ÁRUÁTVÉTEL A VENDÉGLÁTÁSBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mire figyel a hatóság? Élelmiszerlánc ellenőrzési tapasztalatok a június 25. és augusztus 15. közötti időszakban (nyári kiemelt ellenőrzések) Heves.
Advertisements

Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek _ A pályázatkezelői felület bemutatása.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
KÖVETELMÉNY, ELVÁRÁS MEGNEVEZÉSTARTALOM EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYJÓ ÁLLÓKÉPESSÉG EGÉSZSÉGES IDEGRENDSZER ÉP HALLÁS, ÉRTHETŐ BESZÉD KIZÁRÓ OK: MOZGÁS ÉS.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI TÁMOGATÁSI ESZKÖZÖK Szombathely, november 19.
HULLADÉKKEZELÉSI TECHNOLÓGIÁK A KÖZSZOLGÁLTATÓK SZOLGÁLATÁBAN Január 21. Nagy Bálint ügyvezető.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
CONFIDENTIAL Közüzemi Konferencia Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara március 26.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
KÉSZLETEK.
Dr. Kovács László Főtitkár
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Jogi alapismeretek 2013.
Jogszabályi és hatósági támogatás az elektronikus számlázáshoz
Az üzlet működésével kapcsolatos szabályok
Kockázat és megbízhatóság
SZÁMVITEL.
A cégvezetők problémái az informatikával kapcsolatban
SZÁMVITEL.
Gyártástámogatás integrált vállalatirányítási rendszerben
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
1993-as közoktatási törvény
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
A GAZDASÁGI MŰVELETEK ÉS HATÁSUK A VAGYONRA
SZÁMVITEL.
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Mit érdemes a belső ellenőrzésnek vizsgálnia október 17.
Jakab Péter ügyvezető igazgató MKB Bank ZRt. Bankbiztonság
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Önfeledt játék a biztonság tudatában
Cipész, maradj a kaptafánál!
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Önkormányzati Pénzügy „Változások”-2010 Budapest
Logisztikai Rendszerek Tervezése és Üzemeltetése. Tápler Csaba
Önköltségszámítás.
Lapkiadó, rendezvényszervező vállalatirányítási rendszer SQL alapon
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
MÉRLEGHEZ KAPCSO-LÓDÓ FOGALMAK
Forgóeszköz-gazdálkodás
Készletek transzformációja
(Geolevel Geoinformatikai és Szolgáltató Kft.)
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Vidékfejlesztési pályázatok megvalósításához útravaló
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Előadás másolata:

ÁRUÁTVÉTEL A VENDÉGLÁTÁSBAN

AZ ELŐZŐ RÉSZEK TARTALMÁBÓL …

A vendéglátó tevékenység folyamatai: Főfolyamatok beszerzés raktározás (készletezés) termelés értékesítés szolgáltatás Mellékfolyamatok mosogatás, igazgatás, adminisztráció, karbantartás, hulladékkezelés.

A beszerzés részfolyamatai: Megrendelés Szállítás Áruátvétel

Melyik a kakukktojás? A 6 M elv lényege: - megfelelő áru megfelelő időben, megfelelő helyre, megfelelő emberektől megfelelő mennyiségben, megfelelő minőségben, megfelelő költséggel álljon rendelkezésre.

Mitől függ, hogy miből mennyit szerzünk be? Gazdálkodási szempontok Az üzlet típusa Az üzlet színvonala A rendelkezésre álló pénzeszközök nagysága Fizetési feltételek A kereslet alakulása A termék beszerzési ára A raktárak tárolókapacitása A meglévő készletek nagysága Szállítási idő és szállítási gyakoriság A termékek eltarthatósága Idényszerűség, alkalom A szállító monopolhelyzete

Kitől szerezhetünk be? Mezőgazdasági őstermelő Termelő, gyártó Nagykereskedelem Kiskereskedelem Egyéb forrás

A beszerzés feltételeinek (kondícióinak) meghatározása: milyen áron, mikor, milyen gyakorisággal történi a szállítás, milyen a szállítás módja, hogyan történik a fizetés, milyenek az áru minőségi mutatói, milyen tételben történik a szállítás.

Hogyan rendelhetünk? szállító képviselőjén keresztül, telefon, telefax, levél, email, interneten keresztül, eladó telephelyén történő vásárlás

Szállító választásának szempontjai A beszerzési ár nagysága Kedvezmények Fizetési feltételek A beszerezhető áruválaszték A szállítás feltételei A szállító megbízhatósága, pontossága Magyar szállító

SZERZŐDÉSKÖTÉS

Szerződés fogalma kettő vagy több fél egyező akaratnyilvánítása, mely szóban, írásban és ráutaló magatartással köthető. (Az áruk szállítására és beszerzésére különböző típusú adásvételi szerződéseket lehet kötni.)

Szállítási szerződés: - a szállító és a megrendelő adatai, - a szállítandó áru megnevezése, mennyisége, kiszerelése, - a szállítandó áru egységára, - a fizetési feltételek, - a szállítás módja, - a szállítás időpontja, - a teljesítés helye, - a reklamációk intézési módja, - kapcsolattartó neve, stb.

