Orova Piroska XIII. VIMFÓ április

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest Főváros Ifjúsági Koncepciója „Kezdeményezés, Koordináció és Kooperáció” Gergely Péter április 6.
Advertisements

LEAN management és a szakszervezetek Budapest, VP/2011/003/0133 Information & Consultation – LEAN Principles in Manufacturing.
Villamosenergiai Munkavédelmi Képviselők Fóruma November 4-5. Gyula A paritásos munkavédelmi testületek működésének jelentősége. A testületek működésével.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
általános főig. helyettes
Munkavédelmi képviselők fóruma
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
A Multinacionális Társaságcsoportok hatása az érdekvédelemre Magyarországon.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
1 GÁZIPARI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG Budapest,
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A magyarországi gázszolgáltatás helyzete, jelene és jövője
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Magyar szerepvállalás az EDF Európai Üzemi Tanácsában, különös tekintettel a magyarországi munkavállalók érdekeinek megjelenítési lehetőségeire. Dr. Kurunczi.
Európai Üzemi Tanács tevékenysége a magyar szakszervezetek szemszögéből november 16. Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
Munkavédelmi Képviselők XVII. Országos Fóruma
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban – Siófok, március.
Az ELMŰ-ÉMÁSZ Csoport munkavédelmi aktivitásai Együttműködés a munkavédelmi érdekképviselettel Gyula, November 4. Környezetvédelem / biztonságtechnika.
Munkahelyi egészség és biztonság
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
Tagszervezeti munka erősítése
A víziközmű- szolgáltatás érdekvédelmi szemmel Halasy Károly.
A SZAKKÉPZÉSI MUNKA KORSZERŰSÍTÉSE A STRATOSZNÁL TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁNAK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÉSZÜLT: AZ.
A STRATOSZ regionális SZERVEZETI struktúráját megteremtő szervezési projekt előkészítése (2. RÉSZ) ADOTTSÁGAINK FELADATAINK KÖTELEZETTSÉGEINK Készült a.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Ágazati Szociális Párbeszéd Magyarország
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Sajátosságaink Dombi Jenő DÉMÁSZ Szakszervezet elnök
A középszintű érdekegyeztetés és szociális párbeszéd Magyarországon.
KOVÁCS JÁNOS ELNÖK VIMFÓ
MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
Üzemi Tanács Általános ismertető
Biztonság és Partnerség Társadalmi vita - Zárókonferencia szeptember 2. Budapest Az egészségügy feladatai 2010-ig Dr. Székely Tamás miniszter.
A munkavédelmi képviselők és a szakszervezeti jogok összevetése
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
1 TÁMOP A-13/ A villamosenergia-iparág területén dolgozó munkavállalók munkavédelmi, munkabiztonsági, munkahelyi egészségmegőrzés helyzete.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
1 A MUNKÁLTATÓK LEGFONTOSABB FELADATAI A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKEGYEZTETÉS TERÜLETÉN. BORHIDI GÁBOR ÜGYVIVŐ OÉT MUNKAVÉDELMI BIZOTTSÁG MUNKAVÁLLALÓI OLDAL.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
25 éves az ágazati érdekegyeztetés jelenlegi formája és az EVDSZ EVDSZ II. TAGGYŰLÉS és KONFERENCIA Visegrád, november Dr. Szilágyi József.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
BESZÁMOLÓ Az EVDSZ III. Taggyűlése számára az EVDSZ II. Taggyűlését követően végzett munkáról Budapest, 2016 április EVDSZ III. TAGGYŰLÉS Budapest,
Új képzési eszköz. Teknikcollege - Munkához kötött emelt szintű műszaki képzés Teknikcollege új fajta regionális kompetencia központ az ipari/műszaki.
A MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐ JOGOSULTSÁGAI ÉS MUNKAJOGI VÉDELME dr. Bérdi András főosztályvezető-helyettes Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási.
A KOLLEKTÍV MUNKAJOG RENDSZERE
A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény (Mvt
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
Közigazgatási-civil partnerségi kapcsolatok
Miskolci Járási Hivatal
Közigazgatási-civil partnerségi kapcsolatok
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
A szakszervezetek szerepe a munkavédelmi érdekegyeztetésben
Projekt záró prezentáció
Tagszervezeti munka erősítése
Előadás másolata:

Orova Piroska XIII. VIMFÓ 2015. április 21-22. Tájékoztató az iparági munkavédelmi képviselők 2014. évi működéséről készített felmérésről Orova Piroska XIII. VIMFÓ 2015. április 21-22.

