Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jézus tanítása az irgalomról és a megbocsátásról.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jézus tanítása az irgalomról és a megbocsátásról."— Előadás másolata:

1 Jézus tanítása az irgalomról és a megbocsátásról.

2 a. A „tékozló fiú” példabeszéde: Lk 15, 11-32.
A kisebb fiú – saját hibájából – az elképzelhető legnyomorúságosabb helyzetbe került: még – a zsidók által tisztátlannak számító – sertések eledelével is megelégedett volna. A nagyobb fiú nem tud örülni annak, hogy az apja örül a – másik – fiának. Egyik fiú sem az apa „fiaként” beszél magáról, hanem mindketten a „szolga” szót használják magukra. Az apa ugyanúgy viszonyul mindkét fiúhoz: ő minden ellenére fiainak tekinti őket. Manapság egyesek ezt a szövegrészt az „irgalmas atya” vagy a „tékozló atya” példabeszédének hívják.

3 b. Az „irgalmas szamaritánus” példabeszéde: Lk 10, 25-36.
Jézus valójában egy akkoriban magától értetődő kérdést válaszol meg: a zsidók honfitársaikat tekintették felebarátaiknak. A papok és leviták nem érintkezhettek vérrel, mert tisztátalanná váltak volna: Jézus mégis azt állítja, hogy segíteniük kellett volna. A szamaritánusokat a zsidók lenézték – szinte bálványimádóknak tartották: Jézus mégis egy szamaritánust állít példaképnek. Igazi felebarátaink azok, akikhez az irgalom köt bennünket.

4 c. A „béna meggyógyításának” története: Mk 2, 1-12.
Jézus hallgatósága azért háborodik fel, mert ember nem bocsáthatja meg a bűnöket. Jézus valójában a kisebbel bizonyítja a nagyobbat: valójában könnyebb meggyógyítani egy bénát, mint megbocsátani a bűnöket. Isten igazi hatalma nem a rendkívüli, „csodás” dolgokban van: Isten hatalma abban nyilvánul meg, hogy megbocsát.

5 d. A megbocsátás feltétlen parancsa: Mt 18, 21-22 (21-35.).
Jézus azt a „parancsot” adja a tanítványoknak, hogy mindig – akárhányszor – bocsássanak meg. Ezt azzal indokolja, hogy Isten sokkal több mindent bocsát meg nekünk, mint amit mi megbocsátunk egymásnak.


Letölteni ppt "Jézus tanítása az irgalomról és a megbocsátásról."

Hasonló előadás


Google Hirdetések