A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Általános táplálkozás
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Az öregkor.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra FEBRUÁR 4.- RÁKELLENES VILÁGNAP.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Egészséges Táplálkozás
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Témakör: Az elhízás veszélyei Az elhízás veszélyeiCím: Iskolám tanulóinak táplálkozási szokásai „ Egyél, hogy élj, de ne azért élj hogy egyél” (Ceaciliws.
Táplálékok , tápanyagok
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Aktív, egészséges életmód
HOMO POLITOLOGICUS 3. Egészséges iskolai büfé.
Testi - lelki egyensúly
Egészségkultúra 9. évfolyam
Egészséges életmód, helyes táplálkozás
Egészséges életmód.
Tegyünk az elhízás ellen!
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
10. rész :Táplálékunk összetevői
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere https://portal.nkp.hu kereső: szakgimnázium Az élőlények anyagcseréje - Eszközcsomag minta (szakgimnázium) A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere Az ember tápcsatornája Egészséges táplálkozás

1. Étkezzünk változatosan 1. Étkezzünk változatosan! A sokszínű étrend lehetővé teszi, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon a szervezetünk. 2. Fogyasszunk kevesebb állati zsiradékot. A főzéshez, sütéshez inkább olajat használjunk. 3. Fogyasszunk kevesebb sót! A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk. 4. Csak az étkezések befejező fogásaként együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyettük! Ahol lehet, cukor ne használjunk cukrot!. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem üdítőitalokat, szörpöket. 5. Fogyasszunk napi 0,5 Iiter tejet, vagy ennek megfelelő mennyiségű tejterméket! 6. Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt. zöldségfélét!

7. Köretnek készítsünk inkább nyers vagy párolt zöldséget, mint rizst vagy tésztát! Fogyasszunk barna kenyeret! 8. Napi 4-5 étkezésre osszuk szét a táplálékbevitelt! Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve. nem kapkodva. 9. A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. 10. Nincsenek tiltott táplálékok. csak kerülendő mennyiségek! 11. A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a rendszeres testmozgás. 12. A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag felhasználását. Rendszeresen mérjük meg testtömegünket, ezzel is ellenőrizzük magunkat.

Testkép, testépítés, táplálék kiegészítők kockázatai Táplálkozási problémák (anorexia, bulémia, stb.) Diéta. Fogyókúra Dohányzás káros hatásai, leszokás nehézségei Halál - mi van a halál után - különböző vallások/népek hite szerint Az elmúlt 200 évben kihalt fajok Dinoszauruszok kihalása és okai Esőerdők pusztulása, okai Vulkánkitörések a történelemben Földrengések a történelemben Élet utáni kutatás - lehetséges helyszínek, eddigi eredmények Mik az élet kialakulásának feltételei Járványok a történelemben Klónozás, mesterségesen előállított szövetek és szervek a gyógyászatban