Mezopotámia művészete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Akropolisz 5/B.
Advertisements

Az ókori Mezopotámia művészete
Hieroglifák.
Ókori mezopotámiai régészeti leletek
A képek és szövegrészek forrása
Mezopotámia Folytatás.
Mezopotámiai régészeti leletek
Az ókori Mezopotámia művészete
Ancient Babylon MUSIC : BONNY M – RIVERS OF BABYLON.
Rodostói kakukkok.
Régészet Szerényi Dóra
Az Ókori Kelet világnézete
A görög történelem kezdetei
Mezopotámia és Egyiptom építészete
A reneszánsz művészet; előtte
INDEX.
Ókori Kelet Összefoglalás.
Ókori Egyiptom művészete
Készítette: Szalay Zoltán
Ókori görög régészeti leletek
Perzsáktól származó régészeti leletek
Mezopotámia építészete
HELLAS Kréta, Mükéné.
Az égei civilizáció.
Világ legrégebbi még lakott városa
Ókori görög régészeti leletek
Ókori Kelet.
Az Óbabiloni Birodalom (Hammurapi és törvénye)
A Közel-Keletet egyesítő birodalmak
Egyiptom művészete.
A görög és római kultúra
A világ képe az arabokról
EGYIPTOM.
Történelem vizsga képei
Az ókori Egyiptom.
A torony Bábel tornya.
MEZOPOTÁMIA.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Bábel tornya.
A világ egyik legromantikusabb városa,amely a divat, és a kultúra terén talán a legtöbbet kínálja nekünk. Festőket, szobrászokat, zeneszerzőket,és írókat.
Az egyiptomi írás.
Mezopotámiai lakáskultúra
A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ.
Készítette: Szalay Zoltán
Kis országok az ókori Közel-Keleten
„Emlékezz meg a nyugalom napjáról…”
AZ ÓKORI GÖRÖGORSZÁG MŰVÉSZETE
A Közel-Keletet egyesítő birodalmak
Városállamok- Birodalmak
Az első civilizációk: Mezopotámia. Dél-Mezopotámia egykor és ma.
Összefoglalás Ókori kelet államai. Fogalmak Bronzkor- ie. III. ée. Rézkor ie. IV. ée. Vaskor- ie. II. ée. Öntözéses földművelés Városállamok Ókori kelet.
Görög művészet.
Kép- és film a művészetben, eljárások, irányzatok 1. témakör:
5. évfolyam – 2. téma Ókori Kelet.
Őskor és ókortörténet Az ókori Kelet története a
Babilon folyói mellett
Az ókori kelet.
AZ ÓKERESZTÉNY ÉS A BIZÁNCI MŰVÉSZET
SZECESSZIÓ VICTOR HORTA
TOSCANA olasz építészet.
NYME BDPK TTI Történelemtudományi Intézeti Tanszék Agócs Nándor
Mezopotámia építészete - 2
Mezopotámia építészete
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Kultúra Szalayné Kelemen Ildikó
Az ókori Mezopotámia művészete
Készítette: Szigethy Barna 5.a.
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Ókori közel-keleti vallások
Előadás másolata:

Mezopotámia művészete

Sumér városok: Eridu Uruk Ur Lagash Sumér I. Sumér II.

Sumerok I.e.3200-2350

Mezopotámia művészetének korszakai Őskori művészet (Kr. e. 3. évezredig) Szamarra és Tell Halaf kultúrái (Kr. e. 3500-3250 Ubaid-kultúra (Kr. e. 3250-3000 Uruk-kultúra (első uruki kultúra, Kr. e. 3000-2800. k.) Dzsemdet-Naszr-kor (Kr. e. 2800-2700. évezred eleje) Korai sumer városállamok időszaka (Kr. e. 2800-2350 Agadei dinasztia kora, akkád hódítások (Kr. e. 2350-2170) Sumer reneszánsz (Kr. e. (Kr. e. 22-18. század) Óbabiloni kor (Kr. e. 18-16. század) Kassu kor (Kr. e. 16-12. század) Középasszír művészet (Kr. e. 14-11. század) Középbabilóni művészet (Kr. e. 12-9. század) Újasszír kor (Kr. e. 9-7. század) Késő babiloni művészet (Kr. e. 625-539)

Építészeti emlékek, jellemzőik Építési anyag: égetett vagy szárított vályogtégla Építészet jellemzői: síklefedés, tömör falak szolgálnak tartószerkezet gyanánt.

Rekonstruált zikkurat URUK lépcsős zikkuratok Kis templomaikat egy magaslat / = zikkurat / tetejére építették, hogy közelebb legyen az éghez, hogy „hegyen” legyen a templom. Sumér őshaza : Ázsiában , hegyes vidéken - isteneik hegyen vannak Rekonstruált zikkurat A zikkuratokat eleinte égetetlen agyagtéglákból emelték , később a külső réteg már égetett agyagtégla volt.

