KATOLIKUS PEDAGÓGIAI SZERVEZÉSI ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tanfelügyelet – egységes külső értékelés
Advertisements

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
A tanári munka értékelése
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
AZ EURÓPAI KIVÁLÓSÁG MODELL ÉS SZEREPE AZ EU CSATLAKOZÁSBAN STRATOSZ KIADVÁNY 2003.
Primer és szekunder kutatás
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Szervezetfejlesztés, vezetésfejlesztés
Az IMIP-ek kötelező felülvizsgálata és kiegészítése
A stratégiai tervezés módszertana
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Közoktatás irányítás Minőségirányítási rendszer Tapasztalatok alapján kiegészítések Farkas Olga Budapest, október 5.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Szervezetfejlesztési Program
KPSzTI Minőségfejlesztési munkacsoport
MÉRÉSI ÉRTÉKELÉSI RENDSZER
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
Felkészülés a „Könyvtári minőségfejlesztés 21.” bevezetésére Skaliczki Judit 2002.
Igénymérés a 2010/2011-es tanévben Beszámoló Összeállította: Fülöp Lászlóné Minőségirányítási vezető.
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A teljesítménymérés helye és szerepe a minőségmenedzsmentben
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Ha javítani szeretnénk az eredményeken
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Pedagógus értékelési rendszer
„A gyermek mindenek felett álló érdekében” - 9. ALKALOM október 19. Országos Szakmai Összejövetel Lendvai Lászlóné Ani T:
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
A felnőttek bevonásának fejlesztése a kora gyermekkori oktatásba Chris Pascal, prof. és Tony Bertram, prof.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
„Útban a Minősített Könyvtár cím felé” Gödöllő, 2016.szeptember.28
Az üzletek operatív működtetése
„Az utolsó csepp nem tehet róla, hogy éppen ő az utolsó csepp, hiszen amúgy semmiben sem különbözik az előző cseppektől.” Mérő László.
Minőségi könyvtári szolgáltatások –
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Tervezési folyamat.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Teljesítményértékelés az óvodában
A problémafeltárás technikái
Fenntarthatóság – eredmények hasznosulása 6.2. előadás
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Tolna Megyei Önkormányzat Hunyadi Mátyás Középiskolája és Szakiskolája
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Az SZMBK Intézményi Modell
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

KATOLIKUS PEDAGÓGIAI SZERVEZÉSI ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET 2011.10.25. HATÉKONY MÓDSZEREK ÉS ESZKÖZÖK A MINŐSÉGELVŰ INTÉZMÉNYMŰKÖDÉS SZOLGÁLATÁBAN KATOLIKUS PEDAGÓGIAI SZERVEZÉSI ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET 2011.10.25.

KI HATÁROZZA MEG A MINŐDÉGET? A HOP ÉS A MIP KAPCSOLATA HOP = Ígéret MIP = Garancialevél Ígéret szakma, szülők, (állampolgárok) fenntartó felé Garancia szakma, szülők, (állampolgárok) - fenntartó felé

AZ ÉRTÉKELÉS INTÉZMÉNYI HAGYOMÁNYAI Valamiféle „értékelési kényszer” érzékelhető… ( a minőséget méterben mérjük…) Európában egyedülálló a magyar történet: Szakfelügyelet ???????????? Szaktanácsadás! COMENIUS 2000 („A Miniszter beköszön”) Minden gyermeknek joga van „jó óvodába és iskolába” járni

PEDAGÓGUSÉRTÉKELÉS Az nem lehet, hogy minden pedagógus egyforma Az értékelésnélküliség egyik félnek sem egészséges A közoktatás közszolgálat: - átláthatóság - elszámoltathatóság (egyre inkább megvalósul)

PEDAGÓGUSÉRTÉKELÉS A differenciált bérezés kezdő lépéseit megtettük: - 2007. Kitaláltuk, leírtuk - 2008. Kipróbáltuk? - 2009. Bevezetjük (2008. szeptember 1.) Megszületett a pedagógusvédettség enyhítési terve OM nyilvános adatbázisa (kompetencia mérés eredményei) MIP értékelés nyilvánossága Készülő új köznevelési törvény

MINŐSÉGFEJLESZTÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS

MINŐSÉGÜGYI ALAPFOGALMAK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS= Önértékelésen alapuló tevékenység (Ki határozza meg a minőséget?) Tudatos és szervezett tevékenység, amely egy intézmény kitűzött céljainak és tényleges működésének állandó közelítését szolgálja. Középpontban a partnerek igényei!

MINŐSÉGÜGYI ALAPFOGALMAK MINŐSÉGFEJLESZTÉS = Az intézményi tevékenységek és folyamatok eredményességének és hatékonyságának fokozása a partnerek elégedettségének növelése érdekében

MINDEN A VEZETŐN MÚLIK!?? Ki segít a vezetőnek?

