dr. Szaló Péter helyettes államtitkár április. 22.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Advertisements

Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
közötti uniós programozási időszak tervezése az egészségügy területén dr. Török Krisztina főigazgató.
A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS ÉS A VÁLTOZÓ KÖZIGAZGATÁS A TELEPÜLÉS, A JÁRÁS, A MEGYE ÉS A RÉGIÓ ÁTALAKULÓ SZEREPE II.PLAN-NET.HU TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONFERENCIA.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
A megyei tervezés jelenlegi állása, a közeljövő jogszabályi változásai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
Baranya Megyei Önkormányzat
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
Tájékoztató a területfejlesztésért felelős főigazgatók üléséről Drahos Zsuzsanna Budapest, április 7.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A 2011-es magyar elnökség területfejlesztési feladatai – stratégiák és felkészülés dr. Szaló Péter területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkár 2009.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Pályázatírás módszertana
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Program és Projektfelügyeleti Főosztály
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A „Smart Specialisation” indokoltsága, háttere
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Dr. Gordos Tamás programiroda vezető Budapest,
Az önkormányzatok településfejlesztési
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
A határtérség.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Magyar Útügyi Társaság
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Előadás másolata:

dr. Szaló Péter helyettes államtitkár 2013. április. 22. Új lehetőségek a városfejlesztésben az EU 2014-2020 közötti programozási időszakában dr. Szaló Péter helyettes államtitkár 2013. április. 22.

Városfejlesztés Tagállami hatáskör Nem közösségi politika Informális együttműködés a miniszterek között Lipcsei Karta

Előzmények Terület- és városfejlesztésért felelős miniszterek informális találkozója (félévente) Német elnökség, 2007. május – Lipcse: Az EU területi állapota és távlatai Helyzetértékelés az európai területi kihívásokról Az EU Területi Agendája Területpolitikai célok megfogalmazása Európa egészére Lipcsei Charta a fenntartható városfejlesztésről Célok a legfontosabb városi problémák megoldására A területfejlesztésért, illetve városfejlesztésért felelős miniszterek általában félévente, minden EU elnökséghez kapcsolódóan tartják meg informális találkozójukat, melyen az európai közös ügyek intézésében határozzák el magukat. Az egyes találkozókat hosszú előkészítő munka előzi meg és a miniszterek közös vállalásukat a találkozók után érvényesítik saját hatáskörükben. Az elmúlt évek európai területpolitikai tevékenységét a német elnökség idején – 2007. tavaszán - megtartott ülésén elfogadott dokumentumok határozták meg. Egyrészről az előkészületek, egyeztetések, másrészről a német elnökséget megelőzően zajlottak, másrészt a végrehajtás azóta tart és a tagállamok összehangoltan ültetik át saját nemzeti akcióikba a közös célokat. A német elnökség alatt elfogadott három fontos dokumentum tehát alapvetően meghatározó. Az egyik fontos dokumentum, az EU területi állapota és távlatai az Európai Unió egészének területi állapotát és fejlődési lehetőségeit értékeli. Nagyban épít az Európai Területi Tervezési Megfigyelési Hálózat (ESPON) kutatásainak eredményeire és a tagállamok szempontjaira. A helyzetértékelő dokumentumra épülnek a Területi Agendában megfogalmazott területi célok, melyek végrehajtását minden miniszter saját, tagállami hatáskörében vállalta. A Lipcsei Charta a fenntartható városfejlesztés kapcsán erőteljesen fogalmazza meg az integrált megközelítést a városfejlesztésben, mely a mostani konferenciának is kiemelt témája.

Közös miniszteri nyilatkozat a Lipcsei Charta A megvitatott témák alapján a Miniszterek közös állásfoglalást fogadtak el, korábbi lehatározásukat megerősítve és azokon túlmutatva. A következő diákon a közös állásfoglalás tartalmát foglalom össze.