A szintek oldalai valószínűleg különböző színűre voltak festve A város istenének szentélye Lépcsők

7 lépcsősor vezetett fel a legfelső, kék csempével borított szentélyhez

Szobrászat Melyek a szobrok közös jellemzői? Hangsúlyos szem ábrázolás, tömzsi, erőteljes alkat, jellegzetes imádkozó kéztartás, háncsszoknya(kaunakész),jellegzetes szakáll

I.i.3.évezred Lagas városa Gudea szobrok /Musee de Louvre/

Az írás kialakulása i.e.3000 – a korai sumér időszakban Ékírásos agyagtáblácskák : A jelek adminisztratív okokból jöttek létre eleinte szám-adatokként szerepelnek, mint jelzők A képírásból alakult ki, egyre egyszerűsödnek a jelek, szimbolumok.

fehér : kagyló Egyik oldal: béke, Másik oldal:háború ”Ur-i standard” kék: lazurit kő fehér : kagyló hárfa Egyik oldal: béke, Másik oldal:háború

Korai agyag áldozati tábla : A király építkezik Áldozati víz vagy állat vére Koruk eseményeinek dokumentálása Fején építőanyagot visz ,alapkőletételt ábrázol

Hammurapi-sztélé Sztélé : faragott, felállított kőlap Hammurapi Samas Napisten 282 – szigorú – törvénye : párhuzamos sorokban írva ! Csatornaépítő, híd az Eufráteszen, a folyóval párhuzamos utcák 25 000 agyagtáblás könyvtár,itt írták le, sumérul, a sumér eposzokat : Gilgames-eposz : vízözön van benne…

Freskórészlet a Mári palotából

Asszírok I.e.XVIII.sz-tól i.e.650-ig

Asszírok I.e. VII.század

Asszír és babiloni művészet Asszír szobrászat Lamasszu

Tetramorf lények Kentaur Szfinx LAMASSZU

Megsebzett nőstény oroszlán I.e.7.század Asszír vadászjelenet I.e.9.század

Az Istár-kapu színes, mázas téglából rakott domborművei (i.e. 570 k.) A szarvat viselő, villás nyelvű kígyósárkány Babilon főistenének, Marduk jelképe.

Babilon városa

Bábel tornya a Bibliában, Mózes első könyve alapján „Az egész földnek ugyanaz volt a nyelve és ugyanazok voltak a szavai. Amikor keletről elindultak, Sineár földjén találtak egy nagy síkságot és ott letelepedtek. Így szóltak egymáshoz: „Gyertek, csináljunk téglát és égessük ki. ” A tégla épületkő gyanánt szolgált, a szurok pedig kötőanyagul. Azután így szóltak: „Rajta, építsünk várost és tornyot, amelynek teteje az égig ér. Szerezzünk nevet magunknak, és ne szóródjunk szét a földön!” Akkor az Úr leszállt, hogy megnézze a várost és a tornyot, amelyet az emberek építettek. Így szólt: „Nézzétek, egy népet alkotnak és egy nyelvet beszélnek. Ez csak a kezdete tevékenységüknek. Ezután semmi sem lesz nekik lehetetlen, aminek a megvalósítását elgondolják. Ezért szálljunk le és zavarjuk össze nyelvüket, hogy senki ne értse a másik nyelvét!” Az Úr tehát szétszórta őket onnét az egész földön, s abba kellett hagyniuk a város építését. Ezért nevezik azt Bábelnek, mivel az Úr ott zavarta össze az egész föld nyelvét és onnét szórta szét őket az Úr az egész földön.”

Albert Grimmer:Bábel tornya Gustave Doré:Biblia metszet Id.Pieter Brueghel:Bábel tornya

Dubai, Nakheel Tower

Perzsák Birodalma

Perzsa építészet Szedjük össze a perzsa oszlop és oszlopfejezet jellemzőit! Megoldás:karcsú kannelurázott törzs, gazdagon díszített, egymásnak háttal két fordított BIKA alkotja a fejezetet.

Persepolis Apadana : nagyméretű ,levegős , reprezentatív csarnok

A „Halhatatlanok”

Állítások a sumer, asszír és perzsa művészetről A zikkurat fogalma :négyszögletes tömbökből álló, felfelé lépcsőzetesen keskenyedő torony, a sumér, a babilóniai és asszír templomok fontos alkotórésze. A torony tetején lévő szentélyt (csillagvizsgáló) menedékes rámpákon közelítették meg. A lamasszu :asszíriai emberfejű szárnyas oroszlán, az ókori asszír épületek bejáratánál helyezkedtek el. A kép perzsa oszlopfejezetet ábrázol A kaunakész kifejezés szandált jelent. Nagy Kürosz az Óperzsa Birodalom alapítója, meghódította a médeket és egyesítette a perzsa területeket, sírja Paszargadaiban található.

Fogalmak Sztélé Legjellemzőbb felületek törvénye Fogadalmi szobor Zikkurat Standard Apadáma Kapuörző kolosszus/Lamasszu Kaunakész Pilaszter Intarzia

Szaddám Husszein Nabukodonozor örököseként a nyolcvanas évek elején nekilátott az ősi Babilon feltárásának és sajátos formában történő újjáépítésének. Az Unesco képviselői elborzadva állapították meg 1986-ban készült jelentésükben, hogy Szaddám a régi város romjait alapzatnak felhasználva, azokon egy modern palotát épít fel, amely annyiban hasonlít a hajdani épületekre, mint a Disneyland Eiffel-tornya a párizsi eredetihez. A monumentális építkezés dollármilliárdokat emésztett fel. A diktátornak még arra is volt gondja, hogy a Nabukodonozor hajdani trónterme helyén felhúzott falakon minden egyes tégla ezt a feliratot viselje: „Nabukodonozortól Szaddám Huszeinig Babilon újra épül és felemelkedik.” Forrás:Morvay Péter :Sineár, a lázadás földje in.:Hetek, VIII.évfolyam,14.

Szorgalmi feladatok Napóleon-Rosette-i kő Hitler- Longinus lándzsája Szaddám Husszein-Babilon városa

Henry Creswicke Rawlinson (1810 - 1895) munkássága Jean-François Champollion (1790-1832) munkássága Heinrich Schliemann (1822-1890) felfedezése