A felmérés célja Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) az iparágon belül a munkavédelem eredményesebb megvalósulása érdekében létre hozta 2009-ben a Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fórumát (VIMFÓ) és támogatja annak működését. Közös feladatunk, hogy tegyünk a munkáltatókkal együttműködve az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeinek javításáért és a munkavállalók érdekeinek képviseletéért. A VIMFÓ működési rendjében és az EVDSZ-vel kötött „Együttműködési Megállapodásban” megjelölt közös célok elérését csak a munkáltatókkal történő együttműködéssel lehet megvalósítani. A felmérés célja az általános helyzetkép felmérésre az ágazat munkavédelmi érdekképviseleteinek 2014. évi működéséről, az iparág munkavédelmi helyzetértékeléséről A Villamosenergia-ipari Ágazati Párbeszéd Bizottság (VÁPB) munkájához adatszolgáltatás

Válaszadók 2009 2014 21 válaszadó létszámra nincs adat 16 válaszadó 16240 foglalkoztatott 200 fő alatt 4 201-500 fő 5 500-1000 fő 2 1000 fő fölött 5 létszám/MVB létszám 50 alatt 5 50-100 között 8 100 fölött 4

Általános kérdések 2009 2014 Létrehozták-e a munkavédelmi bizottságot? 15 igen, 6 nem Együttműködési megállapodás 11 i – 9 n Megválasztott munkavédelmi képviselők száma: 164 A munkáltató partnerként kezeli a munkavédelmi képviselőt? igen Együttműködési megállapodás 11 i – 4 n A munkavédelem jelentősége 10 kiváló, 4 jó, 2 közepes

Együttműködés a munkáltatóval

Együttműködés a szakszervezettel

Együttműködés a foglalkozás-egészségüggyel

Együttműködés a munkavédelmi szakemberekkel

Munkavédelmi Bizottság 2009 2014 Van-e kidolgozott ügyrendje a munkavédelmi bizottságnak? Igen 12 Nem 4 Igen 10 Biztosítottak-e a feltételei a bizottság munkájának? Igen 14 Nem 1 Igen 13 Nem 0 Készített éves munkatervet a bizottság? Igen 11 Igen 7 Nem 6 Milyen gyakran ülésezik a bizottság? Havonta 2 Évente5x 1 Évente4x 5 Évente2x 3 Soha 0 Havonta 5 Évente5x 2 Évente4x 0

Törvényes jogok gyakorlása 2009 2014 a)    Az mv. képviselői jogok gyakorlásának van akadálya?   igen 1 nem 15 b)    A munkáltató bevonja a mv-t érintő döntések előkészítésébe? igen 16 nem 5 igen 14 nem 2 c)    Kért-e a képviselő (bizottság) tájékoztatást a munkáltatótól? nem 7 igen 11 g)    Gyakorolt-e a bizottság egyetértési jogot a munkáltató munkavédelmi szabályozásait érintő kérdésekben? igen 13 nem 8 igen 12 h)   A képviselő, bizottság működési feltételei biztosítottak? igen 19 nem 3 nem 0 i)     Megtörtént-e a képviselők előírt képzése, továbbképzése? j)      Előfordult-e az elmúlt időszakban a mv. képviselő munkajogi védettségével összefüggő eljárás? igen 3 nem 18 igen 2 nem 14

Törvényes jogok gyakorlása 2 2009 2014 d)    A munkáltató tájékoztat a munkabaleset bekövetkezéséről? igen 18 nem 2 igen 14 nem 0 e)    A munkáltató biztosítja a munkabaleset kivizsgálásban való részvételt?   igen 15 nem 1 f)     Előfordult-e, hogy egyet nem értés esetén külön véleményét feltüntette a képviselő a munkabaleseti jegyzőkönyvön? igen 2 nem 17 igen 4 nem 11

Paritásos Munkavédelmi Testület 2009 2014 a)    A munkáltató kezdeményezte a testület létrehozását? igen 13 nem 7 igen 12 nem 3 b)   Létrejött a testület? igen 14 c)    Biztosítottak-e a testület működésének feltételei? nem 6 nem 2 d)   Van-e kidolgozott ügyrendje a testületnek? igen 11 nem 8 e)    Hogyan értékeli a testület működését?   kiváló 1 jó 9 közepes 2

Egyéb kérdések A munkavédelem jelentősége ~4,5 Fórum rendezése Részvétel a fórumon Javaslatok A munkavédelem helyzetének értékelése