Városi megközelítés szükséges a közpolitikákban A városok a lakosság több mint 70%-nak adnak otthont Az európai policentrikusság fundamentumai A társadalmi-gazdasági folyamatok, ill. az ezekkel összefüggésben kialakuló kihívások (szociális, környezeti - klímaváltozással kapcsolatos, gazdasági - globális válsággal kapcsolatos) a városokban koncentrálódnak A Lisszaboni Stratégia és az EU Fenntartható Fejlődési Stratégiájának fókuszában vannak A városi megközelítés szükségessége a közpolitikákban A városok az európai policentrikusság letéteményesei, hiszen a lakosság több mint 70%-nak adnak otthont. A társadalmi-gazdasági folyamatok, illetve az ezekkel összefüggésben kialakuló kihívások (szociális, környezeti-klímaváltozással kapcsolatos, gazdasági-globális válsággal kapcsolatos) a városokban koncentrálódnak és kezelésükben intézményi, magán ill. önkéntes szektorok vesznek részt. A városok a gazdasági fejlődés és innováció kiinduló pontjaiként a globalizáció kulcsszereplői. A foglalkoztatottság, felsőoktatás, K+F, szociális és kulturális intézmények központjaiként biztosítják a városlakóknak a magas szintű életvitel lehetőségét, a szociális kohézió előmozdítását. Mivel mobilizálják a különféle fejlődési potenciálokat és elősegítik a fenntartható gazdasági növekedést a Lisszaboni Stratégia és az EU Fenntartható Fejlődési Stratégiájának fókuszában vannak.

A Lipcsei Charta által kijelölt feladatok Integrált városfejlesztési politika előtérbe helyezése Magas színvonalú közterületek létrehozása Infrastrukturális hálózatok korszerűsítése és az energiahatékonyság növelése Pro-aktív innovációs és oktatási politikák érvényesítése Hátrányos helyzetű városrészek kiemelt kezelése A fizikai környezet javítása A helyi gazdaság és a helyi munkaerő-piac erősítése A gyermekek és a fiatalok pro-aktív oktatása és továbbképzése Hatékony és megfizethető városi közlekedés ösztönzése

ÚJ elemek a 2014-20 közötti kohéziós politikában az Európa 2020 stratégia intelligens, fenntartható és inkluzív növekedési prioritásaira való összpontosítás; a teljesítmény jutalmazása; a városfejlesztés előtérbe kerülése, az integrált programok kidolgozásának támogatása; összpontosítás az eredményekre - a megállapított célkitűzések felé történő előrehaladás monitorozása; a területi kohézió ismételt megerősítése és a célok teljesítésének egyszerűsítése.

Az ERFA, az ESZA, a Kohéziós Alap, az EAFRD és az EMFF közös szabályai Minden európai régió részesülhet az ERFA és az ESZA támogatásából. Megkülönböztetünk azonban kevésbé fejlett, átmeneti és fejlettebb régiókat annak érdekében, hogy az Alapok általi finanszírozás megoszlása kövesse a bruttó hazai termék (GDP) szintjét.

Közös Stratégiai Keret (CSF) Mind az 5 alapra kiterjed (ERDF, ESF, CF, EARDF, EMFF) Meghatározza a fő célokat, melyeket az alapok támogatnak Felsorolja a legfontosabb területi kihívásokat (beleértve a városi problémákat) Partnerségi Szerződés A területi fejlesztés integrált megközelítését kéri Fenntartható városfejlesztés (városlista vagy az ITI kiválasztás kritériumai) Operatív programok A tematikus célokra (prioritási tengelyekre) allokált források meghatározása A területi fejlesztés integrált megközelítésmódjának leírása Fenntartható városfejlesztés (ITI indikatív városlista)

A programozás kiinduló pontja: Európa 2020 célok koncentrációja Tematikus dimenzió: Intelligens növekedés K+F és innováció IKT KKV Fenntartható növekedés Alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaság Erőforrás-hatékonyság Környezetvédelem, kockázat megelőzés Fenntartható közlekedés Befogadó növekedés Foglalkoztatás Társadalmi befogadás Szegénység elleni küzdelem Oktatás Integrált stratégiák és beavatkozások Területi dimenzió: Módszer: Városok és városi térségek I T Leromlott városok, városrészek Város-régiók, nagyvárosi térségek Vidéki területek, stb.

