Fenntartható térség Mi közünk lehet a fenntarthatósághoz

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
A gazdasági fejlettség mutatói
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A sokezer éves birodalom kihívásai az új évezredben Kína népességének jövője a növekedés és a környezeti tudatosság tükrében május 11.
Környezetértékelési módszerek
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Szatmári határmenti térség társadalmi-gazdasági jellemzői Nagy Egon Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, RO.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
A vidéki tér sikertényezői
AZ IKSZT program bemutatása Eperjesi Tamás vidékfejlesztési igazgató Kecskemét-Imrehegy, július 16.
A Stratégia értékelése, visszacsatolása
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Vidékfejlesztés és közösségi munka
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Civil Európa – civilek Európában
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Lorem Ipsum INKLUZÍV TÁRSADALOM – JÓL-LÉT – TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL ÁPRILIS Kodolányi János Főiskola szervezésében Budapest.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Társadalmilag felelős működések különböző színterei a nonprofit, forprofit és állami, önkormányzati szektorban Herpainé Márkus Ágnes, igazgató Társadalmi.
Környezet és közösségek a magyarországi Zöldutakon A fenntarthatóság útján.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Vállalati fenntarthatóság
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Európai Uniós ismeretek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Urbánné Malomsoki Mónika
Előadás másolata:

Fenntartható térség Mi közünk lehet a fenntarthatósághoz Fenntartható térség Mi közünk lehet a fenntarthatósághoz? Mitől fenntartható egy térség? Kinek mi lehet (lehetne) a feladata ebben a rendszerben? Mi kell egy térség fenntartható pályára állításához? Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány igazgató

Mi köze a fenntarthatóságnak a zalaszentgróti térség helyzetéhez?

Igazgyöngy Alapítvány

Fenntarthatóság „a fenntartható fejlődés a folytonos szociális jólét elérése anélkül, hogy az ökológiai eltartó-képességet meghaladó módon növekednénk” Herman Daly „a növekedés azt jelenti, hogy nagyobbak, a fejlődés pedig hogy jobbak leszünk”

Mi vezetett a mostani állapotokhoz? A gazdasági érdekek, illetve a pénz és tőke jellege, és ezen érdekek mindenek fölötti érvényesülése vezetett: a környezet iránti érzéketlenséghez és a társadalmi szempontok, érdekek háttérbe szorításához egyaránt. A piaci szereplők profitra törekednek, szinte kizárólagosan. A politikai és piaci szereplők érdekei erősen összefonódtak, érdekeik közösek.

A következmények: A társadalmi érdekek és szociális problémák, akárcsak a környezet „érdekei” „nem számítanak”. A piaccal szemben az állam és a társadalom „dolga” ezeket megoldani. A szociális ügyeket könnyen csak állami feladatnak, a környezetieket gyakran gazdátlannak tekinthetjük. A lényeg ugyanaz: nem becsüljük és „halasztjuk” ezek árának a megfizetését.

A következmények: A társadalmi érdekek és szociális problémák, akárcsak a környezet „érdekei” „nem számítanak”. A piaccal szemben az állam és a társadalom „dolga” ezeket megoldani. A szociális ügyeket könnyen csak állami feladatnak, a környezetieket gyakran gazdátlannak tekinthetjük. A lényeg ugyanaz: nem becsüljük és „halasztjuk” ezek árának a megfizetését.

Mi a baj a gazdasági növekedéssel? A gazdasági növekedés egy spirálszerű pénzügyi eredményességet és a gazdaság olyan növekedését igényli, ami nincs tekintettel sem a társadalomra, sem a környezetre!

A gazdasági növekedés KÁROS ... GDP (gazdasági növekedés mérőszáma)nő akkor is, ha például: Ülünk a dugóban és fogy a gázolaj/benzin Ha magánklinikán fizetünk a foghúzásért, az többet számíthat a GDP-ben, mint a közegészségügyben! Ahol kevésbé működnek közösségi szolgáltatások, ott alacsonyabb a GDP-hez való hozzájárulásuk, az az ország ennyiben kevéssé fejlettnek számít gazdaságilag...