A HATÉKONY TEAM FŐ TULAJDONSÁGAI - Világos és elfogadott értékek Alkalmankénti vezetés A csapatra való büszkeség Világos célok, feladatok Visszajelzés és felülvizsgálat / elemzés Nyitottság és őszinteség Letaráns kommunikáció (nem idézik a főnököt és a munkatársakat ) Kollektív döntéshozatal A hangsúly a cselekvésen van

AZ INTÉZMÉNY MÉRÉSI ÉRTÉKELÉSI RENDSZERE MIT? MIKOR? MIVEL/HOGYAN? KI-KIT? (BRAINSTORMING) csoportmunka

AZ INTÉZMÉNY MÉRÉSI ÉRTÉKELÉSI RENDSZERE MIT? MIKOR? MIVEL-HOGYAN? KI – KIT? Hatékonyságot befolyásoló tényező Mérési rend szerint Interjú Fókuszcsoportos Megbeszélés Értékelő lap Klíma teszt SWOT --------------------- Megfigyelés Brainstorming Ok kutatás Jövőkép alkotás Pedagógusok Partneri igény és elégedettség 2 1 TEAM Eredményesség Dolgozók teljesítménye Ön – társ - vezetői Átfogó intézményi 4 Teljes dolgozói kör

AZ INTÉZMÉNY MÉRÉSI ÉRTÉKELÉSI RENDSZERE MIT MÉRNÉNEK A PARTNEREINK? Feladat célja: Látens partneri igények és elvárások összegyűjtése Feladat tartalma: Az értékeléssel szembeni dolgozói, szülői, gyermeki és fenntartói elvárások megfogalmazása (Valójában mit szeretnénk mérni?), a felvázolt értékelési rendszer kiegészítése, és közös értelmezése A mérési eredmények „sorsának” nyomon követése (Munkaterv) Módszer: Kiscsoportokban cédulázás, nagy csoportban értelmezés Időkeret: 20 perc Erőforrásigény: 4 féle színben cédulák, rendszerábra

Az információk minőségének vizsgálata KUTATÁSMÓDSZERTAN Mérés Értékelés Információk gyűjtése Az információk minőségének vizsgálata

MÉRÉSI MÓDSZEREK ÉS ESZÖZÖK Megfigyelés - Kódolás nélkül: feljegyzések, jegyzőkönyv - Kódolással: becslési skála (1-4, 1-7, 1-5, 0-3 stb.), jelrendszer (megfigyelési lap: I, x, stb.) Fontos a Megbízhatóság és érvényesség A megfigyelő személy képzése A megfigyelés során alkalmazott technikai eszközök (magnó, stb.)

MÉRÉSI MÓDSZEREK ÉS ESZÖZÖK A KIKÉRDEZÉS - Információk gyűjtése kérdések segítségével - Alkalmas egyének és csoportok igény és elégedettség, vélemény, attitűd, élmény, motívum stb. felderítésére - Lehet önállóan, vagy más módszerekkel együtt is alkalmazni - Alapváltozatai: szóbeli (személyes interakció), vagy írásbeli - Fajtái: Egyéni, csoportos A szóbeli kikérdezés sajátosságai szerint: Interjú, beszélgetés Írásbeli kikérdezés sajátosságai szerint: kérdőíves felmérés, attitűdvizsgálat,

A KÉRDŐÍVEK KÉSZÍTÉSÉNEK ALAPELVEI Formai szempontok A partner megszólítása A megkérdezés céljának megjelölése Az önkéntesség és a névtelenség biztosítása Időtartam megjelölése A visszajuttatás módjának jelölése A válaszadás megköszönése A kitöltött kérdőívek kezelésének szabályozása, a visszaélés lehetőségének kizárása

A KÉRDŐÍVEK KÉSZÍTÉSÉNEK ALAPELVEI 2. Tartalmi szempontok Kerüljük a terjengős kérdőívek alkalmazását (Kérdések száma) Gondoljunk az összevethetőségre Az erősségekre és gyengeségekre kérdezzünk rá A nevelő/fejlesztő tevékenységre célszerű rákérdezni Legyenek állandó tartalmú kérdések a trendvizsgálat miatt A 4, 6, vagy 7 fokozatú skálát használjuk Feltétlenül legyenek nyitott kérdések Próbáljuk ki a kérdőívet Törekedjünk a reprezentatív mintavételre Segédlet: Iskolai igény és elégedettségmérés eszköze

