi következményekkel kell számolnunk munkahely elvesztése keresetkiesés pályamódosítási kényszer betegségek többlet költségei a megszerzett szakmát nem folytathatja személyes életének megnehezülése

A munkáltatónál jelentkező hátrányok Miért fontos? A munkáltatónál jelentkező hátrányok munkaerőkiesés kártérítés munkaerőpótlás képzés betanítás

A munkavédelem fogalma A munkavédelem azon törvénykezési, műszaki, gazdasági, szociális, szervezési, egészségügyi előírások és intézkedések rendszere, amelyek célja: a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése, a dolgozók egészségének és munkaképességének megóvása a munkavégzés során.

A munkavédelem fogalmai A munkabiztonság a munkakörülmények és a munkavégzés szabályait határozza meg, ill. ezek betartását ellenőrzi. Veszélyforrás a munkavégzés során jelentkező minden olyan dolog, amely a munkát végző vagy a munkavégzés hatókörében tartózkodó személyre veszélyt vagy ártalmat jelenthet.

A munkavédelem területei A munkavédelemnek két területe van: munkabiztonság foglalkozás egészségügy

A munkavédelem területei Munkavédelem csoportjai: munkaeszközök pl. szerszámok, a szállító-, anyagmozgató eszközök (pl. targonca, daru) mozgása,

A munkavédelem területei termékek és az anyagok mozgása - pl. daruról leszakadó teher; - a szerkezetek egyensúlyának megbomlása (pl. anyag, termék lerakása, leemelése miatt megbillenő tartó, rosszul támasztott létra);

A munkavédelem területei csúszós felületek - (pl. olajos padló); - éles, sorján, egyenetlen felületek, szélek és sarkok;

A munkavédelem területei a tárgyak hőmérséklete - (pl. izzó kovácsdarab, edzéshez használatos szárazjég);

A munkavédelem területei magasság, mélység - pl. leeshetünk vagy a fejünkre hullhat valami;

A munkavédelem területei a levegő nyomása pl. keszonban, hőmérséklete, áramlása - pl. huzatos munkahely;

A munkavédelem területei egyéb veszélyek - a zaj és a rezgés; - nem megfelelő világítás; - az áramütés veszélye; - a poros levegő.

A munkavédelem feladatai* 1. Meg kell határozni a követelményeket, a követelmények kielégítésének ellenőrzését és az ellenőrzés módját. Ehhez jogi és igazgatási szabályok kellenek. 2. Meg kell valósítani a megelőzés helyi feladatait, ehhez pedig műszaki és higiénés intézkedések és eszközök szükségesek. 3. A dolgozókkal meg kell ismertetni a munkavédelmi szabályokat, és meg kell győzni őket azok szükségességéről. Ehhez információs eljárások és eszközök kellenek.

A baleset és a munkabaleset fogalma A baleset az emberi szervezetet ért olyan egyszeri külső hatás, amely a sérült akaratától függetlenül, hirtelen vagy aránylag rövid idő alatt következik be, és sérülést, mérgezést vagy más egészségkárosodást, ill. halált okoz.

A baleset és a munkabaleset fogalma Meghatározó elemei tehát: - a külső hatás (vagyis a szervi betegségekből következő esetek, pl. infarktus, agyvérzés nem sorolhatók ide); - a sérült akaratától független (ezért nem baleset az öncsonkítás, öngyilkosság); - hirtelen következik be (tehát nem folyamatosan ható egészségkárosodás következménye, mint pl. a halláskárosodás).

A baleset és a munkabaleset A munkavégzés közben a munkavállalót ért balesetet, az ún. munkabalesetet két szempontból kell vizsgálni: - statisztikai számbavétel és - baleseti kártérítés (ellátás) szempontjából

A baleset és a munkabaleset fogalma Munkabaleset az a baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül.

Szervezett munkavégzés A tanulói jogviszonyban a gyakorlati képzés során végzett munka. Ennek megfelelően a tanműhelyben, laboratóriumban, gyakorlati munka során bekövetkezett baleset munkabaleset. Az ide nem tartozó (pl. elméleti oktatás) balesetek tanulói balesetnek minősülnek.

A baleset és a munkabaleset fogalmai Úti_baleset (nem munkabaleset) az a baleset, amely a sérültet a lakásáról (szállásáról) a munkahelyére; ill. a munkahelyéről a lakására (szállására) menet közben éri, kivéve, ha a baleset a munkáltató saját vagy bérelt járművével történt. Az úti báleset egyébként társadalombiztosítási ellátás szempontjából üzemi balesetnek tekintendő, ezért a sérültnek az átlagkeresettel azonos táppénz jár.

A baleset és a munkabaleset fogalma A munkabaleseteken belül kiemelt munkavédelmi fogalom a súlyos munkabaleset. a sérült halálát okozza (halálos az a munkabaleset is, amelynek bekövetkezésétől számított 90 napon belül, a sérült az orvosi szakvélemény szerint a balesettel összefüggésben vesztette életét

A baleset és a munkabaleset fogalma* - valamely érzékszerv (vagy érzékelőképesség) elvesztését, ill. jelentős mértékű károsodását okozta (pl. látás, hallás); - orvosi vélemény szerint életveszélyes sérülést, egészségkárosodást okozott; - súlyos csonkulást, a hüvelykujj vagy kéz, láb két vagy több ujja nagyobb részének elvesztését vagy ennél súlyosabb csonkulást okozta; a beszélőképesség elvesztését vagy feltűnő eltorzulását, bénulást, ill. elmezavart okozott.

Egyéni (személyi) védőfelszerelések Az egyéni védőfelszerelés - ahol szükséges - a munkavégzés feltétele, ahol ez nincs, a munka nem kezdhető meg, ill. a védőeszköz nélkül munkavégzést le kell állítani.

Egyéni (személyi) védőfelszerelések A dolgozók egyéni védőfelszereléssel való ellátása a munkáltató kötelezettsége, nem hárítható át a dolgozóra. A védőeszköz karbantartásáról, tisztításáról a munkaadónak kell gondoskodnia.

Egyéni (személyi) védőfelszerelések A munkavállaló azonban köteles a rendelkezésére bocsátott egyéni védőeszközt, védőfelszerelést a rendeltetésének megfelelően használni és tisztításáról gondoskodni.

Egyéni (személyi) védőfelszerelések Az egyéni védőfelszereléseket általában a védendő testrész szerint csoportosítjuk: - Fejvédő eszközök - Arcvédő eszközök - Szemvédő eszközök - Légzésvédő eszközök - Hallásvédő eszközök

Egyéni (személyi) védőfelszerelések Az egyéni védőfelszereléseket általában a védendő testrész szerint csoportosítjuk: - Fejvédő eszközök - Arcvédő eszközök - Szemvédő eszközök - Légzésvédő eszközök Hallásvédő eszközök Védőruházat - A kéz védelme - Lábvédő eszközök

Vége