Jézus szenvedése, halála és feltámadása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
Advertisements

A mi Megváltónk.
Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
Krisztus uralma alatt élni 3. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
Megbocsátás és parancsba kapott szeretet
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Elhívás, Felkészítés, Elküldés
A házasság még nem a mennyország
Jézus, a Messiás.
A Keresztény Vallás.
Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ
Húsvét az élet ünnepe.
A zsidó kultúra Vallás.
1. hét Bevezetés. 1. hét Bevezetés Mi az ön neve?
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Amikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek.
Húsvéti ünnepkör Tavaszi népszokások.
A Húsvét.
A HÚSVÉTI IDŐ SZIMBÓLUMAI
Keresztény tanítás Jézus Krisztusról
„Az igazság Lelke elvezet titeket a teljes igazságra.” (Jn 16,13).
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Passió 14 stáció Készült:
JERUZSÁLEM Zene : El Violinista.
Dávid király 11/B.
Nagyböjt első hete.
"Íme, az Isten Báránya, aki hordozza a világ bűnét!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Az élet igéje november „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn 14,23).
A Grál. Grál Ikonográfiája: A 13/14. századi Montréal-de-Sos mellett egy barlangrajz a Grált tálként ábrázolja lándzsával, karddal és vércseppekkel
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Az élet igéje december „Ám azoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1,12).
Apokalipszis 12/C.
A Biblia.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
ISTEN hozott köztünk!.
A millennium Tanulmányok a Jelenések könyvéről:
Jézus követése Ifjúsági óra.
KERESZTÉNY VALLÁS.
Az Olajfák hegye egy szelíd domb, melyet a zsidó és a keresztény vallások egyaránt tiszteletben tartanak. A bibliai időktől kezdődően mintegy
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
„Emlékezz meg a nyugalom napjáról…”
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
A „hegyi beszéd” (Mt 5, 1-7, 28.): az evangélium „radikalitása”.
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Krisztus feltámadt – valóban feltámadt !. Valami véget ér, kezdődik más talán. Látod, megyünk az élet sivatagán. Gyere, mert lépni muszáj! Refr: Szinte.
 Világ keletkezése  Régészet - Hettiták Sargón Dávid király Poncius Pilátus 1961.
Hiszem a test feltámadását 1. Az Ószövetség: A feltámadás gondolata nem központi jelentőségű A természeti vallások: istenek hallála, feltámadása (Ozirisz,
Az Ige Liturgiája Olvasmány Mózes első könyvéből Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. Így szólt Isten: «Teremtsünk embert képmásunkra. Isten.
Kialakulása, nyugati és keleti
A. Az „Ige” kifejezés. János evangélista Jézus Krisztusról mint az „Igéről” ír: - a görög szövegben a Logosz szó szerepel. János a görög filozófiából veszi.
A Jelenések könyve értelmezésének modelljei: A lineáris és a chiasztikus szerkezet lehetséges kapcsolata.
Véred árán, hogy megválts.
A babiloni fogság.
Urunk megkeresztelkedése
Évközi 3. vasárnap Január 22. – „A” év.
Értékeld az elmúlt évet:
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Jézus tanítása az irgalomról és a megbocsátásról.
JÉZUS ISTENSÉGÉBE VETTET HIT ALAPJAI
AZ ÚJSZÖVETSÉGI EKKLÉZSIA II.
Apostoli, Niceai hitvallások
II. A HITRŐL 1.
B) A Megváltó Isten, Jézus Krisztus váltságműve
Kvíz Bibliai személyek.
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
(Apostolok cselekedetei 16, 16-40)
Isten lakhelye.
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK III. Az egyéni hívő élet alapja
Előadás másolata:

Jézus szenvedése, halála és feltámadása.

a. Jézus bevonulása Jeruzsálembe (Mt 21, 1-11 a. Jézus bevonulása Jeruzsálembe (Mt 21, 1-11.) és a Templom megtisztítása (Mt 21, 12-13.) Jeruzsálembe történő bevonulása alkalmával Jézus magára vonatkoztatja „második Zakariás” jövendölését a Messiásról (Zak 9, 9-10.): Ő nem harcos, hanem szegény és szelíd Messiás. Ugyanakkor a jelenlévők (a „tömeg”) akként a királyként fogadják, aki helyreállítja Izrael királyságát: Dávid fiaként. Azonban Jézus egyik első Jeruzsálemben végbevitt tette a Templom megtisztítása: nem politikai, hanem „vallási reformerként” lép föl. - Jézusnak ez a tette jelenti ellenfelei számára a végső okot arra, hogy halálra ítéljék.

b. Az utolsó vacsora és Jézus elítélése. Összehasonlítva az utolsó vacsora leírását a szinoptikus evangéliumokban (pl. Lk 22, 7-38.) és János evangéliumában (Jn, 13, 1-17, 26.): - a szinoptikus leírják az „Eukarisztia alapítását”, - János leírja a „lábmosást”, valamint Jézus – igencsak hosszú – „búcsúbeszédét”. A lábmosásban Jézus egyszerre ad példát a szolgálatra és az alázatra. - Ugyanerre a szolgálatra és alázatra szólítja föl Jézus a tanítványait a „szeretet új parancsában” (Jn 13, 34.). Jézus perét – Lk 22, 66-23, 25 szerint – a zsidó (főtanács és Heródes) és a római hatóság (Pilátus) is tárgyalta: mindkét hatóság azért ítélte el, mert királynak tartotta, de ez a zsidók szemében „istenkáromlás”, míg a rómaiak szemében „hazaárulás” vagy „felségsértés” volt.

c. Jézus kereszthalála (Mk 15, 20b-41 alapján). Jézus keresztjére feltüntették kivégzésének okát: a „zsidók királya”. - Ez az ok a kivégzők szemében ironikus, a tanítványok szemében valós („lelki” értelemben). A kereszten Jézus a 22. zsoltárt imádkozza: ez a zsoltár a Messiás szenvedését jövendöli meg. Jézus halálát az apokalipszishez hasonló természeti jelek kísérik, és a „Templom függönye” is kettészakad: ez a függöny a „szentek szentjét” takarta el. → Jézus halála szabaddá tette a bejárást Isten jelenlétébe. A kivégzést vezető római százados Jézus szenvedése révén ismeri föl azt, hogy ő a Messiás, az Isten Fia.

d. Jézus feltámadása és a feltámadt Jézus megjelenései. János evangéliuma szerint (Jn 20, 1-10.) Jézus feltámadásának első tanúja Mária Magdolna: a megtért bűnös nő az „apostolok apostola” lett. Ugyancsak János szerint (20, 1-10) a sírhoz érkező tanítványok látták, hogy Jézus nincs a sírban (azaz látták az üres sírt)és hittek: a feltámadás bizonyosságának, nem valamely külső dolog, hanem egyedül a hit az alapja. A tanítványai számára megjelenő feltámadt Jézus - magán viseli a szenvedés nyomait, vagyis ugyanaz,mint aki a kereszten szenvedett (Jn 20, 19-29.), - továbbra is „megtöri a kenyeret” tanítványai körében (Lk 24, 13-32).