AZ INTERJÚ -KÉSZÍTÉS TECHNIKÁJA Meg kell nyerni az alanyt - a kérdező barátságos, érdeklődő legyen - helyszín kiválasztása közösen Téma jelzése - igény és elégedettség mérésnél előre Kitérhet a válasz elől (klasszikus interjú) Kérdezői hibák: - magatartáshibák (nyitottságot, együttműködést gátolja) - szakmai hibák ( bonyolult, zavaros kérdések) Az írnok szerepe: Előnye a kérdőívvel szemben: Mélyebb megismerés, kifejtés lehetősége

A MÉRÉS ETIKAI KÉRDÉSEI A nevelési - oktatási folyamatot soha nem zavarhatja A mérésnek előnye legyen, és ne hátránya Fontos a résztvevők jogainak védelme (beazonosíthatatlanság) Fontos a résztvevők egyetértése Szerzői jogvédelem kérdése -------------------------------------------------------------- AZ ÉRTÉKELÉS ÉS A MÉRÉS ESZKÖZ, MELY SOHA NEM LEHET CÉL!

ESZKÖZEINK OTTHON Célja: Saját eszközök Átvett eszközök Igény szerint adaptáljuk… forrás megjelölés!

LEGGYAKRABBAN HASZNÁLATOS MÓDSZEREK Erősség: INTÉZMÉNYEN Gyengeség: BELÜL Lehetőség: Korlát: KÍVÜL SWOT- analízis: Alkalmas az intézmény folyamatainak, szolgáltatásainak, belső és külső helyzetének felmérésére

SWOT- ANALÍZIS Erősségek: továbbra is nagy hangsúlyt... Gyengeségek: javítandó, szabályozandó folyamatok, megoldandó feladatok Lehetőségek: kihasználására akciótervek készülhetnek Veszélyek: elhárítására akciótervek készülhetnek

A SWOT- ANALÍZIS ELVÉGZÉSÉNEK LÉPÉSEI Bevonandók körének meghatározása Alkalmazott módszer kiválasztása (nyitott, zárt) Felmérés elkészítése Felmérés kiértékelése Szabályozandó, fejlesztendő, javítandó területek kijelölése A két legkézenfekvőbb módszer a SWOT- analízis elvégzéséhez a kérdőíves felmérés és az interjú Önálló eszközként is használható SWOT kitöltése - gyakorlat

A PROBLÉMA MEGFOGALMAZÁSA A minőségbiztosítás folyamatában az egyik legfontosabb mozzanat a probléma „élesre” fogalmazása. (Mélyebbre kell menni az első megérzésnél!) Nem mindegy, hogyan fogunk hozzá a probléma megoldásához!

A PROBLÉMAMEGOLDÁS FOLYAMATA A probléma kiválasztása (súlyozás) A probléma élesre fogalmazása Okok kutatása Az okok megszüntetésére célok kitűzése A célok eléréséhez fejlesztési javaslatok megfogalmazása ………………………………………………………….. Intézkedési tervek elkészítése (R – K - H) Az intézkedési tervek Munkatervbe illesztése

OKFELTÁRÓ MÓDSZEREK „5 miért” A halszálka A gondot okozó jelenség pontos megfogalmazása Megkérdezni, hogy vajon miért? A kapott válaszra ismét rákérdezni, „miért?” Az ötödik miért kérdésre általában eljutunk egy problémagyökérhez Alkalmas az ok-okozati viszonyok feltárására „Fejétől bűzlik a hal”(itt van a probléma)… …A „szag” okai a szálkákon: emberi, eljárásbeli, eszközök, politika, stb.

BRAINSTORMING (ötletbörze) „Minden szervezetben, illetve a szervezet bármely szintjén ott van a jó ötletek megcsapolatlan hordója. A kreatív gondolkodás célja épp ennek a hordónak a csapraverése, a szervezet és az ott dolgozók hasznára.” (G.Rawlinson) Alapelvek: Az ítélkezés felfüggesztése A legvadabb ötletek is elfogadhatók Mennyiségre törekvés Felmerülhető problémák: Belső gátak (mi magunk építjük fel ezeket) Konformizmus, avagy az elvárt válasz adása A nyilvánvalónak tűnő, kényelmes elfogadása A túl gyors ítélkezés Félelem attól, hogy bolondnak tartanak

A JÖVŐKÉP MEGALKOTÁSA A múlt áttekintése Mit tanultunk a múltból? Jelenlegi helyzetünk értékelése Az intézmény életét alapvetően meghatározó hitek és értékek Az intézmény életét és jövő felé haladását meghatározó események A választott jövőkép megalkotása Küldetésnyilatkozat megfogalmazása

TERVEZÉSI TECHNIKÁK Szellemi alkotó technikák „TEÁZÁS”

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET, TOVÁBBI SZÉP NAPOT KÍVÁNOK! Lendvai Lászlóné Ani T. (20) 468- 29- 39 E-mail: lendvaiani@gmail.com MÓD-SZER-TÁR Oktatásszervezési és Tanácsadó Kft www.mod-szer-tar.hu