Memória áramkörök Név: Vígh Balázs

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép műszaki, fizikai része
Advertisements

Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
A memória.
Memória.
Memóriák kategóriák ROM.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Alaplapra integrált csatlakozók
A számítógép felépítése
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A MEMÓRIA.
A memória.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
A D INAMIKUS RAM ÚJDONSÁGAI. D INAMIKUS RAM  DDR  DDR2  DDR3  DDR4  DDR 5.
Memóriák.
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
A memóriák típusai Ahogy én tanítanám….
Memória típusai, jellemzői
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A Memória.
A mikroszámítógép felépítése
A számítógép teljesítménye
Mikrokontroller (MCU, mikroC)
Félvezető memóriák Elektronikus Eszközök Tanszéke
A számítógép felépítése
A számítógép tárolóeszközei
Számítógép memória jellemzői
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Memóriák.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- architektúrák dr. Kovács György DE AVK GAIT.
A Számítógép memória jellemzői Készítette: Döbrei Péter DOPSAAI.
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
Memóriák képekben Takács Béla
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Sz&p prof.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
RAM (Random Access Memory)
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Félvezető Memória elemek alapjai és használatuk
A számítógép tárolóeszközei
Előadás másolata:

Memória áramkörök Név: Vígh Balázs Felkészitő tanár: ING. Mezei AdrianNa Iskola: Stredná Priemyselná škola – Ipari Szakközépiskola, Petőfiho 2, Komárno

Funkciójuk alapján lehetnek: központi memória (operatív tár): közvetlen kapcsolat a processzorral gyors kommunikáció közvetlen elérésű memória háttér tár: Merevlemez pendrive

Működésük szerint két csoportba osztjuk: csak olvasható memória (ROM) írható és olvasható memória (RAM)

Csak olvasható memóriák Maszk ROM: Ezeket egyszer lehet programozni, és ez a gyártás során történik. Ennek megfelelően csak speciális célokra használható. Például kalkulátorokban, mikroszámítógépek rendszerprogramjának tárolására stb. A ROM típusú tárolók alkalmazási területe például a BIOS PROM: a felhasználó által programozható EPROM: UV fénnyel törölhető, programozható EEPROM: elektromosan törölhető FLASH-ROM: Elektromosan törölhető és programozható. Tartalmukat a tápfeszültség kikapcsolása után is megtartják.

EPROM

írható és olvasható memóriák Statikus RAM Dinamikus RAM

SRAM A tároló cellái flip-flopok (bistabil multivibrátor). Adatait megőrzi, amíg a berendezés áram alatt van. Fizikailag az SRAM chipek tranzisztorokat használnak, így megoldható az adatok állandó, frissítés nélküli tárolása. A tranzisztorok kialakítása és helyigénye miatt az SRAM-ok ára magasabb. nagyon gyors hozzáférést igénylő cache-ként, illetve regisztereknél használják. Gyors működésű. Ára magasabb.

DRAM A memóriacella egy FET tranzisztorból és egy kondenzátorból áll, A cellák mátrixban helyezkednek el Minden számjegynek egy bit tárolási helyre van szüksége. A bit értéke 1 ha van és 0 ha nincs töltés a kondenzátorban Felépítése egyszerűbb, mint az SRAM-oké, ezért kisebb a helyigénye is. Elsősorban nagy kapacitású memóriák kiépítésére használják. Az SRAM-mal ellentétben gyakran kell őket frissíteni. A memória frissítési sebessége akár több millió is lehet másodpercenként! Alacsony ára és kis mérete miatt a DRAM-ot használják rendszermemóriaként.

Összehasonlítás

A MEMÓRIÁK SZERVEZÉSE Minden cella 1 bit információt tárol A „vízszintes” vezeték az ún. szóvezeték, a cellákon végigfutó függőleges vezeték az ún. bitvezeték A szóvezetékek egyikével lehet a cellamátrix valamelyik sorát kijelölni ezután a bitvezetékeken keresztül tudjuk a kijelölt sor celláit írni vagy olvasni A címző áramkörök közül a szóvezetékeket mindig egy dekóder hajtja meg A bitvezetékekhez csatlakozó áramkör az író/olvasó erősítő ami a kiolvasás során nyalábolóként (multiplexer) működik

RAM (Random Access Memory) tartalma a gép kikapcsolása után törlődik itt találhatók a végrehajtás alatt álló programok és adatok a számítógép operatív tára tartalma állandóan változik

A RAM működése A memóriából való kiolvasáshoz a vezérlő először kiválasztja a megfelelő sort, amihez a megfelelő sorcímet elhelyezi a címvezetéken, és bekapcsolja a RAS jelet. Ezután várni kell, majd a címvezetékre kerül az oszlopjel, és a CAS jel. Ekkor újra várakozni kell, és ezután megérkezik az adat. Az említett várakozások jelentik az úgynevezett késleltetési értékeket. A legtöbb esetben négy számmal jelzik a memóriák által használható késleltetési értéket, például: 2-4-4-5. Az első szám a már említett második várakozási időt jelenti: jelen esetben két órajelciklus telik el, amíg a megfelelő oszlop kiválasztása után megjelenik a kért adat a kimeneten. A következő szám a sor és oszlop kiválasztás közötti időt, a harmadik a két sor közötti átváltást, a negyedik pedig azt a szünetet jelzi aminek a sorkiválasztás és a modul kiválasztása között kell eltelnie.

