A növényi stressz hatása a termésmennyiségre

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Advertisements

C körforgalom, NPK körforgalom és a környezet. A szén körforgalma.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata szeptember.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Ledó Ferenc Szentes FruitVeB+DélKerTész Elnök
Gazdasági informatika - bevezető
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
A Levegő összetétele.
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Brikettálás – új innovatív technológia
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
A napsugárzás jótékony hatásai:
Kápia termesztése talajon
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
Az ökológiai szőlő-termesztés tapasztalatai a Hétszőlő dűlőben
A közigazgatással foglalkozó tudományok

Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A dinamikus WEB alkalmazásának lehetőségei a mezőgazdaságban
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A talajok szervesanyag-készlete
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
SZÁMVITEL.
A növények szervei.
SZÁMVITEL.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Környezetgazdaságtan 1
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
A KÉSZÍTMÉNY ELLENÁLL A DIREKT NAPFÉNYNEK
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
Az egyéni és Szociális kompetenciák szerepe a karrierindításban
Bemutatkozik az iskolapszichológus
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Felhasználóképzés a kórházban
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Készletek transzformációja
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
A szőlőtermelők integrációja
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Víz Víz.
Előadás másolata:

A növényi stressz hatása a termésmennyiségre Tóth Gábor ORGANIT KFT Szervezők Médiatámogatók

Az ORGANIT® Kft. bemutatása Az ORGANIT ® Termelő és Kereskedelmi Kft. huminsav alapú készítmények gyártásával, fejlesztésével és értékesítésével foglalkozó vállalkozás. A cég életében a fejlődés fontos lépése volt, amikor az ALPHA-VET Állatgyógyászati Kft. szakmai befektetőként többségi tulajdonrészt szerzett. Az Organit® Kft és az Alpha-Vet cégcsoport 100%-ban magyar tulajdonban lévő vállalkozás.

A növényi stressz: A növényeknek az az élettani, és tápanyag-gazdálkodási zavara, amely kedvezőtlen környezeti feltételek következtében alakul ki. Növényi stressz hatására a vegetatív és generatív fejlődés lassul, illetve megáll, a növény fogékonyabb lesz a kórokozókra kártevőkre, valamint az egyéb fejlődést gátló körülményekre.

A növényeket érő stresszhatások : Hőstressz (pozitív-negatív) Kémiai stressz (növényvédőszer perzselés, légszennyező gázok, sóstressz, tápanyag alul-túladagolás stb..) Biológiai stressz (kórokozók-kártevők) Fénystressz (erős UV-B sugárzás) Fizikai stressz (jég-szélkár, zöldmunkák, metszések okozta stressz) Vízstressz (magas vízállás-szárazság)

A mikroelemek olyan ásványi anyagok, amelyek kis mennyiségben nélkülözhetetlenek a növények megfelelő fejlődéséhez. Hiányuk esetén a növény deformálódik, a termésmennyiség csökken. Hiányuk adódhat abból, hogy a talajban nincs elegendő az adott elemből, de előfordul az is, hogy a jelen lévő ionokat a növény nem tudja felvenni.

Az intenzív növénytermesztés (műtrágyák, növényvédőszerek) „sterilizálták” talajainkat. Az átlag európai talajokban kb. 30-50 évre elegendő tápanyag van, de sokszor fel nem vehető formában.

Lehetséges megoldások A talaj szerves anyag tartalmának javítása. A növények számára felvehetővé tenni a tápanyagokat. Huminsavak és mikroorganizmusok alkalmazása

Mik is azok a huminsavak? Növényi korhadékanyag Bakterológiai lebomlási folyamat Humusz

Huminsavak a növénytermesztésben

Mit tartalmaz a Zöldpajzs®? (m/m%) Nitrogén: 8% Foszfor (P2O5): 3,5% Kálium (K2O): 3,5% Réz: 0,5% Kén: 3,6% Bór: 0,2% Magnézium: 0,3% Mangán: 0,4% Cink: 0,3% Kelátképző: EDDHSA

A Zöldpajzs® alkalmazásának várható előnyei Nő a betegségekkel szembeni ellenálló képesség Nő a termésmennyiség, javul a minőség Javul a növények regenerálódó képessége Nő a termés eltarthatósági ideje Hatékonyabb vízhasznosítás, fokozottabb aszálytűrés Gyors tápanyag hasznosulás Védelem az UV sugárzás ellen Védelem a fagykárral szemben Biogazdálkodásban is felhasználható, nincs szermaradvány ÉVI: 0 nap

Kontroll ZÖLDPAJZS®

Tavasszal, induláskor: 3 liter/ha Virágzás kezdete: 3 liter/ha Kontroll ZÖLDPAJZS® Termésátlag (t/ha) 2,6 3,2 Üzemi technológia Tavasszal, induláskor: 3 liter/ha Virágzás kezdete: 3 liter/ha

Antraknózis fertőzöttség betakarításkor

Kezelés eredménye fűszerpaprikában (Délibáb F1)

Hidrokultúrás kertészet Zöld Forrás 2001 Kft. - Hódmezővásárhely Zöldpajzs® lombkezelés hetente 1%-os oldat formában.

Májusban Clavibacter-es fertőzési tünet indult meg Májusban Clavibacter-es fertőzési tünet indult meg. Hektáronként hetente 15-20 tő pusztult ki gócosan. A baktériumos fertőzés megállítása volt a cél a növények kondíciójának a javításával. A Zöldpajzsos kezelések hatására a Clavibacter-rel fertőzött rész kitisztult, az állomány visszazöldült, a levél jobban terült. A Csongrád megyei növényvédő állomásra küldött mintákban a Clavibacter michiganensis-t nem mutatták ki.

Hogyan éri el a kívánt hatást??? Az alkalmazott soktörzses baktérium kompozíció légköri nitrogént köt meg és elősegíti a talajokban a kötött foszfor, kálium és egyéb tápanyagok mobilizálását. Gyorsítja a szármaradványok lebomlását. Így a nitrogénkötés mellett enzimtermelés segítségével hozzájárul a talaj kötött foszfor- és káliumtartalmának mobilizálásához, és ezzel azokat a növények számára felvehető formába alakítják.

Használatának előnyei: Az intenzív növénytermesztési és talajművelési technológiák által megbontott talajok egyensúlyi folyamatait visszaállítja. Hosszú távon fenntartja a talajok termőképességét. Javítja a talaj fizikai-kémiai szerkezetét és víztartó képességét. Megakadályozza a talajok elsavasodását, valamint a talajvizek foszfor- és nitrát szennyeződését. Hatékonyabbá teszi a műtrágya-felhasználást, így kisebb költségű a termelés. Megköti a talajban lévő növény-toxikus anyagokat. Harmonikus tápanyagellátást biztosít az egész tenyészidőszak folyamán. A homoktalajok vízmegtartó képességét növeli kolloid méretű humuszanyagai révén. Egészséges talajéletet biztosít.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Tóth Gábor toth.gabor@organit.hu +36 30 754 20 01