A monitorok Készítette: Anda Attila

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik
Kimeneti periféria A monitor
Juszkó Anna AYSAP6 Informatikus könyvtáros I.évf.
Monitorok működési elve
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
Vezérlőkártyák a számítógépben
A televízió. Mi a TV ?  Képek és hangok távoli helyen való együttes vételére szolgáló készülék.
A kijelzők.
Számítógépes konfigurációk
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
Monitor Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display
Készítette: Kecskés Imre
Informatikai eszközök
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Monitorok Amit látunk.. Amit eddig is tudtunk Régebben fekete-fehér monitorok voltak. (monokróm) A kép pixelekből áll. (Picture Element) A pixelek alkotják.
Készítette: Tömördi Péter
IT ALAPFOGALMAK összefoglalás.
Monitorok, nyomtatók Liptai Krisztina 13/D.
Mai számítógép perifériák
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Kiviteli Perifériák Készítette: Kiss Ádám
A perifériák általánosan
Perifériák.
A monitor Fábián Balázs.
Monitorok.
Monitor, billentyűzet Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Balaton Marcell Balázs
A számítógép felépítése
Perifériák Bemeneti: Kimeneti: Billentyűzet Egér Lapolvasó
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Mai számítógépes perifériák Lovász Áron. A periféria Kibővíti a számítógép lehetőségeit. Vannak kötelezőek és opcionálisak. Lehet külső vagy belső csatlakozású.
Hetrovicz Máté Kiviteli perifériák Neumann János
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Kimeneti perifériák Longera Tina, Longera Renáta, Orosz Szilvia.
A számítógép perifériái
Monitorok.
Számítógépes képmegjelenítők Készítette: Gonda Attila QNVC5C.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
Megjelenítők Varga Máté Felkészítő tanár: Mezei Adrianna Iskolám: Stredná priemyselná škola – Ipari Szakközépiskola, Petőfiho 2, Komárno.
MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16.
Megjelenítők Sáfár József Felkészítő tanár: Czuth Éva Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium 2000 Szentendre, Kálvária út 16.
Típusok Képmegjelenítők Monitorok CRTLEDOLEDPlazmaLCD Vetítők LCD DLP Egyéb.
Választott téma: Megjelenítők Név: Tóth Levente Áron Felkészítő tanár neve: Gál Tamás Iskola: Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Egressy Gábor Két Tanítási.
Készítette: Ulmann Ákos Felkészítő tanár: Vargáné Gyömrei Anita Iskola neve és címe: Orosházi Vörösmarty Általános Iskola, 5900 Orosháza Vörösmarty u.
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
Az operációs rendszer Készítette: Hegedűs Dóra Felkészítő tanár: Líbor Roland Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Orosháza, Vörösmarty u. 4.
Kimeneti perifériák.
Balaton Marcell Balázs
Monitorok Készítette: Wirth Levente Osztály: 7.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu Iskola Címe: 7629 Pécs, Komlói út 58.
A környezettudatos műszerek
Monitorok Speri Krisztián Márk 7.a Felkészítő tanár:
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Készítette: Hegedűs Dóra
Név: Ulicska Réka Osztály: 6
3D megjelenítés eszközei
A MONITOROK Név:Gál Bence Felkészítő tanárom: Majorné Szécsényi Erika
Adat- tárolás.
Az információ.
Monitor(LCD).
Készítette: Gaál Sára, Jámbor Laura
Kiviteli eszközök.
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
A képmegjelenítők típusai, monitorcsövek, kivetítőcsövek, háromdimenziós megjelenítés A BME-ETT a SIITME 2009-ért.
Előadás másolata:

A monitorok Készítette: Anda Attila Felkészítő tanár: Vargáné Gyömrei Anita Iskolám: Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Iskolám címe: Vörösmarty u. 4.

Menü Navigációs gombok Mi is az a monitor? A felbontás A Monitorok története A Monitorok működése Quiz Navigációs gombok

Navigációs gombok Menü Előző dia Következő dia Első dia Utolsó dia

Mi is az a monitor? A monitor a számítógép megjelenítő perifériája. A monitort VGA, DVI, HDMI vagy DisplayPort monitorkábel köti össze a videóadapterrel (videokártya), mely utasításai alapján jeleníti meg a kívánt képet.

felbontás A régebbi monitorok fekete-fehérek (monokrómok) voltak, de ma már csak színes monitorokat gyártanak. A CRT monitoroknál probléma volt a sugárzás egészségkárosító hatása, de a mai katódsugárcsöves monitorok mind Low Radiation, azaz alacsony sugárzásúak, ezért egészségre nem károsak. A monitoron megjelenített kép pixelekből áll (Picture Element). A pixel lényegében egy pont, ezek alkotják a képernyőmátrixot. Minél több ilyen apró pontból áll a kép, értelemszerűen annál élesebb. Ma a legjobban elterjedt felbontás az 1024×768 pixel (a webfelületek többségét is ilyen méretűre optimalizálják) de grafikai alkalmazásokhoz vagy egyéb speciális célokra az 1600×1200 pixeles felbontás is gyakori. 

A monitorok története,fajtái „CRT” katódsugárcsöves karakteres (zöldbetűs megjelenítő ) grafikus fekete-fehér monocróm grafikus színes (VGA, SVGA) LCD paneles LCD Monitorok működési elve LCD Monitorok felbontása A jövő monitorjai

Karakteres (zöldbetűs megjelenítő) karakteres: a képernyő csak karaktereket képes megjeleníteni, a képernyő karakterhelyekre van osztva, ez számítógépenként változó.