Ehhez képest: A gazdasági növekedés varázsszavával érvelnek általában szerte a világon a döntéshozók, a gazdaság vezető szereplői! A fenti logika mentén születő döntések árát A természet sokszínűségének elvesztésével, pusztulásával, És a társadalom fizeti meg, összetartó erejének gyengülésével.

Tőkefajták Gyenge fenntarthatóság Környezet Társadalom Gazdaság Tőkék összege nem csökkenhet a fejlesztések során - Helyettesíthetőséget feltételez!

Erős fenntarthatóság kritériuma: a lassabban változó, meghatározó rendszernek a gyorsabb az alrendszere Környezet Társadalom Gazdaság Környezet Társadalom Gazdaság Környezet Társadalom Gazdaság

Mik a fenntartható világ is mérvei? Egy fenntartható világban a társadalom maga fenntartható, azaz a gazdaság csupán egy eszköz a jól-lét biztosításához, a környezet pedig megújulni képes és megújulni hagyott, tiszteletben tartott érték, amely a társadalom létének feltételét nyújtja. Egy fenntartható világ közösségei aktívan részt vesznek a döntések meghozatalában. A felelős döntések az élet minden területén elvártak: társadalom, gazdaság, környezet! A demokratikus, aktív közösségek feltételei a fenntartható világnak.

Mi ez? Álom? Naivitás? Elképzelhető és elérhető jövőkép? Egy út, egy alternatíva? Napi cselekvési feladat?

Mindennapos közös tanulás és cselekvés...

A társadalmi és szociális problémákról... Ma Magyarországon a szegénység sajátos formázatú. Európában a szegénység jellegzetes városi jelenség, nálunk a rurális szegénység mértéke jelentős. A közszolgáltatások rendszere szétaprózott, minél kisebb településen él valaki, annál szegényebb, annál kevésbé jut orvoshoz, szociális munkáshoz, gyógyszertárba, stb. A gyerekek szegénysége vidéken is jelentős!

Elgondolkodtató: Ma Európában Magyarországon vannak a legnagyobb arányban a lakások a benne lakók tulajdonában (hiányoznak a bérlakások, a hitelek felvételén kívül nincs más út a lakáshoz jutásra) Ma Európában Magyarországon fizetjük a legtöbbet lakhatási költségeinkre Ma Európában a gyerekszegénység terén dobogósok vagyunk (Románia, Bulgária) Gyakorlatilag nincsenek már “közlegelők”, stb.

Várható-e a helyzet javulása a jelenlegi vidék-, foglalkoztatás-, szegénységi és szociálpolitikáktól? Nem. Mert a mostani válaszok, megoldási kísérletek jellemzően csővégiek. A fenntartható társadalom felé mutató lépések másfelé vezetnek.

A “szociális” “megoldások” Látszatcselekvések Csővégiek A problémákra nincsenek valódi megoldások, csak túlélést segítik a LEGJOBB esetekben Semmi nem tesz érdekeltté senkit abban, hogy változtasson a fogyasztási szokásain, másokhoz, a természethez, a hatalomhoz és a gazdasági szereplőkhöz való viszonyán!

Mégis mit lehet tenni? Most, bárkinek... Élelmiszer Energia Lakhatás Munka Együttműködések Értékek tisztelete Felelősségvállalás, Önrendelkezés

Élelmiszer

Energia

Lakhatás

Munka

Együttműködések

Értékek tisztelete

Felelősségvállalás

Önrendelkezés

Önrendelkező térség Jövedelmek térségben tartása Függetlenedés főként energia és élelmiszer téren Valódi együttműködések Felelősségvállalások Helyi közösségek megerősítése Felelős gazdálkodás Társadalmi és környezeti felelősségvállalás a piaci szereplők részéről Hulladék mérséklése Újrahasznosítás, újrahasználat Társadalmi szolidaritás Semmit rólunk nélkülünk elv alkalmazása... stb.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! markus.agnes@szocialisfejlesztes.hu

http://www.youtube.com/watch?v=xQPR34EawG E&feature=youtu.be