A RAM fejlődése Az első nemzedék tagjai – FPM RAM (Fast Page Mode RAM), EDO RAM (Extended Data Output RAM) – aszinkron módon működtek. A memóriának, ha már megkapta a sorcímet és az oszlopcímet, kell némi idő a kért bitek előkereséséhez. Ez az idő az EDO RAM esetében 50-70 nanoszekundumnyi. A processzornak ki kellett várnia, és amikor ez az idő letelt, a lapkakészlet elvette az adatot, és a CPU órajelének üteméhez igazodva továbbította a processzornak. Az SDRAM (Synchronous Dynamics RAM) működését már a rendszersín ütemezi, a működési alapelv azonban nem változott. Az SDRAM órajele kezdetben 66 MHz, később 100, majd 133 MHz. Az RDRAM (Rambus DRAM) technolgia eltér a klasszikus mátrixos elrendezéstől, pontosabban némileg átalakítja azt. Az RDRAM memóriamodul adatsínjének a szélessége csupán 16 bit (2 bájt), az órajele azonban 400 MHz, és egy órajelütem alatt szintén két adatátvitelt végez el. Így az elvileg elérhető sebesség 2 * 2 * 400 = 1,6 gigabájt másodpercenként. A PC-ben két RDRAM modult használnak párhuzamosan, így az adatsín a processzor felől nézve 32 bit széles, a sebesség pedig elvileg 3,2 gigabájt/másodperc Az órajel különböző okok miatt csak kevéssé volt növelhető, ezért új megoldás után kellett nézni. A DDR (Double Data Rate) technológia egy órajelütem alatt két adatátviteli műveletet végez el, a felfutó és a lefutó élre is.

DDR technológia

Dual channel A memóriák sebességének növelése érdekében gyakran két kisebb memóriamodult kötnek a gépbe: így növekszik a sávszélesség, ezáltal a sebesség is. Ez az úgy nevezett dual channel, azaz kétcsatornás mód. A CPU és a RAM közötti összeköttetést buszrendszer biztosítja.

Főbb gyártók: Corsair Geil Infineon Kingmax Kingston Samsung OCZ CSX

Az operatív tár   Feladata, hogy az éppen futó alkalmazásokkal és a használatban lévő fájlokkal képes legyen minél gyorsabban kiszolgálni a processzort. Fontos, hogy ez fordítva is működjön - a RAM képes legyen fogadni a processzortól és a további egységektől érkező adatokat. Ehhez szükség van: magas kapacitásra, nagy adatátviteli sebességre, alacsony késleltetésre.

Különböző memóriák egy gépben 1. és 2. szintű cache memóriák Normál rendszer RAM Virtuális memória Merevlemez

Miért is fontos a memória? A gyors és hatékony processzoroknak könnyen és gyorsan kell elérniük nagy mennyiségű adatot, hogy a teljesítményüket kihasználhassuk. Ha a CPU nem kapja meg a szükséges adatokat, szó szerint megáll, és vár ezekre. A modern CPU-k kb. 2 gigahertz sebességen futnak és igen sok adatot fogyasztanak, talán bájtok milliárdjait másodpercenként. A számítógép-tervezők azzal a problémával szembesülnek, hogy a 2 GHz-es CPU-val azonos sebességű memóriák rendkívül drágák - sokkal drágábbak annál, hogy bárki meg tudja venni nagyobb darabszámmal. A számítógép-tervezők azzal oldották meg a költség- problémát, hogy "készenléti raktárat" hoznak létre, vagyis kis mennyiségben használnak drága és gyors memóriákat, amelyet az olcsóbb nagyobb memóriából töltenek fel adattal. Manapság a legolcsóbb írható / olvasható memóriák a merevlemezek.

Sorolj fel írható és olvasható memóriákat! Mi a külömbség az SRAM és DRAM között? Hogy működik a DDR technológia? Mi az operatív tár feladata?

Köszönöm a Figyelmet!

Források https://hu.wikipedia.org/wiki/Mem%C3%B3ria_(sz%C3%A1m%C3%ADt%C3%A1 stechnika) https://hu.wikipedia.org/wiki/RAM http://erettsegizz.com/informatika/a-rom-es-a-ram-mukodese-fobb-jellemzoi/ https://www.pctechguide.com/computer-memory/dual-channel-ddr-memory https://www.aqua.hu/8gb-1866mhz-ddr3-ram-kingston-hyperx-fury-black-series- cl10-hx318c10fb8-280015.html