Szállítási keretszerződés: konkrét szállítási vagy átvételi kötelezettséget nem tartalmaz, a megrendelés módját, a fizetési feltételeket rögzíti

Bizományosi szerződés: az átvett áru nem kerül a vevő tulajdonába, bizományosi díj fejében értékesíti az árukat, kockázat a megbízóé,

Termeltetési szerződés: a vevő tulajdonában lévő anyagot a szállító a vevő igényei szerint feldolgozza, amelyért a vevő fizet, bérmunka-szerződésnek is nevezzük.

Kapacitás lekötési szerződés: a vevő a szállító kapacitását köti le meghatározott időpontra,

AKKOR JÖJJÖN AZ ÁRUÁTVÉTEL!!

1. Az áruátvétel jelentősége Így kerül az átvett eszköz a vállalkozás birtokába és tulajdonába. Hiba esetén zavar keletkezhet a vállalkozás tevékenységében. Rossz áruátvétel esetén anyagi kár is keletkezhet. EZÉRT AZ ÁRUÁTVÉTELNEK: gyorsnak, pontosnak és költséghatékonynak kell lennie.

2. Az áruátvétel műveletei: az áruátvétel előkészítése, a leszállított áruk egybevetése a megrendeléssel, az áruk mennyiségi átvétele, az áruk minőségi átvétele, értékbeni átvétel, az átvétel igazolása, esetleges kifogások intézése.

Az áruátvétel előkészítése személyi feltételek biztosítása, tárgyi feltételek biztosítása.

4. A leszállított áruk egybevetése a megrendeléssel amit az üzlet megrendelt, az megérkezett-e, ami megérkezett, azt megrendelte az üzlet, megfelelő árat alkalmaztak-e.

5. Mennyiségi átvétel: ellenőrizni kell, hogy a ténylegesen beérkezett áru megegyezik-e az okmányon feltüntetettel, a mennyiségi átvételnek mindig teljes körűnek kell lennie, módszere: mérés, számolás, gyűjtőcsomagolások ellenőrzése,

6. Minőségi átvétel: A minőségi átvétel történhet: érzékszervi vizsgálattal, minőség-megőrzési ~, illetve fogyaszthatósági idő ellenőrzésével, műszeres vizsgálattal: pl hőmérséklet az áru kémiai összetételének vizsgálatával

6.1. Érzékszervi vizsgálat: a szállító jármű tisztasága, a szállítószemélyzet személyi higiénéje, az árut jellegének megfelelő elhelyezésére a raktérben (pl. raklapon, szállítóládában vagy konténerben), a szállítási csomagok épsége, sértetlensége, külső tisztasága, a csomagoláson feltüntetett információk (minőség- megőrzési idő, magyar nyelvű jelölés), kártevőmentességre, rovar- és rágcsálónyomokra a csomagoláson, raklapon stb.

6.2. Minőség-megőrzési idő: A minőség-megőrzési időn belül a termék az előírt hőmérsékleten fogyasztásra alkalmas marad, azaz: megőrzi mikrobiológiai biztonságosságát, biztosan megőrzi érzékszervi, kémiai, fizikai, mikrobiológiai jellemzőit, megfelel minden a jelölésén feltüntetett tápérték adatnak, amennyiben helyesen tárolják és kezelik.

6.3. Fogyaszthatósági idő gyorsan romlandó élelmiszerek esetében, amelyeknél a minőség-megőrzési időt követő fogyasztás veszélyt jelenthet az egészségre, a minőség-megőrzési idő helyett a fogyaszthatósági idő lejárati dátumát kell jelölni. a fogyaszthatósági idő az az időtartam, amikor az élelmiszer fogyasztása nem jelent veszélyt az egészségre

7. Értékbeni átvétel: a számlán feltüntetett egységáraknak meg kell egyezniük a megrendelésben szerepeltekkel, valamint az egységárak és mennyiségek szorzatainak, valamint a szorzatok összegeinek helyeseknek kell lenniük

8. Az átvétel igazolása, esetleges kifogások intézése Az áruátvételt csak akkor szabad igazolni, ha a mennyiségi, minőségi és értékbeni átvételnél eltérés, kifogás nem volt. Eltérés, kifogás esetén azonban az áru átvételének visszautasítása történhet.

8. Az átvétel igazolása, esetleges kifogások intézése Tilos átvenni az árut: ha szennyezett a szállító jármű, ha szennyezett a szállítóedény, konténer, rekesz, ha ápolatlan, gondozatlan külsejű a szállítószemélyzet, ha a fogyasztói csomagolás sérült, piszkos, szennyezett, ha a hőmérséklete nem megfelelő, ha hiányzik a kísérő dokumentáció.

SZÁMLA KÖTELEZŐ TARTALMA I.

SZÁMLA KÖTELEZŐ TARTALMA II.

FUVARLEVÉL

Szállítólevél tartalma

JEGYZŐKÖNYV – MENNYISÉGI HIÁNY