Fenntartható városfejlesztés, Integrált Területi Programok (beruházások) Regionális ERFA OP Nemzeti/ágazati ERFA OP Teljes összeg ITI-re a tagállami ERFA forrás min. 5%-a, városoknak delegálva I T ESZA OP + további ESZA és KA források ahol ez indokolt Város 3 KA OP  Város 1 Város 2  Város 25 Város …

Hazai felkészülés - a városfejlesztés keretei Önkormányzati törvény módosítása, 2011 - a településfejlesztés és területrendezés helyi önkormányzati hatáskör továbbra is Építésügyi törvény módosítása Kormányrendelet a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia és a településrendezési eszközök tartalmának, elkészítésének és elfogadásának részletes szabályairól

Hazai felkészülés Stratégiai tervezés (új OFK, OTK, ágazati stratégiák, Partnerségi Megállapodás, operatív programok) – előterjesztések, rendeletek előkészületben Programok, projektek kidolgozása – különös tekintettel a komoly felkészülést igénylő ITI (városfejlesztési) programokra ROP2007-2013 forrásból új pályázati kiírás a megyei jogú városok tervezésre, ezen belül ITI előkészítésre

KORMÁNY határozat a várostérségi integrált programok tervezési térségeinek lehatárolásával kapcsolatos irányelvekről kiemelt jelentőséget tulajdonít az integrált városfejlesztés kérdésének   a területfejlesztési és településfejlesztési tervek összhangjának biztosítása és az ehhez szükséges térségi és helyi egyeztető és partnerségi mechanizmusok kialakítása,

a térség kapcsolatrendszerének fejlesztése és együttműködésének erősítése érdekében az integrált várostérségi fejlesztések előtérbe helyezése,  a fejlesztések hatékonysága érdekében a közös várostérségi tervezést, az együttműködést és a közös fejlesztéseket megfelelő támogatással szükséges ösztönözése, széleskörű partnerség biztosítása

a megyei jogú városok esetében integrált városfejlesztési programok kidolgozása, kiterjesztve azokat vonzáskörzetükre, amit a városok a környező településekkel közösen, a megyei önkormányzat bevonásával, az elérhető legfrissebb adatok, helyi felmérések és tapasztalatok alapján határolhatnak le. A lehatárolás során ajánlott szempontok kiemelten: Ba) a térség kapcsolatrendszere, kiemelten a munkaerőpiac szempontjából (pl. térségi ingázási zóna, közösségi és egyéni közlekedési kapcsolatok), bb) a településekkel közös érdekeltségű fejlesztések (pl. közös közműszolgáltatások, humán szolgáltatások körzetei, közlekedési kapcsolatok fejlesztési lehetőségei, közös gazdasági alapokon nyugvó együttműködések), bc) egyéb földrajzi és kulturális tényezők (pl. domborzati viszonyok, közös hagyományok, kisebbségek megoszlása),

a megyei szintű tervezési folyamat során ca) a megyei jogú városokkal való egyeztetésen túl a kis- és középvárosok fejlesztési igényeinek tekintetbe vétele, cb) a járási székhelyek megerősítése és a város-vidék kapcsolatrendszerének fejlesztése, a térség egészének javát szolgáló fejlesztések tervezése, cc) kiegyensúlyozott településhálózati struktúra létrehozása érdekében a települések közötti együtt-tervezés, cd) a városok és települések közötti térségi együttműködések ösztönzése, a közös érdekeltségű fejlesztések együttes tervezés, ce) a fejlesztések – igény és szükség szerint – átnyúlhatnak a közigazgatási (járási és megyei) határokon.

Ajánlások A kohéziós politika csak keret, nem cél, cél a versenyképesség javítása A településfejlesztés a problémák megoldását kell, hogy szolgálja A módszertan nem önmagáért van, hanem segítő eszköz

Köszönöm a figyelmet!