CRT (katódsúgárcsöves) monitorok működése CRT: A monitorok közül a katódsugárcsöves terjedt el először, abból is a monokróm. A működése röviden úgy foglalható össze, hogy egy elektron ágyú által kilőtt elektronsugár soronként végigpásztázza belülről a képernyőt. A monitor belső felületén fénypor (tévesen foszfornak is nevezik) van, ami az elektron becsapódásakor felvillan. A pásztázás minimum másodpercenként 60-szor megtörténik, így a szemünk összeköti a felvillanásokat, és képet látunk, amit a sötét és világos pontok rajzolnak ki.

Grafikus fekete-fehér monocróm grafikus: A megjelenített kép nem csak karaktereket tartalmaz, hanem a teljes képernyőt betöltő grafikus felületet definiál, ahol a képpontokat külön-külön kezeli.

Grafikus színes (vga,SVGA) A ma elterjedt operációs rendszerek általában grafikus üzemmódban működnek, de a számítógépek bekapcsolásakor – az operációs rendszer indulása előtt – még az egyszerűbb, karakteres üzemmódban jelzik ki az üzeneteket. Olyan nagygépes rendszereknél, ahol nem elsődleges cél a grafikus megjelenítés, egyes monitormeghajtók továbbra is csak karakteres üzemmódban dolgoznak. Linux operációs rendszer esetén a karakteres felület mellett a grafikus felület párhuzamosan, teljes értékűen, programok futtatására használható. (A grafikus felület nem vesz részt a tényleges működésben.) A színes monitorban színkeverést alkalmaznak. Ez abból áll, hogy a piros, zöld, és kék színt egy pontban (legalábbis nagyon közel) hozzák létre, így a szemünk összekeveri ezeket. A keverékből lesz a monitor által megjelenített barna, vagy narancssárga szín. A színes CRT monitorok ehhez három elektronágyút, és háromféle fényport alkalmaznak.

1. LCd monitorok működési elve Az LCD működési elve: két, belső felületén mikronméretű árkokkal ellátott átlátszó lap közé folyadékkristályos anyagot helyeznek, amely nyugalmi állapotában igazodik a belső felület által meghatározott irányhoz, így csavart állapotot vesz fel. A kijelző első és hátsó oldalára egy-egy polárszűrőt helyeznek, amelyek a fény minden irányú rezgését csak egy meghatározott síkban engedik tovább. A csavart elhelyezkedésű folyadékkristály különleges tulajdonsága, hogy a rá eső fény rezgési síkját elforgatja. Ha hátul megvilágítják a panelt, akkor a hátsó polarizátoron átjutó fényt a folyadékkristály elforgatja (innen ered a Twisted Nematic, TN megnevezés), így a fény az első szűrőn átjut, és világos képpontot kapunk. Ha kristályokra feszültséget kapcsolunk, nem forgatják el a fényt, az eredmény pedig fekete képpont. A polárszűrő elé már csak egy színszűrőt kell helyezni. Előfordulhat a gyártás tökéletlensége miatt, hogy a képernyőn halott vagy „beragadt” képpontokat találunk. Ez a "pixelhiba".

2. Lcd monitorok felbontása

A jövő monitorjai Manapság a monitorok laposak és fényérzékeny pixelt tartalmaznak, de a vizuális élmény ellenére, amelyet nyújtanak, még mindig csak egydimenziósak. „Nagyon sok előnyük van. A mai monitorok passzívvá tesznek minket. Órákig csak ülünk és a monitort bámuljuk, de a jövőben ez az interakció teljesen megváltozik. Az e-mailben kapott formákat érezhetjük, megérinthetjük vagy akár meg is ölelhetjük. Bármi lehetséges” – mondja Daniel Leithinger kutató.

Quiz Melyik monitor fajtához tartozik a karakteres(zöldbetűs megjelenítő)? A, a CRT katódsugárcsöveshez B, az LCD paneleshez C, Egyikhez se

Helyes válasz Gratulálok! Helyesen válaszoltál! Tovább jutottál a 2. kérdésre. 2. kérdés

Helytelen válasz Sajnos, rosszul válaszoltál. Próbálkozz újra! Újrapróbálkozás

2. kérdés Milyen a felbontása a FULLHD monitoroknak? A, 1280x720 B, 3840x2160 C, 1920x1080

Helytelen válasz Sajnos, rosszul válaszoltál. Próbálkozz újra! Újrapróbálkozás

Helyes válasz Gratulálok! Helyesen válaszoltál! Tovább jutottál a 3. kérdésre. 3. kérdés

3. kérdés Milyen fajtájú a képen látható monitor? A, CRT (katódsugárcsöves) B, Grafikus fekete-fehér monocróm C, LCD

Helytelen válasz Sajnos, rosszul válaszoltál. Próbálkozz újra! Újrapróbálkozás

Helyes válasz Gratulálok! Helyesen válaszoltál! Teljesítetted a QUIZ-t.

Források Google Google képek Wikipédia

Köszönöm a figyelmet! Remélem sok hasznos információt tudtál meg a monitorokról és élvezted az előadásomat.